Fórum témák
» Több friss téma |
gyártott keltetőgépeimet szeretném egy elektronikus hőmérővel tesztelni ,a mérési értékeket a gépemen megjeleníteni akár mérési értékek, akár grafikon formában. Viszonylag olcsó megoldást keresek, akár kész, akár építhető formában.
![]()
Ezzel egy a gond mokus. Nincs úgy kiépítve, hogy egyből számítógéphez lehessen kötni...
Valahogy úgy kéne megbuherálni, hogy a PIC belső EEPROM-jába írja az eredményeket bizonyos időközönként...mondjuk egy óránként, stb. (nem tudom, milyen időközönként kellene mérni :no: )
Szerintem kezdésnek viszont nem rossz alap, mivel az összes olyan dolog benne van ami csak kellhet. Bár PIC programozásban még igen csak kezdő vagyok.
Igazából az lenne kívánatos, hogy 1-30 min közötti intervallumokban mérjen és lehetőleg 24 óra eredményeit tárolni tudja. Mérési tartomány 35-40 fok között. Köszi, hogy foglalkoztok az ügyemmel, mindenki kap egy-egy kiscsibét!
Az Urbánelektronikánál / www.urbanelektronika.hu / kapható egy 8 csatornás mérésadatgyűjtő.
Megfelelő kiegészítéssel alkalmazható hőmérséklet mérésére, megfelelő programmal természetesen az értékek tárolhatók is. PC printerportján kommunikál a PC-vel, DOS alatt biztosan működik.. Maga az alapHW tulajdonképpen mV-ot mér, egy 5Ft-os dióda 1N4148 használható érzékelőnek ca. -50..+100 C tartományban, ezek nyitófeszültségváltozása ca. 2mV/Celsius. Fenti HW-el, megfelelő programmal, /amit hozzáadnak demoként TurboPascalban iródott és mV-ot mér +-2048mV értékek között/, 0,25C felbontás érhető el. Dióhéjban, ötletadónak..
Helo! Most csinálok egy keltetőgépet, és kellene hozzá valami hőkapcsoló! Itt a honlapon is van egy v.milyen szenzorral, de nekem ez nem jó. Mechanikus is jó lenne, ami a villanybojlerben van nemtudom, hogy jó lenne e? Vagy lehet kapni valami egyszerű cuccot ami megoldaná a dolgot, persze olcsón.
![]()
Boyler hőfokszabályzóban annak túl nagy hiszterézise miatt nem érdemes gondolkodnod. nem jó a szobatermosztát sem, az nem is tud 40 fokot.Kontakthőmérő-tizedes osztású jó, de drága. Én az első gépeket mechanikus szabályzóval csináltam, amibe az étermembránt magam készitettem, Dietil-étert némi magyarázkodás után kaphatsz a gyógyszertárakban.A membrán vékony rézlemezből készült, két félből forrasztva. Elég macerás de érzékeny mikrokapcsolóval jó, ezekből még ma is működik sok.
most már elektronikus hőfokszabályzóval készül, aminek az alapja a Conradnál kapható hőfokkapcsoló modul 3900 ft-os áron. Ezt őmlesztve kapod, neked kell beforrasztani, és stabil tápot csinálni hozzá. Ez egy trigger ptc-vel.A nagykatalógusban megtalálod, Én ezt ajánlanám. hello
hali én is mcload-hoz hasonlóan.....
Addíg okés h. Conradnál kapható hőfokkapcsoló modul +kell táp , de milyen trigger ptc és mit tudnál"fűtőtestnek"ajánlani (a villanykörte használható?)
Én javítottam egy gyári keltetőt. Abban egy u217b típusú IC végezte a hőfokszabályozást (2-3 tizedfok pontossággal). Az adatlapjában megvan a kapcsrajz is.
Boo-nak, és Mcload-nak.
A kapcsolás egy trigger, a ptc az KTY-10-es elem, de ez benne van a csomagban. fűtésnek elvileg az izzólámpa is megfelelne, de több szempont miatt sem ajánlott. Túl forró felület, kis hőtehetetlenség, baleset, és tűzveszély.Én az 50-100 férőhelyes gépeket 45w-al fűtőm, ahl a fűtőszál nem melegszik 60 fok fölé.Több ilyen frűtőbetét van, csak arra kell ügyelni, hogy ne aránytalanul nagy legyen a teljesíténye, mert azt nehéz stabilan szabályozni.Az enyém egy levédett cucc. ![]()
Köszi az infót,bár ezt még fel kell dolgoznom (agyilag).
Kérdezzél bátran, szívesen segítek.Mekkora gépben gondolkodsz?
![]()
Köszönöm a lehetőséget és élnék is vele.
Kis gépen gondolkozom max 100 tojásra mondjuk. A kérdéseim : Milyen anyagból lehet épiteni a házat? A párásitást hogy lehet szabályozni? Mekkora távolságot kell hagyni a fűtőszál és a legközelebbi tojások között? Ha a Conrad-nál veszek egy olyan modult akkor mi alapján tudom összerakni és kell-e még valami mást is venni hozzá? A forgatásra is van valami automatizált megoldás? Válaszaid előre is köszönöm! /küdheted emailra is/
Helló!
A keltetőgépre táttam egy megoldást, egy nagyobbacska hungarocel dobozból kialakítva. a tojások egy fémrácson voltak elfektetve. A fűtést a dobozban felül elhelyezett elektromos fűtőszál biztosította. Valami olyan okos elekrtonikát kellene összerakni ami a DS 18S20 szenzort használja és elektronikusan lehetne beállítani a kívánt hőfokot, esetleg egy LCD-n mutatná az aktuális és max min hőmérsékteteket is. A páratartalom mérésére is vannak szenzok úgy tudom, de annak szabályzásáról nem sokat. Beleépíthetnénk azt is. A tojások forgatását is meg legetne oldani valamiféle mechanikus módszerrel. Nagyon érdekes kis ketyere lenne. Amit tudok hozzáteszek én is.
Jó a hungarocell doboz, ha tudtál a célnak megfelelőt találni, én megpróbáltam saját dobozt gyártatni, csak a szerszám lett volna 800 rugó.Találtam jobb megoldást.
Az ötveneshez csináltam automatikus, és mechanikus forgatótálcát, de az automatáról lemondtam, nincs akkora haszna, mint amennyibe kerül. A mechanikus (kézi) forgatásu tálcára 48 tojás fér, és az egészet egy mozdulattal meg lehet forgatni 45-45 fokkal. rendesen elég naponta 2x 3x forgatni.
Hogyan kell forgatni a tojásokat?
Elfektetve és alsó felső, vagy állítva és úgy? Hogyan működik egy automata forgató?
Ha kézzel forgatod a tojásokat, akkor rendesen fektetve teszed be a gépbe, és a két átellenes oldalát meg célszerű jelölni, hogy tudd, már forgattad. R-reggel E-este
Ha tálcán forgatod, akkor a tojások állítva vannak a helyükön, és tompábbik végükkel a fűtőbetét felé. Kétféle vezérlésü aut.forgatót csináltam, egy impulzus üzeműt , és egy állandóan forgóst. Az imp üzemű egy ablaktörlő motort forgatott, 2 óránként egyszer körbe, ami a tojásokat egyik irányban 45 fokkal elfordította, majd a következő fordulatnál 45-el a másik irányba. A másikat egy áttételes műszermotor hajtotta ami 1 óra alatt fordult körbe egyszer, tehát a tojások állandóan forgatva voltak. Az a baj, hogy ilyen motorhoz ár ne tudok hozzájutni, maradt a kézi-tálcás forgató. az fogy. napokban kell csinálnom belőlük, akkor lefotózom, és felteszem ide, jobban el lehet képzelni. hi jung ![]()
Sziasztok.
Én is építettem haverom megrendelésére egy keltetőt, egész pontosan a HE 2001-es számában megjelentet. Maga a vezérlés tökéletesen működik, viszont a fűtéssel akadt egy kis gondom; a srác egy nem használt hajszárítót talált fűtésnek, ami ugye 220V-ról megy. A kapcsolásban a J1-es relé szolgálja azt a célt, hogy nagyfeszt kapcsolgasson. Ez ment is az első pár teszt során, ám rövid időn belül megadta magát. Eleinte nem értettem a dolgot, aztán rájöttem, hogy a nagyfesz miatt áthúzások voltak és bekokszolódtak a relé érintkezői. Arra gondoltam, hogy optocsatolót rakok a helyére, de egyelőre nem találok olyat, amit 5V vezérel és 220V-ot kapcsol. Az lenne a kérdésem, hogy ki hogy oldotta meg ezt a fűtéses problémát, és az, hogy tudna-e nekem vki mondani egy ilyen optocsatolót? (esetleg, ha valaki másképp oldaná meg a problémát, az ötleteket is várom) Előre is köszi ![]()
Az optocsatoló nem igazán jó választás!
Ami neked kell azt úgy hívják, hogy szilárdtest relé. Akár 5 Volt lehet a bemenete (4...32 V) és 230-at kapcsol mozgó érintkező nélkül.
Mindig tanul valamit az ember...
![]() ![]() ![]()
Az opto ellen annyi szól, hogy relatív kis feszültséget és áramot kapcsol.
Ha nem akarsz kész SSR-t venni, akkor magad is megcsinálhatod, az *Image2.jpg* alapján. Ha fix 5 Volttal hajtod, akkor a bemeneti tranzisztort el is hagyhatod, elég egy soros ellenállás. (kb. 100...120 Ohm) A másik oldalon az R3-R4 értelemszerüen nő a 230 Voltnak megfelelően.
Értem. Viszont találtam egy egyszerűbbet. Nagyon tetszik is, mert pl ha a HQ-ban veszem az alkatrészeket, kemény 500 Ft.-ból megvagyok.
![]() ![]()
Nekem is kevésnek tűnik, de itt egy korrekt rajz hozzá:
Nagyon köszönöm!
![]() ![]() ![]()
Annyi követelmény van, hogy bírja az áramot és a feszt.
Pl: BT137 600V 8A.
Jaja, azt én is úgy gondoltam.
![]() ![]()
Én egy Tárnokon forgalmazott keltetőgép dobozába készítettem elektronikát. (Az eredeti meghíbásodott.)
A hőmérséklet érzékelő egy termisztor volt, és egy komparátor relével kapcsolta a fűtést (741 IC). A fűtőelem 3 db 3,6 Kohm 6W huzalellenállás két alumínium lap között, amiken furatok voltak. Az alsó alumínium alapra egy számítógép ventillátorát tettem, ami a levegő keringetését végezte. Kiválóan működött, 80% feletti kelést értünk el vele. :yes: De építettem már keltetőt fadobozba, ahol 4db 40W izzó volt a fűtés. Az izzókat egy diódán keresztül kötöttem a hálózatra. Így félhullámmal kicsit "hunyorgott", de fütött.
Sziasztok!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |