Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zozz12 hozzászólása Júl 13, 2007 /

Hy!

Szeretnék csinálni egy robot lámpát! Nade van egykét(nagy) gond!
1 Egyántalán nem tudok PIC-t programozni! 2 Nincsen kapcs. rajzom ( Készre viszont annyit nem szeretnék költeni!)

Várok minden segítséget, ötletet, kapcs. rajzot!!! thumbup: Előre is köszi!
(#) szdavid válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Mit értesz azon, hogy robotlámpa?
(#) Moderátor hozzászólása zozz12 hozzászólására (») Júl 13, 2007

Újabb PSP-t ellenállásból, kólásdobozból plazmavágót és crt elektronágyúból diszkófényt téma.
Egy átlag robotlámpa közel 1 millió magyar pénz, és nem véletlen.

Bővebben: Link

"Nincs kapcsrajzom". Kattanjatok már le erről. Szerintetek minden utánépíthető egy szem kapcsrajzból? Múltkori PSP-s is kapcsrajzot kért, hogy megépíthesse...
(#) Norberto válasza (») Júl 13, 2007 /

Jajjmár, olyan IZÉ vaaaagy...!

És ha össze tudna rakni egy ilyen milliós nagyságrendűt 12 évesen, akkor mi van?

Inkább adtad volna neki oda a 2 milliós gép kapcs. rajzát

(#) Topi válasza Norberto hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Nem a korral van nekem problémám, hanem a kérdéssel, és a témához hozzáállással. Nem szégyen utánnanézni egy feladat komolyságának!

Én ebben kapásból 8 léptető motort látok és rengeteg bordásszíj hajtást, áttételeket. Nem beszélve akkor a többrétegű de mégis elég tetemes méretű vezérlőről.

Nem lehetetlen megépíteni házilag. Sőt. Ezer százalék, hogy ennek az árnak a töredékéből össze lehet hozni, egy házi megoldást.
Én azon buktam ki, hogy valaki egy mechanikai feladathoz elektronikai kapcsrajzot kér, tehát totál fingja sincs hogy/mitől működik egy ilyen...
(#) zozz12 hozzászólása Júl 14, 2007 /

Sziasztok!
A robotlámpa alatt, egy betáplált program(ok)-at ismételve végrahajtó szerkezet értek, néhány változtatható tényezővel!
(De nem tudok programozni! )

Amúg valóban nem túl sokat tudok ezekről a cuccokról,
de szerintetek miért írtam fórumba?

[/quote]egy mechanikai feladathoz elektronikai kapcsrajzot kér[quote]
De nem azért de egy robotlámpában nincscsenek kapcsolások vagy mi?

Külömben is szépen laaaasssan is lehet építgeni és gyűjtögetni(alkatrészt és pénzt)

Tobbávra is várom a segítséget, leírásokat, stb.

(#) Topi válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Látom nem értetted amit mondtam. Sebaj. Elmondom mégegyszer.

Egy ilyen lámpában az elektronika majdnem annyira lényegtelen, mint egy elemlámpában.
Persze precíz motor vezérlések kellenek hozzá, de az kb semmi a többihez képest. Mechanikai megvalósítás a legfontosabb. Hajtástechnika, nyomatékok, stb...

Ha nem tudsz semmilyen mikroprocesszort programozni, akkor mondj le róla nyugodtan (még).
(#) Sonix válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 14, 2007 / 4

Én azt nem értem, miért akarnak egyesek egyből űrhajót építeni?
Szerintem előszőr próbálj utánanézni valami egyszerűbb diszkófény működésének pl.:
valamilyen Flower Flash Flower 2
vagy a legegyszerűbb corallo Scanic Color Moonflower
Ha egy ilyen alap fényt megtudsz valósítani mind elektronikailag, mind mechanikailag, akkor esetleg tovább léphetsz egy kicsit bonyolultabb felé.
De hangsúlyozom, hogy ez már nem hobbi elektronika, hanem sokkal inkább komoly mérnöki munka.
És mérnökből is kettő kellene, egy villamos és egy gépész!
Ja és találsz ötleteket ezekben a fórumtémákban:
diszkófények
(#) zozz12 hozzászólása Júl 14, 2007 /

Helló!

Topi, már értem mire gondolsz! Vettem az adást!

De azért van egy kérdésem: honnan lehet megtanulni PIC-t programozni?

Sonix, köszi az ötletet! Igazad van! Csakhát néha a kezdőkkel néha elszalad a ló! (gondolom már Te is voltál így )

Úgyhogy meghagyom ezt a témát a profiknak!

(a PIC-s kérdésre várom a válast! :yes: )
(#) mex válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Helló. Itt a fórumon valami Topi nevű egyén irogat : PIC mikrovezérlők cimmel cikksorozatot,javaslom keress rá.
(#) fureszk válasza mex hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Idézet:
„Topi nevű egyén”

(#) Andrew93 válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Szia!
Nem vagyok egy nagy pic programozó, sőt még csak most tanulom a dolgot,de majd ha kérdésed van akkor megprobálok segíteni aztán vagy sikerül megoldani vagy nem .De ismerek egy programozót aztán ő majd segít nekünk
(#) Gatery válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Én azért bátorítalak, hajrá a robotlámpával!

De azért a stílusodon volna mit csiszolni, én már lazán adtam volna neked még 1 warningot...

Na mind1.....

Mivel mondtad hogy kezdő vagy, ezért szerintem érdemes az alapoktól indulni.

Szerintem még egyenlőre nem érdemes picezned.
Ezért azt ajánlom hogy előszőr még csak a számítógép LPT-portját programozd. Rakj rá egy ULN2004-t a végére meg reléket, esetleg érdemes lenne az ULN elé optocsatolót rakni a géped védelméért.

Aztén ezzel már tudsz vezérelni 8 különálló cuccot, mint egy mikrovezérlő egy portja.
Ezzel már lehet motorokat vezérelni meg zinte akármit.

Aztán próbálkozhatsz a mechanika összeszerelésével...

Szerintem elsőre a robotlámba butított változatával kezzd....mondjuk két motor egymásra merőlegesen és a végén mondjuk egy rgb led.
A már említett lpt-portos vezérléssel
3 db relével a színeket és azok intenzitását állíthatod (ugye pwm..), a motorokat meg 4 db relével működtedheted....
Ha a led helyére eseleg egy laser pointert teszel az on, of gombját meg relé kötöd akkor már egészen érdekes effekteket el tudsz érni.

Sok sikert!!!!

(Ha pwm-el is akarsz vezéelni, akkor a relé nem annyira jó, mert az ugye kattog...akkor érdemes mondjuk tranzisztorokat hogűsználni, vagy az ULN nagyobb testvéreit)

(#) Georgee hozzászólása Júl 15, 2007 /

Értelmetlen egyből a közepébe vágni mert nehéz megszerezni egy ilyen jószág kapcsirajzát. A gyártó nem fogja feltenni a netre a kapcsit mert utánna senkinek sem lenne haszna belőle legegyszerűbb ha van valakinek ilyen gépe megkéred hogy mutassa meg milyen belőlről és akkor talán könnyebb. Jah társulok a többiekhez!!! Robotlámpa házibulikba fölösleges mert nem tudod 100%osan kihasználni a pénztárcát keményen kilapítja stb. Próbálkozz meg a CORALLO lámpával az sem rossz gépezet... Jah olcsó és 100 főig eléggé hatásos jószág....
(#) Balázs hozzászólása Júl 15, 2007 /

Mivel látom, hogy itt már robotlámpa-építésről szó sincs, engedelmetekkel offolok egy kicsit:
Én nem javaslom, hogy kezdőként rögtön mikrovezérlőkkel foglalkozz. Tapasztalat, hogy az ember utána mindig mindent csak PIC-cel akar majd megvalósítani, és ha valaki multivibrátort emleget, akkor perverz gondolatai támadnak, és a D flip-flop-ról meg azt hiszi, olyan mint a ping-pong. Amolyan "ágyúval a verébre" jeligével. Szóval szerintem előbb ismerkedj egy kicsit a digitális kapcsolástechnikával, logikai kapukkal, tárolókkal, RC oszcillátorokkal, számlálókkal, multiplexerekkel, stb... (Ahhoz, hogy az ember megtanuljon futni, előbb járni is tudni kell!)

(Jujj, de bölcs itt valaki... )
(#) Scanmen válasza Gatery hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Szia!

Teljesen 1gyetértek veled.
Kell a figyelmeztetés, de kell a segitség is...

Habár néhányan hajlamosak elfeledni hogy, ök is elkezdték valahol, és bizony kérdeztek oltári nagy baromságokat.

Tehát "zozz12" előbb gondolkodj és csak ezután kérdezz.
De kérdezz nyugodtan....
(#) perszona hozzászólása Nov 21, 2008 /

Üdv!
Felhasználói szinten érdekelnének a lámpák. Hobbizenekar koncertvilágításához szeretnénk lámpákat. Annyit tudok mindössze, hogy vannak robot ill. intelligens lámpák.
Próbáltam rákeresni a neten, hogy hol írnak valamit lámpák típusairól, hogy melyik fajta mit tud, de a beírt keresőszavakra csupán cégek hírdetéseit adta be.
Valaki legyen szíves elirányítani pár szóban, vagy hogy milyen honlapon találok információkat, vagy milyen könyvnek nézzek utána.
(Ha már tudom, hogy milyen típusú lámpák vannak, akkor könnyebben meg tudom tervezni, hogy milyen kellhet nekünk)
(Elektronikában járatlan vagyok. Egyenlőre....)
Köszönöm: Boglárka

Köszi, itt már jártam, egy-két információt - ami használható - azt itt találtam. Valami szájbarágósabbat nem tudsz még ajánlani?
A cél az lenne, hogy megismerjem a lehetőségeket, azt is, hogy hogyan lehet ezeket vezérelni, összehangolni. A fejemben rengeteg elképzelés van, hogy mit szeretnék, de azt természtesen át kell alakítanom a lehetőségek ismeretében.
És nem egy boltban szeretnék alapvető kérdéseket feltenni. Érdekelne az is, hogy mi működteti, milyen motor ezeket, stb.
Rendszerező, ismertető dologra lenne szükségem, hogy tudjam, hogy az egyes kifejezések mit takarnak (pl "hangvezérelt" - azt a mikrofonra, vagy bármilyen erősítőre lehet kötni, és végül is mit csinál? Ha erősebb a hang, erősebb a világítás? Vagy gyorsabban forog a lámpa?)
Elnézést a "suttyó" kérdéseimért

Igazából nagyon jó az ajánlott oldal, de még azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet ezeket vezérelni?
Ugye koncerten minden számhoz külön megtervezném a fényeket.
Sajnos fénytechnikus képzés hírdetést csak Pesten láttam, ha tudtok Szögeden ilyet, isten bizony, hogy kitanulnám rendesen, és nem tennék itt fel ilyen kérdéseket.
(#) perszona hozzászólása Nov 25, 2008 /

Sziasztok!
A fentebb írt kérdésemre, (lámpák - teljesítményük és vezérelhetőségük csoportosítása, rövid leírása) keresem még a választ, könyv vagy netes leírás ajánlásával.
Előre is köszi.
(#) androlight válasza zozz12 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Szia!

Robotlámpát építeni egyáltalán nem lehetettlen házilag! Keress meg msn-en mutatok pár képet az enyémekről

andrew811126@freemail.hu
(#) zenetom válasza androlight hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

E-mail címet nem illik reklámozni a fórumban!
(#) gtv válasza perszona hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Ezeket nagyon könnyű vezérelni csak kell egy alkalmas fényirányítópult hozzá amit megkapsz 18 000,- is.
Részletesen:
egy robotlámpának min 6 DMX(vezérlési szabvány) csatornája van,ha veszel egy fényirányítópultot pl az amiről beszéltem: 192 DMX csatornája van ezt úgy képzeld el,hogy egy DMX egy húzó, persze nem 192 húzó van hanem van 12 Scannel aminek egyenként 16 DMX csatornája van és az is fel van osztva Page A és Page B-re azaz a fényirányítópulton 8 húzó van.
A húzókkal tudod irányítani a robotlámpa mozgását,színét,világosságát.De ehez találsz You Tube on amatör videókat.
A fényirányítópultot persze programozni is tudod.
(robotlámpákat 60 000 Ft-ért is vehetsz)
Itt van pár veboldal:
www.tajti-music.hu
www.zaj.hu(itt letölthetsz mindenféle kezelési útmutatót,ha a termék nevére kattintasz és kijön a adatlapja meg ezek a címsor alatt van egy PDF "jel" ha arra is rákattintasz 2 szer kijön a kezelési útmutató és le is töltheted pl.:

SGM Palco 3 mobile (Intelligens- és robotlámpák) "PDFjel" palco mobile

Itt van pdf-ben a fényirányítópultnak a kezelési útmutatója.Sokat tanulhatsz belőle,és talán jobban meg is értesz mint engem.(nem magyar vagyok)
(#) gtv válasza gtv hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

ELNÉZÉST NEM:
12 Scannel hanem 12 Scanner(szkenner)!
(#) vviktor válasza perszona hozzászólására (») Dec 22, 2009 / 1

Sziasztok!
Én hobbi szinten foglalkozok rendezvénytechnikával (hang és fény). Ezt a témát mosolyogva olvastam, de hát nem mindenki érthet mindenhez, mint ahogy én se értek az elektronikákhoz nagyon, csak így kezdő szinten.

Szóval a robot lámpák mondhatjuk, hogy szinte ugyan azok mint az intelligens lámpák. Ezeket a DMX 512 szabvány szerint tudjuk vezérelni vagyis ezzel a szabvánnyal összesen 512 csatornát tudunk vezérleni. A mi robot lámpáink (2003 körüli évjárat) 8 csatornát használnak a mai robot lámpák 35-40 csatornát is használhatnak. A DMX jel mehet XLR, 3 eres, vagy DMX 5 eres kábelen. A robotlámpák tudnak 2 tengelyen mozogni, fókuszálni, színeket változtatni, keverni, villogni, a fényerősségüket változtatni, és most már a legtöbben van gobó tárcs (egy alumínium korong különböző mintákkal) kezelni. A minél jobb minőségű lámpákkal és fénypultokkal a lámpák minél pontosabb mozgást és színkeverést érhetünk el. A hangvezérlés a fénypulttól és tőled függ, ugyan is a hangvezérlés nem közvetlen a lámpákat vezérli, hanem a programot amit te írtál és utána az a program adja ki a parancsokat lámpáknak, hogy mit csináljanak.

Aztán vannak nem csak robot lámpák, hanem analóg lámpák is. Az analóg lámpákat a dimmer vezérli, a dimmer lehet analóg és digitális is. Az analóg dimmer az csúnya zúgós hangot ad ki. Az analóg dimmer úgy vezérli a lámpákat, hogy az áram erősséges szabályozza, míg a digitális dimmer a frekvenciát. Ezek a lámpák sima 230 voltról működnek, vagyis az asztali lámpádat is bedughatod a dimmerbe, de nem ajánlatos mivel tönkre megy. Ezért a fénytechnikusok speciálisan erre a célra kitalált és kifejlesztett lámpákat használnak. Ezek a lámpák nagy teljesítményűek. Vannak az úgynevezett PAR(PAR56, PAR64) lámpák, spot lámpák (a nevük otthonról ismerős lehet, ugyanazzal a technológiával is készültek), aztán vannak különböző halogén és fém halogén lámpatestek. És ha ez még nem lenne elég akkor ipari teljesítményű füst gépeket, lézereket, tűz és néha robbanás effekteket is használunk. A robbanás és tűzeffektek leggyakrabban mégis discókban fordulnak elő a stroboszkópokkal, sokkolókkal és habgépekkel együtt.
Ezek a profi fénytechnika alapjai. A különböző házibulikba viszont elegendő az olcsóbb árkategóriás füst és habgépek, tükrös fények, füstgépek, lézerek (a füst a lézerrel feldobja a bulit) és tükörgömbök.
Ez csak egy kis kitérő volt . A témához vissza térve pedig, főleg ha kezdő vagy ne robot lámpát próbálj építeni (bár otthonra vagy egy házibuliban elég ütős lenne), hanem inkább lézert egy-két tükörrel és, ha ügyes vagy, akkor nagyon szép alakzatokat tudsz kirajzolni. Esetleg építs egy fény orgonát, házibulikban és is azt használok és nekem pont elég, bár a rendezvény technikához képest ég és föld .

Üdv mindenkinek, sikeres próbálkozást és kellemes ünnepeket: Viktor
(#) vviktor válasza vviktor hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Egy kis kiegészítés: A sima asztali lámpa nem azonnal megy tönkre, ha dimmerbe dugod, csak sokkal hamarabb mint, ha rendesen használnád.
(#) perszona hozzászólása Feb 20, 2010 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) sargarigo válasza vviktor hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Ez igen!
Szép, és részletes leírást rittyentettél itt nekünk! Köszönet érte!
(#) soundpro hozzászólása Ápr 4, 2010 1 /

Hát én még azért házibulikba a LED Par 56 is ajánlom mert egyszerű programozni nem is kel hozzá feltétlenül vezérlő. Később lehet beszerezni a robotlámpákat vagy tükör scannert. De hogy a témához is hozzá szóljak barátom meg én robotlámpát akartunk építeni de igazábol csak egy mozgófejes rgb lámpa volt de abba hagytuk mert nem olyan egyszerű az.
(#) attila1 hozzászólása Jan 19, 2011 /

Sziasztok. Nekem egy diszkós robotlámpával lenne egy kis gondom.A baj az,hogy nem áll le a program a PIC-ben szerintem.Bekapcsoláskor az előtt néhány másodperc után leállt készenlétre,most viszont folyamatosan világít az ütem jelző led,és folyamatosan forog az egyik motor is ezért. Ez egy hangra reagáló vezérlés,két motort működtet.A 12V,és 5V-os stab. ic-k jók,kivettem a mikrofonos panelt,így sem áll le.A procit kivettem,persze így már leáll.Lehet az,hogy a proci a hibás?És ezt lehetne újra programozni valamilyen módon?Ebben kérnék segítséget.Köszönöm előre is a válaszokat! A proci típusa: Atmel AT 89C51 Képeket mellékeltem.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem