Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egyébként érdekes a kapcsolás, a segédrácsok tápja még érdekesebb. Én úgy gondolom, hogyha AC szempontból nézzük a kapcsolást, a csövek trioda módban üzemelnek, mert a katódjuk és segédrácsuk váltóáramúlag "közös". DC szempontból viszont a segédrács kapja a cső katódjához képest a megfelelő feszültséget. Bár ez csak egy reggeli kávé mellőli okoskodás, nem értek én az ilyesmihez ...
FordPrefect írta:
Idézet: „Pentódának vannak kötve, csak senki nem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa a kép címét. PPP,...” Az hogy ciklotron, miért jelenti azt, hogy pentódának van kötve?. Triódából is lehet ciklotronos erősítőt csinálni. Egyébként igazatok van, valóban pentódás a kötés, mert a segédrács a pufferen keresztül katódpotenciálon van, ezért mikor a növekvő katódáram miatt a kimenőn a katód pozitívabb lesz, akkor a segédrács is pozitívabb lesz, miközben az anód fix marad a tápon (tehát, ha nővekedésben van az anódáram, a segédrács feszültség nő az anódhoz képest, mint a hagyományos pentódás bekötésnél). Triódás kötés akkor lenne, ha asegédrács a saját anódhoz kötődne, akkor ugyanis váltóáramúlag együtt kerülne testre az anóddal a másik pufferen, ahogyan 6C4C írta.
Itt a komplett kapcsolási rajz. Kicsit módosult, mint azt korábban már belinkeltem, ezért felteszem újra, hátha valaki kedvet kap arra, hogy megépítse.
Rajzon külön szerepel a tápegység és az erősítő rész. ECC85-tel vannak meghajtva, ha jól látom, akkor SRPP-ban! Valóban circlotron kapcsolás, hogy miként szól? Nagyon űtősen! Ha valaki kiváncsi a hangjára, az keressen nyugodtan.
Nem sikerült az előbbi hozzászólás módosítása
Szóval. Érdemes lenne kipróbálni triódás kötésben is? Jelentene az valami hangzásbeli javulást, szerintetek? Mértem az erősítőt, de mivel csak egy kimeneti impedanciám van (nem is tudom, hogy 4 vagy 8 ohmra van tekerve) ezért megmértem mindkettővel, műterhelésen, 1kHz-es bemeneti szinuszjellel. 4 ohm: 23Vpp - 22W oldalanként. 8 ohm: 32Vpp - 16W oldalanként. Mivel az otthoni zenehallgatás során nem használom sohasem 5W-nál nagyobb hangerőn (ezt csak becsültem) ezért itt még nem nagyon beszélhetünk nagy torzítási értékről (pentódás kötésben). Triódás kötésben , elvileg kevesebb a kivehető teljesítmény, és ezzel kevesebb torzítás érhető el. De ha alapból nem nagy a torzítás, akkor nyerhetünk még valamit a triódás kötéssel ?
Idézet: „az itt egy katódkövető és nem nagyon van szerepe annak, hogy trióda vagy pentóda” Pucuka ezt írta.
Idézet: „Jelentene az valami hangzásbeli javulást, szerintetek? ” Szerinted mit jelent a hangzásbeli változás? Valami megfogható, mérhető definíció kellene. Ez a kapcsolás pont azért jó, mert a kimenőtrafó kis impedanciák között dolgozik, így a különböző szórt paraméterek igen kis befolyást gyakorolnak. A csövek igen erős, és szimmetrikus csatolásban vannak, amik szintén az asszimetriából adódó eltéréseket kompenzálja, így a fokozat igen lineáris frekvencia, és fázis átvitellel rendelkezik, és a torzítása is alacsony, ha a meghajtás torzítását alacsony szinten tartod. A fokozat sokkal inkább egy ultralineár kapcsoláshoz hasonlít, mint egy pentódás, vagy pláne triódás erősítőre.
Igazatok van, jól van na...
Elkerülte a figyelmemet. Legközelebb jobban odafigyelek. Köszönöm Mindenkinek az észrevételét, megjegyzését. Üdv.
Sziasztok!
Nagy örömömre a mai nap hozzám került egy AEG AE211 erősítő. Meg szeretném vizsgálni, kipróbálni, esetleg megjavítani vagy utánépíteni. A kimenő 15ohmra illeszt. Nyugodtan meghajthatok vele 2db sorba kötött 8ohmos ládát? Az ECC82 két fele közti 500kohmos poti lenne a balance?
Mázlista...Nyugodtan rákötheted a két 8Ohm-os hangszóródat sorba.De át is lehet kötni a kimenőt 4Ohm-ra, nem kell megbontani.
Sziasztok
1 db EZ81-es elbírja Djhans El84 SE kapcsolását sztereóban? Eddig 150mA-nek vettem a max áramát, de miután megnéztem közelebbről az adatlapot láttam hogy kb 90mA-nél már eléri a max anóddisszipációt és úgy eléggé a határon lenne szerintem. Vagy kénytelen leszek 2 EZ80ast használni, de már így is gondolkodnom kell milyen foglalatot rakok bele
Helló !
Egy cső negatív előfesz.-ének a beállításához mit kell használni ? (a pontos érték beállításához) Potmétert simán, vagy lm337 IC-t, vagy hogyan szokták ezt megoldani ? Kösz !
Szia.
Egy kicsit vissza olvasva találhatsz megoldást, de a kapcsolási rajzok között keresve is van jó néhány.... Nem kell IC, teljesen felesleges. Lásd: (#1017278) hozzászólásomban a tápegység rajzát! Üdv.
Alapból egyszerre jelenik meg a fűtőfeszültség és a tápfeszültség. Úgy jó lesz, hogy a 0,3A-es bizti körét megszakítva kapcsolom be az erősítőt, majd a csövek felfűtése után újra zárom a bizti körét?
Valamint a kiégett gyári biztik helyett lehet használni sima 250V-os biztiket?
Tényleg. Kösz !
Pedig "reflexszerűen" le is töltöttem a rajzot, de nem tanulmányoztam.
Egy kis látványosság, ebben a rossz időben!
Nagyon szép is az izzó, parázsló csövek látványa.
Igen, engem is nagyon megfogott a látvány
A blende nyitva volt úgy 10-15 másodpercig
Sziasztok !
AZ4 egyen-cső nem tud 410v 200mA ugye ? Lehet buta kérdés , de nem tudom ... Gábor
Szia!
Bővebben: Link Íme egy kis infó a csőről.
Szia !
Köszi szépen , hát nem jó akkor , sajnos , nem tud ennyit .
Ez már egy kicsit többet tud: Bővebben: Link
Az 5C9C is ha jól emlékszem ugyan ezt tudja "csak" az tisztisaptás mint a GU50
Helló !
A becsatolókondenzátornak mekkora értékűnek kell lennie ? (feszültségre) Illetve egy dupla trióda első csőfele után rakok egyet, akkor oda mekkora kell ? (feszültségre) Kösz !
Biztos az, ha a kondi fesz. tűrése min. a tápegység legmagasabb (-terheletlen) fesz. értéke, mert az adott csövön csak akkor áll be az anódfeszej, amikor már felfűtött, tehát vezet. Anódfesz-késleltetés esetén lehet kisebb is.
Most van nálam egy ilyen erősítő javításon. Cserélem a régi zöld szénréteg ellenállásokat 2W-os fémrétegre. Az összes elkót és a barna műgyantás fólia kondikat is.
A trafók értékesek, esetleg a potik (régi PREH, csak sajna 1MO). A többi kidobható, hacsak nem restraurálás a cél. És ha nem ECL86 a vége, hanem mondjuk egy 6L6, máris 8 ohmra illeszt.
Az eredeti kapcsolásban is használható 4Ohm-os terheléssel, úgy van megtekerve a kimenő hogy át lehet kötni 4Ohm-ra, a forrléc alatt vannak a kötések.
Én is átkötöttem az enyémeket.
Akkor van egy 4 meg egy 15 ohmos kimeneted. Csak a leggyakrabban használt 8 ohmos nincs. (most nem autó , vagy zenekari felhasználásra gondolok)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |