Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A sodrás gyakorlatilag egy szimmetrikus tápvonal, amelyen viszonylag nagy áramok folynak. A sodrás miatt a két vezető olyan közel kerül egymáshoz, hogy az átfolyó áram által keltett mágneses tér, az áram oda-vissza folyása miatt kioltódik, és csökkenti a zavarsugárzását az erre érzékeny áramkörökre. Ami a derékszögű vezetést illeti, az csak a szépérzéket elégíti ki, gyakorlati jelentősége (elektromos szempontból) nincs, de nagyobb frekvenciákon, vagy impulzusok átvitelénél kifejetetten hátrányos a derékszögű vezetés, és kötegelés, bár szépen mutat, azonban a vezetékek egymáshoz képest szórt kapacitásai, és kölcsönös induktivitásai jelentős áthallást okozhatnak. Ezért néz ki pl. egy informatikai hálózat olyan viccesen, össze-vissza, toronyiránt egyenesen. Hangfrekvenciás készülékekben ennek nincsen jelentősége, de ha megnézel egy csöves URH, vagy TV tunert, abban nem találsz derékszögben, egymás melletti vezetékeket.
Sziasztok !
Elkészült G-807 SE erősítőm, nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek aki hozzászólt és ellátott tanácsokkal , külön köszönet Fleta mesternek a trafókért
Szia! Gratula, nagyon szép lett!
Első mérésem 8,2ohm műterheléssel és rövidre zárt bemenettel 7 illetve 9mV p-p zaj a kimeneteken. Ez megfelelő?
Rákötöttem hangszóróra is, gondolván minden ok. Meg se mukkan, csupán egy pici brumm van. Egyszerűen még halkan se szólal meg semmi. Számoltam áramokat katódellenállásokon mért feszekből, a 6p14p-ev esetében mindkét oldalon kb. 45mA az áram, az ecc81 esetében mindkét oldalon 6 ill. 6,5mA között van. A csövek szépen izzanak. Tudtok segíteni?
Az a kis zaj megfelelő! Tudnál rajzot és képeket adni?
Megvan a hiba, összekötő kábel figyelmetlenség. Már szépen szól, eddig nagyon bejön. Holnap még lekötöm a fűtéseket testre és remélhetőleg a maradék zaj is eltűnik.
Köszönöm a segítséget, holnap teszek fel képeket! Esetleg toljam feljebb az ecc áramát 10mA körülire?
Örülök! A képeket várom. Nem szükséges, én anódfesztől és bekötéstől függően 1-5mA körül szoktam hajtani, a 6mA teljesen jó.
Előzetesként:
http://kepfeltoltes.hu/view/110704/S3600114_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Tudom, az 5U4GB ferdén áll egy picit, de az már részletkérdés.
Azért az "anód követő" kifejezés használatos már egy ideje, ha nem is elterjedt (a cikk 1960-as). Bővebben: anode follower
Köszi..
Hát, hogy használatos, azt nem mondanám. Tényleg érdekes a cikk, és a kitalálójának szíve joga elnevezni bárminek. Nyilván valamilyen szabadalmi oka lehetett, mert egyébként nincs másról szó, mint hogy visszacsatolt erősítő elemmel előállítunk egy negatív impedanciát, ami majdnem megegyezik egy feszültségosztó kimeneti impedanciájával. Az ilyen kapcsolást én girátornak ismertem, és ismerem.
Használták is, míg nem volt más lehetőség, pl frekvenciamoduláció létrehozására.
Küzdöttem egy kicsit a fűtéssel, a brumm végeredmény rövidre zárt bemenetnél a hangszórón 10mV, potit feljebb tekerve is max 20mV pp. Érdemes vele tovább küzdenem?
Más: bemelegedve 342V az anódfesz, az anóddisszipáció a végcsöveken kb 0,5w-al meghaladja a 14W-ot, de ez az ipari verzió. Maradhat? Bocsánat a sok kérdésért de ez az első csövesem.
Ha nem hallható 1 m távolságról, akkor nem. (Magyarul: ha nem zavar). Másik: Kisebbre venném, hangérzetben minimális (majdnem észrevehetelen) a csökkenés mondjuk 10 W-hoz képest, a cső élettartama meg többszöröződik. De próbáld ki.
Hozzá vagyok szokva, hogy az előző saját fejlesztésű fet-es erősítőm olyan csendes volt, hogy a hangszóróba dughattam a fülem, itt kb csak 5 centiről hallható, tehát együtt tudnék vele élni. Akkor kicsit növelek a katódellenálláson és holnap mérek ismét.
Köszönöm a segítséget!
Íme 1-2 kép a mellékletben.
Ezt építettem meg: http://www.tubeaudio.8m.com/RH84/rh84.html EL84 helyett 6p14p-ev és annak katódellenállása 300ohm. Megfigyeltem, hogy egy bizonyos potméterállás felett hirtelen megugrik a brumm mértéke, alatta csak 5 centiről hallható. Leárnyékoljam a kábelt, vagy mit tegyek?
Szép munka! Árnyékold a kábelt, meg ha nincs a védőföldön a sasszi, akkor kösd oda.
Kivettem a 130ohm ellenállást, amit ajánlottak nekem a csillagpont és a sasszi-védőföld közé, így ez a probléma megszűnt. Holnap megpróbálom a segédrács feszstabilizálását 47-47µF-al és közvetlenül a panel bemenetére is teszek egyet.
Egy biztos: többet nem kell tranyós erősítő
Sziasztok életem első elő erősitőm nagyon szépen szol.
Jól látom, hogy az egyik kondi lába a levegőben lóg?
szia igen mert az a mh szürőre ment bekőtésre
Sziasztok. Van egy gyári Regent30 as erősítőm, amit felújítottam. Külön van az előerősítő illetve a végfok, de mivel az előfokja nem igazán gitárhoz való, így beleszereltem a végfokba egy JCM800 as előfokot. Az erősítő feszültség duplázó áramkört használ, és így alakít elő 400V-os anódfeszt a csöveknek. Eredetileg 2 db 200µF-es kondenzátor van sorosan kötve, de én még mellétettem 300-300at. Az összes többi elkót újra cseréltem benne, valahol még nagyobb kapacitásút is alkalmaztam. Légszerelten építettem, és csillagpontos földelést használtam, az előfokcső fűtéseit pedig egyenirányítottam, a végcsövek pedig 2db 82 ohmos ellenállással ki vannak közepelve. Az volna a gondom, hogy a master potit feljebb tekerve egyre jobban nő a brumm, de nem tudom hogy ez mitől. Az erősítő amúgy szépenszól, teljes gain szinten a master potmétert teljesen feltekerve, egy minimális magasfrekvenciás gerjedés figyelhető meg, de észre sem vehető, leginkább a brumm zavar. Valakinek valamilyen tipp, esetleg egy fojtótekercs segítene, vagy a
feszülségduplázó miatt kevésvolna a szűrés?
A fémház hozzá van kötve a földhöz ? Mondjuk egy 10 ohmos ellenállással.
Van 1 csillagpont ahova a földek, a fémházhoz 1 csavar, és a védőföldelés van kötve. Annyi van még, hogy mikor elengedem a húrokat megnő a zaj, ez természetes?
Ez földelési probléma. Nem ilyennek kellene lennie.
A felújítás során meg kellett volna tartanod a gyári konstrukciót. Ha "áttervezed" annak ez a végeredménye. A földelésekkel nagyon vigyázni kell, gondolom az erősítőnek fém sasszija van, erre van felépítve az erősítő, valamilyen topológia szerint. Ez meghatározza a földelési rendszert. Ha ezt átkötözgeted, akkor magad csináltál földhurkokat, amit a brumm megjelenése is jelez.
A végfokot nem bántottam. Kicseréltem az elöregedett elkókat, és az egyenirányítónál lévő pufferekhez tettem még 2db 300µF es kondenzátort a megfelelő pontokra csatlakoztatva. Pluszba a végcsövek fűtőtekercsét közepeltem ki. A csillagpontot a dióda negatív lábán alakítottam ki, ahol eredetileg is a fémvázat földelő csavar volt. Átnézem még párszor, hogy nem-e találok valami földhurkot.
Amúgy ha csak a végfokra kötök sima zenét, úgy nincs gond, csak maximális hangerőn van egy minimum brumm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |