Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   95 / 376
(#) sunraw hozzászólása Júl 16, 2011 /

Halihó!

Van itt valaki, aki szakmaszerűen foglalkozik nagysebességű (4200rpm) fogazott szíjas hajtásokkal?
Tettem fel pár képet és az lenne az első kérdés, hogy a jó-e ide a gumi szíj, pláne úgy, hogy kb 1-2mm-t lóg.

Köszi!üdv.sun
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szia

Pár alkalmazási példa : auto vezérmü szijak , cnc mellék hajtás , föorsok föhajtásban stb .

Fogazott szijat gumibol nem készitenek csak valami szöt anyagbol és azt burkolják különbözö müanyagokkal .

A képen a sárga acélszál merevitésü mig a fekete ( bár nem látom a pontos tipust ) kevlár lehet ( horgász bot anyaga ) .

Logása ezeknek a szijaknak sem lehet viszont a fogazások miatt hellyes beállitásnál nagyon kicsi a csapágyra hato radiális erö ,Elsösorban nyomaték átadásra és szinkron hajtásra használják ( és ezek együtesére )de a linear tecnikában is nagy jelentösége van ( nagy sebességü és gyorsulásu linear mozgások pozicionálására ).

A lenti képen csak akkor alkalmazhato ez a laza modszer ha a fordulatszámot folyamatosan ( dinamika nélkül ) veszi fel és egy állando terhelést kap a szij , terhelés nélkül iszonyu hangaja van mert nincs ami feszesen tartsa a szijakat ( nem igazán jo ilyen lazán) .

Valami szij cserével kerültek ezek ilyenekre ?
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Köszi a kimerítő választ. Állítólag ilyenek voltak benne gyárilag, de ezt nehezen hiszem el. Rezgésmérést kértek, de nagyon nagy (20-25gE) értékeket mértem, ezért gyanakszom erre, hogy valami frekvenciába fut bele a szíj lógása miatt.
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Pontosan .

Lazán a szij nem igazán tud pozicionálni és ahogy a helyére csuszik az okozza a rezonanciát .

Nagyon figyelni kel a fog profilra ( azt hiszem ide a sinuszos lenne a jo esetleg a szimetrikus trapét ( sima T-s ) .

Sokat ront a helyzeten az a viszonylag hosszu szij ( képzeld el ha az kicsit laza és elkezd csattogni ilyen sebességen .

Az egész szerkezet merevsége , rögzitése is nagyon fontos hogy a kissebb balansz problémákat " el nyelje " .

Mire használják ezt a sok görgöt , valami továbbitásra vagy egyengetésre ?
(#) sunraw válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ez egy tekercselő célgép. A ház maga öntvény, ami forog egy tengely körül és az ellenkező oldal is ugyanilyen.
(#) Massawa válasza sunraw hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Az én profi kis körfürészemben is ilyen van - a motor joval 4200 rpm-en felül forog és ilyen szijjal lassitják. Immár 20-25 éve müködik. A motort már cseréltem, de a szij eredeti.....
(#) kulzol60 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia

Ott szerintem "ékszij tárcsán " fut és azért fogazott hogy kis rádiuszon is tugyjon hajolni de a fordulat az igaz
(#) Massawa válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Nem, mindkét kerék bordázott a szijnak megfelelöen.

A szijakból is van több (közben egy ismerösöm elmondta), vannak nagysebességre gyártott bordás szijjak is. Tanulmányozd a katalogust.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Közben rájöttem, hogy mi a baj. Ez tanulságos lehet mindenkinek. A képen is látszik, hogy kétféle szíj van. Utánnanéztem és az egyik fogosztása 5mm (hosszabb,5T 360) a másiké pedig 5.08(80xl). Így azon a negyven fogon máris hosszab 3,2mm-rel. Ezért lóg. Ezért mondom azt, hogy nem szabad mindenkinek mindent elhinni, mert csak elviszik az embert.
(#) szitko hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a H2-es vezérlőnek egy 4-500W-os 24v-os kapcsolóüzemű táp megfelelne?
Valahol olvastam, hogy a kapcsi tápok nem jók ezekhez a vezérlőkhöz.
Előre is köszönöm.
(#) kulzol60 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Tanulmányoztam már eleget
Ezért irtam a fogprofilt .
Más profil más felhasználás .
(#) kulzol60 válasza szitko hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia

A H2 az gyakorlatilag a TB6560AHQ-ra épül .
Mivel a KInai vezérlöket is ebböl épitik és használnak hozzá kapcsoloüzemü tápokat gondolom Te is használhatsz nyugodtan , viszont az a 4-500W teljesen felesleges ( de ha nincs kissebb akkor jo ) .

Biztos ami biztos kérdezd meg a gyártoját .

Magi István www.hobbycnc.hu vagy a www.cnchungary.com ( ott van saját topickja ) .

A beállitásaival tisztában vagy ?
(#) kulzol60 válasza sunraw hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Jártam már igy én is , de még beépités elött rájöttem .
Nagy baki az ilyen , ugye milyen sok is tud lenni az a 0.08mm
(#) szitko válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszönöm a választ. A beállításával nem vagyok tisztába, de igazából nem nekem lesz, Én csak a tápot raknám össze.
(#) gulasoft hozzászólása Júl 17, 2011 /

Megjött az új tipusú kínai vezérlő. Rendes gyors optókkal, teljese csendes. Egy bajomvan vele, a ventinek nincs csatija.
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Optók leválasztottak, külön 5 V ot igényel? Vagy maradt a régiben, azaz a 7812 után van egy 7805, és a 7812 a venti tápja?
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Totál más az egész.
Bővebben: Link
Ott ahol a 4. port vezérlése van van egy 5v gnd, lehet oda bekötöm a ventit. Tápot is máshogy oldották meg, állítólag nem melegszik annyira, múltkor meg akartam nézni 2 óra működés után, de elfelejtettem.
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Látom, jobb. Ám érdekel az optó és a fő táp gnd-je egy-e. A másiknál egy, lényegében én ventit főtápról 7812 vel venném le egy ügyes kapcsolással a borda hőmérsékletét figyelve. Az azért tetszik hogy 5 W os az áramfigyelő ellenállás, könnyebb így kettőből is összerakni.
(#) kulzol60 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia

Azt irja hogy csak optikai leválasztás van nem galvanikus .

Azt nem értem viszont hogy ha kihagyták belöle a Shotky diodákat akkor mit keres az a két swits a nagy kondik tövében . Ha jol tudom akkor a 6560-nál csak egy bizonyos "Delay" modban szabad elhagyni a diodákat .
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Nem mértem ki, viszont 2 óra után a tápic-k kézmelegek voltak. A ventinek a 4. kimeneti csatornáról vettem le két madzaggal az 5v-ot nem volt kedvem komolyabb csatlakozót fabrikálni.
(#) SALáta válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Az miért van hogy beállítom a vezérlőt 1/8 mikrolépésre már rég elhagytam a rámpa csúcsát és aztán 4-5 másodperc múlva mintha "elfogyna a táp" a motor egyre erőtlenebb lesz majd megáll. A delay el kellene játszani? Szomorú hogy nem tettek bele még egy leválasztott tápot is. A diódák elhagyása érdekes dolog, érdemben nem tudok hozzászólni ehhez.

Gulasoft:
Nem tudom milyen lehet az új, tesztelni kellene, csak optikai leválasztás lehet hogy kevés. A 4. tengely lehetőség tetszetős, a régin is rajta van, ott is lehet akár másra is használni. Mindenesetre nem jön ki ennyiből otthon megépítve.
(#) kulzol60 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Szia

A diodák elhagyása a TB6560-nál csak akkor lehetséges ha a két jumper ( Delay ) testre van huzva , más esetben az IC veszélyben van . Meg kell nézni az adatlapját .

Ezt a gyengülés dolgot nem igazán értem .Az asztal bár melyik pontján ezt csinálja ? Nem csak a széleken valahol( szoft limit ) ?

Nincs azzal semmi gond ha nem galvanikus leválasztása van a vezérlönek , csak arra kel figyelni hogy földhurok ne kerüljön a rendszerbe.

Simán meg lehet épiteni akár 4 tengelyesbe is de nem mindenki tugyja és sok vele a melo .
Még mindig nincs kihasználva teljesen a 12 kimenet és az 5 bement amit a Mach3 és az LPT port kezelni tud illetve van de az más áron .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 21, 2011 1 /

A dióda benne van a vezérlőben nem? Mondjuk én nem ezen spórolnék.
Tegnap ment 3 órát. Ami max 30 fokos volt az a relé. Lépésvesztés nincs, tartás alatt a motoroknak nincs hangja, viszont elég kicsi a tartás, mert a tengelyösszekötőnél megfogva mintha el tudtam volna mozdítani. (ha van egyáltalán, ez most jutott eszembe, este megnézem)
(#) guliver83 hozzászólása Júl 30, 2011 1 /

Sziasztok!
Aki most épít kisebb gépet Köszörült rúd
(#) zsoltee0001 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

16-os kellene
(#) guliver83 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Tegyél össze kettőt!!!
(#) guliver83 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Van egy db 16mm 60cm hosszú.
(#) zsoltee0001 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Nem kizárt, hogy kelleni fog, most épp stagnál a project, meg csinálok egy darabolóállványt, hogy tudjak szép egyenest vágni
Üdv
(#) mex válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Az anyagminőségről tudsz valami közelebbit mondani?
(#) guliver83 válasza mex hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Ezek nagy nyomtatóban voltak persellyel együtt.
Szerintem edzett réteg van rajta!
Többet nem tudok róla.
Következő: »»   95 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem