Fórum témák
» Több friss téma |
Szoval aza helyzet hogy összekötöttem minden frappásan de a wincehster motor megse moccat :S szoval stepper motor kell hozzá . Ha megtalálom a dvd olvasó tálsájának a nyitogtatójának a motorját akkor ráköttöm de inkáb venni fogok kettő darab motort . Kép a félig elkészült műről. Hogy kapcsolódjon a témához rj45 csatlakozón megy az ltp portig csak még nincs ltp port dugóm :s.
Segítsen ezzel az uln2803 a képen látható motrok közül melyiket lehet vezérelni ? Hogyan kell bekötni ? Mert a lépető motornak is csak 4 szálja van de ho laz ötödik a + tív?
Nem volt dolgom ilyen motorokkal, de ezek nem léptető motorok. Keress rá a google-n a léptetőmotorokra, hogyan kell vezérelni őket, de ismétlem ezek a képen nem léptető motorok. Ne kérdezd milyenek, fogalmam sincs.
Szia
Balról kezdem! 1. és 2. azok BLDC motorok, van bennük hall szenzor, a szerint kell vezérelni a polaritását a rákapcsolt feszültségnek. 3. az egy floppyból kiszedett Bipoláris léptetőmotor 4. BLDC szintén szerintem. de beépített elektronikával, irányváltásra nem alkalmas(csak ha te nyitod a tranyókat, a hallszenzorok függvényében, ami külön elektronikát igényel a most rajtalévő helyett) Adsz neki tápfeszt, és kapsz vissza fordulatszámot a fehéren elvileg(hall kimenet)(az általam javasolt hajtásnál ne használd! ha nem kap földet akkor nem lesz kimenete, és sütögethetsz vele dolgokat. 5. sima DC motor Mivel az IC-d egy NPN Darlington array csak a Földet tudod kapcsolgatni. A BLDC motoroknál ahol 1 fekete,fehér és egy piros drót van, ha minden igaz, és jól tippelek A kimenetedet rákötöd a feketére, a tápra a pirosat. Ic-nek adsz H bemenetet akkor indulni fog remélhetőleg a motor, de csak 1 irányban. Nézz körben hogy mi az a H-Híd, ha irányt is akarsz váltani. Ha szerzel 5/6 vezetékes=Unipolar léptetőmotort, akor azt is meg tudod hajtani vele, ha + oldalra kötöd a közös vezeték(eket) és kapcsolgatod jó sorrendben a NPN-eket. Ha ilyen kis motorokat akarsz hajtani L298N nézz utána, HE ben nem rossz áron van. Tudsz vele irányt váltani, 2 DC motort vagy 1BLDC-t vagy 1 Bipolar léptetőt tud hajtani. Van neki kistesója is:L293D 2db H-híd van benne 600mA-ig/csatorna vagy másik lehetőség hogy összeraksz egyet otthon, de az szerintem drágábbra jön ki mint ez az IC.
Köszönöm szépen ezt a szakszerű vállaszt.Akkor hétfőn veszek ilyet L293 D. Na most olyan kérdés merűl fel ezt hgoy tudom a pcre rákötni?
Még egy kérdés de nézte mhogy rá lehet körni a dc motort erre az uln2803 ra is rá is kötötttem és forog na most pcn lehet ne állítani a fordulatszámot? PRogramozásal vagy csak léptető mötörnál van a 4.számú motort is rá kötöttem de csak remeg.
Ugye ez elméletileg jeleket küld 0 bit = feszültség hiánya
1 bit = feszültség és ha jól tudom ennek a sűrűségét is lehet szabájozni programmal lpt porton keresztül vagy tévedek ?
LPT porton hajtud ugyi?
Raksz valami enkóder féleséget a motorodra, aminek utána beolvasod az állapotát időnként(elég gyakran=minimum 1khz felett) A kimeneted kitöltését meg változtatod. Timerekkel kell szórakoznod. Meglesed mit tud az LPT portod (10khz-t kéne neki) Nézel egy DLL-t ami tud 10khz-val hívni timereket, mert alapból csak 1khz-t tudsz majd. Valami multimedia timer kell. A többit sztem már nem vészes leprogizni. Gépedet le fogja lassítani, macera, sokat fogyaszt 1 motor szabályzásához. Állj rá a mikrovezérlők programozására, jobban jársz. Akkor ha megcsinálsz egy mikrovezt, ami kezeli a motort, PC felöl elég csak parancsokat küldeni a mikroveznek. Ha csak kitöltési tényezőt állítgatsz akkor tudod a bemenő teljesítményt változtatni. A fordulatszám is változni fog, de nem lesz stabil fordszám mint a léptetőmotornál. Ha az nem kell neked, akkor hajrá, 1ms-es timerrel menni fog. Amikor hívódik a timer, akkor az LPT kimenetedet változtatod. Ha írod milyen nyelven progzol akkor lehet tud valaki segíteni. 555IC-vel olcsóbban kijössz, ha csak potis fordszám állítást akarsz.
Na hogy maradjunk kicsit az ethernet csatlakozónál is, végre bejött a kezdőoldalam pic ről, ledek kapcsolgatása már szépen megy, sajnos kb másodperces idővel frissülnek az adatok, de kezdetnek jó lesz
Értem , de pont ezez hogy én pcről szeretném irányítani a stepper motornak tudod mekkora sebeségre képes max?Igen LPT porton szeretném hajtani mert ez tűni ka legegyszerűbbnek.Azabaj a mikrovezérlős megoldásba kellene pic égető és azért nemszeretnék szolnokra beutazni haverom hoz hogy megcsinálja.Mennyire drága egy stepper motor?
Ha bontod akkor ingyért van, de sok hirdetésben látni 300 forintokért. Egyébként 2-4 ezerből már kihozhatsz egy saját pic/avr égetőt is ami megkönnyítené a dolgod továbbiakban.
Azabaj hogy én ilyenekdbe nem merek belefogni , azért gondoltam pc bezérlést mert a programozás nekem egyszerűbb lenne , meg nekem jobban tetszene hogy egy drót kilóg a pcből és onnan kapja za infót mit csinájon . Na de akkor az uln2803 lehet olyat csinálni hogy a dc motor fordulatát számítógépen keresztül (lpt port) szabályozni ? Ha nem akkor valahogy megleehtne oldani hogy a rendszerbe maradjon ez az ic . Ha meg akkor hogyan ?
Nalátod. Ezért kell rádió távvezérlést alkalmazni. Ha soros porton vezérled, elég három szál drót. Ha ethernet -en vezérled, akkor 4 - 6 - 8 szál drót kell. Ha párhuzamos portról vezérled, akkor 14 - 16 szál drót kell. Ha ennyi ér van egy kábelben, akkor az olyan nehéz, és merev lesz, hogy biztosan hanyatt dönti a modelledet, hacsak nem hokkedli méretűt csinálsz.
Általában azért szokás megtervezni, mit is akarok, ahhoz megtervezni a részegységeket, és ahhoz mi kell. Először elkészíted a mozgatást, ahhoz mi kell, és hogyan lehet irányítani. utána az érzékelőket (ha van) hogyan illeszkednek. Azután jöhet a vezérlés, adat átvitel ide-oda, hányféle információt kell átvinni. Hacsak néhányat, akkor enkóder-dekóder áramkör, megkeresni a megfelelőt. Ez már csak két szál drót, ha vezetékesen akarod, de kiválthatod rádióssal is. Ha több információt akarsz átvinni, akkor már mikrovezérlőt kell alkalmazni a modellben, és a vezérlőben is. (és akkor kezdheted el írni a programmokat) Ilyen esetben is használhatsz rádiós adatátvitelt a két mikrovezérlő között. Tehát nem kapkodni, hanem átgondolni, mit hogyan, ahogy a művelt angol mondja, step by step.
Én nagyon régóta elterveztem mit szeretnék
Egy kis járgányt amit számítógépen keresztül szeretnék vezérelni 4 utasítás kell , és majd a későbbiekben egy kamerát is rá szerelni hogy lássam mere megy a járgány most ott tartok hogy egy uln2803 forrasztottam 9 szál kábelt a kimeneti részre a neten találtam hogy ezel lehet dc motort is hajtani na most senki se segít hogy hülyeséget csinálok ezzért össze vissza minden . Mert azt találtam hogy az első kettő kimenőt össze tekerni a (motor1) - ja a , 3-4 össze tekerem (motor 2) negatívja a negatív a gnd re forrasztom a motor kettő pozitívját összetekerem majd a tápra . Most ez szépen forog . Tovább nem merek menni mert most az jönne hogy lpt port ra az előzőkbe belinkelt kötettés modon kell kapcsolni a ketőtt miven legyen köze a témához meg egyszerűbb egy rj45 dugót forrasztottam bele és azon keresztül menne az lpt porta . Csak azt nem tudom hogy a motor fordulatát lehet e programal szabályozni.Kell e még valami . Vagy most már elég a programot megírni .
Mibe található léptető motor ami nekem jó lenne ? Nyomtató ? Dvd lejátszó?? Amit értelmesen és sebességel megtudok haltani ?Lehet hogy ez hülye kérdés de lehet házilag készíteni vagy átalakítani dc motort?
Akkor leugrok a tescoba mini cnc gépé ami 500ft darabja
A léptetőmotorok alkalmasak elvileg egy ilyen járgány meghajtására, de azok mérete elég nagy(kb. 5*5cm helyfoglalásuak). Ezeket valóban lehetne LPT-ről vezérelni, mint az már ki lett tárgyalva. Viszont drágák, ez is lett említve. Nem találhatóak bármely bokorban, tehát én ebből helyedben azt szűrném le, hogy ha nincs kettő a fiókban, akkor ez felejtős.
A sima motort pedig kettőt elég nehéz prorgramból PWM vezérelni LPT-n. Ezért kéne egy köztes áramkör, ami ezt megoldja. Nem kerülheted el a mirovezérlőket szerintem, mert a nélkül normális robotot építeni nem lehet. Viszont ez a téma igen széles, sok idő kell a megtanulásához, tehát szerintem felesleges az időt pazarolnod erre a kábeles projectre, jobban kifizetődik, ha elkezded tanulni a témát.
Milyen mikrovezérlőket ajánlasz ami egyszerű de mégis nagyszerű amit össze tudok kötni uln2803 al ?
Én a PIC-eket szeretem, más az AVR-eket, van aki mindkettőt. Nézz körül a cikkek között, el lehet indulni rajtuk keresztül. Az oldalamon is néhány leírás, ami segít eligazodni. Icserny oldala is nagyon jó. Erre időt kell szánnod, nem megy egyik napról a másikra. De legalább az elektronikai oldal és maga a programozás már nem idegen tőled, így szerintem könnyebben fog menni. A konkrét megoldás még sok lenne, csak lépésenként!
Egyébként ha kábelest akarsz, akkor pl. soros vonalon, vagy USB-n(5m) keresztül ki lehet adni a parancsokat pl. egy vagy több PIC-nek, ami aztán a megfelelő PWM H hidas kimenetein megfelelően vezérli a motorokat. Persze innen csak egy lépés, hogy nem kábelen keresztül adod ki a parancsot...
Azaz igazság hogy meg akarom úszni pic avr programozás nélkül mivel nincs MOST közelben égető .
Az égető a legkisebb probléma, hidd el(kb fél óra alatt összedobok egyet a fiókból). Érdemes nekiállni, mert nem hiszem, hogy határidős lenne az autód...
Sziasztok!
Lehet nem illik ide, de ezért nem akartam uj topicot nyitni. Szóval otthoni hálózatot készítek egy xp és és egy Windows 6.2 es között (az állítólagos windows 8 között) A kábelezés megvan, az Ip cim beállítás, és azonos munkacsoport is. Parancssorból adtam egy olyan parancsot hogy : ping -a 192.168.0.2 Meg is kapta az xp a csomagot ott minden ok, az xp-n is kiadtam a parancsot de a 192.168.0.1 es ip-re, Ott is minden ok volt. De amikor a hálózati folyamatot nézem akkor azt irja hogy eggyik se kap semmilyen csomagot, ha nem parancssorból kuldom a parancsot. És a windows 6.2 alatt azt irja hogy unidentified network, és kényszerből beállítottam otthoni hálózatra, de ez baj? |
Bejelentkezés
Hirdetés |