Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   845 / 2499
(#) emersys válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hali.
Igen ez végfok ic csere lesz vélhetőleg.
Itt rendelhető: Bővebben: Link
Csere után, ellenőrizz minden, aktive és passive alkatrészt amit csak lehet.
Sajnos az stk ic-ket borzasztó hamar túl lehet vezérelni..
Ezekben sem kimeneti dc sem túlmelegedés, sem semmi egyéb védelem nincs.
Anno én valami Sharp system erősítőbe cseréltem hasonlót, abba azt hiszem 2x120as volt.
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
De ez teljesen biztos hogy ezt az STK kell cserélni? vagy azért ellenőrizzem? És hogy? Ha jól értem ez az IC a végfoka a cuccnak?? Akkor kiforrasztás és új beforrasztás gondolom... kösz a válaszokért
(#) tomat5 válasza emersys hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Köszi ellenőrizni fogom. Táppal érdemes próbálkoznom, vagy az kizárt?
(#) szucsip válasza radocroli hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Üdv!

Ha már bebizonyosodik, hogy az IC a hibás, akkor lenne egy javaslatom. Szerintem érdemes lenne egy kis plusz munkát ráfordítani, és TDA2050- es IC-t beletenni. Nyilván nem lesz STK hangja, de nekem ezzel az IC-vel nagyon jó tapasztalatom van. Kb 2×22V-ról szoktam járatni, és a nagy Magnat mélynyomómat rendesen döngeti, de tényleg elképesztő "erő" van benne. Termikus és rövidzár védelem van benne.
Bár igaz, hogy még soha nem zártam rövidre, nem is akarom
(#) Gyozo92 válasza emersys hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nekem SRK helyett 6 darab válogatott IRFP fet kéne
(#) radocroli hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Pioneer gm A120 autós erősítő. Eddig minden rendbe volt vele. Napokban elkezdett rosszalkodni. Negyed hangerőnél néha , randomba, elhallgat a zene,majd ismét visszajön, kb 1 ms re hallgat el. És ezt megismétli többször is. Néha egymás után 2x 3x is. Ha esetleg feljebb erősítem mondjuk fél hangerőnél már teljes a káosz, 1ms zene 1ms csend....esetleg a csöndbe még halkan megszólal a zene.... Valamelyik kondenzátor? Mit tippeltek? még nem szedtem szét de hamarosan eljön az ideje...
(#) radocroli válasza szucsip hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Ennek az IC nek kevesebb lába van mint az stk nak.. szted ez attól megfelel? betudom valahogy illeszteni??
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Az STK ic-n te semmi kézzel fogható adatot nem fogsz tudni mérni sajnos., az bizonyos h egy ilyet kell majd hogy vegyél.
Linkeltem neked a hq-t ott megtudod venni., emelet ott van az ic gyári kapcsi rajza is a megrendelő lapon!
Ellenőrizd, hogy melyik-melyik lábra megy a tápfesz, és kiforrasztás után bekapcsolt állapotban mérd ki, h az adott lábon üresjáratban tényleg megjelenik -e a tápfesz.
Ha nem addig nincs is értelme h beforrasszad az ujjat.
:no:
(#) emersys válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Semmi sem kizárt, de ha már kisebb hangerőnél is megjelenik ez a jelenség, akkor azért érdemes ránézni magára a végfok modulra is.
Tápra rakhatsz egy műterhelést esetleg kezdetben, majd nézd meg mennyire esik vissza a feszültség ill áram, ha csak 1-2V akkor az majdnem biztos hogy ő bírná,s nem vele van a gond.
(#) J-O-E válasza szucsip hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
TDA2050 az biztos hogy nem közelíti meg sem teljesítményben sem minőségben az STK463 -at.
De ebben az esetben a járulékos alkatrészek is elöregedhettek az STK körül, a kép alapján nem mai darab az erősítő, de ha a táp működik érdemes vissza állítani radocroli-nak az eredeti állapotot.
(#) elektrorudi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Miért nedves a hűtőborda? Könnycseppek? Bocsánatot kérek!
(#) pesta3 hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Erősítőt akarok építeni, ehhez kellene valami szakirodalom. Willi......: Hobbielektronika könyvét ajánlották. Szerintetek is jó?
Vettem egy Mos-Fet tranzisztort, de kapcsolást nem találtam hozzá.
Pontos típusa: IRFZ44N. Tanultam elektrot, alapszinten, de eléggé érdekel a téma. Már csak azt kellene tudni ,hogy az áramkörbe miért olyan és miért akkora értékű alkatrész kell.
(#) Gyozo92 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Lehet nem voltam odáig a boldogságtól
(#) totionline hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Problémám a következő: 4mikrofonot szeretnék kitenni 4 külön hangfalra, tehát minden egyes mikrofon külön hangszórón szeretnék megszólaltatni.
Erre keresem a legegyszerübb megoldást. A hangfalak nem kell nagy teljesítményűeknek elég, ha 30 w-osak.

Nem feltétlen kapcsolási rajzot várok, jó egy boltban megvásárolható típus is.
(#) sved002 hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Szép jó estét minden kedves hobbi elektronikusnak! A problémám a következő lenne! Nemrégiben vásároltam egy Logitech X230 típusú 2.1-es hangfal szettet! Az lett vele a gond, hogy amikor hallgatom az egyik hangszóro elkezd recsegni és olyan furán szólni! A másik és a mélnyomó viszont tökéletesen müködik! Egy be kikapcs után megjavul majd pár másodperc múlva újra! Ha kicsit tovább kapcsolom ki akkor jó! De párper múlva ismért elkezdi!
(#) emersys válasza sved002 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hali.
Lehet hogy a stereo "kis teljesítményű" végfok ic-je szenvedett már egy túlmelegedést..
Hidegen ez a jelenség nem jelentkezik? (bekapcsolástól számított néhány percre értem kb )
Elképzelhető, hogy nincs megfelelően mérvezte, rá a hűtés.
Vagy már maga az ic- is cserére szorul evégett.
Kondi hiba sem elhanyagolható, főként egy becsatoló bipoláris kondi.
(#) sved002 válasza emersys hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hidegen nem jelentkezik ez a probléme! Én is először a hűtésre gyanakodtam! Mondjuk gyári hűtés és csak ilyen alu lapka van rajta! Hidegen ha bekapcsolom egy 5-10 percig semmi majd amikor kezd melegedni akkor kezdi ezt! Ha melegen kikapcsolom majd mindjárt vissza olyan pár másodpercig jó és elkezdi! De szép folyamatossan! Először alig lehet észrevenni a recsegést aztán már zavaró a végére meg a zenét már nem is hallani!
(#) emersys válasza sved002 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nem tudom érdemes-e vele olyan szinten foglalkozni, hogy ic csere legyen bent.
Úgy érzem az megoldaná a gondodat de, hogy ér-e annyit az egész azt neked kell eldöntened.
(#) vitéz hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Kérdésem.Van egy hídban kötött 2 TDA7294 IC-vel hajtott végfokom .De nincs hozzá egyenirányítóm mert olyan kell hozzá /plusz-mínusz- power ground/és ilyet még nem építettem.De ha valaki egy rajzzal ki tudna segíteni azt meg köszönném.Talán sikerülne meg szolitani.ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
(#) Directors válasza vitéz hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szia!

Szerintem neked ilyenre lesz szükséged.De várd meg a többieket is azért.
Bővebben: Link
(#) vitéz válasza Directors hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
KÖSZÖNÖM,ÍGY MÁR ELŐRÉBB VAGYOK!
(#) Directors válasza vitéz hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Nincs mit.
Gondolom azzal tisztában vagy,hogy kb. mekkora trafó kell neki illetve puffer kondik na meg milyen egyenirányító.
(#) vitéz válasza Directors hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Ezt a leírást kaptam hozzá,de vannak dolgok amin nem tudok el igazod ni! / A TDA7294 FET-es végerősítő IC egy extrém kisszajú, kistorzítású, teljesen integrált FET-es végerősítőről van szó, amely termikus és rövidzár védelemmel, lágy índítással ellátott. A fenti hídkapcsolás teljes egészben az IC gyártója, az ST (SGS-Thomson) cég ajánlása. A gyártó az IC-ről a +/-10V - +/-40 V tartományban közöl adatokat, hozzátéve, hogy Vmax = +/- 50V. Az elmúlt évek során többen - magam is - +/-43V - +/-44V-al hajtottuk meg az ic-t. A tapasztalat azt mutatja, kb. ez a biztonságos felsőhatár, ennyinél az áramszolgáltató feszültségingadozása még nem vezet tragikus eredményre. Ugyanez igaz a hídban kapcsolt ickre is, viszont ezért valami bődületes teljesítményt kapunk, viszonylag bűntetlenül (ha az IC túlmelegszik, egyszerűen lekapcsolja magát, ha elmúlt a veszély, akkor vissza. A rövidzárvédelme is ezen alapul). Ennek tanulsága az, hogy hűteni tehát becsülettel kell. Az IC-ket szigetelten kell a hűtőfelületre felerősíteni, a házon a negatív feszültség van. Elviekben 8 Ohm-nál kisebb terheléssel nem használható, a tapasztalat szerint azonban simán túléli, csak a hővédelem valamivel korábban lépbe. Megjegyzem, az általam épített példányok saját zenekarom PA erősítését szolgálják, vagyis professzionális célt. A tápnál érdemes torroid trafót és tisztességes puffer mezőt kiépíteni (PA erősítőim = 2 x 60.000 µF !)./http://bolthely.hu/mikroshop/id/00537_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_200_W_hidban_kotott_2_TDA7294_IC-vel_
(#) Rik hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Üdv.mindenkinek.Olvasgatom itt a kommenteteket úgymond.VITÉZnek írnék,hogy énis meg csináltam ezt a TDA7294-es végfokozatot, de viszont hídba nem.(sajnos)én azt tudom ajánlani neked hogy ha mindenképp erősítőt akarsz csinálni akkor tranyósat csinálj.de kezdésnek tökéletes a TDA7294es végfokozatok a hangjuk is kíváló ahoz képest hogy IC.azért mondom neked hogy ezek az ick kényesek legalábbis nálam én 3db szetett vettem azaz 6db TDA7294-est.mert állandóan volt valami baj vele, persze volt egy kivétel amikor figyelmetlenségből nyírtam ki őket.ha viszont csinálsz egy tranyós véget akkor akkor nem kell az egészet ki dobni mint a TDA IC.de ez az én véleményem erről a TDA7294-esről.én egyszerűen meg untam hogy állandóan venni IC-t jó nem drága tegyük hozzá de elegem lett belőle.volt olyan eset is hogy elófokkal volt hajtva és üresjáratban fel vettem maxra a hangerőt és meg addta magát.se hangszóró se pedig bemeneti jel nem volt neki szolgáltatva.azóta is rejtéj maradt.DIRECTORSnak írnék nekem egy 300Wattos trafó volt neki vizsont pufferek kb 18 800uFdb 4700uF) volt benne és nem házzta a tápot.de ugye ez érthető hogy a max teljesítmény a tapasztalatok alapján így átlagban véve a TDA7294-es 80Wattot ha tud fejenkét.szal ez érthető.
(#) emersys válasza pesta3 hozzászólására (») Jún 24, 2011 / 1
 
Hali.
Arról a fet ről tudni kellene azért annyit, h nem audio célra van gyártva! Semmi jó hangminőséget nem fog neked produkálni!, Ezeket leginkább tápegységekben alkalmazzák, esetleg D osztályú végfokokban találkozhatsz még velük.
Mellesleg 1db-ból aligha fogsz építeni valamit is.
Ami Mosfet technológia és még a hangja is érdemleges az pl: a Toshiba gyártmányú 2sj201 és komplementere, ezek audio célra vannak, (Lineáris karakterisztikájúak)., vagy olcsóbb irfp240.. hasonlók
Biztos, hogy első erősítőnek Mosfetet akarsz már építeni?
Lehet nagyobb sikerélményed lenne egy ic-vel, amikhez szinte mindig találsz egy kapcsi rajzot, ill itt a he-n még nyák tervel és doksival együtt is fogsz találni..
(#) Krisz1660 hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Egy láma kérdés
mit jelent az, hogy 4Ohm meg 8-16Ohm?
Mármint tudom, hogy az Ohm (asszem) ellenállást jelent, de egy 120w-os hangszórónak mekkora az ellenállása?
Üdv.
(#) nagy_david1 válasza Krisz1660 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Egész pontosan impedancia és a teljesítménynek nincs köze ehez. Lehet egy 120W-os hangszóró akárhány ohm -os.
(#) Krisz1660 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
hmm most akkor nem vágom. Van olyan az erősítőmön, hogy 4 Ohm , meg 8-16 Ohm és akkor mind1 hogy hova csatlakoztatom a hangszórókat?
(#) storm válasza Krisz1660 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
A 4 8 meg 16 ohm a hangszóró impedanciája, a 120W pedig a tejesítménye. Az erősítőknél meg szokták adni, hogy például 8ohm-os hangszórókkal használható, akkor ugyebár rá lehet kötni a 8ohm-os hangszórót, meg a 16ohm-os hangszórót, viszont a 4 ohm-osat már nem, mert túlterheli az erősítőt, és leég. Tehát nagyobb impedanciát szabad, kisebbet nem szabad rákötni az erősítőre. Szintén meg szokták adni az erősítő teljesítményét, például 50W. Tehát minimum ekkora teljesítményű hangszórót kell rákötni, viszont érdemes legalább 50%-al túlméretezni, tehát egy 75W-os hangszóró nem árt hozzá.
(#) Krisz1660 válasza storm hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
ok, most már megértettem
Következő: »»   845 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem