Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Szia!
Ez a kép megoldott mindent! Egy nagyon rossz hírem van - bpcsánat, hogy a panelrajból nem ismertem fel. A 7407 ic 1..7 lábai jól vannak bekötve, de a 8..14 tükrözve van. Az IC lábszámozása "körbejárós", azaz a 1. lábbal szemben a másik sorban a 14. láb van. A 14. láb a fényképen a 3 mm -es piros led -hez legközelebb eső láb, ennek kellene a +5V -ra, az IC2 3. lábára mennie.
:eek2: Na ezt nem tudtam amikor a nyákot terveztem...
Szia!
Megnéznéd azt a nyákrajzot hogy jó-e de szerintem rendben van. Hétvégén csinálok egy újat... Leírnád hogy utána miket kell lemérnem? Köszi!
Szia!
Egy - két dolog lemaradt: - 7812 2. lába és a diódák között hiányzik a vezeték, - a 7805 kimenetén levő 100nF föld lába nem kapcsolódik a földre, - a 7407 7. és 14 lába közé (a lehető legrövidebb vezetéssel) kellene egy 100nF kerámia kondenzátor. A föld vezetéket vastagítsd meg a 7805 ill. 7012 és a csatlakozó 25. pontja között. Valószínű, hogy a 7407 8. lábát meghajtó invertere meghibásodott... Meg kell mérni... Szia.
Igen azóta már én is észrevettem ezeket...
Üdv!
Régebben kaptam egy PIC égetőt. Most szeretném működésre bírni, de se egy tipusjel, se szoftver nincs hozzá. Lefényképeztem, esetleg hátha valaki felismeri. Valami építő szett lehet megépitve. Az IC 7405-ös.
Szia!
A csatlakozó számozásból kiindulva ez egy párhuzamos portos pic programozó. Watt féle programozó programmal kellene működnie - az LPT port kiosztását egyeztetni kell... - A 7405 -öt az első próbálkozás előtt 7406 vagz 74LS06 -ra kell cserélni.
Oké, megpróbálom. Furcsa kérdés, de a 7405 miért nem jó?
Szia!
Itt már leírtam... - A lábszámok eltérhetnek, a Vpp -t kapcsoló kimenetek 13 .. 13.5 V -ra is felmehetnek...
Szia!
Nem tudom hogy mikorra tudom megcsinálni az újat mert már másodszor lett rossz a nyák...
Üdv.
Szeretnék egy egyszerű pic égetőt amit összerakok beüzemelem és már megy is, valamit ami olcsó és a legtöbbet használt Pic-ekkel működik. Arra gondoltam 1 nyákon legyen az egész(amit láttam eddig az mindig 2 részből állt[vagy rosszul láttam?]). Bármilyen port-rol mehet hisz egyik sincs használva. Melyiket ajánlanátok amit könnyű használni és olcsó (nem használnám tul sokat de néha nagyon kéne). Köszi a segítséget előre is.
Szia!
- A legjobb megoldás a PICKit2: USB portos, rengeteg típust ismer, nem csak programozó, hanem debugger, 3 csatornás logikai analizátor, jelgenerátor, TTL szintű usart, soros EEProm porogramozó is (AVR kontrollereket is lehet vele programozni.) Többféle kivitelű klónt lehet építeni, de olyat ajánlok megépíteni, ami állítja a Vdd feszültséget (egyre több a nem 5V os típus). Szilva féle klón csak 5V -os kontrollerekhez, Watt féle klón nem csak 5V -os kontrollerekhez, Furatszerelt klón nem csak 5V -os kontrollerekhez, Program & Go leh...séggel - Párhuzamos portos programozó: Egy 7406 / 7407 áramkör köré épül, külső tápegység kell a működéséhez. WLPT mini - A soros portos megoldásokat (JDM és társai) egyáltalán nem ajánlom - rengeteg a probléma velük...
Ez mind az aminek van: Vpp/MCLR, Vdd, GND, PGD, PGC kimenete? Mindig azt hittem ehhez kell még valami hogy tudja"illeszteni" hozzá a PIC-et. És adatlap vagy lábkiosztás alapján kell hozzákötni a PIC-et vagy val erre szabvány? Nagyon meglepődtem hogy ennyi az egész. Köszi a segítséget.
Szia!
A kommunikáció ezen az 5 (illetve 6 - LVP programozási módban a PGM kivezetés) vezetéken történik. Mivel sokasodnak a soklábú SMD tokozású eszközök, amiket a kész panelen kell programozni, a programozók is támogatják. (Az elnevezés is erre utal - In Circuit Serial Programming -- Áramkörön belüli soros programozás.) A programozáshoz elegendő ezeket a kivezetéseket egy csatlakozóra kihozni - ehhez persze kellenek az adatlapok. Az áramkör tervezésekor be kell tartani néhány dolgot: - A Vpp csak egy 10k-s ellenállással legyen felhúzva a Vdd -re, - Ha a MCLR funkció le van tiltva (bemenetnek használja a program), a meghajtót el kell választani a MCLR ponttól és bírnia kell a 13.5V -ot is, - A PGC és PGD kivezetéseknél is el kell választani a maghajtókat a portlábaktól, ha a program bemenetnek használja, - A vezetékeken nem lehet nagyobb kapacitás, és DC terhelés, - LVP módban a PGM láb más célra nem használható - az új kontrollerben az LVP engedélyezett. - Külön megfontolásokat kell tenni, ha a kontroller belső órajelgenerátorról jár és a MCLR funkció le van tiltva. Ekkor a Vdd bekapcsolásakor a kontroller programja elindul. Ha rögtön a PGC és/vagy PGD vonalakat kimenetnek, T1 oszcillátornak állítja be, akkor megakadályozza a kommunikációt a programozóval. Ekkor csak a Vpp first módszer segít - ehhez a Vdd -t a programozónak kell adnia (nem terhelhető nagyon...) - A programozandó panalen a tápegységnek el kell viselnie, hogy a Vdd feszültséget a programozó adja - illetve a programozónak érzékelnie kell, hogy a kontroller tápfeszültség alatt van... - Van néhány elterjedten alkalmazott csatlakozó kiosztás - a PICKit2 egyszerű 6 -os tüskesorát használják legtöbbször. - Minden típus programozási leírásában megtalálható a bekötés - néhány régebbiben szereplő diódás MCLR áramkör elavult..
Köszi ezt a sok infót. SMD-t nem hiszem hogy fogok vele programozni és nem hiszem hogy bármi nagyobbat alkotok(max propeller clock) amibe ilyen tul sok lábú pic menne. Majd még lehet kérek segítséget hogy miként kell használni ezt. Köszi mégegyszer a sok infót.
Kösz, így már értem...
Sikerült működésre bírni, legalábbis pic nélkül. Minden fesz. megjelenik, akkor és ott amikor kell neki, a watt féle élesztős cikk alapján. Viszont ennek van még egy bekötött lába, ami a legnagyobb foglalat 1 es lábára ad 13V-ot. Az miért lehet benne, van ötleted?
Szia!
Ha a "nagy foglalat" alatt a DIP40 foglalatot érted: A DIP40 tokozású 16F, 18F kontrollerek 1. lába a MCLR. Ide vezeti a panel a MCLR/Vpp jelet.
Kigészíteném, hogy ennek vezérlésére olyan égetőszoftver kell, ami tudja kezelni a két Vpp-t. Tapasztalatom szerint(a visszajelzésekből leszűrten) ezek az égetőáramkörök sokkal inkább megnehezítik az ember dolgát, mint amennyi előnnyel jár(bár én semmi előnyét nem látom az ICSP-vel szemben).
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Bocsánat az egyszerű fogalmazásért, a szabvány nevekkel mindig is gondjaim voltak... Gondoltam kicsit tanulgatok ezzel (hamár van, és nem is JDM) aztán épitek egy PICkit2-őt.
DIP40-es tokozású pic-et akkor ezzel, meg a watt féle programmal nem tudok égetni? Vagy be kell építeni ahhoz a fel/lehúzó ellenállást?
Szia!
A MCLR és a Vdd közé (a Vpp first programming entry módot kivéve) ajánlott egy 10k -s ellenállást betenni. A célja, hogy a MCLR / Vpp lábon felhalmozott töltés el tudjon menni valamerre. A MCLR - Vdd közötti ellenállás lehetővé teszi a debuggolást is. Ezzel a panellel és ezzel a programmal a nyomkövetés nem lehetséges, így alkalmazhatsz ellenállást a MCLR és a GND között is.
A WPB-vel akkor tudsz égetni, ha a használt foglalattól függően az égetőáramkörön mindig a megfelelő Vpp vezetéket kötöd össze az égető által vezérelt LPT port lábával. Itt egy hiba a PIC tönkremenetelét okozza, ezért oda kell figyelni! Ajánlott mindig rajzok alapján dolgozni, amíg ki nem alakul a rutin(bár ez utóbbi a legveszélyesebb )
Az MCLR ellenállás nem égetőfüggő, ezért mindig ajánlott. Ha nem kötöd be, nem jeleti azt, hogy azonnal tönkremegy a PIC, bár van olyan eset, amikor igen. Tehát valamelyik bekötéssel, amit Hp41C említett, ajánlott.
Köszönöm, akkor ha nincs, akkor beépítem azt az ellenállást. Még egy kérdés: mi aza first program entry mód?
Szia!
Vdd first programming entry Vdd-t kapcsoljuk előbb - ezalatt MCLR alacsony szinten van, aztán kapcsoljuk a MCLR -re a Vpp -t: Legyen a kontroller, amiben programot szeretnél változtani, belső oszcillátorral futó, MCLR láb bemenetnek használó konfigurációval, esetleg még a PGC és/vagy PGD lábakat is kimenetnek vagy T1 oszcillátornak állítsa be a program rögtön indulás után. Ekkor a kontroller elindul a Vdd bekapcsolására és a program futása rövid (néhány us) alatt a beállítja a kimeneteket... A programozó már nem fog tudni kommunikálni a kontrollerrel. Vpp first programming entry Vpp-t kapcsoljuk előbb a MCLR -re, aztán kapcsoljuk a be a Vpp -t: A Vpp feszültség megjelenésekor a kontroller azonnal tudja, hogy programozási módba kell kapcsolni. A kontroller tápját a programozónak kell tudni kapcsolni. Nem minden kontroller programozható így, és sok programozó program nem ismeri. Bővebben a PICKit2 leírásában.
Szia! Megépítettem a programozót. A két piros led világít.Leírnád hogy miket kellene lemérnem?
Szia!
Már annyiszor leírtam: Ne legyen az LPT port a géphez csatlakoztatva és ne legyen programozandó kontroller csatlakoztatva, a tápot add rá a programozóra: - Mérd meg a feszültséget az U1 3. lába és a föld között, - Mérd meg a feszültséget az U2 3. lába és a föld között, - Mérd meg a feszültséget az U3 14. lába és a föld között, - Az LPT port D4 és D3 pontja a +5V -ra húzva mérd meg a J2 5. pontján a feszültséget a földhöz képest, - Az LPT port D4 és D3 pontja a földre húzva mérd meg a J2 5. pontján a feszültséget a földhöz képest, - Az LPT port D2 pontja a +5V -ra húzva mérd meg a J2 4. pontján a feszültséget a földhöz képest, - Az LPT port D2 pontja a földre húzva mérd meg a J2 4. pontján a feszültséget a földhöz képest, A D2 pont maradjon továbbra is földön: - Az LPT port D1 pontja a +5V -ra húzva mérd meg a J2 1. pontján a feszültséget a földhöz képest, - Az LPT port D1 pontja a földre húzva mérd meg a J2 1. pontján a feszültséget a földhöz képest, - Az LPT port D0 pontja a +5V -ra húzva mérd meg a J2 2. pontján és az U3 12. lábán a feszültséget a földhöz képest - Az LPT port D0 pontja a földre húzva mérd meg a J2 2. pontján és az U3 12. lábán a feszültséget a földhöz képest, Vezérlés nélkül csak az egyik piros lednek kellene világítania, aminek az R1 az áramkorlátozója... Sok sikert...
Szia!
U1 3. 13,40V U2 3. 5,01V U3 14. 5,01V LPT D4 és D3 +5V-ra húzva: J2 5. 13,40V Földön: 13,39V D2 +5V-ra húzva: J2 4. 4,99V Földön: 0,05V D1 +5V-ra húzva: J2 1. 0,05V Földön: 4,97V D0 +5V-ra húzva: J2 2. 0,07V U3 12. 4,99V Földön: J2 2. 4,93V U3 12.0,06V Nekem jelen esetben az összes led világít. Remélem mindent jól értelmeztem.
Szia!
Milyen IC van az U3 helyén? Ha 74(LS)07: - U1 3. láb rendben, U2. 3. láb rendben, U3. 14. láb rendben - LPT D4 és D3 +5V-ra húzva, J2 5. 13,40V nem jó - LPT D4 és D3 földön, J2 5. 13,40V rendben. --- Valószínűleg zárlat a T1 kollektora és az R2 R3 közös pontja között - ezért világít az R10 diódája. - D2 +5V-ra húzva, J2 4. 4,99V nem jó - D2 földön, J2 4. 0,05V nem jó ---Mekkora a feszültség az U3. 6. lábán, ha D2 a földön és ha a +5V -on van? - D1 +5V-ra húzva, J2 1. 0,05V nem jó - D1 földön, J2 1. 4,97V nem jó - D0 +5V-ra húzva: J2 2. 0,07V nem jó, U3 12. 4,99V rendben - D0 földön: J2 2. 4,93V nem jó, U3 12. 0,06V rendben
Szia!
Azt hogy érted hogy xy +5V-ra húzva? Nekem csak ez nem tiszta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |