Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egyébként érdekes a kapcsolás, a segédrácsok tápja még érdekesebb. Én úgy gondolom, hogyha AC szempontból nézzük a kapcsolást, a csövek trioda módban üzemelnek, mert a katódjuk és segédrácsuk váltóáramúlag "közös". DC szempontból viszont a segédrács kapja a cső katódjához képest a megfelelő feszültséget. Bár ez csak egy reggeli kávé mellőli okoskodás, nem értek én az ilyesmihez ...
FordPrefect írta:
Idézet: „Pentódának vannak kötve, csak senki nem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa a kép címét. PPP,...” Az hogy ciklotron, miért jelenti azt, hogy pentódának van kötve?. Triódából is lehet ciklotronos erősítőt csinálni. Egyébként igazatok van, valóban pentódás a kötés, mert a segédrács a pufferen keresztül katódpotenciálon van, ezért mikor a növekvő katódáram miatt a kimenőn a katód pozitívabb lesz, akkor a segédrács is pozitívabb lesz, miközben az anód fix marad a tápon (tehát, ha nővekedésben van az anódáram, a segédrács feszültség nő az anódhoz képest, mint a hagyományos pentódás bekötésnél). Triódás kötés akkor lenne, ha asegédrács a saját anódhoz kötődne, akkor ugyanis váltóáramúlag együtt kerülne testre az anóddal a másik pufferen, ahogyan 6C4C írta. ![]()
Itt a komplett kapcsolási rajz. Kicsit módosult, mint azt korábban már belinkeltem, ezért felteszem újra, hátha valaki kedvet kap arra, hogy megépítse.
Rajzon külön szerepel a tápegység és az erősítő rész. ECC85-tel vannak meghajtva, ha jól látom, akkor SRPP-ban! Valóban circlotron kapcsolás, hogy miként szól? Nagyon űtősen! Ha valaki kiváncsi a hangjára, az keressen nyugodtan.
Nem sikerült az előbbi hozzászólás módosítása
![]() Szóval. Érdemes lenne kipróbálni triódás kötésben is? Jelentene az valami hangzásbeli javulást, szerintetek? Mértem az erősítőt, de mivel csak egy kimeneti impedanciám van (nem is tudom, hogy 4 vagy 8 ohmra van tekerve) ezért megmértem mindkettővel, műterhelésen, 1kHz-es bemeneti szinuszjellel. 4 ohm: 23Vpp - 22W oldalanként. 8 ohm: 32Vpp - 16W oldalanként. Mivel az otthoni zenehallgatás során nem használom sohasem 5W-nál nagyobb hangerőn (ezt csak becsültem) ezért itt még nem nagyon beszélhetünk nagy torzítási értékről (pentódás kötésben). Triódás kötésben , elvileg kevesebb a kivehető teljesítmény, és ezzel kevesebb torzítás érhető el. De ha alapból nem nagy a torzítás, akkor nyerhetünk még valamit a triódás kötéssel ?
Idézet: „az itt egy katódkövető és nem nagyon van szerepe annak, hogy trióda vagy pentóda” Pucuka ezt írta.
Idézet: „Jelentene az valami hangzásbeli javulást, szerintetek? ” Szerinted mit jelent a hangzásbeli változás? Valami megfogható, mérhető definíció kellene. Ez a kapcsolás pont azért jó, mert a kimenőtrafó kis impedanciák között dolgozik, így a különböző szórt paraméterek igen kis befolyást gyakorolnak. A csövek igen erős, és szimmetrikus csatolásban vannak, amik szintén az asszimetriából adódó eltéréseket kompenzálja, így a fokozat igen lineáris frekvencia, és fázis átvitellel rendelkezik, és a torzítása is alacsony, ha a meghajtás torzítását alacsony szinten tartod. A fokozat sokkal inkább egy ultralineár kapcsoláshoz hasonlít, mint egy pentódás, vagy pláne triódás erősítőre.
Igazatok van, jól van na...
![]() Elkerülte a figyelmemet. Legközelebb jobban odafigyelek. ![]() Köszönöm Mindenkinek az észrevételét, megjegyzését. ![]() Üdv.
Sziasztok!
Nagy örömömre a mai nap hozzám került egy AEG AE211 erősítő. Meg szeretném vizsgálni, kipróbálni, esetleg megjavítani vagy utánépíteni. A kimenő 15ohmra illeszt. Nyugodtan meghajthatok vele 2db sorba kötött 8ohmos ládát? Az ECC82 két fele közti 500kohmos poti lenne a balance?
Mázlista...Nyugodtan rákötheted a két 8Ohm-os hangszóródat sorba.De át is lehet kötni a kimenőt 4Ohm-ra, nem kell megbontani.
Sziasztok
1 db EZ81-es elbírja Djhans El84 SE kapcsolását sztereóban? Eddig 150mA-nek vettem a max áramát, de miután megnéztem közelebbről az adatlapot láttam hogy kb 90mA-nél már eléri a max anóddisszipációt és úgy eléggé a határon lenne szerintem. Vagy kénytelen leszek 2 EZ80ast használni, de már így is gondolkodnom kell milyen foglalatot rakok bele ![]()
Helló !
Egy cső negatív előfesz.-ének a beállításához mit kell használni ? (a pontos érték beállításához) Potmétert simán, vagy lm337 IC-t, vagy hogyan szokták ezt megoldani ? Kösz !
Szia.
Egy kicsit vissza olvasva találhatsz megoldást, de a kapcsolási rajzok között keresve is van jó néhány.... Nem kell IC, teljesen felesleges. Lásd: (#1017278) hozzászólásomban a tápegység rajzát! Üdv.
Alapból egyszerre jelenik meg a fűtőfeszültség és a tápfeszültség. Úgy jó lesz, hogy a 0,3A-es bizti körét megszakítva kapcsolom be az erősítőt, majd a csövek felfűtése után újra zárom a bizti körét?
Valamint a kiégett gyári biztik helyett lehet használni sima 250V-os biztiket?
Tényleg. Kösz !
Pedig "reflexszerűen" le is töltöttem a rajzot, de nem tanulmányoztam. ![]()
Egy kis látványosság, ebben a rossz időben!
![]()
Nagyon szép is az izzó, parázsló csövek látványa.
![]()
Igen, engem is nagyon megfogott a látvány
![]() A blende nyitva volt úgy 10-15 másodpercig ![]()
Sziasztok !
AZ4 egyen-cső nem tud 410v 200mA ugye ? Lehet buta kérdés , de nem tudom ... Gábor
Szia!
Bővebben: Link Íme egy kis infó a csőről.
Szia !
Köszi szépen , hát nem jó akkor , sajnos , nem tud ennyit . ![]()
Ez már egy kicsit többet tud: Bővebben: Link
Az 5C9C is ha jól emlékszem ugyan ezt tudja "csak" az tisztisaptás mint a GU50
![]()
Helló !
A becsatolókondenzátornak mekkora értékűnek kell lennie ? (feszültségre) Illetve egy dupla trióda első csőfele után rakok egyet, akkor oda mekkora kell ? (feszültségre) Kösz !
Biztos az, ha a kondi fesz. tűrése min. a tápegység legmagasabb (-terheletlen) fesz. értéke, mert az adott csövön csak akkor áll be az anódfeszej, amikor már felfűtött, tehát vezet. Anódfesz-késleltetés esetén lehet kisebb is.
Most van nálam egy ilyen erősítő javításon. Cserélem a régi zöld szénréteg ellenállásokat 2W-os fémrétegre. Az összes elkót és a barna műgyantás fólia kondikat is.
A trafók értékesek, esetleg a potik (régi PREH, csak sajna 1MO). A többi kidobható, hacsak nem restraurálás a cél. És ha nem ECL86 a vége, hanem mondjuk egy 6L6, máris 8 ohmra illeszt.
Az eredeti kapcsolásban is használható 4Ohm-os terheléssel, úgy van megtekerve a kimenő hogy át lehet kötni 4Ohm-ra, a forrléc alatt vannak a kötések.
Én is átkötöttem az enyémeket.
Akkor van egy 4 meg egy 15 ohmos kimeneted. Csak a leggyakrabban használt 8 ohmos nincs. (most nem autó
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...