Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   265 / 607
(#) imre8407 hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Sziasztok. szeretnék építeni egy hidalt tda 7294-es kapcsolást, és az lenne a kérdésem hogy lenne itthon 2darab 24 voltos kapcsolóüzemű tápom. Ezeket sorban összeköthetem e? A tápok 6.5 amperig (150watt/táp) stabilan tartják a feszültséget (kb 15 percen keresztül műterheléssel enyhe melegedés). Ezen áramerősség felett az egyik táp feszültsége elkezd csökkenni kb 20 voltig ott pedig táp kikapcsol. A soros kapcsolást kipróbáltam terheléssel is de nem mertem huzamosabb ideig terhelni őket. Ezen tápok sorba kötésével táplálhatom e a hidalt tda erősítőt?
(#) lacek29 válasza imre8407 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Ne kösd őket sorba! Kapcsoló üzemü tápot,nemigazán lehet sorbakötni(legalábbis nemhallottam még róla)! A hídnak +/- feszültség kell. A tápfeszültség attol is függ,hogy mekkora ellenállásu hangfalakkal fogod használni.Ha 8 ohm-al terheled,akkor +/- 40 volt általában a tápfesz. 4 ohm-on 30 volt. Ezekkel a feszültségekkel egész szép teljesítményt lehet kihozni a hídbol. Használható 4 ohm-on is 40 volt-al,de akkor nagyon figyelni kell az IC hűtésére. Szerintem tegyél szert 1 megfelelő terhelhetőségü trafóra,és azzal csináld meg a tápegységet.
(#) imre8407 válasza lacek29 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Szia. akkor ez felejtős lesz. Van itthon egy toroidom csak az a gáz hogy 2*37v ac, ez pedig sok.
De ha tda 7293-at hidalok annak jó lenne. Vagy nem?
(#) lacek29 válasza imre8407 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Ha jóltudom a 7293-nak 50 V a felső tápfesz határa. 37 V ac-bol kb 52 V dc lesz,ami már kicsit ennek az IC-nek is sok. Bár terhelés hatására ugyis visszaesik néhány Voltot,de azért ez így elég necces.
(#) david91 hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Nemrég elkészült az erősítőm, meg vagyok vele elégedve szinte teljesen. Csakhogy van egy nagyon minimális zaja, ami dinamikusabb zenéknél észrevehetetlen, főleg ha adok neki egy kis hangerőt, viszont halkabb részeknél hallható. Ott sem fülbemászóan zavaró, de azért ott van. Biztos vagyok benne, hogy a toroid mellett elhúzódó potméterhez vezető jelkábel veszi föl, annak ellenére, hogy árnyékolt, és tettem oda 1,5-ös vaslemezt is plusz árnyékolásnak. Így utólag visszagondolva, rossz döntés volt, hogy így rendeztem el a dolgokat belül, azonban most már nincs lehetőségem változtatni. Van ötletetek arra, hogy mit tudnék tenni nagyobb átvariálás nélkül, a zaj szinte nullára csökkentése érdekében? Kíváncsi lennék aki hasonló helyzetben volt, és megoldotta, hogy mit csinált, mik a tapasztalatok.
Képeket mellékelek.
(#) diamik válasza david91 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Kedves Dávid!

Nekem is van egy TDA-s erősítőm és nekem is nagyon közel megy a jelvezeték a toroidhoz. Ha sok a zaj esetleg megpróbálhatod, hogy a táp pufferkondijaival párhuzamosan kapcsolsz egy kb. 100n-os kondit, az leszűri a nagyfrekis zajokat. (a kettős táp mindkét ágába tegyél). Nem hinném valami zajt a toroidból venne fel, hirtelen ez jutott eszembe, mert a képen nem igazán látom a táp résznél....

Mellesleg ha hangfrekvenciás jel nélkül maximumra tekered az erősítőd (persze úgy, hogy hangfal van rákapcsolva) egy minimális zajt hallasz az hálózati 50Hz miatt. De gondolom a Te esetedben ez nem csak ebből adódik.
(#) kistotti01 válasza david91 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Üdvözletem!
Szerintem is a táp résznél lesz a probléma forrása. Ha jól látom, akkor 2 db pufferkondid van összesen. Ha ezek 10000 µF-esek, akkor az kevés lesz. Legalább 40000 µF puffer kellene a 2 csatornára egyrészről. Másrészt a hidegítő kondikat én is hiányolom, vagy csak a képeken nem látszik. Ha jól veszem ki a képekből, akkor egy stab IC lehet a táp részénél, ami talán egy előerősítőt táplál (ezt csak tippelem, biztosan nem látom ezekből a képekből). A Stab IC- nél lévő táprésznél szintén nem látok hidegítő kondikat. Pedig az előerősítőknek nagyon-nagyon jól szűrt és stabil táp kell. Hiszen, ha az zajos lesz, akkor az egész erősítő rajossá vállik. Elsőkörben azt tanácsolom, hogy növeld a pufferkondik kapacítását, és máris hallani fogod a változást.
(#) lamalas válasza david91 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Idézet:
„Csakhogy van egy nagyon minimális zaja...”

Le tudnad irni, hogy milyen jellegu zajt hallasz? Nem mindegy ugyanis, hogy valamilyen feherzaj jellegu sistergesrol v. brummrol v. foldhurok altal keltett zavaro katyvaszrol van szo.

Mielott pufferkondit es egyeb alkatreszt cserelgetnel en inkabb a zaj forrasat deritenem ki es szukseg eseten a belso elrendezesen javitanek picit.
Az elofok mellett elhalado hangszorovezetek pl. nagyon nem jo dolog. En pl. a hangfalcsatlakozokat a halozti csatlakozohoz kozelebb epitettem volna es nem a bemenetek melle. A bemenetrol jovo arnyekolt vezekeket pedig a jobb oldalon a doboz oldalahoz erositove kellene vezetni nem a trafohoz kozel. A kimenetre csatlakozo hangfalvezetekeket pedig lehet nyugodtan a trafo mellett vezetni, az mar nem szed ossze zavaro jeleket.
Az is lehet hogy vmi kis foldhurok alakult ki az erositon belul es az okoz zavart.
(#) david91 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Nem értem miért írod, hogy növeljem meg a puffer mezőt, végfok panelonként van 2*1000uF, a táp panelon meg még plusz 2*10000uF. Van az a bizonyos "ökölszabály", hogy amperenként 1000µF-el számoljunk egy tápágban, ha így vesszük akkor még ez kicsit túl is van méretezve. Plusz a trafó is túl van méretezve, 400VA-es, a 2*100W-hoz, valamint ha maximális hőt disszipálnak az IC-k akkor még +2*50W, ez eddig ~300W. Persze ezzel nem azt mondom, hogy ne lenne igazad . Szívesen kipróbálnám amit mondasz, de nem igazán tudnám tartósan elhelyezni az újabb 2*10000µF-ot.
100nF hidegítők mindenhol vannak, jól láttad az egy stab IC 7812 a ventilátoroknak, mellesleg külön szekunderről vannak táplálva mint az erősítő. Az előerősítőnek 2 Zenerrel stabilizálok, de ott is vannak hidegítők.
Tehát összességében szerintem a tápellátás megfelelő mindenhol, a zavarforrás a trafó, jellegzetes a zaj hangja is, pattogó, tüskés, ami erre utal. Valamilyen további valóban hatásos mechanikai árnyékolásra gondoltam az előző hsz-omban, de nincs semmi konkrét elképzelésem.
(#) david91 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
A zaj olyan pattogó, pörcögő, tüskés féle zavar ami tudtommal a trafó mágneses kisugárzása által keltett jellegzetes zaj. Földhurok nincs a rendszerben, többször átnéztem, ügyeltem rá, ha lenne akkor úgy tudom, annak sistergős, susogós jellegű hangja lenne. Úgyhogy valószínűleg a trafó mellett lévő jelkábelnél van a kutya elásva, valamint teljesen igazat adok neked abban amit észrevettél, hogy az előfok mellett elhalad a hangszórókábel, ez is közrejátszik benne biztos. Odafigyelhettem volna jobban is a vezetékelés során, viszont ez még mindig jobban orvosolható probléma, mint ha panelokat kéne újra csinálnom, vagy fúrni-faragni a dobozon.
Annak, hogy miért így helyezkednek el a csatlakozók a hátulján egyszerű oka van. Ez egy dvd lejátszó volt fénykorában, és gyárilag is rca csatlakozó volt ott, ahol most a bemenet van, így kapásból belepasszolt egy másik új rca csatlakozó. Ahol a kimenet van, ott pedig egy scart csati volt, tehát kapóra jött annak a helye is, ennél fogva nem álltam neki új lyukakat fúrkálni, és négyzet alakú alakzatot reszelni a hátlapon.
Javíts ki ha valamiben tévedek!
Köszi a segítséget!
(#) kistotti01 válasza david91 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Igazából amit írtam, azt tapasztalatból írtam. Én is kerültem már hasonló helyzetbe. Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy miért vannak akkora zajok, pedig minden úgy volt ahogy lennie kellett. Akkor növeltem a pufferkondik kapacítását és a zaj nagyságrendekkel csökkent. Azt, hogy az előerősítő táp része szed -e össze valamiféle zajt, azt egy 12V-os akkumulátorról megtáplálva pillanatok alatt kiderítheted. Egy jó tipp az áttekinthetőbb, rendezettebb vezetékeléshez: a vezetékeket ne a panelok felett húzdd el, hanem melletük, az erősítő szélén pedig derékszögben meghajlítva. Persze erre nem mindenhol van lehetőség, de ahol van ott célszerű úgy csinálni. (Nekem ezt így tanították ). Vezetékelés végén pedig összeszoríttani pl. kábelkötegelővel.
(#) lamalas válasza david91 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
A trafo szort magenses terebol nem szokott pattogo, sercego hang kialakulni. Az a magneses ter 50Hz-es zajfeszultseget tud kelteni itt-ott (nem mindenhol) minimalis felharmonikus tartalommal. A foldhuroknak sem sistergos, susogos hangja van, sokkal inkabb 50-100Hz-es brummot hallasz valamekkora felharmonikus tartalommal.
En eloszor a ventillatorokat kapcsolnam ki es ugy vizsgalnam meg az erositot, hogy jelen van-e a zaj.
Masodik probalkozasnak pedig az elofok tapjat javitanam fel (zeneres stabilizalas helyett pl. LM317-LM337-et hasznalnek).
(#) Alkotó válasza david91 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Ha fotót jól nézem, van ott egy kis elfokozat is. Első körben ezt kösd ki, zárd rövidre a végfok bemenetét, és úgy is hallgasd meg. Ha így jó lesz (erre tippelek), akkor az előfokon kell javítani/változtatni.
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Helló! A zaj leírása alapján a külső hibaforrást sem zárnám ki. Ezen egy a PC tápokban használt hálózati zavarszűrő biztos tud segíteni.
Nem ártana meggyőződni arról, hogy a hálózati kapcsoló, és a lágyindító relé érintkezője, vagy maga a lágyindító panel rendben van-e. Itt a HE lágyindítós fórumon nemrég volt példa arra, hogy a nyákon feszültségáthúzás volt. Adnék 220V-ot a toroid primernek közvetlenül, így a fenti hiba kiszűrhető lenne.
(#) david91 hozzászólása Jún 20, 2011 /
 
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítőkész válaszokat. Alkotó kipróbálom amit mondasz. Reloop a zavarszűrőt hova kössem, +- tápágba egyet-egyet?
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
A hálózati zavarszűrő a trafó elé kerül. Azért nem ezzel kell kezdeni, hanem sorban haladva, ahogy a fórumtársak írták, be kell határolni a hibát.
(#) david91 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Még nem tudtam a dobozt szétszedni, viszont eszembe jutott valami amit a korábbi hsz-aimban nem írtam. Az, hogy a hangerő poti feljebb csavarásával a zaj nagysága is nő valamellyest. Ezzel esetleg jobban be lehet határolni a hibát? (Többiekhez is szólna a kérdésem) Egy zavarszűrő mint ahogy írtad, védene a tüskék ellen is ami pl egy asztali kislámpa felkapcsolásakor jön létre, és pattanó hangot eredményez a hangsugárzókon, igaz?
Tudnál linkelni légyszíves egy olyan zavarszűrőt amilyenre gondoltál?
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Helló! Zavarszűrős aljzat. Kis reszelgetéssel jár, de elegánsabb lesz a hálózati csatlakozásod
Milyen értékű hangerő potit használsz?
Az előerősítő a poti előtt, vagy mögött van?
Amikor a zaj növekedését tapasztalod mi van a bemenetre kötve?
(#) david91 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Én valami ferritmagos tekercsre gondoltam, amit simán be tudok kötni a primer körbe, az úgy nem jó?
ALPS 50k log, az előerősítő előtt. Bővebben: Link
A pc hangkártyából kijövő jel van rákötve, és nem hiszem, hogy az zajos mert jó minőségű (ASUS XONAR DG).
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ilyenre gondoltam. PC tápból, háztartási készülékből lehetne bontani. Neked kettő kondi és egy bifiláris tekercs elegendő. Nézz szét az alkatrészkereső fórumban.
A poti az remek, sajnos a legjobb hangkártyának is van valamennyi zaja. Ez számodra azért lehet zavaró, mert az előerősítőd 11x -esen erősít, holott a 3x is elég volna. Az R1 4,7k ellenállást 22k-ra cserélném.
(#) Bassmester válasza david91 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Hogyha a hangkártya vonalkimenetéről hajtod, akkor felesleges ekkora erősítést adni az előfoknak, mert ez is csak felesleges zajok forrása lehet. Az előfok R2-jét szerintem csökkentsd 10k-ra.
(#) david91 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a hasznos tippeket! Tényleg nagy az erősítése az előfoknak, a hangerő a gépen szinte minimálisra van állítva, a zenelejátszó programban szintén, és az erősítőn elkezdem adni rá a hangerőt és már az elején elég hangos tud lenni. Úgyhogy ki is fogom cserélni valamelyik ellenállást.
(#) Bassmester válasza david91 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A 10x-es erősítést le kell csökkenteni 2-2,5x-esre.
Én a visszacsatoló ellenállást csökkenteném először, az alább leírtak szerint, vagy úgy ahogy Reloop írta az R1-et növeld :yes:
(#) reloop válasza david91 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ha lecsökkented az erősítést, és a hangkártyán felveszed a jelet a lehető legnagyobbra (ami még nem torzít) akkor a zaj problémád megoldódik
Kár, hogy előbb nem kérdeztünk rá az előerősítőre
(#) david91 válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Sebaj lényeg, hogy rájöttünk a dolog nyitjára, hála nektek! Kb. egy hétig nem leszek itthon, de utána kicserélem, és majd írok, hogy mik a fejlemények.
(#) Gyusze hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Nekem nem akar mukodni sehogy az erositom!! Regeben meg zorgot valamit, meg jott 1 kis hang, de most :-?? semmi pedig megvan -/+ 20 v testhez es +- 40 volt dfe megse indul be. Gond lehet hogy sima 16 voltos trafom van? Nem toroidos? kondik az egyeniranyiton 2x 3300µF 35v csak ilyet kaptam legnagyobat. Valami otlet?
(#) reloop válasza Gyusze hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Üdv! Milyen rajz alapján építetted?
(#) lewi hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy TDA7294 -esen alapuló végfokmodulom. Egy darabig jó volt, de valamitől egyszer csak tönkrement. 2db van belőle megépítve, a párja szól rendesen. A hiba amit tapasztaltam az, hogy ha bekapcsolom, a hibás elkezd ugyan szólni, de halkan, és szerintem torzítva is, és mind e mellett fűt mint a veszettegér. Először mikor megéreztem, hogy tűz forró a borda, arra gondoltam, hogy bekapcsolt a termikus védelme, és ezért ilyen, de miután hagytam kihűlni a bordát meg mindent, egyből felmelegedett. (sütötte az ujjam) 2×30V ról járatom, és egy egy SAL SBX2530 as handszórót kötöttem rá. Van még mellé egy koppanás gátló is, ami nem jelzett hibát, valamint egy sub szűrő (MPedro alkotása, a hozzá tartozó bővítő egységgel). Az erősítő még igencsak teszt fázisban van, mert körülbelül most jutottam el odáig, hogy minden megszólalt úgy, ahogy szerettem volna, és egyszerre működött, de sajna valamitől ez a probléma keletkezett. Valaki tudna segíteni abban, hogy hol keressem a hibát, ha egyszer van e, vagy csak az IC szált el, és abból vegyek egy újat? Elsősorban egy hiba detektálásra gondoltam, mivel nem szeretnék egyből új ic ért rohanni, ha a réginek sincs baja, csak nem tudom mit ronthattam el, mivel eddig működött és nem is tudom mikor romolhatott el.
Van valakinek pár ötlete, hogy mit lenne jó megmérni?
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Szia! Itt lett volna jó felvetni a kérdést.
A leírt hibából gerjedésre következtetek. A táp szűrőkondenzátorainak hiánya, vagy gyengesége okozhatja. Elsőként meg kéne vizsgálni, hogyan viselkedik terhelés nélkül és megmérni a kimeneti feszültséget. Jó lenne fotót látni a panelről.
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Rendben, a fotón dolgozom bár lehet, hogy egy nyákrajzot tudok adni. (telefonos fényképnek nem sok értelmét látom)
A Táp szűrőkondia az áganként 2×10.000 uF, így összesen 40.000µF Ha jól emlékszem 100n is van rajta, bár abban nem vagyok most így teljesen biztos. Ha nincsen, akkor milyet rakjak? (fólia v kerámia)
Meg most próbálgattam még, hogy mit csinál akkor, ha a bemeneti jelforrást leveszem róla. -> A melegedés elmarad, a másik csatorna (párja) tökéletesen szól, de ha a másikat kötöm a jelforrásra, akkor elkezd melegedni, és ugyan úgy halkabban, silányul szólogat. Kimeneti feszültséget a hangszóró csatlakozásánál mérjek? Kb mekkora értékre számítsak (Csak mert a multiméteremen a legkisebb mérési határ az 200V a váltakozó áramnál)
köszi minden segítséget!
Következő: »»   265 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem