Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bass gitár erősítő

Témaindító: Nova, idő: Jan 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 23
(#) Akashi hozzászólása Jún 6, 2011 /

Sziasztok.

Tegnapi gyakorolgatásom közben rájöttem mi zavar nagyon az épített erősítőm hangjában. A D G húroknál az egyre magasabb hang felé "halkul" a játék. Magyarul nincs kitartása... Egy kompresszor megoldaná a problémát? Nézegettem a goggle-ban de bőség zavara... Valakinek van egy bevált kapcsolás amit meg is épített és esetleg állítható a freki rajta? Vagy az "attack" azt jelenti? (bocs ha hülyeséget kérdezek)
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Na beüzemeltem a cuccot. Működik rendesen viszont egy kicsit zajos, illetve azt tapasztaltam hogy az ECC 82- es fűtőszála hirtelen felizzott majd vissza állt "alap" izzásra. Gondolom ez a bekapcsoláskor keletkező áramlökés miatt van de javítsatok ki ha hülyeséget beszélek. Amit egy picit hiányolok belőle az a közép tartomány állítása. Ezt nem lehet valahogy megoldani benne? Végfok terén erre gondoltam Bővebben: Link mivel Eag cuccot nem hinném hogy tudok szerezni vagy ha igen akkor drágán. Valamint az lenne még a kérdésem hogy az előfokot meg a linkelt végfokot hogyan kell illeszteni egymáshoz?Előre is köszönöm
Üdv!
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Örülök, hogy működik. A hangszínt egyelőre ne bántsd, de lehet módosítani az átvitelén néhány kondi meg egy poti beépítésével. Érdemes egyelőre gyári állapotban hagyni.
A zaj csökkenthető, érdemes körbenézni az elkók körül, valamint, ha minden igaz van egy poti a fűtés körben amivel brumm minimum állítható.
A kérdéses végfokot megépítettem, és brutálisan nagyot szól, két hangszórós doboz kell hozzá legalább. Védelem sem árt. Könnyen indul és jó a hangja. Illeszteni ahogy írtam korábban, lehet hogy osztani kell a bemeneten a jelet, de ez kiderül a potik állásából használat közben. ha esetleg mégis csomagból akasz építkezni akkor ezt javaslom alternatívaként: (Quad405)
Bővebben: Link
(#) dvd válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Szia. Rendben megfogadom a tanácsot :yes: Csomagból nem igazán szeretnék dolgozni mert mégis csak nagyobb öröm ha az ember saját maga készít el mindent. Végfokot már építettem itt megtalálodBővebben: LinkAzóta már szebben néz ki .Még annyit talán hogy a végfokhoz elég lesz egy 88VA-es trafó?
(#) szendi001 válasza dvd hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ha kb 2*24 volt akkor elég lesz, persze a teljesítmény limitálva lesz. Legalább túlélik a tranyók!
(#) vikipapa hozzászólása Júl 3, 2011 /

Helló mindenkinek! Találtam egy 5 sávos eq-s gitárerősítőt, de nekem csak az eq kellene, de csak 30V-ról tudnám hajtani. Esetleg valaki meg tudná mondani hogy mit és hogyan kellene átalakítani hogy menjen 30V-ról? Előre is köszönöm!
(#) szendi001 válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Jól értem, hogy a kapcsolásból csak a tranzisztoros fokozatot akarod használni?
Simán meg 30V voltról, kisebb jelszintel. Észre sem veszed szerintem a különbséget. Minden egyéb esetben valamilyen step up inverter, vagy egy 555 el csinált kétszerező kell hozá pár száz forintért. Vannak műveleti erősítős kapcsolások, amibe nem kell tekercs. Itt csak a rajz egyszerű, a megvalósítás komoly műszerezettséget igényel. (szerintem)
(#) szendi001 hozzászólása Júl 3, 2011 /

Bővebben: Link Itt van műveleti erősítős verzió kitben, ha esetleg segíti a munkádat.
(#) vikipapa válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Helló. Igen, csak azt az egy fokozatot akarom megcsinálni. Akkor összerakom így, és majd kipróbálom hogy szól. Köszönöm a segítséget!
(#) Bassmester válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ha csak az EQ a lényeg, akkor csinálj inkább egy KA2223-at. Az direkt erre való, nem kell bele tekercs, tök egyszerű és olcsó, a HQ-nál kapható.
(#) vikipapa válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Tényleg egyszerűbb lenne, csak hogy felénk lehet-e kapni az jó kérdés. Találtam is két kapcsolási rajzot miből össze tudom állítani a nekem szükséges frekvenciákat. Köszönöm!

Felénk sem lehet kapni semmit ami éppen kéne, ezért szoktam rendelni innen-onnan
A 2223-at szerintem csak innét tudod beszerezni, de ezen kívül is létezik egy csomó jó és egyszerű megoldás.

Meg tudom rendelni a boltban, ahol szoktam venni az alkatrészeket. Megtetszett ez a megoldás, úgyhogy ezt fogom kivitelezni. Hq-ból meg egy két alkatrész miatt nem érné meg rendelni.

Én is készülök kipróbálni a KA 22234-et. Dual EQ lenne belőle, 2×5 sávos, lábkapcsolós váltással, hogy két előre beállított hangszínt tudjak felváltva használni. Szerintem jobban meg is éri mint a sima mono 5 sávos.
Nemrég csináltam egy hasonló megoldást sima 3-as tone stack-kel és nagyon jó lett de sajnos nem az enyém

Nekem elég lesz a szimpla is. Még elég sok mindent meg kell terveznem az XLR kimenetre illesztőt, az előerősítő többi részét (talán koppintok a kreuzer előerősítőről), meg még egy-két nyákterv kell. Majd szépen lassan haladok vele. Én is próbálkoztam az eq-val, de a kreuzer előerősítőn nem a legjobb (szerintem), és ezért akarok öt sávost. Majd kiderül, hogy milyen lesz.

A Kreuzer-ről ne koppints semmit :no:
Szerintem úgy felejtős ahogy van.

Ismerem én is. Búg, kicsit tompa hangja van. Ezért akarok csinálni egy másik erősítőt. Viszont találtam egy kicsi előerősítőt amit az eq elé szeretnék betenni, de ha van neked egy ilyesmi kapcsolás ami tranzisztoros, akkor azt elfogadnám. Meg az eq után is kellene szerintem valamilyen illesztő fokozat, nem?

Mihez akarod illeszteni? Egy buffert mondjuk tehetsz utána.

Ehhez a végfokhoz szeretném illeszteni.
(#) vikipapa válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Helló. Nekiestem az eq-nak, de egy dologban nem vagyok biztos. Csatoltam a nyáktervet amit terveztem hozzá (nem végleges a kialakítás, még mást is rá szeretnék tervezni), de a potik bekötésében nem vagyok biztos. Esetleg megnéznéd, hogy jól terveztem-e meg? Köszönöm előre is.
(#) szendi001 válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Csatlakozó méretek, és a furatok számítanak. Legyen meg a kontúr. Valószínű kezelhetőség miatt túl közel lesznek a potik.
(#) vikipapa válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Mint mondtam, még nincs kész a terv, csak a potik bekötése érdekelne. Miután tudom hogy jó vagy nem jó a bekötés, folytatom.
(#) Bassmester válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Ha ilyen kis méretben kell a nyák, akkor érdemesebb lenne tolópotikkal csinálni, mint a grafikus EQ-kat általában.
Egyébként úgy látom hogy 2223 nincs is a HQ-ban, csak a 22234-es dual változat. A poti bekötések jók, az ícé mehetne közelebb is a potikhoz, törekedj a minél rövidebb jel utakra.
(#) vikipapa válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Köszönöm szépen! Akkor most már megtervezem normálisan a nyákot, ezt csak azért dobtam össze, hogy a bekötéseket megkérdezzem. IC-t ma rendelem meg az itteni boltban, remélem tudnak hozatni.
(#) Mocskos hozzászólása Szept 9, 2011 /

Sziasztok!
A netet böngészve ráakadtam egy kis írásra: Link
Szerintetek mennyire állja meg a helyét a cikkben ismertetett csöves előfok egy bassgitár erősítőben?
(#) Akashi válasza Mocskos hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Hát én a csöves dolgokhoz nem (sem ) nagyon értek, de olvasom hogy magnat autóserősítő a végfok?
Gondolkodtam én is ilyenben, mert van egy használaton kívüli 400w-os a polcon.
(#) Akashi hozzászólása Szept 13, 2011 /

Elkezdtem gondolkodni egy új kombó építésén. Létezik olyan előerősítő rajz amiben van compressor, és kórus effekt is? ..vagy szerintetek inkább érdemes építeni külön pedált?
(#) szendi001 válasza Akashi hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szerintem mechanikailag stabil, egyszerű kombót érdemes építeni. Persze legyen benne hangszín és társai, de nem szabad túlbonyolítani ár teljesítmény viszonyban.
(#) dvd hozzászólása Szept 21, 2011 /

Sziasztok! Visszatértem. Sajnos idő és pénz hiánya miatt kicsit pihent az Eag ak706/a+darlingtonos végfok munkám, de most nekikezdtem újból. Az lenne a kérdésem hogy a végfoknak honnan/hogyan vigyek jelet. Tettem fel 2 képet az egyiken az ismerősöm által javasolt megoldás szerepel a másik képen pedig szendi001 javaslata alapján egy feszültségosztós megoldás. Utóbbi rajzon azért nincs ellenállás érték mert nem tudom a végfok bemeneti érzékenységét. Kérdés hogy melyik megoldás lenne a legjobb. A másik kérdésem hogy a brumm minimumot hogy tudom beállítani? Előre is köszönöm segítségeteket!

U.i.: Itt a mélynyomó ami majd benne lesz Bővebben: Link
Üdv: Dávid!
(#) dvd válasza dvd hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Sziasztok!
Még annyi lemaradt hogy 1/4 W-os huzalellenállás helyett használhatok 1/4 W-os szénréteg ellenállásokat mert azok amik benne voltak cserére szorulnak.

Üdv: Dávid!
Következő: »»   12 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem