Fórum témák
» Több friss téma |
Halihó!
Van itt valaki, aki szakmaszerűen foglalkozik nagysebességű (4200rpm) fogazott szíjas hajtásokkal? Tettem fel pár képet és az lenne az első kérdés, hogy a jó-e ide a gumi szíj, pláne úgy, hogy kb 1-2mm-t lóg. Köszi!üdv.sun
Szia
Pár alkalmazási példa : auto vezérmü szijak , cnc mellék hajtás , föorsok föhajtásban stb . Fogazott szijat gumibol nem készitenek csak valami szöt anyagbol és azt burkolják különbözö müanyagokkal . A képen a sárga acélszál merevitésü mig a fekete ( bár nem látom a pontos tipust ) kevlár lehet ( horgász bot anyaga ) . Logása ezeknek a szijaknak sem lehet viszont a fogazások miatt hellyes beállitásnál nagyon kicsi a csapágyra hato radiális erö ,Elsösorban nyomaték átadásra és szinkron hajtásra használják ( és ezek együtesére )de a linear tecnikában is nagy jelentösége van ( nagy sebességü és gyorsulásu linear mozgások pozicionálására ). A lenti képen csak akkor alkalmazhato ez a laza modszer ha a fordulatszámot folyamatosan ( dinamika nélkül ) veszi fel és egy állando terhelést kap a szij , terhelés nélkül iszonyu hangaja van mert nincs ami feszesen tartsa a szijakat ( nem igazán jo ilyen lazán) . Valami szij cserével kerültek ezek ilyenekre ?
Köszi a kimerítő választ. Állítólag ilyenek voltak benne gyárilag, de ezt nehezen hiszem el. Rezgésmérést kértek, de nagyon nagy (20-25gE) értékeket mértem, ezért gyanakszom erre, hogy valami frekvenciába fut bele a szíj lógása miatt.
Pontosan .
Lazán a szij nem igazán tud pozicionálni és ahogy a helyére csuszik az okozza a rezonanciát . Nagyon figyelni kel a fog profilra ( azt hiszem ide a sinuszos lenne a jo esetleg a szimetrikus trapét ( sima T-s ) . Sokat ront a helyzeten az a viszonylag hosszu szij ( képzeld el ha az kicsit laza és elkezd csattogni ilyen sebességen . Az egész szerkezet merevsége , rögzitése is nagyon fontos hogy a kissebb balansz problémákat " el nyelje " . Mire használják ezt a sok görgöt , valami továbbitásra vagy egyengetésre ?
Ez egy tekercselő célgép. A ház maga öntvény, ami forog egy tengely körül és az ellenkező oldal is ugyanilyen.
Az én profi kis körfürészemben is ilyen van - a motor joval 4200 rpm-en felül forog és ilyen szijjal lassitják. Immár 20-25 éve müködik. A motort már cseréltem, de a szij eredeti.....
Szia
Ott szerintem "ékszij tárcsán " fut és azért fogazott hogy kis rádiuszon is tugyjon hajolni de a fordulat az igaz
Nem, mindkét kerék bordázott a szijnak megfelelöen.
A szijakból is van több (közben egy ismerösöm elmondta), vannak nagysebességre gyártott bordás szijjak is. Tanulmányozd a katalogust.
Közben rájöttem, hogy mi a baj. Ez tanulságos lehet mindenkinek. A képen is látszik, hogy kétféle szíj van. Utánnanéztem és az egyik fogosztása 5mm (hosszabb,5T 360) a másiké pedig 5.08(80xl). Így azon a negyven fogon máris hosszab 3,2mm-rel. Ezért lóg. Ezért mondom azt, hogy nem szabad mindenkinek mindent elhinni, mert csak elviszik az embert.
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a H2-es vezérlőnek egy 4-500W-os 24v-os kapcsolóüzemű táp megfelelne? Valahol olvastam, hogy a kapcsi tápok nem jók ezekhez a vezérlőkhöz. Előre is köszönöm.
Tanulmányoztam már eleget
Ezért irtam a fogprofilt . Más profil más felhasználás .
Szia
A H2 az gyakorlatilag a TB6560AHQ-ra épül . Mivel a KInai vezérlöket is ebböl épitik és használnak hozzá kapcsoloüzemü tápokat gondolom Te is használhatsz nyugodtan , viszont az a 4-500W teljesen felesleges ( de ha nincs kissebb akkor jo ) . Biztos ami biztos kérdezd meg a gyártoját . Magi István www.hobbycnc.hu vagy a www.cnchungary.com ( ott van saját topickja ) . A beállitásaival tisztában vagy ?
Jártam már igy én is , de még beépités elött rájöttem .
Nagy baki az ilyen , ugye milyen sok is tud lenni az a 0.08mm
Köszönöm a választ. A beállításával nem vagyok tisztába, de igazából nem nekem lesz, Én csak a tápot raknám össze.
Megjött az új tipusú kínai vezérlő. Rendes gyors optókkal, teljese csendes. Egy bajomvan vele, a ventinek nincs csatija.
Optók leválasztottak, külön 5 V ot igényel? Vagy maradt a régiben, azaz a 7812 után van egy 7805, és a 7812 a venti tápja?
Totál más az egész.
Bővebben: Link Ott ahol a 4. port vezérlése van van egy 5v gnd, lehet oda bekötöm a ventit. Tápot is máshogy oldották meg, állítólag nem melegszik annyira, múltkor meg akartam nézni 2 óra működés után, de elfelejtettem.
Látom, jobb. Ám érdekel az optó és a fő táp gnd-je egy-e. A másiknál egy, lényegében én ventit főtápról 7812 vel venném le egy ügyes kapcsolással a borda hőmérsékletét figyelve. Az azért tetszik hogy 5 W os az áramfigyelő ellenállás, könnyebb így kettőből is összerakni.
Szia
Azt irja hogy csak optikai leválasztás van nem galvanikus . Azt nem értem viszont hogy ha kihagyták belöle a Shotky diodákat akkor mit keres az a két swits a nagy kondik tövében . Ha jol tudom akkor a 6560-nál csak egy bizonyos "Delay" modban szabad elhagyni a diodákat .
Nem mértem ki, viszont 2 óra után a tápic-k kézmelegek voltak. A ventinek a 4. kimeneti csatornáról vettem le két madzaggal az 5v-ot nem volt kedvem komolyabb csatlakozót fabrikálni.
Az miért van hogy beállítom a vezérlőt 1/8 mikrolépésre már rég elhagytam a rámpa csúcsát és aztán 4-5 másodperc múlva mintha "elfogyna a táp" a motor egyre erőtlenebb lesz majd megáll. A delay el kellene játszani? Szomorú hogy nem tettek bele még egy leválasztott tápot is. A diódák elhagyása érdekes dolog, érdemben nem tudok hozzászólni ehhez.
Gulasoft: Nem tudom milyen lehet az új, tesztelni kellene, csak optikai leválasztás lehet hogy kevés. A 4. tengely lehetőség tetszetős, a régin is rajta van, ott is lehet akár másra is használni. Mindenesetre nem jön ki ennyiből otthon megépítve.
Szia
A diodák elhagyása a TB6560-nál csak akkor lehetséges ha a két jumper ( Delay ) testre van huzva , más esetben az IC veszélyben van . Meg kell nézni az adatlapját . Ezt a gyengülés dolgot nem igazán értem .Az asztal bár melyik pontján ezt csinálja ? Nem csak a széleken valahol( szoft limit ) ? Nincs azzal semmi gond ha nem galvanikus leválasztása van a vezérlönek , csak arra kel figyelni hogy földhurok ne kerüljön a rendszerbe. Simán meg lehet épiteni akár 4 tengelyesbe is de nem mindenki tugyja és sok vele a melo . Még mindig nincs kihasználva teljesen a 12 kimenet és az 5 bement amit a Mach3 és az LPT port kezelni tud illetve van de az más áron .
A dióda benne van a vezérlőben nem? Mondjuk én nem ezen spórolnék.
Tegnap ment 3 órát. Ami max 30 fokos volt az a relé. Lépésvesztés nincs, tartás alatt a motoroknak nincs hangja, viszont elég kicsi a tartás, mert a tengelyösszekötőnél megfogva mintha el tudtam volna mozdítani. (ha van egyáltalán, ez most jutott eszembe, este megnézem)
Sziasztok!
Aki most épít kisebb gépet Köszörült rúd
16-os kellene
Tegyél össze kettőt!!!
Van egy db 16mm 60cm hosszú.
Nem kizárt, hogy kelleni fog, most épp stagnál a project, meg csinálok egy darabolóállványt, hogy tudjak szép egyenest vágni
Üdv
Az anyagminőségről tudsz valami közelebbit mondani?
Ezek nagy nyomtatóban voltak persellyel együtt.
Szerintem edzett réteg van rajta! Többet nem tudok róla. |
Bejelentkezés
Hirdetés |