Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvencia - feszültség átalakító
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Domonkos_89 hozzászólása Jan 16, 2009 /

Sziasztok! Remélem nem rossz helyre írom a témát. Röviden arról lenne szó, hogy a simsonomra szerenék csinálni egy
fordulatszámmérőt, namost van nekem 1x egy ledes fordulaszámmérő kapcsolásom, az odáig stimm, de a ledsor közepébe,
szeretnék 7 szegmenses LED kijelzőt ami mutatja is nekem számokkal az értéket, és az az elképzelés, hogy megépítenék
egy sima feszültség mérőt amit itt a fórumon is meg lehet találni szépen levezetve, és valamilyen úton módon a gyujtás
jeléből szeretnék mérhető feszültséget csinálni ami megfelelne a fordulatszám értékének, a fő kérdés az-az hogy ezt,
hogyan tudnám megvalósítani? Kell elé egy frekvencia/feszültség átalakító, vagy elég ha rákötöm valahova magára a ledes
fordulatszámmérőre? A kapcsolást a szocimotoros honlapról vettem, szerintem elég közismert, ha szükséges teszek fel
linket a dologról, hogy érthetőbb legyen. Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

Üdv: Domonkos
(#) karpi hozzászólása Jan 17, 2009 /

itt egy fordulatszam mero

Itt talaltam :
Fórum ť Pontra menő témák ť Fordulatszámmérő fototranzisztorral ť
Fordulatszámmérő fototranzisztorral

cimu topic-ban.
(#) csikin hozzászólása Okt 4, 2009 /

Hello!
Nekem olyan kapcsolás kellene ami 0-133Hz-es jelből lineárisan ad 0-10mA-t egy 150ohm-os tekercsre.
Lada fordszámmérő mechanikáját használnám kétütemű egyhengeres motorra (MZ)

A bementetet nem tudom még pontosan, lehet hall jeladó, de lehet csak megszakító lesz.
mindkettőre kellene megoldás.

Üdv.: Csikin
(#) csikin hozzászólása Okt 4, 2009 /

Itt az eredeti kapcsolása és működése.
Leírás
(#) polyakdav hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Sziasztok!
Kellene nekem egy olyan frekvencia - feszültség átalakitó ami 0Hz és 6000Hz között adna ki 0v - 12v-ot. Ha a bemenetén mondjuk 6000Hz van akkor adná ki a max 12-t. Sajnos nem találtam használható kapcsolási rajzot. A segitségeteket előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza polyakdav hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia!
Egy frekvencia-feszültség átalakító:LM2907
A kimenő feszültség alakulása:
Vout=fin x Vcc x R1 x C1
Ezen kívül még sok más IC típust is találsz ilyen funkcióval.
(#) polyakdav válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Köszi! Ez jó lesz ahogy nézem. De az R1et és a C1et mivel helyettesitem a képletben?

Illetve az Fin Khz vagy Hz?
(#) kadarist válasza polyakdav hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Ez jó kérdés! Az adatlap nem ad választ erre a kérdésre. Egy 10nF-100kohm kombinációt alkalmaznak a példakapcsolásoknál. A 100kohm helyébe egy potit raknék a behangolás idejére.
(#) polyakdav hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Ki tudná nekem ezt számolni valaki? mert már feladtam....
(#) csoszi hozzászólása Jún 28, 2010 /

Üdv mindenkinek,

Én egy frekvencia-feszültség átalakító kapcsolási rajzot keresek. ami 30 Hz-1KHz tartományban vett jeleket 0-30 V-g konvertál. Esetleg ha létezik ilyen konverter, azt hol tudom beszerezni? Válaszokat előre is köszönöm
(#) proli007 válasza csoszi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Hello!
Létezik készülék is (hogy kapható-e annak utána kell nézni)F/U
De számtalan módon meglehet oldani a dolgot, de van erre a feladatra készült cél IC is,LM2917

Az eltolt nullpontot, vagy analóg, vagy digitális módon is megvalósíthatod. De miért kell, 0..30V azt nem tudom, de nem sok indoka lehet a dolognak. A gyári készülékek is valamilyen szokványos analóg jelszintre konvertálnak. 0..10V vagy 0..20mA vagy 4..20mA stb.

Természetesen a konkrét megoldást nagymértékben befolyásolhatja a pontossági igény is..
üdv! proli007
(#) csoszi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Köszönöm az infót, sokat segített. Nem annyira speciális a dolog. Van egy készülékem aminek az analóg bemenetén szeretném megfogni egy gépjármű fordulatszámát. Minden esetre köszönöm a megoldást, nem gondoltam, hogy csak ennyi az egész.
Üdv. Csoszi
(#) vilmosd válasza csoszi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Hali
Akkor nem veszes a dolog. Tudsz csinalni ilyesmit egy 555 es egy LM358 segitsegevel. Gondolom nem szukseges nagyon nagy precizitas. Csinalni kell 555-tel egy 500 uS monostabilt es utana a kimeno jelet ravinni az integratorra, ami csinal egy egyenfeszt, majd a LM358 masik felevel felerositeni a kello mertekben.
Udv Vili
(#) vilmosd válasza csoszi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Hali
Kb igy kepzeltem el.
Udv Vili

f_v_conv.pdf

(#) mhatalyak hozzászólása Feb 16, 2011 /

Üdv!

Kellene egy olyan F-V konverter rajza, amely nagyobb frekvenciára kisebb feszültséget ad ki. 0Hz-10000Hz ig, 6-1V feszültségig, vagy esetleg ha megoldható, akkor állítható legyen az arány. Egy 555IC kimenetéről szeretném üzemeltetni 9V os tápfeszről. A segítségeteket köszönöm előre is!

Üdv.Máté
(#) csoszi válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Szia vilmosd,
köszi a segítséget.
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hello!
Ha 555-ből készítesz egy monostabil multit. Ha ennek kimenetét integrálod egy RC taggal, akkor kész a frekvencia-feszültség átalakítód. (mint megannyi fordulatszámmérő bemenetén látható)
De ha nem közvetlenül az 555 kimenetét integrálod, hanem az 555 kimenetére egy invertert kötsz (pld. CD40106 vagy CD4093 amit 6V-ról járatsz), és ez után integrálsz, akkor a kívánalmaid szerint fordítva fog üzemelni.
Ha a monostabil késleltetési idejét változtatod, akkor változik az arányossági tényező.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hello!
Úgy látom elvesztél. Sebaj, én megrajzoltam a kapcsolást. Ha a kimenetét terheli a következő fokozat, akkor érdemes egy követő kapcsolású műveleti erősítőt alkalmazni utána..
üdv! proli007
(#) atideath hozzászólása Júl 7, 2011 /

Sziasztok! Valaki segítsen kérem. Tud valaki adni nekem egy olyan kapcsolást amivel a következő frekvenciáju jelet tudom DC-re átalakítani: 200Hz - 1000Hz

A kimenet mindegy hány voltos. Fesz osztóval megtudom oldani. Köszönöm.. (555-el próbálkoztam, de sajnos 3000Hz körül feladja)
(#) kadarist válasza atideath hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Szia!
Használj cél-IC-t. Például az AD650-et.
(#) atideath válasza kadarist hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Gond hogy ilyet honnan szerzek be? Se HQ se Hestore.

Itt megkapod jó sok pénzért, de használhatsz más típusú IC-t is (frequency to voltage converter).

Egy másik típus: LM331
(#) proli007 válasza atideath hozzászólására (») Júl 7, 2011 /

Hello!
Ha 1000Hz-ig kell, és 3000Hz-ig működik akkor mi a gond?
Persze gondolom valamelyiket elírtad, de így nem fogjuk megtudni mi a baj. De az 555 működési frekvenciájának 100kH körül van a határa, ehhez érdemes igazodni. De 10kHz-en még simán működnie kellene. Lehet az időzítést állítottad túl hosszúra, és ezért limitálódik a felső freki. (Hiszen összeér az impulzus..)
De használhatsz CD4538-at is, annak minimális késleltetési ideje 1us.
üdv! proli007
(#) peter1995 hozzászólása Szept 3, 2011 /

Hello. Nekem valami olyan kellene hogy a bbemenetre rákötök egy jelet és mikor az a jel eléri a 120Hz-t akkor kapcsolja a 12V-t ha visszaesik a freki akkor nem kapcsol. Csak 120Hz felett.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Szia!
Keress rá a frekvencia-komparátorra
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Ööö. Nem tudom de azt nemn mondtam hogy a kapcsolt 12V állandó kéne legyen. Szegény rele szívrohamot kapna ha 120Hz-n kapcsolgatnám.
(#) pucuka válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Nem kell annak 120 Hz -el kapcsolni. Készítesz egy frekvencia feszültség átalakítót, és a feszültséget komparálod, és a komparátor kimenete kapcsolhatja a relét. A frekvencia feszültség átalakítót készíthetsz egy monostabil áramkörrel, ami a bejövő jelből állandó szélességű impulzusz készít, ezt a jelet integrálva a frekvenciával arányos feszültséget kapsz.
(#) peter1995 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Hát végeredményben arra kéne az egész hogy van egy motor gyújtás amin van egy jeladó tekercs. Az adja a frekit. 120Hz-nél 12V-ot kapcsol egy 555-ös multivibrire ami a beállított frekin testre kapcsolgatja a gerjezstő tekercset így kihagyva a gyújtást. Haverom kitalálta hogy neki 2T-re szabályzás kell...
(#) mex válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /

Tulajdonképp fordulatszámkorlátozást akartok készíteni?
Annak a lehető legbonyásabb módját választottátok.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem