Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Mutass kapcsolási rajzot, fényképet az áramkörről és jó lenne valami kódrészlet is, legalább a pic beállítása és konfig bitek, hátha látunk valami nem odavalót vagy hiányzót.
Nézd meg resetelés után, hogy hogyan állnak a jelzőbitek amik azt jelzik, hogy milyen reset volt. Nézted-e szimulátorban, hátha valami végtelen ciklus vagy puffer túlcsordulás keletkezik és a wdt reseteli a kódot?
Az oszci nem nagyon mászhat el ennyire. Ott valami más lesz, de elég érdekes a jelenség, egyelőre nincs ötletem...
Azért cseréltél típust mert hamarabb kiakadt? Inkább a tápot és szoftvert kellene rendesen megcsinálni -szerintem.
Tegyél fel egy rajzot, főleg a tápegységről és PIC reset részéről. (Persze jó lenne látni a konfigot is...)
Csatoltam képet magáról az áramkörről, ill. a táprészről (a PIC kondija nincs jelölve).
A kofigban minden tiltva, kivéve a PWRTe és a BODEN, az oszc. INTOSC IOGP4. Ja, és a WDT ki van kapcsolva (mert a TMR0-t is használom). vicsys: igen, először azt hittem, az indításkori zavarok miatt "hal le", és a BODEN lehetőség miatt cseréltem.
Nem látok elkót a +5V-os tápon...
Milyen jel jön be a 150 ohm -on? Biztosan 5V-os TTL szintű?
Sziasztok PIC-esek. Valaki segit atkolteni, illetve at lehet kolteni ezt a binaris orat 16F873-ba? Bővebben: Link
Tényleg csak az 100n-s van, ill a PIC táplábainál még 1. (potyonál sem volt...)
Eredetileg 12v-os négyszögjel jön, de ellenállással leosztottam(10k + 4.7k - a másik áramkörben vannak, azért nem szerepelnek itt). Így elvileg Ube@10V: 3.2V és Ube@14.5V: 4.6V a min. ill a max fesz, amit kaphat az áramköröm.
Ott lesz a gond... Egyrészt semmi nem véd a túllövéstől vagy negatív fesztől. Másrészt, megnézted az adatlapot, hogy hány volttól érzékeli a PIC a H szintet? Az a 3,2V nekem gyanús.
Az a dióda nem jó ott, vedd ki!
A 100nF ami a PIC-en van milyen közel van a táplábakhoz? Milyen vezetékelés van a tápegység és a PIC között? Egy 10µF a PIC tápoldalon azért jól jönne pufferelés miatt. Egy képet tudsz készíteni a kész megoldásról?
Ha minden igaz, ez alapján löttem be az ellenállásokat anno, de most megnéztem még 1x: a bemeneti láp ST-es, a többi TTL.
ST-nél a minimum 0.8Vdd, azaz 4V - de amúgy is csak indítózásnál esik le ez alá, és pár percig még működik utána. Vagy nem jól gondolom?
Nálam azért nem volt két külön 100nF, mert a szabályzó közvetlenül a PIC mellett van a panelen, így egyetlen 100nF is kellően közel van a mindkettőhöz. watt által említett diódát vedd onnan ki és zárd rövidre a helyét, nagyon nagy valószínűséggel ez okozza a problémát, ugyanis a lábon a feszültség felmehet 8-9V fölé, a kontroller ettől programozás üzemmódba lép, ami a külső áramkör felé olyan, mintha resetben lenne. Majd mivel nincs ami innen a töltést elvigye, akár egész nap is így maradhat, egy teljes áramtalanítás után végül lassan elszivárog a töltés, ezért lehetett az, hogy másnap ismét működött. Megjegyzem, ha már az én áramköreimet nézted, akkor ott nem láthattál ilyen diódás dolgot, ezt hol láttad?
watt, potyo:
Az ICSP részt máshonnan vettem (már nem emlékszem...). Valóban, a Te áramköreiden nem volt ICSP csati kialakítás - én csak a táprészre értettem. AZért remélem nem nagy gond, h Téged említettelek, mint szerzőt, ill. h Rólad másoltam.. Az ellenállás/kondi maradhat? Rendben, a diódát akkor áthidalom. Már csak az nem tiszta, h mitől kerülhet nagyobb fesz. oda? Az autó működése közbeni zavarok "összegyűlnek" a kondin?
1 (kék) kerámia kondi közvetlenül a PIC lábaira forrasztva (utólag, azért ez a megoldás...)
Milyen vezetékezésre gondolsz? Nyákon közvetlenül megy, fólia. Csatoltam képet a beültetett board-ról.
Kicsit nagyon ég az arcom, mert pár alkalommal ajánlgattad az oldalad, többek között az ICSP miatt is - és én úgy emlékszem, hogy meg is néztem...de most rápillantottam megint, és...
Egyébként itt is ilyen diódás áramkört ajánlgatnak: http://puranranablog.blogspot.com/2011/05/pic-programming-using-ics...g.html (nem mentségképpen)
Szivárgóáram erre-arra. Mivel a paneledre közvetlenül érkezik akkufeszültség is és 12V-os jelvezeték is, ezért ezek közül bármelyikről érkezhet. Itt mikro vagy nanoamper nagyságrendű áram elég, hogy felhúzza a lábat az említett 8-9 fölé, ekkora áram pedig bármilyen kis párától ki tud alakulni még tökéletesen tiszta nyákon is. Ha pedig némi forrasztási maradvány is van a nyákon, akkor ettől jóval nagyobb áram is folyhat. A dióda pedig pont ennek a szivárgóáramnak a Vdd felé elvezetését akadályozza meg. Nemtudom, ki találta ki azt a diódát oda, de vagy volt azzal még egy párhuzamos ellenállás is eredetileg (ami értelmetlenné teszi a diódát), vagy nagyon elcseszte a dolgot...
Szia!
Szerencsédre a kód nem túl bonyolult... Fordítható 16F717, 16F627(A), 16F628(A), 16F870, 16F872, 16F873(A), 16F876(A) kontrollerekre.
O, es ez menne a 873-al is, marmint amit elkuldtel? Koszonom szepen, rendes vagy!!!
Igen ismerem a gyári ajánlásokat, nem az egyetlen hatalmas hibájuk!
Sajnos nehéz eligazodni így, ezzel egyetértek!
Oke, tehat az. Meg annyi nem ertheto, hogy ha az en picemet hasznalom, akkor hova fognak csatizni az alkatreszek.. Tehat melyik lab mi lesz?
Nem néztem, de mivel simán fordítható, ezért minden marad ugyanazon a néven. Nézd meg az eredeti PIC-en mi hová megy és nézd meg a programot is és egyeztesd az új PIC lábaival. Ehhez nem kell tudnod programozni, csak összehasonlításokat kell tudnod tenni, ugyanúgy, ahogy nekünk kéne...
Persze-persze, mostmar ertem. Esetleg meg valami: hogyan bulidezzem a filet, ha nincs semmi parancs eleirva, hogy hova menjen, es igy meg 2 errort ad ki..
Javitom>azt keresem, hogy hogyan lehet bele`rni, beallitani, hogy hova mentse a .hex filet..
Oda menti az asm mellé, ha mást nem állítasz be.
Szia!
Indítsd el az MpLab -ot és készíts neki egy Project -et... Project / Project Wizard / Válaszd ki a kontroller típusát- Tovább/ Microchip MPASM Toolsuite - Tovább / Kereds meg a forrást tartalmazó mappát, adj nevet a projectnek - Tovább / Add hozzá a forrás állományt a projecthez. Az ablakban felül, középen a Debug módot állítsd át Release -re. Fordítsd le a forrást. Abszolut módot válaszd ki a fordításhoz. A hex állomány a project könyvtárában a forrás nevével egyező hex kiterjesztésű állományban keletkezik.
Koszonom, sikerult minden ! Meg valami felotlott Attila86 munkatarsunk PIC-es panelmerojeben szereplo PIC18F2423 helyettesitheto -e PIC18F24J10-el?
A mikrovezérlőknél ezt nem könnyű kijelenteni hogy helyettesíthető-e egy másikkal...
A lábszám egyezésén felül kérdés hogy milyen perifériák vannak használva és hogy az megtalálható-e a másik típusban ráadásul ugyan azon lábakon. Az se biztos hogy mindegy hogy mekkora a memóriája mert ha kisebb akkor nem biztos hogy jó. Nem biztos továbbá hogy pl az AD átalakítója hány bites vagy hogy mennyire szabadon konfigurálhatóak az analóg bemenetei. És még nagyon-nagyon sok más szempontot is ide lehetne sorolni. Ha téged konkrétan az érdekel hogy a panelmérőm működne-e PIC18FJ10-el akkor a válaszom egy nagyon határozott nem. Már ott megbukik a dolog hogy a panelmérőmben 5V a táp és a PIC18FJ10 max 3,6V-ot bír. Ezen felül az A/D-ja csak 10 bites nem 12. Tovább nem is nézem. Azt gondolom nem kell említenem hogy a PIC18F2423-ra írt program nem égethető bele más mikrovezérlőbe. Még a PIC18F2523-ba sem, pedig az totál ugyan az csak a memóriája nagyobb. Szóval ha hardveresen kompatibilis is lenne a PIC18F24J10-el, akkor is át kellene írni a szoftvert hozzá.
+watt,vicsys:
Tegnap sokat agyaltam azon, h honnan szedtem azt a diódás reset-áramkört. Keresgetni kezdtem és a Kónya-féle PIC-es könyv első kiadásában meg is találtam! Gyanús volt az ábra, ezért tovább kutattam: eredetileg a Microchip "ICSP Guide" -jából való.. Szóval ez a 'hivatalos' verzió - igaz, h ott csak a 12C/16C/16F sorozatok vannak, a 12F6xx doksijában már nem is (így) szerepel. Ja, a hivatalos indoklás szerint azért kell a dióda, h elszigetelje az áramkör többi részét a programozó feszültségtől. Holnap megyek 1 tesztkört az autóval és kipróbálom a változtatások hatását. Köszönöm mindenkinek, h ennyit foglalkoztatok a problémámmal(és vszleg fogtok is a jövőben, másnak is)
Továbbra is azt szajkózom, hogy a bemeneted illesztését (150 ohm), cseréld le gy tranzisztoros illesztő fokozatra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |