Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?
 
Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 21
(#) potyo válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Ezzel kellett volna kezdeni...
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Szia!
Letöltöttem azt a programot ami az oldalon szerepelt, csak nem ismeri fel a PIC-et, és amikor próbáltam azt hogy a Port Check-a Vdd vagy Vpp-be pipát teszek akkor arra sem "reagáls" semmit.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Nézd meg a rajzodon, hogy melyik LPT port mire van kötve, és a programot úgy állítsd be, hogy annak megfelelő legyen. Ezután jön a check-olás és a legvégén a PIC rácsatlakoztatása.
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Bocs, de nem egészen értem, hogy hogyan nézzem meg az LPT port csatlakozását és azt hogyan állítsam be a programban.
(#) Hp41C válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Szia!

Arra gondol Watt, hogy a programnak meg kell adni, melyik LPT adatbit mit vezérel. A problémád abból is jöhet, hogy a Vpp-t a te programozódon két bit is vezérli.

A mellékelt képen be kellene állítanod, hogy a PGD vonalat a D0, a PGC -t a D1, a Vdd -t a D2, a Vpp-t a D3 vezérli. A Vdd és a Vpp vezérlése invertált (az adatvonal 0 szintje kapcsoja be a kimenő feszültséget).
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Hp41C írta:
Idézet:
„A problémád abból is jöhet, hogy a Vpp-t a te programozódon két bit is vezérli.”

Ezt úgy tudod megoldani, hogy mindkét Vpp vezérlő szálat bekötöd a D3-ra, vagy az egyiket felhúzod +5V-ra a bekötés helyett(74ls07 esetén). A beállításról írok a cikkben, van kép is, stb...

Bár elvileg minden egyes lépést le lehet írni aprólékosan, én még is azt tanácsolnám, hogy próbáld megérteni az áramköröd működését és az alapján beállítani, mert különben nem fogod tudni használni!
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Szia!
Azt szeretném megtudni hogy a kapcs. rajzban az SCK és a SDA melyikkel egyenlő (PGC, PGD)? és aztán azt honnan tudom meg hogy mi mit vezérel és azt hogyan kell beállítani? Bocs lehet hogy mostmár idegesítő vagyok.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Keress bennük hasonlóságokat és lám megvan a válasz!
Hogy mi mit vezérel az a kapcsolási rajz végigkövetésével tudod, de egyébként egyértelmű, hogy mit vezérelnek(PGD, PGC. PIC Adatlapok!)
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Nekem ez sehogyse sikerül Beállítom, hogy mi mit vezérel aztán a check-nél meg nem irányítja a Vdd, Vpp-t.
Meg hogy most a Vpp-t felhúztam +5V-ra a piros led is világít.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Készíts egy képernyőmentést a beállításokról!

A piros LED halvány világítása nem probléma. Ha nagyon zavar egy 4V körüli zener a LED-el sorbakötve megoldás lehet. De megkérdem, hová kötötted a 10k-t? Azt a PIC-re kell, nem az égetőre! A beállításokat viszont szigorúan PIC nélkül kell elvégezni! Szóval itt ellentmondást látok...

Javaslom, hogy azt a Vpp vezérlő bemenetet, amit éppen nem használsz, kösd fel 5V-ra fixen(És természetesen ne kösd be az LPT csatlakozóba!). Nincs értelme két Vpp bemenetet használni, csak bajt okozhat.
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Milyen 10k-s ellenállás??
Képet nem tudok mutatni mert valami gond lett de leírom: Vdd: D2
Vpp: D3
PGC: D1
PGD: D0
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Ez pedig így rendben van. Ha a Port Check ablakban bepipálod a Vdd pipát, mért meg, hogy a D2 vonalon milyen a fesz, majd a Vdd lábon az ICSP csatiban milyen.

A 10k az az MCLR-t húzza fel a Vdd-re a PIC-en.
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
A D2 vonalon 4,54V van és ez nem változik annak ellenére hogy be-ki kapcsolgatom a Vdd-t. Az ICSP csatiban a Vdd lábon ugyanez.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Ha 74ls07-et használsz, akkor nem lehet az ICSP Vdd ponton 5V akkor, ha a D2 4,54V! Ezt nézd meg a rajz alapján mitől van! Kövesd végig a vonalakat, ahogy a rajzon is van, és keress eltérést!

Egy korábbi mérésed alapján már működött az LPT port. Mi történt közben? A WPB-ben(remélem azzal próbálod!) állítsd be újból a port helyes címét! A címet a windows eszközkezelőben találod meg. A sok cím közül a legkisebb lesz ami neked kell.
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Hát volt itt egy pár érdekesség...Amikor mértem a cuccost akkor a a 7805 (U2) elkezdett füstölni de szerencsére hamar észrevettem és levetem a tápról. Ez lehetett attól hogy a Vdd-t felhúztam +5V-ra?
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
A Vdd 5V-t...
Szerintem tarts szünetet és holnap nézz át mindent előről!
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Akkor még egyszer: A Vpp-szálát húzzam fel +5V-ra?
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Nem, a PIC MCLR lábát! A Vpp szál az az égetőből jön ki, nem az a kérdéses pont, hanem a PIC lába, vagy a foglalat ugyanazon lába, ha foglalatot használsz. Amikor nem csatlakoztatod az ICSP-t a PIC-re, akkor nincs a Vpp-Vdd között semmi az égető áramkörben, mint ahogy a rajzon is látod. A 10k a PIC-hez tartozik!
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Akkor ha jól értem az MCLR lábat a 10k-ellenálláson keresztül húzzam fel +5V-ra?
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Amikor meg akarom nyitni a Port Beállítás ablakot akkor nem az jön be. Ez miért?
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Mert lehet, hogy nem az LPT portot választottad ki, hanem a COM-ot!
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Ez nekem nem csinál semmit. Beáll 4,53V-ra és semmit sem reagál hiába változtatom a port check-et a D0-D1-D2-D3-D4 mind 4,53V-on van. Az ICSP csatiban a Vdd:0V Vpp:1,47V
(#) Hp41C válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Szia!

- Mutass képet a port beállításáról!
- Lehet, hogy a gépedben le van tiltva az LPT port, vagy nem SPP (standard) módba van beállítva. Az is lehet, hogy több port van a gépben, és az egyiket állítod, a programozó a másikon van.
- Ellenőrizd le a beállított portcímet. Ha PCI bővítő kártyán van a port, akkor nem szabványos címet használhat...
- Meglehet, hogy a gépen belül a kábel nem megy el a csatlakozóig, nem jó csatlakozóra megy, fordítva van csatakoztatva, esetleg hibás a kábel. Ha az alaplapi a port és a hátlapra közvetlenül megy a csatlakozó, akkor ezek a hibák nem fordulhatnak elő.
- Nézd meg még egyszer, hogy jól kötötted be a kábel csatlakozóit. Sokszor készül kábel tükrözött csatlakozó bekötéssel...
- Biztosan a párhuzamos portra csatlakoztattad? DB25 anya csatlakozó. Régebben voltak soros kártyák is DB25 csatlakozóval, de a kártyán / kivezetésen apa csatlakozókat használtak. Ha a 18-25 kivezetés a PC csatlakozóján mérve a földön van, akkor párhuzamos port.
- A gyári nyomtató hosszabbító kábelekben nincs minden föld kivezetés a kábelen összekötve...

A mérés közben be van kapcsolva a külső táp? Írtad, hoy a 7805 füstölt... Ellenőrizd le, hogy a kimenetén megvan a +5V!
(#) t.gergo válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Szia!
Akkor megnézem az LPT portot a gépen hogy mi van vele...A csatlakozó jól van bekötve. Laptopról csinálom és abban mama csati van úgy mint az égetőben a kábelen meg papa csatik vannak. Igen rajtavan a táp, és a 7805 ugyanúgy működik.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Töröld le a WPB programot és ellenőrizd, hogy a könyvtára is letörlődött! Ezután töltsd le az oldalamról a telepítős verziót és telepítsd újra! Jelenleg valamit nagyon elkutyultál a fájlok között, mert ilyet még nem láttam, hogy COM-ként indul de az LPT lapot hozza fel!
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Újratelepítettem a programot de ugyan úgy van minden, amikor a port beállításokra rámegyek akkor a COM port adatél beállításai jönnek be és a program indításakor ez az üzenet jelenik meg: A COM port betöltése közben hiba keletkezett, ellenőrizd a címet!
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
A Port Kiválasztásával ha beállítod a LPT- és a megfelelő címet, akkor is így marad? Neked talán nincs is COM portod, ezért ad hibát.
A privát kérdésedre a válasz az, hogy ennek működnie kell, nem a kapcsolás elvében van a baj, hanem a kivitelben, amit neked ugyanúgy meg kell tudni oldani, mint a mininél kéne. (Privátban ne kérdezz szakmai dolgokat, nem arra való! Köszi!)
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Kiválasztottam a portot, minden rendben.
Port checkben ha bepipálom a Vdd-t az égető Vdd-jén is 5V-van, a Vpp 13,31V-on van és ez nem változik akkor amikor bepipálom, a PGC-PGD-t ha bepipálom akkor az SCK-SDA-1,45-V-on van ha nincs bepipálva akkor 0,06V-on.
(#) watt válasza t.gergo hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Mindkét Vpp-t vezérlő IC bemenetet kösd rá a D3-ra és úgy próbáld újra! A PGD, PGC-t úgy próbáld, hogy a Vdd be van kapcsolva!

Annyit változtass még a tápnál, hogy a 7812 alól vedd ki a két diódát és kösd össze a helyüket. Ekkor 12V Vpp-d lesz. Ezzel a régi és az új PIC-ek is működnek, viszont van néhány újabb, ami nem szereti a 13V feletti feszt. A PICKit2 is csak 12V Vpp-vel dolgozik, tökéletesen.
(#) t.gergo válasza watt hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Vdd be van kapcsolva PGC-PGD-5V-on de a Vpp nem csinál semmit 0V-on van. Összekötöttem a D4-D3-at.
Következő: »»   17 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem