Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   57 / 97
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Mekkora savszellessegen merve? Mert minel nagyobb savszellessegen merem, annal jobb a szuro parametere, ranezesre
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A 60 dB csillapításnál. (a Te terminológiádat használtam, csak hibásan ? MHz@60 dB)
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Most mar ertem a kerdesed. Azt nem latom mert az 50dB csillapitas be volt kapcsolva.(hogy minel kozelebb legyen a valos bemeneti szinthez a jel)
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Megtaláltam... Köszönöm. Jól látom, hogy ez gyakorlatilag egy MC3362 összepárosítva egy előerősítővel valamint az LM386-al? Bevallom, alul több alkatrészre számítottam, de így nagyon korrektül építhető jószágnak tűnik. Remélem teszel majd fel vételi képet. Ebből lehetne egy cikk, annyira letisztult. Üdv Joe
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Ha az elobbit nekem cimezted,.. Van nehany SMD, nem tul sok. Ha kevesnek talalod, meg van hely nehanynak MC13135-os IC-re epult. Egyelore az elofok meg nem szazas, ha azt kijavitom jonnek a probak. Ezzel a vevovel az a gond, hogy nehez beszerezni a megfelelo 455KHz szurot.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia! Na sikerül haladni az MC13135-ös vevővel? Egyébként én is tapasztaltam, hogy az oszcillátor nem indul olyan szépen és egyszerűen, mint például az MC3362-nél. Néztem gyári vevő rajzát, ott is külső VCO jelét csatolták be az IC-be, nem a sajátját használták. Gondolom nem véletlen.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia ! Az oszci megy, de a vevo nem. Elbonyolitottam az elofokot,.. de egyszeru, korabban bevalt elofokkal sem hajlando megszolalni. Igy most a 455KHz szurot egy korabbi keverobe beepitve beepitettem a regi vevombe. Meg magas antennaval nem probaltam, de azt hiszem mukodni fog. Szobaban levo antennaval megszolalt. Ez most kiserleti statusz, de ha bevalik, szeretnek epiteni egy 2 x SA612 valtozatot, es remelem az vegleges lesz.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Előfok nélkül nem próbáltad? Hogy csak az veszti el a jelet, vagy utána van valami gond az MC13135 körül?
Még van belőle pár darab itthon, én szívesen kísérleteznék vele, de egyelőre munka mellett nincs rá időm. Talán kicsit később.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Egy szignal jele megmondana ezt a kerdest az elofok utan bevezetve. Nem gerjed?
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Egyelore felreteszem, aztan meglatom. Most a masikkal kiserletezem. Kivancsi vagyok a mennyivel lett szelektivebb ketszer keveressel, es megfelelo szurovel. Meg a megfelelo kvarcot varom a masodik keverohoz, a jelenlegi 5 KHz-el lennebb van.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Nem gerjed, inkabb kevesbe erzekeny.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Az 5 khz megmagyarazna a kerdest, ha jol ertem. Ha esetleg ezzel a kvarccal kiveszed a 2. kf szurot, es megkapja a kf trafos megoldast helyette akkor milyen? Bar lehet, hogy erdemes kivarni a rendes kavicsot bele.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Az 5KHz dolgot az SA vevore irtam. (Ervenyes a masikra is) Nem olyan nagy frekvencia elteres, ha egyebkent a helyen van a II. oszci.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

II. kevero modul a regi vevoben.
(#) szendi001 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Kitelepultem a Balaton partjara egy FT- 250 meg egy regi laptop tarsasagaban. Jon is roviden az idojarasos fax adas, de valahogy nem tudtam venni rendes kepet. Csip a 250 foldeles nelkul, de itt megy le a villamharito szoval bizakodom. Olyan foldhurkos volt a ket rendszer, hogy kinomban szetszedtem egy nokia toltot es a primert leszedve a szekunder drotot is felhasznalva csinaltam egy d-boxot. Azota minden jon eles atvitellel (RTTY QPSK) de nem csiptem el fax adast. Remelem be tudok csatolni egy rendes vetelt.

A szomszed agyon akart verni, nem ertekelte a csipogast, de ha hamarabb szol hamarabb dugomn be a fulest...A trafo is miatta kellett, mert akusztikusan volt csatolva a laptop mikrofonja a hangszorohoz.
A mostani technika nem engedi, de az URH vevovel egy stegre kiulve valoszinu csokkenteni lehet a kornyezet zavaro hatasat.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ha szabad érdeklődni merre vagy a Balatonon belül?
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

[OFF] Alsobelatelep, deli part. :smoke: Minden ilyen alkalomkor sajnalom, hogy nincs meg mindig kesz a rendes vevom...
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Szia ! Konkretan milyen adasrol van szo (QPSK) ?
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Nos én is szeretném tudni mi ez pontosan. 3,8 Mega körül jön egy állandó fax jellegű adás, de semmivel nem tudtam rászinkronizálni. Néha ad füttyöt, aztán kerregés. Nem tudom a pontos frekit, mert elmászott a skála... Emlékeimben úgy élt a dolog, hogy ezt már vettem korábban fax adásként, de lehet hogy 7 Mega volt. Sima (amatőr) qpsk, rtty jön ahogy kell, ez az egy nem.
(#) gtk hozzászólása Júl 19, 2011 /

Sziasztok ! Mit mond a gyakorlat, kapacitiv osztos impedancia illesztes a jobb (keramia trimmer), vagy a legmagos tekercs megcsapolas - modszer ?
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Mikor hogy. A megcsapolást nemigen tudod folyamatosan változtatni, de a trimmert igen.
(#) Medve válasza gtk hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Én a kapacitívre szavazok. Könnyebben építhető s könnyebben számolható. S nincs gond a jósággal.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nekem is jobbak a tapasztalataim a trimmerkondis megoldással. Könnyebben, egyszerűbben kivitelezhető, és beállítani is sokkal hálásabb feladat.
Aztán, hogy mi lenne ha a tekercs megcsapolást sikerülne pont jó helyen megcsinálni, azt nem tudom... Lehet sokkal jobb eredményt adna, mint trimmerkondival.
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Koszi a valaszt Mindenkinek.
Sajnos merni nem tudok megfeleloen, es a probak olyanok amilyenek. Viszont nincs rossz tapasztalatom a megcsapolassal sincs. Annyira nem keskeny a sav a valosagban hogy a megcsapolas valtoztatasabol szarmazo frekvencia elhuzas szamitana. Kapacitiv hangolassal viszont sokat szenvedtem.
Elegge problemas az oszto eltalalasa. Jo lenne valami bevalt, (gyakorlati) atteteli arany. Csinaltam egy szimulalast (valos alkatreszekkel) .
L = 126 nH
1.) 55p (GND felol), fent 8p, attetel > 8. f0 = 137 MHz
2.) 100p, 7.6p, attetel > 14, f0 = 137 MHz
3.) 33p, 8.5p, attetel > 5, f0 = 137 MHz

Lathato hogy a felso trimmert milyen kicsi tartomanyban kell hangolni. Viszont a viszonylag nagy savszellesseg miatt eszre sem vevodik a valtozas.
Az alsot meg viszonylag nagy tartomanyban hogy valtozzon az attetel.

(Veszteseg szempontjabol, ugy gondolom, hogy a kapacitiv osztonal kevesebb lehet a veszteseg, mert nincs magneses terbol szarmazo veszteseg)
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szimulacio.
(#) szendi001 hozzászólása Júl 22, 2011 /

Sziasztok! Kiderült közben, hogy 7880 és 3855 khz-en ugyanaz a fax adás jön. Valószínű a programom nem találta a biteket, de kiválóan jött egy másik készüléken. (Mármint Ferkógyerekén). Nappal többször is hallottam. Felbuzdulva a látottakon találtam ezt a helikális szűrőt. Remélem nem ez volt korábban becsatolva, de eléggé olcsó megoldásnak tűnik, hátha kedvet kap valaki. Bővebben: Link
(#) gtk hozzászólása Júl 30, 2011 /

Sziasztok ! Ma vegeztem ujra egy kiserletet MC13135-el. Kiiktattam a sajat elso oszcillatorat, es a bemenetre az SA612 vevom KF -et becsatoltam. Tapasztalat: az SA612 a TBA120-al sokkal jobban szoll.
A ketszer transzponalt (2 x SA612) vevommel sem nagyon haladok jo iranyba. Eloszoris a TBA120-nal a visszacsatolast novelni kellett a 455 kHz frekvencia miatt, es a demodulator rezgokor Q-jat lerontani a megfelelo savszellesseg miatt, ami sikerult,.. de valamiert megsem jo a kep. Bővebben: Link
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

folyt:
A kepen lathato hullamos zavar utolag ugy tunik megszunt, viszont lathato hogy jo lenne egy AGC vagy AVC, mert elegge egyenletlen a fenyero. Bar a TBA120-ban van limiter, aminek pontosan ez lenne a dolga, hogy az amplitudo valtozasokat kiegyenlitse (ha jol tudom),.. Ujabb KF erositest alkalmaztam, gondoltam, hogy nincs eleg jelszint a TBA120 bemeneten es nem dolgozik megfeleloen a limiter, de ez sem lett megoldas, csak a zaj nott.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia!
Hol vannak a képek? A fényerőváltozások a hangfrekvenciás jelszint változásai miatt vannak. Ezt a problémát a hangfrekis vonalon kell orvosolni. A TBA120 limitere a rádiófrekvenciás oldal amplitúdóváltozásait szűri úgy, hogy a négyszögesítésig erősíti (limitálja) az RF vivő KF-frekis másolatát és így csak frekvenciaváltozásra lesz demodulálás.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia ! Elozo hozzaszolasomban, link. Erdekes, az egyszer transzponalt vevomben nem volt ez a jelszint ingadozas. AVC kell.
Következő: »»   57 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem