Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1393 / 3998
(#) atilla93 hozzászólása Júl 12, 2011 /

Sziasztok.
Én egy olyan stroboszkópot szeretnél építeni ami ritmusérzékelős. Amit közelebbről is láttam olyan volt, hogy rendesen a hangszóró kábelt kellett beledugni. Azt szeretném kérdezni, hogy ami a ritmust érzékeli annak mi a neve?
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Hello!
Én úgy gondolom a pufferelés, a stabilizálás, luxus egy "gyalog" relének. Bőven elég egy Greatz és egy előtét ellenállás, lévén hogy a trafó több feszültséget fog leadni, a relé meg csak 5V-os..
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia!
Egyszerűbb lenne az ellenállásos megoldás, de a kérdező szempontjából jobbnak tűnik egy stabkocka alkalmazása, mert az biztosan 5V-ot szolgáltat a relé számára.
(#) proli007 válasza atilla93 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Hello!
A ritmust érzékelni alapvetően úgy lehet, hogy a mély hangokat kiszűrjük a jelből. Hiszen a lábdob és basszusgitár fogja alapvetően meghatározni a zene lüktetését. Ez után már csak egyenirányítani kell a jelet és egy komparátorba vezetni.
Igénytelenül ezt úgy is meg lehet oldani, hogy egy tranyót kapcsolgatsz a szűrt jellel, és ezzel indítod a strobi monostabil multiját. A zenének úgy is a basszus tartományában van a legnagyobb teljesítménye (jele).

De ha ennek a kapcsolásnak csak a felső részét (ez egyetlen LM324 Ic és néhány alkatrész) kell megépíteni. Ha a D3 Led helyére teszel egy Fet tranzisztort, akkor egy kazal Led-et is ráköthetsz. Egyetlen 12V tápfeszültség elégséges hozzá.
De ha igazán érdekes és főleg dinamikus "fényeffektet" akarsz készíteni, akkor az alsó felét is érdemes megépíteni. De eddig senki nem vette a fáradságot hozzá. A teljesítményt meg elég egyszerűen meg lehet növelni, csak nem az IC-re, meg a kis tranyóra kell a meghajtást bízni. (Valahol itt nyák is van hozzá.)
üdv! proli007
(#) vagnerjazon válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Köszönöm a segítséget, ma lementem egy villamossági boltba, és inkább mégiscsak vettem egy 230V-os behúzótekercsű relét, így körülbelül annyiba került mint a trafós megoldás(1290), de egyszerűbb. Köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Nem erre gondoltam. Input eszkozok, mikrofon, advanced, es a legaljan ott egy checkbox a microfon boost on. Ez kellene kiuriteni, ha be van jelolve.
Ha nincs, akkor siman ra a nagyobb ellenallast.
(#) sanykaraj hozzászólása Júl 12, 2011 /

Üdv a 0,22uf kerámia kondira mi van ráírva?
(#) kadarist válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Annyi van ráírva, hogy 224.
(#) sanykaraj válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Kösz
(#) deadlyroberta válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Ezeket már jobban nem lehet lehúzni... szerintem veszek 4-5 különböző ellenállást és játszok velük egyet.
(#) Vacok válasza qvasz2 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Köszi szépen, így már működik. A Sprint Layout az megvan.
(#) HeidfeldF1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Hali! Köszönöm szépen még egyszer annak, aki segített a lámpa rendkívül bonyolult hálózatának szakszerű megtervezéséhez!
Itt egy kép, csak hogy látszódjon, hogy meglett az eredménye

üdv!

DSC04802.JPG

(#) SzervízMacska válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Kifejezetten szép!
A Babu egy külföldi leányka ezek szerint? :hide:
(#) sztankovics bruno hozzászólása Júl 12, 2011 /

Üdv a mestereknek adott 1 zenélö csengö rajz,található rajta egy UM66 és egy BC300-as tranzisztor.
Kérdésem az lenne,hogy csatlakoznak ott a 4k7-es ellenálásra milyen lábkiosztással megköszönném elöreis.
(#) janikukac válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Romantikus, bár a Ki Mit-ben jobb helye lenne!
(#) Lázár Péter hozzászólása Júl 12, 2011 /

Segítségeteket kérném, két dolgot szeretnék összehozni de nem játék a 220V. Porszívókban található potméteres teljesítményszabályzó elektronikát, (eddig 1200W-os motort hajtott) simán használhatom e egy nagyobb watt értékkel rendelkező fűtőszálhoz? Vagy a fűtőszál és az elektronika közé iktassak e be valamit?
(#) kadarist válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia!
A lábkiosztás itt látható: Bővebben: Link
(#) mechanika hozzászólása Júl 12, 2011 /

Sziasztok!

Ha veszek egy rádiós kapucsengőt és teszek bele egy elemet az a csengő több hónapig, üzemel, bármikor megnyomom az adón a gombot, szépen veszi a jelet a vevője és megszólal.
Ezzel szemben van egy rádiójel vezérlésű led dimmerem, ami ha be van kapcsolva kb.: 15 óra alatt leszívja az 1,3 Ah-s akksimat, úgy hogy világítani még nem is kértem meg.
Megköszönném, ha valaki elmagyarázná nekem, hogy ennek mi az oka.
Másik kérdésem a következő:
Az adón van két gomb, amivel a fényerőt tudom szabályozni. Megoldható-e, az hogy a fényerő változtatás sebessége megváltoztatható legyen. Magyarul azt szeretném, hogy a gomb nyomva tartása mellett lassabban változzon a fényerősség. (ehhez talán át kell programozni az adó mikrovezérlőjét?)
Előre is hála a segítségért.
(megj.: elég kezdő vagyok a témában)
(#) bodnar00 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Más a számozása. Ez való hozzá, ott van BSS-n a kapcsolás alatt.
(#) nagy_david1 válasza HeidfeldF1 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Remélem örültek neki
(#) tib12 hozzászólása Júl 12, 2011 /

Helló.
Lenne egy elég kezdő kérdésem: Lesz baja a teljesítménytranzisztoroknak lesz baja ha véletlen felcserélem a bázist és az emittert? Terhelést nem raktam rá... Válaszokat előre is köszi.
(#) SzervízMacska válasza tib12 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Az adatlap megmondja, mekkora záró irányú feszültséget visel el... Multiméterrel is ellenőrizheted, jó-e még.
(#) tib12 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Köszi a segítséget. Amugy 2N3055-röl van szó.
(#) nagy_david1 válasza mechanika hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Szia!

Első kérdésedre a válasz szerintem a nagy üresjárati áramfelvétel. Egy kapcsolás nem ártana de én másnak ezt nem tudom elkönyvelni.
Második kérdésedre a válasz pedig az, hogy felejtsd el szerintem. Programozásban én is kezdő vagyok de ha megnézed az áramkört és az azon levő vezérlőt akkor hamar észreveszed, hogy egy beazonosíthatatlan alkatrész kacsint vissza rád az esetek többségében.
(#) bbalazs_ válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Azert csak meg kellene nezni a checkboxot, hogy be van-e jelolve. Megnyugtatobb lenne. Szerintem a lehuzastol fuggetlenul...
Ha jatszani akarsz, akkor inkabb potmetert vegyel.
(#) zoka hozzászólása Júl 13, 2011 /

Hello!

Lm317-el szerettem volna egy áramgenerátort építeni, a képen látható, hogyan kötöttem be az alakatrészt, az adj és vout közötti ellenállással szeretném az áramot állítani, de mindegy milyen ellenállást teszek oda, a max áram jön ki.
Segítenétek, hogy hogyan kellene bekötni? És egy potival szeretném szabályozni az áramot. (0...1A között)
Köszi üdv!

lm317.JPG

(#) ngexi válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

(#) vicsys válasza ngexi hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Ez ugyan nem áramgenerátor, amit linkeltél. Ez már az:
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Hello!
Vagy is a hibát itt követted el..
üdv! proli007

LM317-IG.png

(#) Balaa16 hozzászólása Júl 13, 2011 /

Sziasztok!
Van egy hifim, aminek külön van magas és mély hangszóró kimenete. Hogyan lehetne ezt közösíteni? Gondolom, hogy nem egyszerűen összekötöm..
Üdv!
Következő: »»   1393 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem