Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1374 / 3998
(#) tomi324 válasza Patesz24 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Izzót nem nagyon lehet ellenállással kiváltani, mert az izzónak más az ellenállása amikor világít, és amikor nem világít.
Ha nagyon akarod akkor P=I*U, tehát I=15W/12V=1,25A
R=U/I=12V/1,25A=9,6Ohm.
P=I*U=1,25*12=15W.
Tehát egy 15W-os, és 9,6Ohmos ellenállással tudnád leváltani, de ekkora teljesítményű ellenállást nem tudom lehet-e egyáltalán kapni. 2 izzónál értelemszerüen ebből 2 kell, vagy (párhuzamos kapcsolásnál) egy 4,8Ohm 30W ellenállás. Mihez kellene ez, ilyen ellenállásokat nem egyszerű beszerezni?
(#) Patesz24 hozzászólása Jún 23, 2011 /

Arra kellene,hogy ha elől lekapcsolom a lámpát a mocimon akkor a hátsó helyzetjelző világítson de ne nagyon erősen.Mert csak sima kapcsolóval erőssebben világít mint a féklámpa.(ezért gondoltam azt ha nem ég az első lámpa akkor egy ellenállást addig beiktatni)
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Kipróbáltam az időzítést R1=10M R2=1M C=100uF.
A kalkulátor szerint ez: T1:762 sec T2:69 sec 0,0012Hz.

Nos a valóságban kb. 1,5 perc volt magas kimenet és 6 másodperc alacsony kimenet.

Most akkor hogyan van ez?
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Sajnos az 555 nem alkalmas hosszabb időzítésekre. Sem a M ohm nagyságrendű ellenállás, sem pedig a 100 µF -os kondi nem fér bele az üzemelési tartományába.
Kb. 10-20 uF, és 1-200 k ohm -ig működik normálisan, felette pontatlan, bizonytalan lesz.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

És akkor mivel lehet megoldani minimális alkatrész mellett a pl. 10/1 perc időzítést?
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Számláló-hálózattal, vagy kontrollerrel.
(#) sanykaraj hozzászólása Jún 23, 2011 /

Ha fogok egy 47nf kondít meg egy 1000nf kondít és azt párhuzamosan összekötöm akkor egy 4700 fogok-e kapni?
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Kontroller kilőve. Számláló hmm.. 555+4017 első elgondolásra. Pedig szeretném 1db IC-vel megoldani.
(#) blackdog válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

A kettő összegét és nem a szorzatát kapod.
Bár ez nem is a szorzata. Lényeg 1047 nF lesz az eredmény. Igaz én két ennyire különböző kapacitású kondiból nem 'csinálnék' egyet.
(#) sanykaraj válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Nekem mondjuk nem is ilyen hanem egy 4700 nf/40V os kellene ja és ez a dolog működik elektrolit kondiknál is?

Vagyis neked 4,7 µF elkó kell.
Ez elég általános. Kapni fogsz Bővebben: Link
(#) sanykaraj válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Tudom de csak ez az egy kel bemeni pécsre meg 230ft meg visza azért kérdeztem nem e lehet őket valahogy öszehozni
(#) moltam válasza blackdog hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

4700n az 4,7u.
(#) moltam válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Milyen kapcsolásba kell? Vagy egy halottat akarsz kicserélni valamilyen készülékben?
(#) Izeg. hozzászólása Jún 23, 2011 /

Sziasztok!
Ha 50% kitöltési tényezőjű oszcillátort akarok építeni 555-ös ic vel, az adatlapon egy képletbe valami CLn van írva, a számítási módokhoz. Ez milyen művelet?Adatlap
(#) sanykaraj válasza moltam hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

kezdőként kellene de ez ott maradt a boltban elfelejtetem Bővebben: Linkez az
(#) moltam válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Jól gondoltam én... Az u betű. A görög mű helyett szokták használni. 4700 mikroF kondi kell neked.
(#) sanykaraj válasza moltam hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Igen bocs az elírásért van otthon másik is de csak ilyenem nincsen

Ja. Ha C4 akkor az 4700 uF.
Bővebben: Link
[off]
Előző hibám már javítottam. Fránya pont és vessző na meg én.
(#) Davidd hozzászólása Jún 23, 2011 /

a kapcsolast .A vegere kellen egy tranzisztor ami kapcsolgat eros ledeket. Valaszt elore koszonom,Bővebben: Link
(#) blackdog válasza Davidd hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

(#) BEMcorp válasza Davidd hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Szerintem vagy valami, vagy megy valahová....
De lehet hogy 1 vagy több LED-et akarsz villogtatni? De lehet hogy nem...
(#) Davidd válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Sokat.Pontosabban 20 db ot.Erosfenyu fehereket.Stroboszkopnak hasznalnam.Most egy leddel jol villog csak tobbet nem merek siman az icre kotni.Ja es a ledet az ic negativ jele vezerli mert az van a led negativjan a masik a pozitivon van .Ha negativra huzom a ledet hogy pozitiv vezerles legyen ugy nem villog ilyen jol a led de nem tudom hogy miert.Mindegy csak igy jol megy csak mondom egy olyan tranzisztoros valami kell oda a kijovetelre csak nem tudom hogy hivjak.
(#) BEMcorp válasza Davidd hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Ha a negatív szinttel vezéreled, akkor neked egy PNP tranzisztor kell, az emitterére a pozitív tápot, a kollektorára pedig a LED-eket, természetesen megfelelő előtétellenállással. A tranzisztor bázisára (az 555-ös után) kell még egy kb 1Kohm-os bázisellenállás.
(#) Davidd hozzászólása Jún 23, 2011 /

Koszonom.Akor a felere magamtol rajoteem csak nem tettem az ellenalasokat es csodalkoztam hogy nem megy.Koszonom megegyszer.
(#) tomi324 válasza Patesz24 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Én megetetném a felesleges áramot egy zener diódával, és egy avval sorba kapcsolt ellenállással. Olcsóbb, és megbízhatóbb módszer. Ha érdekel kifejtem...
(#) Patesz24 hozzászólása Jún 24, 2011 /

Persze,hogy érdekel megköszönném.
(#) proli007 válasza tomi324 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Hello!
Erre én is kíváncsi vagyok, mert félek plusz csomagtartó kel majd a zénereknek, ellenállásoknak.. :yes:
üdv! proli007
(#) tomi324 válasza Patesz24 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Akksis a moci?
(#) robotech hozzászólása Jún 24, 2011 /

Üdv!

egyszerű kérdés annak, aki tudja a választ:
ha FET-el 12V 16A-t szeretnék kapcsolni (PL IRF3205-el), de attól tartok, hogy ez a 16A kapcsolgatás olyannyira felmelegíteni, hogy nem tudnám megfelelően hűteni, továbbá a pici vékony lábai is esetleg elhiccennének, akkor kimélésből be tehetek-e 2db IRF3205-öt teljesen párhuzamosan bekötve?! és így akkor 8-8A-t kapcsolnának fejenként....

köszi a választ!
Következő: »»   1374 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem