Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   40 / 48
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

145 MHz, GDO + induktív csatolás + 3/4 lambda záróedényes + HG6RVA = QRB 17,7 km
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Igen sokat számít a jó vevő.
Csak megerősíteni tudlak, én 12éves Albrecht kézi Scannert használok, kb-0,5uV érzékenységű, az általam épített 4tranzisztoros adót, 164MHz en ad, 3-3,8V ról működik, lakott területen 800-950m.ről tisztán fogja.
A házak közt kerítések épületek mögött folyamatosan veszi a jelet, suss nélkül 700m.ig.
Az antenna nem dipól, csak egy körsugárzónak számító erre a sávra méretezett, 3,5T.illesztőtekercses drótantenna.
A teljes hossza 15cm.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Ezért (is) értelmetlen egy adó hatótávolságáról beszélni. (és a vezetéknélküli átviteltechnikában ilyen fogalom nincs) Rengeteget számít még az átviteli út csillapítása is.
(#) gaben62 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Igen, mindaddig értelmetlen amíg nincs megfelelő műszerezettségünk, és 2 fix pontunk az egyik az adó a másik a vevő,pl.szkenner valamint sík terep, optimális vételi helyzet bizonyos távolságon belül.
(#) tib12 hozzászólása Jún 12, 2011 /

Üdv, ujra én. Most azt szeretném tudni hogy ezt le lehet -e hangolni 60-80mHz-re. Csakmert van egy ilyen autórádióm és ugye ilyen sávon műsort nem sugározak és az új műsorvevőkkel se lehet ezt fogni(így nem tudja lehallgatni). Ha lehetséges milyen változtatásokat igényel a kapcsolás? Köszi a válaszokat.
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Természetesen, fizikailag le lehet hangolni. De mivel ezen a sávon a műsorsugárzás megszűnt, az nem jelenti azt, hogy nincs használatban, csak éppen más célra.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Én a rádióval a környéken nem találtam semmit vele, ugyhogy nem hiszem hogy sokat zavarok vele. Mit kell csináljak vele hogy ezen a frekin menjen? Ugye semmi nagy átalakítás? Köszi a választ.
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

2 - 3 menettel több a rezgőköri tekercsekre. Az, hogy egy viszonylag érzéketlen vevővel nem hallasz semmit, az természetes, de az nem jelenti azt, hogy nem használják. Egy komunikációs vevő 20 - 30 dB vel érzékenyebb, mint egy műsorvevő. A forgalmat csak akkor hallod, ha a hálózat egy mozgó állomása kb. 1 - 2 km távolságban halad, téged viszont már kb. 4 - 5 km távolságból észrevesz. A másik ok, hogy míg az adód gyakorlatilag folyamatosan ad, addig a kommunikációs hálózatokban a tényleges forgalom igen alacsony, a rövid idejű kommunikációk miatt. Ha netán zavart okozol, fülön is csípnek rögtön. Zavart pedig igen könnyen okozhatsz, nemcsak az alap, hanem a harmonikus kisugárzott jellel is. A kimeneten nincs semmilyen szűrőkör, de még egy árva hangolt kör se. Úgyhogy ebben az állapotában véletlenül se kapcsold rendes antennára se.
Ráadásul a kommunikációs hálózatok bázis, és átjátszó állomásai az érzékeny vevőikkel, nyereséges jól lehangolt, és igen magasan elhelyezett antennáikkal igen messziről észreveszik a zavart, kb 50 - 60 km.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ja értem, kicsit megilyesztett ez a dolog, lehet mégse csinálok vele semmit, marad alaphelyzetbe, ugyis csak pár méteres(50-60m) hatótávra kell. A régi műsorvevő ami nekem van, hát igen, azt hagyom hisz ha több helyen akarom hallani, akkor több kell, és ebböl csak 1 van. Na mind1 kösz a segítséget és a felvilágosítást.
(#) tib12 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Üdv mindenki, valaki tudna nyáktervet ehhez. Lehetőleg 2.2×4cm-es nyákra. Válaszokat előre is köszi.
(#) tib12 válasza tib12 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Próbálkoztam EAGLE-el de semmi nem jön össze. Valaki, nagyon fontos lenne.
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Na ne! Legalább próbálkozhatnál. Nem kell semmilyen nyáktervező, kockás (miliméter) papír, egy kis logika, rajzolás. (rövid lábak, rövid összeköttetések) Gyakorolj, rajzolj, addíg amíg igényeidnek megfelelő nem lesz. Nincs benne olyan alkatrész, ami kötött lábtávolságokat igényelne, és nem is bonyolult.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Rajzolva, is megcsináltam de valahogy nem találok jó alkoholos filcet, meg amugy vasalni szeretném. EAGLE: kapcsolási rajzot sikerült bevinni(szerintem) de a program ezt nem igy gondolja. Amugy SMD alkatrészek vannak hozzá.
(#) pucuka válasza tib12 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Akkor ez már a sokadik ilyen áramköröd, hogy biztosra mész. Az SMD alkatrészekkel készült áramkörön a javítgatás elég nehéz művelet, először egy jól működő stabil áramkört kellene összehozni. Valóban, a vasaláshoz célszerű áramkörtervezőt használni.
(#) tib12 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Csak SMD alkatrészeim vannak a kapcsoláshoz. Akkor majd máskor megépítem, ha jobban értek majd EAGLE-hez. Köszi a segítséget.
(#) gaben62 válasza tib12 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Szerintem felejtsd el azt az eagle-t, nekem is van pc.m, értek hozzá, mégis inkább a hagyományos régi nyáktervezési módszert használom.
A 3-4tranzisztorral +épített adókat is sk.terveztem kockás papíron, kb.35-40alkatrész az antennaerősítőt szintén, majd 1es nyákfilccel rajzoltam meg, /félóra/aztán hidrogén -peroxidban marattam ki /4-5perc/, 28%os ban.
Végén lakkozás, és kész van.
1-2panel előállításához felesleges programokat használni, +drága előhívót venni stb.
(#) Balaa16 hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok! Megépítettem ezt a poloskát. Kipróbáltam egy régi rádión, amin le lehet állítani a frekvenciát 60Mhz-ig. Tökéletesen működött, örültem is neki. Namost, a mai zsebrádiókat csak 88Mhz-ig lehet állítani. Hogyan lehetne "áthangolni", hogy 60Mhz-ig tudjam beállítani a frekvenciát?
Balázs
(#) Medve válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Hello, a rezgőköri tekecs induktivitását és a kondenzátor kapacitását csökkentsd. Saccra 20%-kal.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Meddig akarod állítani a frekvenciát???
(#) Balaa16 válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Szia!
60Mhz-től elég kb. 90Mhz-ig
(#) ferenc96 hozzászólása Júl 8, 2011 /

Hali
azt szeretném kérdezni hogy a mikrofon jelét hogy lehet fogni?
A másik pedig hogy ez a vevőt lerakom valahova (pl az utcára) akkor azt a házban hallhatom hogy mi van kint?
(#) tib12 válasza ferenc96 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Üdv. Attol függ melyiket szeretnéd építeni. A mikrofon jelét egy rádióval lehet fogni(mondjuk zsebrádió vagy ami van). Ha a vevőt rakod le, akkor érdekes lesz mert nem lesz min hallani, az adót kell lerakni és hallod ami körülötte történik...
(#) ferenc96 válasza tib12 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

okés
és a rádión hogy veszem a jelet?
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Az induktivitást/kapacitást növelni kell, nem csökkenteni, ha egy mai rádió vételi sávját le szeretné vinni 60 MHz-ig!
(#) kadarist válasza ferenc96 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia!
Azért az fontos lenne, hogy rádióadóval ellátott mikrofont használj.
(#) gaben62 válasza tib12 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Egy rádió vevő, /legyen kisrádió/, áthangolásához, nagyfrekis tapasztalat gyakorlat szükséges, és némi műszerezettség, frekvenciamérő, logika ezek min.alap dolgok.
Semmivel nem könnyebb egy mai zsebrádiót 60-80MHz-re lehangolni CCIR, sávról, mint pl. felhangolni 145-166MHz re.
Ez utóbbi mégis előnyösebb, mert az adópanelhoz, kisebb, rövid antenna/drótantenna jár, mai napig használom/, nem sokat időt kell sza.akodni vele.
Mellesleg több száz métert, átlehet hidalni, szakadás mentesen, 4tranzisztoros adónál 400-850m. külvárosban.
Eagle vagy hasonló pc.progik pláne kezdőknek, szintén nem szükségesek, 20-30alkatrészt kockás papíron kell +tervezni, majd nyákfilcel 0,8-1,2mm. egyoldalas üvegszálas panelra megrajzolni.
(#) tib12 hozzászólása Júl 17, 2011 /

Üdv mindenki.
Lenne egy elég hülye kérdésem. Vevőbol lehet adót csinálni? Gondoltam megkérdem, hátha. Ha jol tévedek megvan benne minden alkatrész, ezt ha visszafele használva nem is(mert ugye van valami erősítő a hangszórónak/fülhallgatónak)de talán. El is kezdek tanulmányozni 1-et. Válaszokat előre is köszi.
(#) Medve válasza tib12 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hello, lehet, nagyon nem is kell hozzányúlni, mert a vételi frekvencia+KF-en sugároznak eleve. Anno ezt kihasználva mérték be az 50-es években, hogy ki hallgatja a Szabad Európát. Vagy ott van ez a nagyon gagyi gyerekjáték CB rádió, igen szellemesen 3 tranzisztorból elintézték az adót, vevőt egyaránt. Akár 10 méterig is jó volt.
(#) tib12 válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

10 méter nem tul sok, minimum 80-100 métert szeretnék(csak a telek területén). Pontosabban mit is kell csináljak 1 egyszerű rádióval hogy tudjak vele adni? Vagyis először keresek 1 egyszerű felépítésű rádiót... utána teszek fel képet, talánugy könnyebb segíteni...
(#) tib12 hozzászólása Júl 18, 2011 /

Megépítettem ezt. De valami nem stimm, lehet a tekercs. Olyan lehet a tekercs hogy van ellenállása(100uH-s csak van 3,4 ohm ellenállása)? Az induktivitást ami most benne van(nem az ellenállásos) egy kapucsengőböl van.az antenna és az áramkör között volt. Másik megoldás, 1 rádióbol kiszedem, csak nem tudom melyiket kell... Esetleg valaki tud segíteni?
Következő: »»   40 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem