Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   164 / 581
(#) ticseboy hozzászólása Jún 26, 2011 /

Üdv. Olyan felöl érdeklődnék, hogy nincsen e valakinek bontott Kapsch Choral rádiója, mert egy müanyag gombra (a lenti sorgombok egyike, az MW felirat alatti) lenne szükségem, vagy esetleg ötlet, hogy hogyan pótolhatnám tökéletesen. A kép csak illusztráció.
(#) Tomi94 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Üdv!
Köszönöm a választ, meg is tudnám csinálni a dolgot, mert az eredeti fejnél is van egy vékony rézlemez alátétek helyett. De valószínűleg mégsem kell lecserélnem azt a fejet, nem annak van baja. Utánanéztem a törlőfejes dolognak, hogy jól áll-e a mechanikában, és párhuzamosnak tűnik a szalaggal, csavarjai meg vannak húzva, nem lötyög a helyén. A szalag sem sodródik előtte. Elektronikai hibája nem valószínű, mert a törlőfej közvetlenül az oszcillátorról megy, az előmágnesezés viszont megvan, különben csak torz zörejeket venne fel. Rámértem a fejre, a műszer 1.2 ohmot mutatott! Ez már helyből gyanús volt, de ellenőriztem két régi, de biztosan működő másik törlőfejnél is, azoknál rendre 470..480 ohm az ellenállás. Így kikötöttem a törlőfejet, betettem egy üres szalagot, és felvétel próba... most már normálisan szól a felvétel a régi fejjel is (ha visszakötöm a törlőfejet, akkor meg újra olyan, amilyet először készített). Tehát akkor törlőfejre lesz szükségem, ez erősen menetzárlat-gyanús.

PICT0715.JPG

(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Én egy HAVEL 4 billentyűjét pótoltam bolgár rádió bontásból. Minimális hozzáreszelés, drótozás és kétkomponensű műgyantás ragasztás(kiöntés) után a szín eltérés miatt egy színre fújás szóróflakonos festékkel. Szinte reménytelen, hogy eredeti gombot találj.
(#) Janó bácsi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Igazad lehet, a törlőfej zárlat nem ritka, én is cseréltem már emiatt fejet pár hónapja. A törlőfej típusa nem kritikus, bármilyen, akár bontott is berakható helyette, csak mechanikusan meg lehessen oldani a felerősítést. Ha van szkóp, nem árt majd ellenőrizni az előmágnesezést, bár ezt néhány próbafelvétellel is be lehet állítani. Üdv.
(#) oregtamas0202 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Üdv !
Elég sok új és még jónak ítélt bontott fejem van , de három pontos felfogatást nem találtam.
Mindíg az nincs ami kellene.
A törlő fej alakja-mérete-felfogatása?
Öreg T.
(#) Tomi94 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Nem sikerült tökéletesre, de megpróbáltam körberajzolni a törlőfejet. A fontosabb méreteket bejelöltem, és beszkenneltem a rajzot. Remélem segít beazonosítani. A kombináltfej egyelőre marad, bár az újhoz képest jobban torzít kicsit a felvétele, de ezt majd akkor tudom véglegesen megállapítani, ha már tudja törölni a szalagot.

img022.jpg

(#) Gőzgépész hozzászólása Jún 27, 2011 /

Tisztelt tagtársak...
Szeretném megtudni,hogy a bemutatott varázsszem milyen típusú.Ezt UM 4 ként adták el nekem.Mivel nem vagyok rádió műszerész el is hittem, mind addig míg nem került sor a beszerelésre.Kiderült nem azonos a készülékben lévővel.Lehetséges e az UM4 helyett ezt a csövet beszerelni, természetesen foglalat cserével.A készülék típusa Philips 66U.A rádióban lévő cső fűtése működik, a rádió szól, csak a varázsszem nem zöld.Esetleg lehet, hogy nem is a cső hibás?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Ez biztosan nem UM4. Ha az lenne, körmös, kosaras foglalata lenne, Ez inkább 6E5C (szovjet) lehet.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Bár valóban az UM4 nek oktál foglalata van, de nem ilyen a ballonja. Az UM 4 kettős érzékenységű, és ha megnézed, hogy az eltérítő elektródák össze vannak-e kötve, vagy mindegyik másik anódra megy-e.
Az orosz változat nem kettős érzékenységű
(#) pucuka válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Találtam még egyet, erről beazonosíthatod

EUM4-35.pdf

(#) oregtamas0202 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Üdv!
Találtam egy 448Ohm-t.
Ez tökéletes kis állítást igényel.
A lyuk mérete valószínű hogy némi módosítást igényel ,de tolómérővel mérve a külső méret 17mm.
Akár fúrást , akár reszelést bőven elbír.
Öreg T
(#) Gőzgépész válasza pucuka hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Köszönöm a segítséget.Most már legalább tudom mit tartok a kezembe.Tovább folytatom a keresést.
(#) Gőzgépész válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Szia Zoltán...
Úgy látom, hogy ez tényleg egy orosz cső.Tanulság:szakértelem nélkül ne vásárolj a börzén.Ne bíz az eladóban.Én eddig 3 csövet vettem és egy se volt jó.Sajnos nem mindenki de azért a tagok többsége segítőkész és nem haszonleső.Így kerek a világ!
(#) hatvanasjocó hozzászólása Júl 1, 2011 /

Szervusztok! Nagy a csend, nyár van?
Nemrég került hozzám egy egy francia gyártmányú rádió, egy ceglédi gyűjtőtársam(Erdős Árpád) készüléke restaurálásra. Főbb adatai:
A gyártó: Sonaphone Paris
A modell: Sonaphone Paris (M6 gramofonos változat)
Ország: Franciaország
A doboz fa és fém kombináció
4+2-es szupervevő novál csövekkel: ECH 81, EF 89, EBF 80, EL 84, EM 81, EZ80
A beépített lemezjátszó típusa: Visseaux (16,33,45,78-as fordulattal)
Hullámsávok: Hosszú, közép és rövid
Érdekessége a beépített, sztatikusan árnyékolt, forgatható keretantenna ami külső antenna nélkül is kiváló érzékenységet biztosít.
Általános tisztogatás után, az alkatrészek hidegen történő ellenőrzése után következett az áram alá helyezés.Ekkor kiderült 1-2 csőcsere szükségessége. Amikor megszólalt meglepett az érzékenysége amit a keret antennának tulajdonítok. A lemezjátszót is sikerült üzembe helyezni, a bolygókerék felkeményedett gumi peremét hasonlóra tudtam cserélni ezután a karban is kicseréltem a kristálylapot(kb.40 éve fiókban pihenő kristálylappal). Ezzel a rádióhangerőhöz képest cca. 70%-os hangerővel a lemezjátszó is üzemképes lett. Az interneten is csak 20-30 közötti hasonló rádiót találtam így ritkaságként érdemesnek tartom, hogy más is megismerje. A doboz is kisebb javításokat igényelt, sellakkos átfényezést és egy forgatógomb pótlását(műgyantás újraöntést gipsz minta készítés után)
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Nagyon "teccik". El nem tudtam képzelni mi az a bazi nagy henger a baloldalon (előbb a képeket néztem aztán a szöveget). Jó lesz majd látni készen.
Én is szokatlannak tartom a csendet, na majd holnap, vagy vasárnap mutatok valamit (ha kész lesz!). Üdv.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

A hasonló készülékekben már nincs keretantenna, pedig határozottan érezni a vétel javulását amikor ráfordítom az adó irányára. A látható vízszintes menetek csak a sztatikus árnyékolásra szolgálnak, a hengeren belül függőleges menetekkel forgatható rövid és külön a középhullámú modulátor tekercs.Bővebben: Link
A linken láthatóak között ez a lemezjátszós kivitel nem található és az is látható, hogy keretantennát sem alkalmaztak.
(#) Janó bácsi hozzászólása Júl 2, 2011 /

Szép napot mindenkinek.Mivel nagy itt a csend, mutatok valamit, egyenlőre csak képekben. Lehet kérdezni, véleményezni, kritizálni, megjegyzést fűzni hozzá, stb. Írok majd róla bővebben is ha érdekel valakit, (ha nem akkor is HI.) Üdv
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Még képek
(#) MaTe193 hozzászólása Júl 2, 2011 /

Üdvözletem mindenkinek!
Ma eljutottam egy vastelepre és igen érdekes dolgokra akadtam: vasalócsatlakozókra, abból is kapcsolós kivitel. Rögvest vettem két darabot, egyet egy régi tápegységhez (szeptember környékén rakok fel képet), egyet pedig egy szendvicssütőhöz. Manapság már muzeális darab, főleg "új" állapotban. Fényképező híján csak telefonnal tudtam képet készíteni, a minősége nem lett túl jó, de majd töltök fel normálisabbat.
Máté.
[OFF]U.I.:Ha valaki hiányt szenvedne belőle, jelezze és talán tudok segíteni a beszerzésben!
(#) Gafly válasza MaTe193 hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Jól tedd el mert aranyat (400Ft börzén ha jól emlékszem) ér.
Már nem szabványos, nem gyártják, nem kapható...
Spájzolj el belőle amennyit lehet (még lehet hogy nekem is kell még).
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Üdv Janó bácsi,
mindenképpen írjál róla. Amit Te írsz arra oda kell figyelni.
Üdv,
G.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Júl 2, 2011 / 2

Hasznos tanácsom régi skálaüvegek tisztításához: Nagyon sokszor a felirat oldali üvegfelület is elkoszolódik és ezt nem lehet lemosni mert a régi festés egyszerűen lejön az üvegről. Én ezt úgy csinálom hogy gyufaszál végét vésőszerűen megfaragom. Ezzel a vésővel jó szemmel, biztos kézzel a feliratok között is le lehet tolni, kaparni a felrakódott koszt. Maximum annyi nedvesítést tűr el a művelet, hogy minden kaparó mozdulat előtt rálehelek az üvegre. Ez "nedvesítés" hűvösebb időben könnyebben végezhető. Nagy türelem kell mert pl. az Orion 442-es 7 keskeny skálaüvegjét 7 óra alatt tudtam megtisztítani. A mellékelt képen egy tisztított és egy piszkos üveget láthattok a "célszerszám" társaságában. Természetesen az elpiszkolódott gyufaszálakat újabbakra kell cserélni.

PICT2348.jpg

(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Szervusz Janó bácsi !
Szóval elkészült a Láda rádió ?
Takaros !
Üdv :Öreg T
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Nahát! Be szép rádió! Gondolom saját kreálmány, gyárihoz ez túl szép szerelés. Várjuk a leírást!
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Türelmes, szép munka!
(#) Gafly válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

@hatvanasjocó: A múltkor beszélgettünk az EMG szignálhoz való csatlakozókról, ami olyan hogy a szignálban van egy kb. 14.4 mm átmérő aljzat, aminek a közepéből kb. 4 mm csap áll ki. Tehát pont fordítva mint egy szokásos "Amphenol" aljzat. Mint mondtad neked is van hasonló készüléked.
Nos a Burabun sikerül vennem Amphenol aljzat -> BNC aljzat fordítót (lány -> lány). Így csak az Amphenol kislányról kellett a menetet leesztergálni és tökéletes. Műszerbe nem kellett belebarmolni és árban sem volt sok. Javaslom Neked is ezt a megoldást (bár ha jól értettem akkor neked még van eredeti zsinór hozzá).
(#) Janó bácsi hozzászólása Júl 2, 2011 /

Régi vágyam volt egy saját 20-as 30-as évek beli rádió, a legutóbbi börzén láttam is egy szépet, 70000.-et kértek érte. Ekkora összeget én sohasem tudnék rádióra áldozni, így megpróbáltam építeni egyet, magamnak hobbiból, szórakozásiból. A gép egy visszacsatolt audion, valójában egy 2+1-es, de mégsem az egészen, mert az első cső nem a megszokott pentóda, hanem egy ECH, igy külön van a demodulátor meg a visszacsatolás, és külön az erősítő. A rajzot egy 1948-as évkönyvben találtam, mellékelem. Igyekeztem az alkatrészeket úgy összeválogatni, hogy minden legalább 50-60-éves legyen, kivéve a kondikat, ( azok gyártásáról már írtam,) és érintésvédelmi okokból a hálózattal összefüggő dolgokat, mert azok újak. A doboz is egy régi kidobott ruhásszekrény hátából készült, jó száraz fenyő volt.
Először a fadoboz készült el praktikus okokból, mivel a fém részeket utólag is tudtam alakítani, ha valami méret nem pontos, de a fadobozt, a fémhez már nehezebb lett volna. Összeállitás után furnéroztam, és alapoztam, fényezve majd később lesz. A fémsasszi 1x1 cm-es szögvas alakra hajlitott horganyzott lemezből (csatornabádog) lett összerakva, összeforrasztva, illetve a sarkokon még szegecselve. A nagy tekercs alapja egy VC papir közepe, vékony prespán lemez borítással. Csak látszólag légmagos, van benne egy csavarral állítható fazékvas is. A kitrafót magam tekertem, a hál. trafó csak át lett alakítva a csőfűtések miatt. Ja a csövek: UCH21, UBL21, UY21, Van a szélen egy kis glimm is, ez jelzi a bekapcsolást, mivel nincs skálaizzó. A készülék KB 15m hosszú padlásantennával szól, kiváló hangerővel hozza a Kossuthot, 120Km-re Solttól. A felső szélső kis gomb a hullámcsapda, a helyi adó kiszűréséhez. A többit képekben.

még képek

Készül a gép

Még képek
Következő: »»   164 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem