Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   61 / 132
(#) erikabanhidi válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Nem minősítem a kompetenciádat, DE ez a srác egy kb. 80W-os hangfalat akar vagy már dobott össze és ha ekkora a doboza, akkor szerinted őszintén, mikor fogja végfokkal nyomatni??? Ő nem lát clip jelzést...., mert csak erősítőt fog használni.
Szobában is érdemes mindig kb. a duplájára méretezni a dobozt az erősítőhöz! Ezt az állításom én is fenntartom!
(#) lamalas válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Pedig nem irt hulyesegeket Bassmester! Ha egy kisebb teljesitmenyu erositovel hajtjuk a hangfalakat es toljuk neki ami belefer (mondjuk addig amikor mar nagyon durvan klippel az erosito) a jel negyszogesedik (nagyon alacsony lesz a crest faktor) es a hosszan kitartott negyszogszeru jelek siman tonkretehetik a hangfalakat. Egy 40W-os vegfokkal le lehet egetni egy 80W-as RMS teljesitmenyu hangfalat! Nem azt allitom, hogy minden 40-es erositovel minden 80-as hangfalat el lehet pusztitani de abszolut elofordulhat es eletszeru a pelda!
(#) Balaa16 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Elnézést kérek, hogy így eltűntem, csak a Balatonon voltam. 2*50W-os erősítővel fogom hajtani, szobai hallgatásra, vagyis nem nagyon fogom a maximumra felcsavarni. A mélysugárzó ez. A középsugárzóról nem tudok több adatot. A magas pedig ez.
Üdv!
(#) Bassmester válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Megvetted már ezeket a hangszórókat?
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ez pontosan így van.
(#) Kovidivi válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Balázs annyit kérdezett, hogy:"És a teljesítményük hogyan változik?", egy szó sem volt sem RMS-ről, sem névlegesről a kérdésében. Te azt írtad: "a dobozod rms terhelhetősége: ~80W körül lesz." - itt RMS teljesítményt írtál, aztán írtad, hogy a kérdező szerinted ezt kérdezte: "mennyi a dobozának a névleges terhelhetősége". A lényeg, hogy összekavartad a kettőt teljesen. Ha RMS 80w-tal hajtasz egy 40w-os magasat, leég. Ha névleges 80w-tal hajtod, akkor talán túléli (sok mindentől függ). Nekem van a szobámban két kb. 20w-tal terhelhető hangdobozom, és van hozzá egy kb. 20w-os erősítőm, amivel maxon kihatjva szépen szól ugyan, de a dinamika elveszik. Ezért inkább egy hidalt TDA7294-el hajtom jelenleg (2x150w), és így a zene dinamikája is tökéletes. Én is egyetértek Bassmesterrel. Nem kell ide klipp LED, csak jó fül.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Hát ja... mazsola korunkban nyírtunk már ki HS 500-at 40W-os végfokkal és a kis ruszki S-30 -ast is hajtottam 100-as Quaddal sokáig hiba nélkül... nem győzött villogni rajta a piros led, de kibírta
Ismered? Frankó olajpapír kondik vannak a váltójában és hihetetlen hogy mit kibír. Lehet hogy majd beszerzek egy párat nosztalgiából.
(#) Bongo válasza erikabanhidi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A 3 hangszóró:

SAL SBX 3040 . SAL SBX 1620 . SAL DTF 12

Köszi a segítséget előre is!
(#) Turbina33 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A mazsola korról csak annyit,hogy a fiam egy 60W-os erőlködővel "szagosra" hajtotta a 400/800W-os Kappa-t.Igy legalább megtanulta,hogy a torzítás nem a barátunk...az más kérdés,hogy nekem kell megvenni.
(#) Bassmester válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Egy Kappa-t szerintem gazdaságosabb javíttatni mint újat venni ha "csak" lefüstölt. Mélyre ezért érdemes 400-600-as végfokokat használni, hogy ne kelljen klippen hajtani.
Egyébként az új Eminence-ek hajlamosak több-kevesebb amperszagot árasztani az első komolyabb terheléskor és ha már bejáródott megszűnik ez a jelenség. Ha csak szagos volt de változatlanul szól akkor nincs baja, használd tovább.
(#) Balaa16 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Igen, megvettem. Már be is építettem a ládába, és a hangváltó is kész van. A tekercsekhez pedig kell vasmag, az nélkül nem is működött. És nekem tetszik a hangja.
Üdv!
(#) Balaa16 hozzászólása Jún 30, 2011 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget még1-szer!
Üdv
(#) Turbina33 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Ez az infó jól esett,köszi! Csak szagos,egyéb nincs vele.Az erőlködő folyamatban.[OFF]
(#) Systy hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Sziasztok
nekem egy aktív 2utas hangváltóra lenne szükségem a rendszer kiépítéséhez ami mondjuk olyan 120hz-n vág? Próbáltam rákeresni neten, de nem találtam ilyet. Előre is köszi a segítséget!
(#) erikabanhidi válasza Dióda hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Az magas szekcióhoz megfelelő huzalátmérő. 100W max. Párhuzamosan bekötve ezt a teljesítményt kibírja.
(#) gabor80 hozzászólása Júl 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy toroid tekercsből is lehet készíteni hangváltót, mert pl a Hqvideoban elég olcsón láttam 3-4 mH-s toroidokat, ezek vajon jók lennének?
Köszi
(#) erikabanhidi válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Nem éppen elterjedt megoldás...
(#) Bassmester válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Azok a HQ-s magok hangfrekin nagy valószínűséggel telítődnének.
Használj légmagos tekercset, azok a ferritek több száz kHz-re valók.
(#) Bassmester válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Egyébként meg lehet próbálni... így belegondolva nem lehet nagy baj belőle, itt nem is nagyon játszik be telítődéses probléma, de inkább ferrit rúddal, vagy porvasas gyűrűvel próbálkozz, azonban a leg tisztább megoldás akkor is a légmagos, hacsak nem akarsz extrém alacsony frekin váltani, ami nagy induktivitást igényel.
(#) erikabanhidi válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Vagy is mélysugárzóhoz elmegy a ferrit és a vasmagos tekercs..., közép és magassugárzóhoz egyáltalán nem ajánlott!
(#) gabor80 válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Sajnos az a baj hogy a 12 db-es vágásnál a mélyre és a középre is hasonló, több mH-s induktivitás kell, és ha a mélyre teszek ferriteset akkor a középre sem tudok mást tenni, hacsak nem tekercselek agyba főbe hogy elérjem a vasmagos értékét.
(#) erikabanhidi válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Ez aztán nem értem. mert a mélyre 3mH a középre 0,6mH -s tekercs dukál nagy döntő többségben. A Középre nem is megy olyan nagy tekercs.
(#) gabor80 válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Ezzel a kalkulátorral számoltam:
http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/
Itt 8 ohmos hsz. esetén, és 500 hz váltás esetén 5 mH-t dob ki amit a középre is kell tenni.
(#) erikabanhidi válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Ott valami nem kóser.
Milyen freki vágásokat akarsz?
(#) gabor80 válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
alulra 500 hz, a program meg automatikusan kitölti a felsőt 4000 hz-re az ott beállított oktáv aránnyal, ami jó is lenne nekem.
(#) gabor80 válasza erikabanhidi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Valószínű te az 1 rendű váltóra gondoltál ott rendben van a 0,3 mH.
Vagy csináljak inkább 1, rendűt, 2. rendű helyett, mennyivel lesz rosszabb a hangzás? Mert ha nem számottevő akkor jó lesz az 1. rendű is.
(#) Bassmester válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Mélynyomónál 500 Hz-re csinálhatsz 6 dB/oktávosat is szerintem, bár jó lenne ismerni a hangszóróid valós (mért) átvitelét, főleg ha 3 utasat akarsz csinálni. Mérés nélkül csupán kalkulátorokra hagyatkozva nem érdemes nekiállni egy 3 utas doboznak (de még egy sokkal egyszerűbb 2 utasnak se nagyon) Milyen hangszóróid vannak? Nem lehetne 2 útban megoldani?
(#) erikabanhidi válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Azt úgy kellene készíteni, hogy a mélyre csak 1. rendüt a többire 2. rendű váltót rakni! És nem 0,3mH-t írtam hanem a mélyre 3mH!!!
Valóban jó lenne tudni a hangsugárzóid típusait, mert így csak oldalszám levelezünk minden egyes momentumról!
(#) erikabanhidi válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 6, 2011 /
 
Akinek 3 utas doboza van az alakítsa át 2 utasra??? Miért nehezebb 3 utast készíteni, mint 2utast??? Szerintem meg jóval nehezebb a 2 utast úgy megcsinálni hogy egyenletes legyen a frekimenet.
Következő: »»   61 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem