Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Adott egy számitógép (PC), amit szeretnék távolról bekapcsolni. A (ATX házas) számítógép routeren keresztül csatlakozik a netre. A távoli asztal elérést már megoldottam, de ehhez szükség van arra, hogy a PC be legyen kapcsolva. Bizonyos okok miatt nem szeretném, ha 24 órában futna. Gondoltam, hogy esetleg megoldható egy avr-rel, mely a hálózatra van kapcsolva és ha pl megpingelem akkor meghúz egy relét. Sajnos nincs elég infóm a TCP/IP protokollról, nincs ötletem hogy illesszem az avrt a hálózathoz. Egyáltalán lehetséges? (Olvastam a korábbi topicokat, az ott felvetett feladatok kissé bonyolultabbak voltak.) Egy lényegesen kevésbé elegáns, de könnyebben kivitelezhető módszer, hogy egy mobiltelefon segítségével indítom el. Ez csak tartalék megoldás lenne. Mi a véleményetek, hogyan oldható meg probléma? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv
Az enyémnél alaposabb választ biztosan fogsz kapni, de azért leírom: A SETUP ban valószínűleg be lehet állítani azt az állapotot amikor a gép a hálókártyán keresztül SLEEP ből felébreszthető. Ilyenkor a hálókártya rész a SB5V ról üzemel, 10W körül fogyaszt. ebben az állapotban a router is látja a gépet, érvényes is az IP címe. A kikapcsolást pedig a Win intézi a beállított idő múlva, vagyis Te kapcsolod, ki, hiszen elérhető már a gép...
Szia!
Köszönöm a választ. Valóban ez volt nekem is az első ötletem, de sajnos a dolog nem müködik. Az alaplap nem tudja a "wake on lan" funkciót. PCI kártya ugyan tudja ébreszteni a gépet, de valamiért az alaplapra integrált nem ébreszti. Wlannal is próbáltam a kártya nem kapott tápot. Nem a fogyasztás miatt nem akarom, hogy 24 órában menjen a gép, hanem inkább biztonsági okokból. Ha egy nem megszokott protokoll ébreszti a gépet, akkor a hálózat sokkal védetebb. Szóval szerinted megoldható mikrovezérlővel? Üdv
Szia!
Egy mobiltelefonnal is megoldhatod, ha egy fototranzisztort teszel a kijelzője elé, - itt a HE-n megtalálható cikk - és az alaplapi power on csatlakozóra kötöd. Megcsörgeted a telót, így a fototranyó ellenállása fény hatására lecsökken, így az alaplap már kapcsolja is a gépet... Üdv
Az avr.tavir.hu oldalon van egy mini webserver megoldás AVR-el, ezzel lehet relét üzemeltetni (teljes forrás megtalálható ott). A relé végére kell kötni a kapcsoló gombot...
Beállítod a gépet, hogy gombnyomásra kapcsoljon ki és akkor a köv relémeghúzáskor kikapcsol...
bioszba, belehet állítani, hogy mikor kapcsoljon be, az nem jó?
Igaz, ez nem számítógépes fórum, és általában irtani szoktunk minden olyan témát, de azért elmondom.
Létezik olyan, hogy WakeOnLan. Pont emiatt a szolgáltatás miatt világít általában még kikapcsolt állapotban is a hálókártya. Pont erre való, hogy hálózatról felébreszt. Router lehet gond, de ott is megoldható a wake-on-lan átroutolása.
""Sajnos a dolog nem müködik. Az alaplap nem tudja a "wake on lan" funkciót.""
Milyen lap ez?
Csak azért, mert már szinte minden p2-es tudta, az attól jobbak pedig biztos tudják. Pontos típus?
Asus P5RD1-VN alaplap.
Sikerült közben megoldani, hogy készenlétben kikapcsoljon, de sajnos állandóan visszakapcsol. Próbáltam beállitani, hogy csak munkaállomás, de úgy meg nem kapcsol be. A router mögött nem fut szerver, egy szoftveres vpn progira jelenkezek be, de ez sajnos teljesen lekapcsol és nem éleszthető, enélkül kivülről a gép nem pingelhető. A hálózat nem éled. De a hardveres WEB szerver tökéletes lenne és azt hiszem a fórumba is jobban beleillik Köszönöm a segítséget még1x.
Adott egy számítógép+modem+switch ami így egyben egy net kiszolgáló. Folyamatosan üzemel, de én nem vagyok ott ahol a gép van. Ezeket szeretném -szükség esetén- újraindítani távolról.
Az egész berendezés tehát 3 fő egységből áll: -Sz.gép, -Modem -switch Külön-külön konnektorban van a 3 egység. A következő feladatot szeretném megoldani: 1. Az összes fesz (mindhárom konnektor 220V) kikapcsolása 2. Vár 60mp-et 3. A modem bekapcsolása (1.sz. konnektor) 4. Vár 120mp-et 5. Switch bekapcsol (2.sz konnektor) 6. vár 60mp-et 7. Sz.gép bekacsol (3.sz konnektor) Lehet időzítő, de PIC-es megoldás is jó. A kikapcsolás és újraindítás egy egységre (konkrétan a sz.gépre) már üzemel, ahol Frankye telefonos kapcsolását használtam fel: Telefonos relé Roppant egyszerű, és a gyakorlatban is üzembiztos. Alapverziónak tökéletes, de hogyan tudnám megoldani a "deluxe" verziót, ahol mindhárom egység kikapcsolható, és egyesével, bizonyos várakozási időkkel visszakapcsolható?
Hali!
Fogsz két időzítő áramkört, mondjuk 555-el. A telefonos relé indítja a modemed, és egyúttal az első időzítőt. Ez az időzítő indítja a Switch-et, és a második időzítőt. A második időzítő pedig indítja a gépet. Az időzítési idők kiszámolásához használd az oldal segédprogramját. Üdv!
időzítőkkel, vagy egy PIC-el is megoldható. Ha viszont telefonról akarod kapcsolni mind a 3 aljzatot külön külön, akkor használj DTMF kódot a kapcsoláshoz.
Kikapcsolni egyszerre akarom, a bekapcsolást szeretném külön-kölön megoldani. A külön-külön bekapcsolás és a várakozás idők közbeiktatása az eszközök különböző éledési idői miatt fontos.
Ja, mivel kikapcsolni egyszerre kell, a második időzítőt ne az első indítsa, hanem azt is a telefonos relé.
csak akkor az időzítést ehez mérten kell számolni. Mellesleg a gépet úgy állítod le, hogy megszakítod a tápját? Ez nem túl dúrva módszer? ATX-es? Nem lenne jobb szabályosan leállítani? Mégvalami, most látom, hogy a kikapcsolás, és a visszakapcsolás közzé is kell késleltetés, ez esetben 3 időzítő kell.
Nem ATX (akkor nem is lehetne így újrainítani, mert a gép nem kapcsolna be), hanem AT-s. Tényleg nem finom módszer, de némelykor -szerencsére csak rikán- nincs más megoldás.
Viszont ATX-es esetben nem a tápot kéne megszakítani, hanem a bekapcsológombot hidalnád át a relével, és onnan ki- és bekapcsolni is szabályosan lehetne. (szabályosan állna le a Win)
Szóval 3 monostabilban működő 555-el megoldhatod a dolgot.
Szvsz. ha a gép már ki tud kapcsolni, meg újra tud indulni, akkor egyszerűbb lenne PC-re írni egy programot, ami kikapcsolás előtt újraindígat mindent a megfelelő idők betartásával majd maga is újraindul.
vagy esetleg megoldani azt a problémát, ami miatt az egészet újra kéne indítani néhanéha
Engem a topicban felvetett probéma megoldása foglalkoztat, ötletem egyéb megoldásokra nekem is lenne.
Egyébként egy ősrégi P1-ről van szó, amin Redhat fut.
Eddig titi ötlete tetszik a legjobban, ezt nem nehéz kivitelezni sem, és nagyon olcsón megvalósítható.
Lépjünk a tettek mezejére!
Az áramkör alapját képezhetné egy újrandítható MMV. (Bár a cikk másként nevezi, de ez a funkciója.) Már "CSAK" össze kell fésülni a részegységeket... BUÉK!
Megpróbáltam -csak hogy még egyértelműbb legyen- vázlatosan lerajzolni, hogy mire is lenne szükség.
Tehát amíg telefonhívás nem érkezik mindhárom relé alapállapotban van a berendezések működnek. Ha a telefon megcsörren, a relé0 tekercse 12V-ot kap, ezáltal átbillen, és az 1. sz. berendezés tápellátása megszakad. (Eddig vagyok készen az áramkörrel) Ezzel egyidőben kb fél percen keresztül 12V-os jel kerülne a két 555-ös ICvel felépített monostabil bemenetére. Ekkor kell a monostabiloknak az addig nyugalmi helyzetben lévő relék tekercsére 12V-ot kapcsolniuk a beállított ideig. Ezzel a relék átbillennek (meghúznak), és megszakítják az érintett egység ármaellátást (az előre meghatározott időre). A telefon lerakásakor a monostabilok bemenetén nem lesz 12V, és a kimenetükön pedig újra 0V kellene legyen fesz, hogy a relék újra alapállapotba kerülhessenek, és minden menjen tovább. Remélem nem túl bonyolultan írtam le.
A hevenyészett rajzomon :eek2: a szaggatott vonallal bekeretezett részben lévő két monostabil helyére kellene valami kapcsolás. Az sem baj, ha egészen konkrét.
Tudom nem úgy oldom meg, ahogy Te kérted, de egy javaslat:
Teljesen felesleges, némileg rögeszmének mondható, hogy nem lehet egyszererre elindítani egy switch-et és egy modemot. Teljesen felesleges ide bármilyen hardware, annyit kell csak csinálnod, hogy ha mindenképp újra akarod indítani a modemodat (kérdem én minek?) és a switch-et (néha van ugyan értelme), akkor a számítógép 12V-os ágára ráraksz egy védődiádás relét, ami szakítja a 230V-at, és a számítógépet meg bárhonnan internetről VNC segítségével újraindítod. Azért meg kell nézni, hogy a tápod újraindításnál valóban lekapcsol, és újra bekapcsol-e, mert láttam már olyat, ami újraindításnál nem veszi le a feszültséget. Ennyi. VNC-t tudod úgy telepíteni, hogy be is tudj jelentkezni róla. Különböző operációs rendszerekre is van.
Ez logikus, de feltételez egy működő gépet. A kapcsolás pedig a bármely okból merevrefagyott gép esetére kell. Mint mondtam ez nagyon ritkán, de előfordulhat.
Ilyen esetben a netről sem érem el (működő gépnél persze én is használom a putty-it). Ezért, és csakis az ilyen estekre -vésztartalékként- kell a 220 megaszakítása.
Nem vagyok profi a téren, de egy kicsit tudok programozni.
A számítógép általában - bár ez nagyon is függ az operációs rendszertől - nem úgy fagy le, hogy annak semmilyen előjele nincs. El tudok képzelni egy olyan programot, ami folyamatosan fut, (és pl. interruptszerűen) egy regisztert incrementál. Ha pl. egy 200ms-os timert használsz, és fut egy normál prioritású thread, amit egy másikkal felügyelsz, és ha ez pl. 500ms-ig nem jelez (nem változott a regiszer értéke), kiadja a parancsot az újraindításhoz. Hogy újraindul-e a gép, az más kérdés, de komolyabb szervereknél sincs ez máshogy. Talán találni is rá kész programot. Mit mondtál milyen rendszeren fut?
Úgy működik, hogy ha x ideig valamiért nincs/kiesik a net, akkor rebootol egyet a gép (ezt persze szabályosan teszi). Előforult már több alkalommal az évek során, legutóbb konkrétan egy áramkimaradásor, hogy -régi agyonnyúzott P1-ről beszélünk- megakadt valamiért a folyamat. Ekkor, ha odamegyek, és kézzel ki, majd bekapcsolom, akkor helyreáll a rend.
Ennek az odamegyeknek a kiváltására kell a kapcsolás. Azt is említettem, hogy sok egyéb megoldás létzne, pl. lehetne modernebb gépre cserélni, meg hasonlók, de mivel számomra ez a legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás, amit máshol is fel tudok használni, én ezt szeretném megcsinálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |