Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1391 / 3998
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Értem. Bár bontott kis pc-sekből biztos van olyan ami schottky.
A másik. Ugye ez egy komoly táp kiadja a +3,3-at a +-5V-ot a stabil 5V-ot(amit le kell terhelni mert különben szintén nem indul) -12V-ot és 12V,12V1,12V2,12V3-at. Szóval 4db +12V-os ág van egyenként 15A terhelhetőséggel.
Most ugye van egy 200W-os erősítőm amibe gyenge a trafó(nincs megfelelő drótom áttekerni).
Arra gondoltam hogy van ez a sok 12V-om nagy árammal nem-e lehetne valami kapcsolással 2db +12V-ből +40V-ot csinálni amiből az egyiket aztán egy diódával -40V-tá alakítanám. Meg lehet oldani vagy túl macerás? A többi fesz amit kiad nincs használva. A stabil 5V-on van egy kis izzó és ennyi. Meg ha összejönne akkor csak az erősítő menne róla szóval a maradék 2db 12V is üres lenne.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Az a sok 12V valójában egy 12V, bár lehet, hogy külön szekunder tekercsekről jönnek le? Feszültségösszegzést nem lehet csinálni a tekercselés megbontása nélkül.
(#) janikukac hozzászólása Júl 10, 2011 1 /

Sziasztok ! Itt ahogy a gitár erősítőket beszéltétek, én is készítenék egy erősítőt, ugyanilyen kis teljesítménnyel, csak én TL071-el. Barátom születésnapja lesz.. Ez megoldható? A hangerőt meg 47k-val szabályoznám.. Valami kapcsolás erre létezik?
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Ez tényleg csak egy unaloműző kísérleti áramkörépítési projekt. Az a 9V-os elem ütős
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

A TL071 egy előerősítőnek jó lesz, ha egyáltalán szükséges. Végerősítőnek mit szeretnél?
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 1 /

Gondoltam, hogy csak előerősítőnek jó.

Hát, van egy LM386 itthon, de franc se tudja , hogy jó-e. Nincs még valami létező mezei IC amivel lehet ilyen kis vackot építeni?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 1 /

Jut eszembe, 555? És ha kell előerősítő, akkor rárakhatom a TL071-et, de mindennek 9V-osról kell mennie, és kellen úgy szólni, mint Abu erősítőjének. Bővebben: Link
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 / 1

Na és hogyan szól ez a5 555-ös erősítő? Biztosan gyönyörű hangja lehet
(#) Abukodonozo válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia!

LM386-oshoz nincsen szükség előerősítőre, nekem csak azért kell, hogy egyszerűen torzított gitárhangot kapjak. Az 555-ös pedig, csak kuriózumként használható erősítésre. A fenti kapcsolásod alatt is írja, hogy bemutató jellegel érdemes elkészíteni, hosszabb ideig nem működtethető.
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Ja, akkor felejtős? De azért valami ötlet, hogy mit?
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Hogyhogy mit? Csináld meg ezt a próbapaneles dolgot azzal a végerősítő IC-vel, aztán hallgasd meg, hogy hogyan szól.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Nem. Külön tekercsek vannak a trafón . Nem csoda hogy 6 nagy diófa van bordára szerelve és vannak még a - meg a készenléti rész.
Csak a végeredménybe kell a +-40V. Régebben próbálkoztam már sima kis pc-s ttápokkal de azok nem jöttek össze. Most már tudom hogy miért de azokat a műveleteket ezen nem tudom megcsinálni mert nagyon komoly a vezérlése ezért nem is szívesen bolygatnám. Hanem arra gondoltam hogy hátha van valami kapcsolás ami 12VDC-ből csinál 40-45VDC-t.
(#) szac64 válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia, szerintem tekerni vagy tekertetni kellene egy tisztességes trafót hozzá, mivel DC-DC konverter is csak veszteség lenne benne, illetve még mindig kevesebb helyett foglal egy trafó 2 kondival mint pár PC táp + a konverter.
(#) peter1995 válasza szac64 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Megtekerném én de nincs hozzá megfelelő drótom.
Ha meg utána számolok akkor ugye 200W az erősítő annak 250 bőven mehet hogy jól szóljon. A táp ad 12V 15A az 200W. 200+200W az 400W ha ebből van 50W (szerintem sokat mondok) veszteség még akkor is marad 300-350W. Ami bővel elég.
Esetleg egy ilyen koncerter rajzot tudsz mutatni? Mert lehet meglátom a arjzot és azt mondom egyből hogy a-a.

DC-DC konverter témánál biztos találsz magadnak valami hasznosat vagy a :google:
(#) wmati hozzászólása Júl 10, 2011 /

Sziasztok!
Hogy kösek be egy videóbol kiszedet tunert? - Bst - 12v - video - Mod12v - Audio

Ilyen lábai vannak és hozzá kapcsolódik egy másik kocka egy kábel köti össze öket gondolom ez nem kell ÜDV
(#) peter1995 válasza szac64 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Néztem a DC-dc topikot de azokkal az a baj hogy egy a bemenő táp és szimmetrikus a kimenő. Viszont nekem nincs annyi áram egy 12V-os ágben hogy elég legyen az erősítőnek. 12v 15A van áganként. Az meg csak 200W ami egy 200as erősítőnek még nem nyerő.
(#) kadarist válasza wmati hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia!
Ez nem tuner lesz, hanem audio-video modulátor. És értelem szerűen kell bekötni.
(#) wmati válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Igen igaz av modulátor
De azért elárolud hogy kösem be mert nekem nem minden egyértelmü
(#) kadarist válasza wmati hozzászólására (») Júl 10, 2011 / 1

Mi a nem egyértelmű? A fémház a test, ami egyben a negatív tápfeszültség csatlakozása. Két 12V-os tápfeszültség-bemenete van, egy videojel-bemenete meg egy hangfrekvenciás bemenete.

Az hogy a video illetve a hang az rca kábelon érkezik ami 2 eres ezeknek a külső erét a fémházra kösem ? És a másik kocka nem is kell ? És a stereo hang megoldható e?
(#) kadarist válasza wmati hozzászólására (») Júl 10, 2011 / 1

A külső ér a fémházra megy és a sztereó hang nem megoldható, a másik kocka nem kell. Lehet, hogy szükséges lesz a videó ill. audió jelek szintbeállítása, egy -egy potméterrel. De majd meglátod.

Szia, ezért javasoltam egy rendesen megtervezett hálózati trafót hozzá. Tudom, hogy nem olcsó egy nagy teljesítményű trafó de hosszú távon jobban megéri és sok problémát is megspórolsz vele építéskor. Nem szeretnék kitérni a kapcsolóüzemű tápok kimenetén fellépő "zaj"-ra sem, ami a kapcsolási frekvenciából adódik. Továbbá még mindig jobb hatásfokú egy jól elkészített trafó mint egy kapcsolóüzemű. Szerintem a PC-tápot hanyagold.

köszi
(#) Cellosion hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!
Telefon és lan hálózat kialakításával kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Jelenleg nincs a házba még bekötve a telefon. Az oszlop tetején lóg a kábel, amiknek a másik vége bent van a házban (oszlopon le lett vezetve és földben lett a házba behozva). Ezt a vezetéket szeretném mindenféle osztás, megcsapolás nélkül a padlásra felvinni (Innét lehet levinni a helyiségekbe kábelcsatornán keresztül). Mivel a házban csak egy kábelhurkot látok, így nem tudom milyen fajta kábelről van szó.
1. Hogyan lehetne hosszabbítani? Meg tudom én is csinálni valahogy, vagy mindenképpen T-emberek kellenek hozzá?
2. Meg lehet oldani, hogy a házban egy kábelen (CAT 5-6) menjen a telefon és gigabites (esetleg 100 Mbites) lan? Ha igen akkor hogyan? Milyen fali csatlakozó, átalakító kell?
3. Telefonvonal házon belül meddig hosszabbítható erősítés nélkül?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Balaa16 hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!
Nemrég azt kérdeztem meg, hogy kondenzátor mikrofont hogyan lehet bekötni dinamikus mikrofon bemenetre. A mostani kérdésem: hogyan lehet dinamikus mikrofont a számítógép mikrofon bemenetére, vagyis kondenzátormikrofon bemenetre rákötni?
Üdv! Balázs
(#) Action2K válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia! Simán csak a testet és a középső véget használod, a gyűrűre nem kötsz semmit.
(#) Balaa16 válasza Action2K hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Köszönöm a választ!
(#) wmati válasza kadarist hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia

Potméterböl milyen kell és hova kösem ?
(#) Mybuster hozzászólása Júl 11, 2011 /

Hellosztok van pár ventillátorom 12V voltosak 3 vezetékesek aszt hallotam hogy a 3. láball lehet a fordulatszámot szabályozni potméterrel ! De mégis hogyan kössem be? Potit lekötöm GND-re és aszt a 3. lábra?
Következő: »»   1391 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem