Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   847 / 2500
(#) dyrac hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Kaptam egy régi sztereó erősítőt német feliratozású végfokozattal.A hiba jelensége ott kezdődött, hogy csak az egyik oldal szól.Elég réginek tűnik az erősítő 2x32V-ról megy pufferekkel.Kicseréltem minden kondenzátort és minden félvezetőt, de munkapontot nem nagyon tudok állítani, se búgás, se recsegés- ha jelet adok, vagy rövidre zárom a bemenetet.Bekapcsoláskor a hangszóró membrán kifelé lendül, aztán megáll alaphelyzetben.A végtranyók BD130-as típusok, előttük BD138-as és BD139-es típusok.Van-e valakinek valami ötlete, hogy tudnám életre kelteni?A másik oldal gyönyörűen "muzsikál".Talán a képek segítenek valamit...
(#) ujfalusi válasza dyrac hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Ha a másik oldal megy akkor először a feszültségeket kellene összehasonlítanod.
(#) cucu66 hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Elöljáróban el szeretném mondani, hogy új vagyok a fórumozásban. Segítségeteket szeretném kérni a következő problémám megoldásához. Szereztem egy Siva PPA400-as erősítőt. Kisebb bulikat szeretnék tartani, de miután belenéztem a belsejébe, kicsit elszörnyülködtem. Rendbe akarom hozni, ezért írtam a gyártónak, hogy küldje el a kapcsolási rajzot, de azt mondták, hogy a tápegység részen kívül nem az ő produktumuk. Ezért szeretném a segítségeteket kérni, ha valaki a kép alapján ráismerne az erősítőpanelre és rendelkezik kapcsolási rajzzal, azt legyen szíves, ossza meg velem. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) T-Tboy válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Köszi a választ!
Hát, az általad ajánlott aktív láda is közel 100.000.Ft, én meg max. 70-80-at áldoznék rá, de inkább 70-et.
Autós láda kb.20-30.000.Ft + 30-40.000.Ft-ot gondoltam a meghajtó erősítőre.
Lehet, hogy még is a ~50.000.Ft-os gyári Mivoc-ot bevállalom majd (25cm, reflex, 120/300W). Már ennek is duplája a teljesítménye mint a régi Piomnak volt.
(#) T-Tboy válasza lamalas hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Kösz a választ!
Nos, üres szobában subot még nem hallgattam, csupán csak a 2x50W-os minihifi hangfalai szóltak anno benne és ahhoz képest nem szóltak rosszul. Most meg nagyobb erősítőm van nagyobb hangfalakkal és mégis vhogy kissé elveszik a hangjuk benne. Bár, még a 4db. álló hangfal hangja csak-csak, de hogy azt a Pio aktív subot bárhová tettem nem igazán szólt szépen és erőtlen is volt számomra.
Sajna egyébként tényleg eléggé zsúfolt a szobám és korlátozottak a lehetőségeim is, hogy nagyon sok helyen tudnám kipróbálni egy sub hangját. Fal mellé is csak vagy 2helyre tudom letenni.
Igen, azt tudom, hogy egy autó és egy szoba akusztikája teljesen más ezért egy autós mélyláda gyári ládájában nem biztos, hogy jól szólna a szobában. Kipróbálnám úgy a gyári ládájában aztán ha nem elég akkor vkivel építtetnék hozzá egy szobába való ládát. Persze ez megint plusz költség.
Hm, agyalok, gondolkozom aztán majd lesz vhogy.
(#) reloop válasza T-Tboy hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Egy gyári készülék - kevés kivételtől eltekintve - olcsóbb és esztétikusabb mint az "épített". 50e táján biztos találsz szobai aktív mélyládát. Ha komolyabb hangnyomást szeretnél elérni, üsd fel más helyen a Conrad katalógust például itt, vagy itt.
(#) T-Tboy válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Igen, láttam ezeket is. Végül is, még ezek sem túl nagyok méretileg.
Egyelőre a fölös anyagi forrás még úgy sincs meg rá, csak véleményeket és lehetséges alternatívákat keresgélek. De lehet, hogy leteszek akkor a barkácsolásról, s próbálok keríteni vmi gyári agresszív kis ládát.

Egyébként, ha már itt járok, szerintetek kb. mennyit tudhat valós teljesítményre ez a 5x100W-os Panasonic házi-mozi erősítőm? Könyvében 5x80-at ír, de nem D-osztályú erősítő ez, hogy a max. teljesítményének a 80-90%-át le is adja folyamatosan.
Egy régebbi házi-mozi újságban ha jól emlékszem úgy olvastam, hogy ilyen 5x100-as, 5x80-asnak titulált erősítők valójában 5x10-20-30W RMS-eket tudnak torzítás nélkül. Való lenne ez?
Autós cd-rádióknál tudom, hogy a rájuk írt pl. 4x50W az nagyon kamu, jó ha 4x10-max. 20W RMS-t képesek kipréselni magukból. Ha jól emlékszem még csak egy-kettőről hallottam amelyik tudott ilyen 4x30-32W-ot RMS-be.
(#) reloop válasza T-Tboy hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Találtam egy fotót a Panasonic hátáról, ott 230W szerepel, gondolom összes felvett teljesítményt jelent. A front feltehetően tudja a 2x80W-ot. A többi csatorna kisebb teljesítményű, vagy sávszélességű lehet.
(#) elektrorudi válasza cucu66 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia!
Nem lesz egyszerű dolog, mert az erősítők 90%-a nagyjából így néz ki. Ráadásul, ez valószínűleg egyedi DIY gyártású, tehát a készítőjén kívül senki sem fogja felismerni.
A kérdés az, hogy mit is szeretnél rajta rendberakni? Nem szól? Vagy...?
(#) storm válasza cucu66 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
És van neki valami konkrét baja is, vagy csak nem tetszik a belseje?
(#) cucu66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia! Igazság az, hogy az erősítő működik, csak szerettem volna látni a kapcsolási rajzát. Egyébként az egészet szeretném rendbe rakni, mert pl.:
- a protect ledek világítanak alapesetben
- az egyik csatorna clip led halványan parázslik bekapcsolás után végig (az első bulin mindjárt ki is lőtte a hangváltómat,meg a magasomat a hangfalból)
- Az egész vezetékezése olyan, mintha összedobálták volna a belsejét.
Kétségeim vannak, hogy csatornánként tényleg 200 W-os, még ha így is ajánlották is nekem. Szerinted ezekkel a tranzisztorokkal mekkora teljesítményű lehet (a tápfesz a pufferok után 47 V)?
Köszönöm a türelmed!
(#) cucu66 válasza storm hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia! Épp az előbb írtam le a bajokat, tapasztalatokat "elektrorudi"-nak, ezért keresem a megoldást.
(#) David 3g hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok. Kellemes csalodásban volt részem ma. összeraktam egy előfokot és ráraktam egy led-et kiváncsiságból. Hát nem villogtatta ritmusra nagyon szépen kivezérli a ledet, sőt többet is mint 1.
(#) elektrorudi válasza David 3g hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Hát..., most vagy nálad van túl késő, vagy nálam van túl korán, de sehogy sem sikerül megérteni, hogy mit is akartál írni...?
(#) elektrorudi válasza cucu66 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szia!
A legjobban járnál, ha az erősítőt visszadnád annak, akitől kaptad. A mellékelt grafikonból ki tudod olvasni, hogy kb. mekkora lehet az erősítőd teljesítménye. Az MJ15003 tranyók teljesítményét az adatlapjáról kiolvashatod... pl. a HEStore.hu oldaláról is (250W).
A védelmi LED-ek mindig is világítottak, vagy csak a hangfalad elpusztulása után? A magas sugárzó + hangváltó meghibásodása lehet, hogy csak egyszerű túlvezérlés következménye. Ha jól látom, a védelem, a végerősítő NYÁK-ja alatt van. Minthogy az szitázott, feltehetőleg egy KIT-ből készítették. De hogy melyik...??? A legjobb lenne, ha attól kérnél információt, akitől van ez a készülék. A javítására csak úgy látok esélyt, ha saját magad felveszed a kapcsolási rajzát. Nem lesz kis idő...
A vezetékek összevisszasága nem feltétlen hiba. Sokkal több galibát tudnk okozni a "szépen, párhuzamosan" összebandázsolt vezetékek.

018_0001.djvu
    
(#) David 3g válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Lehet nálam van késő Szóval van egy Ne5532p és ugy megcsináltam mintha előerősítő lenne végfok elé és a kimenetre ráraktam egy led-et és szépen villog, kivezérli.
(#) cucu66 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szia! A készülék visszaadásáról én is gondolkodtam, de mivel maga az erősítőpanelnek nincs baja, ezért valószínű, hogy a védelmi részt kicserélem és akkor meglátjuk mi lesz vele. A védelmi led-ek már bekapcsoláskor világítanak,már akkor is ha nincs rajta a hangfal(ak). Azonkívül a clip led (jobb csatornáé)is halványan, de jól láthatóan világít. Erre azt mondta a volt tulaja, hogy: "Jól működök így is". Egyébként köszönöm a segítségedet!
(#) szucsip válasza dyrac hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Üdv!

Ha tényleg minden félvezetőt és minden kondenzátort kicseréltél, akkor érdemes megnézni, hogy az esetleges kimeneti szűrő (RL vagy RC szokott lenni) rendben van-e nincs -e szakadás mondjuk a tekercsben, forrasztósok jók-e.
Ha ilyen rejtélyes dolgok történnek, akkor én először a visszacsatoló hálózatot nézném meg!
(#) storm hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Becsatoló kondinak érdemes 2,2µF-os fóliakondit rakni, vagy elég 1uF? Lenne valami változás? A mélyhangokon kívül. Továbbá hány V-osat érdemes választani? elég a 63V-os vagy jobb a 450V-os?
(#) emersys válasza storm hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Hali!
Használj ilyet:Bővebben: Link
Változás egyértelműen lesz, bizonyos határfrekvenciákon.
Azt ,hogy mekkora értékű a kondi, azt sokszor a végfok bemeneti impedanciája határozza meg!
Mindenesetre ezekkel a műanyag MKP bipoláris wima-al van a legjobb tapasztalatom, mindenféle értelemben.
A 100V elég amúgy!
(#) storm válasza emersys hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Rendben, köszi!
(#) zsolti002 hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Sziasztok. Meg szeretném építeni ezt a végfokot és az lenne a kérdésem hogy meg lehetne e építeni 12darab irfp260 helyett 16darab ste38nb50 típusú fetekkel? Mert ebből van itthon kb25 darab. ha igen akkor min kellene változtatni? Válaszokat előre is köszi.
(#) zsolti002 hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Ja és azt elfelejtettem írni hogy 4 ohm-mal terhelném.
(#) zenwalk hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
sziasztok
Van két darab Tento S30-as hangfalam. Egy erősítőt keresek hozzájuk lehetőleg minél olcsóbban. Videoton EA 6383S-t néztem ki vagy egy Pioneer AX50-et. Esetleg 10 ezer forint körül tudnátok ajánlani valami jobbat?
(#) steelbird válasza zsolti002 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Abból is elég a 12 db, mert áramban, feszültségben, teljesítményben többet tud.
(#) janika29 hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Senki nem tud segíteni nekem?
(#1015118)
(#) Bassmester válasza janika29 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Ezek alapján potméter hibára gyanakodnék, de több más oka is lehet, pl forrszem vagy fólia felszakadás stb. A hiba pontos okát csak "élőben" lehet megállapítani, tehát neked kell rájönni.
(#) Mayan válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Megcsináltam, brumm eltűnt, síri csendes. Nagyon szép, élő hangja van. Csak a gyakorlatban nem igazán van értelme mert tényleg csak opamp-os kimenet(hangkártya, cd, stb.) hajtja meg rendesen, akkor meg már ott az eredeti texas... Át is alakítom valami mássá még ma...
(#) r3pl4y válasza janika29 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Egyetértek Bassmester -el... a potméter körül kellene a hibát keresgélni főleg, hogy "jó" kis tolópotiról van szó ha jól emlékszek arra az erősítőre... esetleg ellenőrizheted úgy, hogy amikor recseg stb... akkor kicsit megmozgatod a potmétert oldalirányban is... ha ilyenkor valamit reagál akkor nyilván itt lesz valami probléma... nézd körbe a potit, hogy esetleg látsz e körülötte valami "furcsát" fólia szakadás stb... esetleg újra is forraszthatod a potméter lábait, és befújhatod egy kis kontakt spray -vel...
(#) pacal76 válasza cucu66 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Mihamarabb add vissza a volt tulajnak mert ennek semmi köze sivához, inkább a házi kókányhoz áll közelebb.
Továbbá a kimenő teljesítménye is jóval alatta lehet a gyárinak.
Következő: »»   847 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem