Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   170 / 316
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
Tba810as Ic vel felépitett TV alkatrészt kaptam valakitől és működésre szeretném bírni, gyári adatlapot néztem de semmire nem jutottam ötlete van valakinek?
(#) deadlyroberta válasza Something hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Igen érdekel
(#) vikipapa válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Csodák csodája, mire nem jó az Adatlap!5.oldal
(#) Something válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Egyszerű mint a faék, de lényegesen érzékenyebb így a mikrofon. 3-5 volt kell neki a leírás szerint(Skori weblapjáról nyúltam)

pcmic1.gif
    
(#) Something válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Hoppá, a noisegate hogy áll?
(#) vikipapa válasza Something hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Kibelezve. Utánanéztem, hogy valami gáz van a kapcsolással. Majd keresek valamilyen másikat. Most a tranyós bassz erősítőnek estem neki, először azt fejezem be.
(#) kefe13 hozzászólása Júl 4, 2011 /
 
Sziasztok, van egy kis problémám.
Adott digitech drunge pedál, a kapcsolásnál hol átbillen hol nem, hol csak félig ereszt át. Alábbi képen mi fáradhatott el ? Ha "félig" ereszt át istentelen sz@r hangot ad ki és led is csak parázslik, mind elemmel, mind külső táppal ugyan az a helyzet, érdekes módon néha helyre jön akkor pár hétig jó, utána megint megadja magát.
(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
A kapcsolásnak semmi baja, tökéletesen működik. Más lehet a hiba. Csak a korrektség kedvéért. Nem szeretem, mert a jfet állatira megtorzítja a hangot, én csináltam sajátot...
Nézzük a működést, mert látom baj van vele...
2 fő részre osztható:
- feszültség osztó jfettel + kimeneti impedancia ilelsztés
- szabályzó áramkör (bipoláris tranyók és műveleti erősítő)
A bemeneti impedancia illesztés (Q1) után a jel 2 irányba ágazik, az előbbi két fő rész felé. A jfettel kialakított feszültség osztó 22k+1M, ahol az 1M ohmot söntöli a jfet, így változtatva a "szinte" semmi osztástól a nagyon nagy osztásig az osztót. Innen az osztóból a kimeneti illesztőre jut a jel, ahonnan is a kimenetről visszacsatolás látható a jfet gate-jére (47nF/1M), gyakori megoldás a jfet mint feszültségosztó alkalmazása során, egy kísérlet a linearizálásra, kevesebb torzításra. A jfetet a gate elektróda feszültsége vezérli (source-hoz képest).
A bemeneti illesztés után a jel az érzékenységet szabályozó potméterre jut, ezután egy erősítő fokozat található ,a 680Ohm/1µF kombó némi "felül" áteresztést ad a fokozatnak, egy súlyzó jellegű erősítés így a mélyebb frekvenciákat annyira nem erősíti, ennek praktikus oka van. Ennek a kimenete a csatolókon keresztül (újabb frekvencia függés, ismét praktikus okokból...gondoljon utána akit érdekel,annyit nem akarok írni ,de ha valakit érdekel elmondom...) eljut a tranzisztor bázisára. Itt lesz az áramkör működésének a kulcsa, a 150kOhmos ellenállás az 1µF kondenzátorral. A tranzisztor kb 5-600mV(vagy kicsit feljebb) körüli B-E feszültség esetén a kollektorát leteszi föld közeli feszültségre, ez alatt a feszültsége a pozitív tápfeszültség közelében van. Mivel előtte van egy erősítő, aminek az erősítése (1000/0,68) +1 = 1471, kb 1500X-os, ezért teljesen feltekert érzékenység poti esetén a bemenetre vonatkoztatva a tranzisztor 5-600mV/1500 =333uV - 400uV feszültség alatt pozitív tápfeszültségen tartja a kollektorát, e fölött a föld közelében (ezeken az érzékenység értékeken lehet az érzékenység potival állítani).
Mikor az áramkörünket bekapcsoljuk, a bemeneten feltételezzünk egy kis zajt, ami ezalatt a mondjuk 400uV os szint alatt van, legyen mondjuk 200uV ,az érzékenység poti legyen maxon. Ez esetben az erősítő felerősíti a 200uV-unkat, 200uVx1500 =300mV -ra a tranzisztor bázisáig. A tranzisztor kollektora tehát a pozitív tápfeszültség közelében van, a jfet olyan állapotban van, hogy söntöli a kis csatorna ellenállásával a D-S közé kötött 1Mohmot, így a 22k + D-S átmenet osztója "lehalkítja" a bementi jelet. Amikor belecsapunk gitárba, az jellemzően több 100mV-Vig terjedő jel, ezt 1500X -osra felerősítve bőven túlvezéreljük is a műveleti erősítőt, a tranzisztor kollektora lekerül a földre, így a jfet olyan állapotba kerül, hogy D-S ellenállása nagyobb lesz a vele párhuzamos 1M -nál is, ezért a jfet most nem söntöli az osztót, a 22k+1M osztás minimális a bemeneti jel megjelenik a kimeneten. A 150kOhm mellett levő 1µF -os kondenzátor ennek az egész kapcsolásnak(halkításkor) egy időállandót ad, tehát az egész egy kondenzátor töltés (150kOhmon keresztül) . Ez a decay vagy release idő, az elhalás gyorsasága. Az egész így működik tehát, el lehet játszani a gondolattal, hogy mi van, hogyha a zaj jelünk mondjuk 1-2mV, de annyi történik csak, hogy az érzékenység potit lehúzva ezt az 1-2mV -ot osztjuk le az nX100uV -os tartományba. Itt már látszik is, hogy itt jó árnyékolt kábel kell...
A pdf második oldalán látszik egy kísérlet az attack és a release/decay idők befolyásolására (a kondenzátor töltési és kisütési idejének befolyásolása), az is tökéletesen működik. A taposó kapcsoló meg csak leteszi a kollektort a földre, a jfet olyan állapotba kerül, hogy nem söntöli az osztót stb stb...ez a bypass. Az egész egy olyan elektronika, ami a feszültség szintek alapján eldönti, hogy egy kis feszültségű zaj, vagy egy relatíve nagyobb feszültségű hasznos jel van-e a bemeneten, majd ez egy osztót rángat.
Az áramkör tökéletesen működik, régen én is kísérleteztem vele, meglepően jól viselkedik, ahhoz képest milyen egyszerű, de én kicsit másképpen álltam az enyémhez (precíziós egyenirányító, mosfet a bipoláris tranyó helyett a töltésre/kisütésre, ldr a jfet helyett, megfelelő meghajts az ldr ledje számára stb stb stb...). Ha valamit rosszul írtam volna, kérlek javítsatok ki, nehéz napom volt, kicsit fáradt vagyok ,de szerintem legyen már vége az áramkör rossznak titulálásának! Bocsi az agymenésért!
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Hello!

Csak sejteni tudom, hogy a lábkapcsoló valami digitális IC-t hajt (U3) ami valamilyen tárolós "billegő", a kapcsoló jfeteket ez vezérelheti. Amit érdemes lenne megnézni: a kapcsoló jfet mellett mindig van dióda meg kondenzátor is a géten, esetleg kapcsolgatni és megméregetni a gate feszültségeket. A source és a drain az valószínű a táp felén lesz a gate változik 2 érték között. Ez előtt esetleg meg lehet nézni a diódák állapotát kikapcsolt állapotban, jók-e, nem-e zárlatosak/szakadtak. Esetleg az U3 típusát beazonosítva, vagy a trackeken visszakövetve a 2 kimenetet mérni feszültségileg működés és gombnyomogatás közben (be vagy ki, mint egy váltókapcsoló adja az impulzust, egyik ágon magas a másikon alacsony), ami megy a kapcsoló jfetekhez...Ha ez rendben van, akkor érdemes kontakt jellegű dolgot keresni (esetleg a lábkapcsoló), de gondolom a led is az U3 környékén lesz, így inkább arrafelé keresném a hibát először!
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Köszönöm, végre valami támpont, amint lesz időm nekiállok.
THX ! mégegyszer
(#) teddysnow hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Sziasztok

Gitár előerősítőt hány mV-os jelre kellene tervezni? Nézegetek gyári erősítők rajzait (fender, vox, marshall) és ott 4-5-20-40mV -ot írnak a bemeneti Jack dugó mellé. Milyen széles egy gitár kimenőfeszültsége a szimpla pengetéstől a kemény csapkodásig?
(#) zozi22 válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Nem vagyok nagy villanyász, csak zenész, de annyit tudok, hogy inkább a pick-up -tól függ a fesz.
Rengeteg félét gyártanak belőle és a mai fejlesztések eléggé rámentek a nagy jelet produkáló hangszedőkre.
Próbáld meg ki guglizni, a típusok leírásait.
Néhány márka: Gibson, Fender, Seymour Duncan, DiMarzio,
EMG.
Ezek között van aktív is (pl:EMG), ami tartalmaz egy kis előerősítőt, ez természetesen nagyobb jelet ad le.
Illetve a mai erősítőknek van aktív és passzív bemenete is, pont ezért a nagy szórásért.
Én azt tudom javasolni, hogy inkább a nagyobb jelszint felé gondolkodj.
Ja, és legtöbbször az erősítő és a gitár közé effektet (vagy többet) szoktak bekötni. Ezek nem tudom, mekkora jelet adnak le, de gondolom itt is nagy a szórás, de inkább a magasabb mV a jellemző.
Remélem valamit tudtam segíteni!
(#) teddysnow válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Az a baj, hogy ezek már megvoltak, kb. 100mV-al lehet számolni úgy láttam.
(#) deadlyroberta válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Max csinálsz hozzá egy gain-t haverom kombolyán is van...Mármint potméterrel állítod.
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Pickupot hogy tudok csinálni?
(#) Something válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Üdv,
Elvileg egy állandó mágnes+x menet rézhuzal, és nem kevés menet ahogy eddig láttam pickupokat, humbuckerhez meg tudomásom szerint két ugyanolyan tekercs van egymás mellet párhuzamosan kötve, a pontos paramétereket nem igazán lehet megtudni egyes gyártóktól. Sok sikert, ha sikerül lehet én is csinálok egyek próbaképp.
(#) Bassmester válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Nézd meg a youtube-on, hogy mások hogy csinálják.
Egy sima 6 húros (híd felőli) single coil-hoz 6 db 5x20 mm-es N42 anyagú neodim mágnes kell, két bakelitlap ügyesen, pontosan kifúrkálva. Belerakod a rudakat ügyelve a polarításukra, majd selyemszalaggal vékonyan bebandázsolod őket. a mágnesrudak között a bakelitet kifúrkálod 1-1,5-ös fúróval hogy jobban bemenjen majd az impregnáló anyag, ami lehet folyós műgyanta, vagy olvasztott paraffin. Megtekercseled, 6000 menet 0,05-ös kétszer zománcozott rézhuzallal, megcsinálod a kivezetéseit, és impregnálod lehetőleg vákuumban, amíg jól ki nem pezseg belőle a levegő. Én így szoktam csinálni
(#) Something hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Vikipapa által mutogatott noise gate kapcsolás nyákja éppen készülőben(saját tervezés) remélem működik rendesen, ha minden jó akkor megosztom aki kíváncsi rá.
(#) kefe13 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Hoj.
Nagy vonalakban : kilopod apáék szobájának a felső szekrény mágnesét. Rátekersz nagyon sok nagyon vékony rézdrótot amit letekersz apa éjjeliszekrényén lévő ébresztős rádió trafójáról. Na most ha ez megvan akkor valamiféle drótot biggyesztesz a két végére, és kész is.


(igyon aki nem bírja)
:whistle:
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Másként ezt az életet nem is lehet bírni!!! Valami előrelépés effekt ügyben?
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Szia!

A pickupból kijövő jel túl tranziens ahhoz, hogy lehetne beszélni bármekkora feszültségről, attól függ melyik szakasza. Az attack lehet jópár volt is, még egytekercsesnél is,humbuckernél mértünk szkópon (iszonyatos nagy terhelő ellenállás, tehát nem egészen életszerű a mérés de tájékoztatásnak fasza) még 4-5V ot is egyes hangszedőknél, a sustain rész pár 10-100mV is lehet...hangszedő függő...Nagyon tranziens a dolog, ebbe törik bele a kis tápfeszű, hamar klippelő, nagy visszacsatolású opampos, műveleti erősítős erősítő áramköröknek a bicskája.
(#) ZSozsóó válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Szia!

Szerintem az aktívnak a lényege a kis kimeneti ellenállás, hogy ne legyen jelveszteség, magas veszteség a kábelen, jó hosszú drótot meg tudj hajtani, nem a jelszint emelés. Nem kell nagy impedanciás drótokat fűzni a gitáron keresztül, hanem pár száz ohm, pár kiloohmos impedanciákat az elektronika után... Leírtam fentebb mennyi jön ki egy dupla tekercsesből. Gondold el, hogy egy vagy akár 2db 9V -os elem is mekkora erősítést enged meg klippelés nélkül 4-5V -os csúcs mellett, vagy akár 1-2V mellett...Szerintem az erősítés kérdése elenyészik a többi előny mellett. Mindenesetre nem elhanyagolható az sem. legalábbis ez az én véleményem
(#) zozi22 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Én elhiszem neked, de egy biztos, a gityóm sokkal nagyobb jelet ad le, mint a sima passzív pick-up -osok.
Nekem is aktív EMG van benne és akusztikusnál jól lehet hallani, hogy néha túlvezérli némelyik erősítőt. De ez a típus nem is a szelíd romantikára van kitalálva...
Ráadásul ez a cég gyárt kis elektronikákat gitárokba, pl:
közép, mély, magas kiemelőt meg a fene tudja még mit. Ezekben biztos hogy előerősítő van...
(#) vikipapa válasza Something hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Szevasz! Ezt találtam valahol amikor még szórakoztam vele, azt írták így jó. (TUDOM, működik csak már egyáltalán nem érdekel a dolog!) Ja tényleg! Lassan összerakom a tranyós erősítőt. (Elszórakoztam egy ideig az előerősítő nyák-jával) EC-be harcolok egy kört aztán lesz bele IC is
(#) Something válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Én a tranyós noise gatet csinálom (BC109 és társai) végre kimarva a nyák(nagyon lassú a vasklorid:S
(#) vikipapa válasza Something hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Vegyél újat Ezzel próbálkozol? Kíváncsi vagyok hogy mi lesz belőle. Ha működik akkor én is összedobom. Hangszedő tekercselésen meg egy Eastwoos Airline bass megalkotásán gondolkodok, csak valami nyakat kellene szereznem. Gittyóba 20körül tudna hozni az meg kicsit sok.
(#) deadlyroberta válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Köszi.
(#) deadlyroberta válasza kefe13 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Haha Nagyapám beígért egyet rézdrót meg van.Kössz.
(#) ZSozsóó válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Szerintem az erősítés kérdése elenyészik a többi előny mellett. Mindenesetre nem elhanyagolható az sem.
(#) ZSozsóó válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Hello!

Egyáltalán nem vitának gondoltam amit írtam,írok, de ez a rajz is ugyanaz. A jfet úgy van benne helyesen, ahogy a freestompboxes-esen van, a tonepados nyákon nem tudom hogy áll, nem is szokott érdekelni, hogy jelölik, mert kapcsolási rajz alapján szoktam tranyókat beültetni, melyik lába milyen alkatrészre megy stb. A kondi polarizációja valóban úgy az igazi, mert a tranyó felöli oldala a fél tápnak alatta van kb 4-500mV -al, de nem gondolhatod komolyan, hogy emiatt ne menne...A jfetet meg jól kell beültetni, ha jól emlékszem ezzel indítottam, főleg a tonepados nyákoknál, ahol általában 2Nxxxx tranyókat és jfeteket használnak...Adatlap-összehasonlítás-beültetés. A 10nF-1µF kérdés meg egy olyan nüansz, ami a működés tényét megint csak nem, max a mikéntjét befolyásolja.
A végfokozatod kapcsolása szellemes, egy jó előerősítővel elég jól szólhat
Következő: »»   170 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem