Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   266 / 607
(#) lewi válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Nos ránéztem, nincs a táp részben 100n ós kondi
VISZONT láttam egy kis reményt, ugyanis amit mondtál, hogy gerjedés valószínű, ezen felbuzdulva kicsikét átraktam a dolgokat. Az sült ki belőle, hogy kitisztult a hangja, és minden hibajelenség eltűnt. Akor megörülve rákötöttem a párját is és úgy is szólt. De nem tudtam eldönteni tisztán, ezért gyors lehúztam a másikat, és akkor sajnos szomorúan tapasztaltam, hogy ismét előjött. Ám a gerjedésben még mindig lehet valami, mert most árnyékolatlan kis kábellal van összekötve az erősítő rész körül. -ezt próbálom orvosolni, csak sajnos most nem igazán akad árnyékolt kábelom-
Valamint mértem. - a műszerem 0.3 tól egész 1,7...2,5 V ig mutatott értékeket természetesen nem konstans módon.
Mind ezt terhelten, és terheletlenül a "jó állapotában"
De amint elkezdett a hibajelenség újra előjönni, akkor már csak 0,3 -0,4V ot mutatott a hangszórót rákötve.
Remélem tudtam valamit ezzel segíteni, és köszönöm az eddigi segítséget!
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
A táp szűrésén kívül az IC közelében a melléket fotón pirossal jelölt kondenzátorokat ajánlott beépíteni.
A 100nF nálam fólia, de a típust nem látom kritikusnak.
A leírt jelenség érdekes, úgy értelmezem, hogy bemenő jel nélkül a hibásnak tartott IC nem melegszik. Ez magyarázható a kimenet túlterhelésével is.
Az IC ellenőrzése érdekében a bemenetet és a kimenetet kösd le. A kimeneti egyenfeszültséget mérd meg (14. láb) a testhez képest. A multimétert állítsd 200VDC állásba. Ha hibátlan az IC és a kapcsolás akkor 0V-ot fogsz mérni. Ha kisebb méréshatárt állítasz és +/-0,1V alatti feszültséget tapasztalsz az még bele fér a tűrésbe.
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
A kábelek mozgatására létrejövő halkulás és melegedés nem csak gerjedés lehet, hanem egyszerűen a kimeneti körben valami átmenti zárlatot okozhat. Nem teljes rövidzárlatot csak olyan 1-2 ohm -osat. Kábeleknél csatlakozóknál érdemes körülnézni. A hiba váratlan megjelenése is erre utal.
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Csatoltam egy képet. Ez még egy régebbi, de ez tartalmazza a bekötést, és a nyákot is valamelyest. - a nyák nem saját gyártmány, így ahogy van a képen mástól vettem -> nem igazán ismerem a felépítését, de látok rajta a nagyobb 470uf os kundik mögött 2 100n ós kerkót- Ha jól emlékszem valahol a nyákterv is fenn van az oldalon.
Megcsináltam, hogy a bemenő jel kábelét a hangszóró kimenetére kötöttem, és utána a GND hez képest mértem DC feszültséget a 14 es lábon, ahol -30,5V ot mértem
Ám ha az IC romlott volna el, akkor nem tudom, hogy mitől javult volna meg egy kicsit, valamint ha rossz, akkor a hangszóró védő áramkör miért nem észlel DC feszültséget, ha most tudtam mérni. (amúgy most megnéztem ismét, ha nem kötök rá hangszórót, a hangszóró csatiján volt hogy 6-8V körüli értéket is tudtam mérni AC ben)
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Idézet:
„a bemenő jel kábelét a hangszóró kimenetére kötöttem”

Hú, azt nagyon rosszul tetted. Arról volt szó, hogy sem a bemenet, sem a kimenet ne legyen bekötve.
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Ő az. A poti helyén átkötés van nálad. Az elkók mögött gondolom ott vannak 100nF kondik is. Ez a része rendben.
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
upsz.
Sajnos az az igazság, hogy félre olvastam. De mint utólag rájöttem, nem is a 14 es lábat méregettem, hanem a 13 asat.
No mind egy, mára ennyi. Holnap még folytatom a panelok rögzítését, és az új kábelek elhelyezését, csak el kell mennem venni csavarokat és anyákat, mert sajnos az anyákból igencsak kifogytam. Pár távtartó is kéne, szóval lesze egy menet a boltba. De remélem hogy a kábelkuszaság felszámolásával, és egy csillagpontos huzalozással megoldódnak gondjaim. Alapvetően most egy 3mm es rétegelt lemezre erősítem fel az alkatrészeket, és vezetem a vezetékeket, így remélem, hogy egy átláthatóbb huzalozás jön létre, és nem az a szénaboglya árnyékolatlan kábelrengeteg. Szóval majd még holnap megírom olyan délután felé, hogy mire jutott a rendszerezésem, és látszik e javulás.
köszi minden segítséget!
(#) kistotti01 válasza lewi hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Hello!
Vezetékezéshez pár jó tipp: probáld meg a doboz szélein egymás mellett húzni a vezetékeket. A panelok felett nem áthúzni vezetékeket, hanem melette. Az azonos dolgokat azonos színnel vezetékezni az egész dobozban: pl. + piros, - fekete, GND kék stb. A doboz szélein probáldd a vezetékeket derékszögben meghajtani fogóval. Vezetékek végeire tegyél érvéghüvelyt, vagy ónozdd le. Zsugorcsővezz a csatlakozók forrasztásainál (kapcsoló, RCA aljzat, hálózati cstlakozó stb.) Persze mindezeket csak a lehetőségekhez képest, mivel nyilvánvaló, hogy ezt mindenhol nem lehet kivitelezni. Ha végeztél a vezetékezéssel akkot az egymás mellett elhúzott vezetékeket szorítsd össze kábelkötegelővel. Ha ezeket betartod, vagy probálod betartani, akkor áttekinthetőbb lesz az erősítő vezetékezése.
(#) Gyusze válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Hello! Ez alapjan epitettem meg mint, szinte mindenki http://bolthely.hu/mikroshop/id/00536_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_10...IC-vel Bar nekem ez elso munkam, es nem is a legszebb, de igyekszek. Na meg ha megoldodnak gondjaim ujra csinalom nyakot mindent. Csak 1x lassam mar,hogy megyen, es jol :-s Szoval, gond ha sima 16v-os vasmagos trafoval hajtom meg? Magnobol, vagy TV-bol valo, nemtudom. Ha gond lenne, lenne 1 40v.os Trafom, egy regi gyari erositobol. Segitsegeteket kerem! Koszi
(#) reloop válasza Gyusze hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Szia! A 16V-os trafó nem gond. Forraszd ki 4,7k ellenállás legalább egyik lábát. Ha más hibát nem vétettél akkor szólni fog.
Ez az ellenállás úgy van méretezve, hogy legalább +/-25V -ot kap az erősítő. Nálad, úgy számolom +/-20-22V van.
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Nos az áthuzalozással nemrég végeztem. Sajnos van egy pár gond még. Most folyamatos búgás hallható. Még meg kell találnom a gerjedés helyét, remélem egy egyszerű helyen lesz. a huzalozást csillagpontosra alakítottam ki, minden GND t összekötöttem ->kistrafo és nagy tarfo gnd jét közösítettem. A hangszórók és a bejövő jel is ugyan arra a csillagpontra megy mint minden. Próbálok majd a hétvégén csinálni egy képet róla, hátha láttok hibát benne. Amúgy most az a melegedés probléma eltűnt. ( a hiba valahol a sub szűrő részben van szerintem.)
még jelentkezem a fejleményekkel.
(#) Davidd hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Sziasztok.Mert van az ha csak egy db tda7294 megy akkor siri csend minden rendbe.De ha ugyannara a trafora rakotom a masik agat is akkor az a masodik agon lehet hallani halkan az 50Hz.
(#) epyn válasza Davidd hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Nem szoktam ide irni,csak épp olvasom a topicot.
Szerintem a GND kábelt csillag központosan kellene vezetékelned.Vagyis minden GND vezeték a tápegység Puffereinek közös pontjától induljon,szétágazó,csillagszerűen.Egy vezeték a jobb,másik vezeték a bal csatornához,ismét egy-egy vezeték a hangszórók-hoz..stb.
Nekem egy jól összerakott 2.1CH TDA7294-es végfok brumm mentes volt(50Hz/100Hz zajok),de miután a szereo végfokokat cseréltem LM1875 -re a bugás megjelent.Ezt viszont én sem értem.
(#) Davidd válasza epyn hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Koszonom.Megprobalom.Csak az a baj hogy eleg csunya lett minden mert meg lehet azert bug mert nincs csillamom semmi szigetelo lap es ugyanazon a bordan vannak+ventillator hutes,de igyis ellege megednek max hangeron.(csak addig amig nem torzitanak termeszetesen.)Megy egy kerdesem lenne:meghozza az h hogy tudott mindegyik ag megfotettni 200w os difunak a tekercseit.Igaz+/-39v trol nagyon jol is mennek .Valaszt koszonom.Ja es a brumm csak mikor halkan megy akkor hallatszik.
(#) radocroli hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretnék erősítőt építeni. 70-100W stereo, nagyon jó lenne ha 16-18V ról tudnám üzemeltetni és nem túl bonyolult az előerísítő hozzá...meg persze legyen hozzá valami terv,nyák séma stb. Milyen Végfokot ajánlatok?Nem csak erőset akarok hanem amelyiknek szép a hangja! Ezt találtam, ne ma legolcsóbb. Nem tudom mennyire jó..

http://www.hestore.hu/prod_10027970.html
http://www.hestore.hu/files/tda1562q.pdf

Valaki tud ehhez előerősítőt? Ha jól néztem 12 és 18 V között szuperál..ez azért fontos mert tápom az így lenne hozzá..
(#) epyn válasza Davidd hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Sajnos nem értem a kérdésed,se ékezet,se értelme nincs.Mi az a "difu" ?
És mit jelent: megfotettni?
Tipp:ha nincs ékezeted,ALT+Shift
A brummzaj természetesen csak alacsony hangerőn,vagy vezérlés nélkül hallható,de állandóan jelen van,márha van.
Nekem is szigetelés nélkül voltak közös bordán az IC-k,nem volt alapzajos,pedig légkábelesen mentek a 2.1 panelra és a mi a vicc,félhidas egyenirányitásban kaptak delejt,nem volt szimmetrikus sec. trafóm,csak 1X24VAC
(#) reloop válasza radocroli hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szia! A TDA 1562 Q feszültség növelő áramkört tartalmaz. A megfelelő működéséhez szükséges kondenzátorok és az IC ára olyan magas, hogy abból kijön a jól bevált TDA7294 és a hozzá való táp ára.
A TDA 1562 Q -t csak autós célra ajánlanám.
(#) Davidd válasza epyn hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Naszoval.A difu(difuzor)hangszoro. A megfotette=megfötett .Mert mar irtam a hanszoro javitas topicba h mi lehet a baja a hangszoronak es ok mondtak azt.Nekem azert van szimetrikus tap.Neked mennyi szurokondival van ugy ha csak egy egy dioda van?
(#) epyn válasza Davidd hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
megfőtett=elégett a driver tekercs?
2*4700u és 1N5408 dióda negativnak/pozitivnak.A trafó vasmag alapján 70-80VA.Ennyi.
A TDA ic-k nem zajongtak,de az LM1875-ösk már csúnyán zúgnak.De nem érdekel,mert csak ideiglenesen vettem ki a TDA-kat, lézer scanner meghajtáshoz,de majd vissza kerülnek hangoskodni.
(#) Davidd válasza epyn hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Igen ami a hangszoroban van tekercs az,tulmelegedet.
(#) epyn válasza Davidd hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Szerintem,próbáld meg szigetelten szerelni,első lépésben,de a helyes (-csillagpontos-)földelés alapvető a brumm szempontjából.
A nagyáramú táp és a hangszóró testpontok menjnek szépen a pufferekre közvetlenül,a közös pontra.A jel GND se baj ha oda megy,de ha jól van a nyák kialakitva,akkor mehet egyenesen a bementere az árnyékolt kábel.
(#) Davidd válasza epyn hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Koszonom.Majd kethet mulva megprobalom megcsinalni mert most hetfotol nem leszek itthon.Most pedig egy kisebb teljesitmenyu erosiomnak akarok szep kidolgozott dobozt hogy jol nezzen ki.Kulonben tda7377 es icvel a hidalt modban.Igaz pc tap lesz a doboz de azt is megkell munkalni...Koszonom mindenkinek a segitseget.
(#) radocroli válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Éreztem hogy nem ilyen egyszerű.. Mennyiért és hol leeht szerezni tápot a tda7294 eshez?
(#) reloop válasza radocroli hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Itt érdeklődj. Egy használt 250-300VA-es trafó 4-5k lehet. A jelenlegi trafódat elcserélheted, vagy áttekercseltetheted.
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Nos, mint írtam, a vezetékeléssel végeztem az előző napokban, de továbbra is volt a búgás. Miután kísérleteztem kicsit, rájöttem, hogy az okozhatta a búgást, hogy a kis trafo GND jét és nagy ét összekötöttem egy csillagpontba. Miután most ezt már szétszedtem, és külön megy a kicsit és a nagy, teljesen csendes.
most a melegedés se jelentkezik, és szól rendesen minden. Még egy pár hét teszt idő, és utána a doboz fedele is rákerül. Köszönök minden segítséget, és ha majd meglesz minden, megy természetesen kép is a ki mit építettbe.
(#) reloop válasza lewi hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Helló! A melegedést ezek szerint a gerjedés okozta. Ügyesen rendbe hoztad
(#) lewi válasza reloop hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Még nem vagyok benne biztos, de nagyon szeretném, hogy így legyen.
köszi minden segítséget!!
(#) alap hozzászólása Júl 5, 2011 /
 
Hello mindenkinek!

Lenne egy TDA7296A és egy TDA7269A végfok erősítő Ic-ém
A problémám az hogy bemeneti jel nélkül nagyon melegszenek, mi lehet a problémája, vagy hogyan tudnám kimérni hogy jól működik_e?
Ha tudna valaki segíteni előre is köszönöm.
(#) imre8407 válasza alap hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Szia. Azt tudod hogy a 2 ic teljesen különböző. A 7296 mono 60 wattos a 7269a pedig sztereo 2*14 wattos. tápfeszültségek rendben? Képed van róla?
Itt a kép rendkívül sokat segít.
(#) imre8407 hozzászólása Júl 6, 2011 /
 
Sziasztok. Azon kérdésem lenne hogyha az ic 9 és 10-es (stby mute) lábát ellenállás nélkül rákötöm a pozitív tápra +- 25 voltos fesz mellet akkor az ic kibírja ezt?
Következő: »»   266 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem