Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 313
(#) horvathrobert2006 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

csak17" os monitorjaim vannak ,sajnos,nem hiszem hogy jó bele.
(#) agressiv válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Attól még, ha tudnál lőni pár képet a trafókról az érdekes lehet, mert működhet az másikkal is.
(#) bbalazs_ válasza agressiv hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Nem mukodik. Csohosszra vannak meretezve. Mar a begyujtasnal problema lehet. Ha megis egesz veletlenul beindul, akkor is rossz hatasfoku (melegedik) es gyenge fenyu lesz.
(#) Dancsi válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Újra online. És képek is vannak. Sajnos csak telefonos. A monitor egy Benq Q7T4 típusú, 17"-os monitor. Úgy néztem a tranzisztorok mentek ki, de ha van komplett panel, akkor szerintem egészet kicserélem. Pü-be írd meg légyszíves hogy van-e, és hogy mennyi. Esetleg postával együtt mennyi lenne? Köszönöm.
(#) horvathrobert2006 válasza Dancsi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Oké,de csak délután,most munkán vagyok.
(#) nagy_david1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Szia!

Ma megint volt egy kis időm babrálni a monitorral. A csatlakozókat addig mozgattam találomra, hogy a sok véletlen érintkezés következtében kiderült, hogy zöld és vörös van. A kék a felelős ezekért. Tettem fel még pár képet a csatlakozókról mivel nem találtam rá a neten ezekre sajnos. A csatlakozó kábelén ez a típusszám szerepel: lcm 14.1 ctft. Nem tudtam beazonosítani csak kaptam egy halom eladót a neten jó pénzért és még ezek között is volt eltérő csatlakozós.
(#) bbalazs_ válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Akkor a kijelzo a hibas szerintem.
A kek szin az utolso parral egyutt fut, ahol a szinkronjelek is vannak, vagyis ha latsz rendes kepet, akkor az utolso par adatai jok, azt a kijelzo tudja ertelmezni. A videochipek altalaban mar tartalmazzak az LVDS meghajtast. Ha nem igy van, akkor keresd meg az LVDS-be konvertalo chipet es merd meg a bemeno kek jelek szintjet kulon fekete es telikek (0,0,255) kepernyonel. A masodik esetben minden labon magas erteket kell kapj (3V vagy 5V), fekete eseten nullatol par tized voltig maximum.
Ha egybe van epitve a videochippel, akkor nagyon valoszinutlennek latszik, hogy a keket kihagyna valamiert de a szinkronjelet be tudja tenni...

Ha megelegszel monokrommal, akkor hasznalhatod szoveges terminalkent. Ha meg babralni szeretned, akkor a kijelzon levo csatlakozo alatti zold panelt kifordithatod (nagyon ovatosan, lassan, hogy ne torjon meg az uvegre meno folia, mert akkor vege) es ranezhetsz, hogy van-e valami rendellenes. Esetleg a kekhez tartozo referenciafesz nem all elo. Ott kicsit tapogathatod, nyomogathatod nyalas ujjal az SMD alkatreszeket, kozben figyeled a kijelzot, hatha beugrik valami kek dolog. Ehhez kellene egy rajzprogival harom alapszinu csikot varazsolni a kijelzore...

Lehet a végén mégiscsak megelégszem majd a monocrom kijelzővel már amennyire az lesz. Még egy érdekes dologra viszont rákérdeznék. DOS-ban is vörös a képernyő. Feketét se tud előállítani, és helyette vörös van mindenhol. Érdekes mivel a feketéhez nem kéne "semmi" és akkor miért vörös már a DOS is? Szerintem lehet akkor mégis valami kábel/kijelző/videokártya összekötés probléma lesz.

Ertem. Az valami piros gond lesz valoban.
Teljesen fekete kepernyonel (0,0,0) is piros akkor ezek szerint.
De akkor van-e kek vagy nincs? Kozelrol sem latsz kek keppontot?
De akkor mar csak bele kellene kukkantani az alaplapjaba, hogy van -e kulon LVDS chip benne. a nincs, akkor videochip hiba, az draga jatek. Ha van benne, akkor bemenetet kell nezni, a piros bemenetek esetleg felhuzodnak valami atvezetes miatt vagy lebegnek szakadas miatt es belsoleg huzodnak fel.

De a kiosztasa tok szabvanyos, tap, fold, osszesodort parok, kozottuk foldszalak.

Ha van benned turelemrozsa , akkor megnezed, nem csereltek-e fel a parokat valamikeppen (a paron belul vagy a parok kozott).
Eloszor ird fel az eredeti kiosztast (tap es foldek maradnak), majd a parokat valahol kb 4cm-re a csatitol meteld el. Aztan johet a cserebere. A parokon belul cserelhetsz vagy a parok sorrendjet. A ket osszesodort mindig egyutt marad!

Ahol a kijelzes megszunik, az vagy az utolso par vagy az orajel.
Harom par viszi az eredeti TTL RBG jeleket (szinek, DE, vsync, hsync), a negyedik par az LVDS orajele.
A tapnal kezdodik az elso par. A kepeden a bal szelen.
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Probald meg a balrol az elso part elvagni elsonek. Az a piros nagy reszet hordozza. Akkor mit csinal? Utana osszeforraszthatod majd.

Először is köszönöm. Mivel nem egy drága gép ezért nem fogok belemászni az alaplap részébe mert nem éri meg és több mint valószínű, hogy még csak rontani fogok a helyzeten.
Viszont a lábak cserélgetése még nem olyan szörszálhasogató munka. Azt még el fogom végezni. Sokat segítene mondjuk egy lábkiosztás de anélkül is el fogok boldogulni. Vörös és zöld ami van biztosra mivel mikor mozgattam a csatlakozót és véletlenszerűen értek össze a lábak akkor ezek mind felvillantak. Legközelebb a kékhez a nyomtatókban levő magenta szín állt. De hát az is piros. Fekete meg sehogy sincs utólag fejtettem meg. Ma megint nem hiszem sok időm lesz folytatni de holnap majd nekiállok puzzle-t játszani. Még egyszer köszönöm türelmed és segítőkészséged.
(#) horvathrobert2006 válasza Dancsi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Sajnos ez a fajta nincs,de ha nálam lenne a monitor lehet hogy össze tudnánk valamit hozni a monitorból.Nem tudom miért lettek kiszedve a tranyók?Rajzot találtam hozzá.3 db komplett panelom van 17" os monitorokhoz.Nem tudom milyen messze vagy Budapestöl?

A labkiosztast mar leirtam egyszer. Balrol jobbra:

Tap
GND
GND
Tx0-
Tx0+
GND
Tx1-
Tx1+
GND
Tx2-
Tx2+
GND
TxC-
TxC+
GND

Az alaplapi csatit ne mozgasd, ott makod volt, hogy nem ment tonkre.
Akkor van kek, csak az allando piros lilasitja. Az elso par atvagasa utan ez elmulik, szerintem, meg talan valami a zoldbol is.
Harom, fokozatosan vilagosodo oszlopot rajzoltass ki valami rajzprogival, ott latni fogod a szinjelek es a parok egymasrahatasat.
(#) agressiv válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 14, 2011 /

Munkatársam adott egy panelt, amin mind a kettő trafó működik, leszedtem őket, és kicseréltem.
Bár nem bele való, de éppenséggel működik és fényerő is van ahogy kell és nem is melegszik. Viszont nagyon kontraszttalan a képe és nem is szép, bár az is igaz, hogy ez egy kínai gagyi monitor, de valahogy jobbra számítottam.
(#) Janaboy válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia!

A feszkóeséssel kapcsolatban: ha nincs összekötve a vezérlővel, akkor a feszültség lábán megvan a 13.8V, a felette lévő lábon 0 V. Ha összevan, akkor mind2 lábon 10.58V körül van.
A füstölést sajnos nem tudom, valahol alul középen lévő tekercs felől láttam, de nincs látható nyoma..se alul, se felül.
Én még mindig erre a középen lévő tekercsre gyanakszom: DCGM0707 típusjelzéssel..

üdv
(#) horvathrobert2006 válasza Janaboy hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

De az 5V az megvan?
(#) nagy_david1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia!

Most kezdtem el megint foglalkozni a kijelzővel. A lábkiosztás amit írtál nem talál. A tápkábelek se azok és nagyon sok helyen mérek stabil 3.3V-ot. A lényeg az, hogy a táp nem lehet sodort pár így hát keresek a laptopon egy biztos GND pontot és ahoz kezdek el viszonyítani.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

A bepöttyözött lábak GND-k. Az a baj, hogy nem tudom melyik a + táp mivel 2 helyen is mérem a stabil 3.3V-ot. Első két lábon.
(#) bbalazs_ válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Lefotoztal nekem egy csatlakozot.
Azon van 4 par sodort. Ezek az adatok.
Van rajta par maganyos vezetek, azok a foldek.
A legelso a tap. Es megint tap, aztan egy fold.
Mas NEM LEHET. Rosszul mersz valamit.
A parokon nem erdemes feszt merni, differencialjelesek...

Rendben. Akkor az első a táp. A második is 3.3V-on van nekem az az érdekes és nem testen.

Bocs, most latom, kihagytam egy tapot az elejen.
Szoval
Tap
Tap
Fold
Fold (nalad nincs bekotve)
A tobbi stimmel.

De oszinten, ha megvannak a foldek, megvannak az adatparok es maradt egy vezetek es hianyzik a tap, akkor nem egy nagy kaland kitalalni...

Köszi. Igazad van. Amúgy megvan az érdekes jelenség. Elvágtam a első párt és még vörösebb lett a kép. Mostmár nem vörös árnyalata van a dos hátterének hanem teljesen vörös. Kép persze van.

Es ha felcsereled az elso part?
Csak egy rovid idore csinad

Kész vagyok mindennel. Ha bármit is felcserélek azonnali változás vehető észre, ellentétben az első párral. Az semmire se reagál. Kipróbáltam ugyanakkor az alaplaptól érkező első pár cseréjét egy kijelző párral és akkor is változás volt. Ezek szerint a képernyő halt meg? Ha igen akkor már eleve halott képernyőt tettek bele "javításként".

Magyarul a pirossagot nem tudod sehogyan sem eltuntetni? Probaltad-e rovidre zarni a kepernyo oldali elso part? (tehat ami az alaplap felol jon, az nyitott marad)

Akkor nincs mas hatra, fel kell nyitni ovatosan a kepernyooldali csatlakozo zold nyakjat. Altalaban harom-negy, lapos, icipici csavar fogja.
Azt nezd meg, hogy nem valt-e fel a csatlakozo a nyakrol vagy a nagy, soklabu fekete labai kozott nem latsz-e valami furcsasagot. Ott tapogathatsz kicsit nyalas ujjal arrafele.

Semmi változás. Próbáltam rövidre zárni is és testre húzni is. Semmit se ér.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Nem sikerült sajnos módosítsam az előző hozzászólásom. Itt egy kép a panelről. A 3 utólag odacínezett drót ne zavarjon. Ott egy smd trimmer volt ami egyből szétesett ahogy hozzányúltam. Kimértem és pótoltam. Egyelőre nem zavar a mérete mert úgy sem szerelődik össze míg nem dől el a sorsa.

P7160306.JPG

Az a masik fekete csati tartalmazott szalagkabelt?
Mert akkor nem tudod tapogatni menet kozben.
En ugy szoktam ezeket nezegetni, hogy asztalra vekony abrosz, a kijelzo arccal lefele, lelog a szelerol, az alatta levo fiokban pedig ott egy borotvalkozotukor.
Kismokusok olukbe is tehetik

Igen. A szalagkábel az kijelző függőleges paneljéhez tartozik és igazad van abban, hogy gondolkodóba ejtett az ily módon történő tapogatózás
(#) agressiv hozzászólása Júl 16, 2011 /

Ahogy az lenni szokott sikerült megcsinálom az invertert a monitorban és az megy is szépen, viszont most valami más nem stimmel, mert olyan a kép, mintha 256 szín lenne csak.
Amígy szórakoztam az inverterrel egyszer megrántottam a kijelző idegkábelét és nem lepődnék meg, ha az lenne a probléma, de kérdés, hogy lehet e ez amiatt és hol keressem a hibát?

Képet mellékeltem a hibáról.

Annyit még, hogy mind digitális, mind analóg bemenetnél ezt csinálja.

PIC00866.jpg

Következő: »»   44 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem