Fórum témák
» Több friss téma |
Mekkora savszellessegen merve? Mert minel nagyobb savszellessegen merem, annal jobb a szuro parametere, ranezesre
A 60 dB csillapításnál. (a Te terminológiádat használtam, csak hibásan ? MHz@60 dB)
Most mar ertem a kerdesed. Azt nem latom mert az 50dB csillapitas be volt kapcsolva.(hogy minel kozelebb legyen a valos bemeneti szinthez a jel)
Megtaláltam... Köszönöm. Jól látom, hogy ez gyakorlatilag egy MC3362 összepárosítva egy előerősítővel valamint az LM386-al? Bevallom, alul több alkatrészre számítottam, de így nagyon korrektül építhető jószágnak tűnik. Remélem teszel majd fel vételi képet. Ebből lehetne egy cikk, annyira letisztult. Üdv Joe
Ha az elobbit nekem cimezted,.. Van nehany SMD, nem tul sok. Ha kevesnek talalod, meg van hely nehanynak MC13135-os IC-re epult. Egyelore az elofok meg nem szazas, ha azt kijavitom jonnek a probak. Ezzel a vevovel az a gond, hogy nehez beszerezni a megfelelo 455KHz szurot.
Szia! Na sikerül haladni az MC13135-ös vevővel? Egyébként én is tapasztaltam, hogy az oszcillátor nem indul olyan szépen és egyszerűen, mint például az MC3362-nél. Néztem gyári vevő rajzát, ott is külső VCO jelét csatolták be az IC-be, nem a sajátját használták. Gondolom nem véletlen.
Szia ! Az oszci megy, de a vevo nem. Elbonyolitottam az elofokot,.. de egyszeru, korabban bevalt elofokkal sem hajlando megszolalni. Igy most a 455KHz szurot egy korabbi keverobe beepitve beepitettem a regi vevombe. Meg magas antennaval nem probaltam, de azt hiszem mukodni fog. Szobaban levo antennaval megszolalt. Ez most kiserleti statusz, de ha bevalik, szeretnek epiteni egy 2 x SA612 valtozatot, es remelem az vegleges lesz.
Előfok nélkül nem próbáltad? Hogy csak az veszti el a jelet, vagy utána van valami gond az MC13135 körül?
Még van belőle pár darab itthon, én szívesen kísérleteznék vele, de egyelőre munka mellett nincs rá időm. Talán kicsit később.
Egy szignal jele megmondana ezt a kerdest az elofok utan bevezetve. Nem gerjed?
Egyelore felreteszem, aztan meglatom. Most a masikkal kiserletezem. Kivancsi vagyok a mennyivel lett szelektivebb ketszer keveressel, es megfelelo szurovel. Meg a megfelelo kvarcot varom a masodik keverohoz, a jelenlegi 5 KHz-el lennebb van.
Az 5 khz megmagyarazna a kerdest, ha jol ertem. Ha esetleg ezzel a kvarccal kiveszed a 2. kf szurot, es megkapja a kf trafos megoldast helyette akkor milyen? Bar lehet, hogy erdemes kivarni a rendes kavicsot bele.
Az 5KHz dolgot az SA vevore irtam. (Ervenyes a masikra is) Nem olyan nagy frekvencia elteres, ha egyebkent a helyen van a II. oszci.
II. kevero modul a regi vevoben.
Kitelepultem a Balaton partjara egy FT- 250 meg egy regi laptop tarsasagaban. Jon is roviden az idojarasos fax adas, de valahogy nem tudtam venni rendes kepet. Csip a 250 foldeles nelkul, de itt megy le a villamharito szoval bizakodom. Olyan foldhurkos volt a ket rendszer, hogy kinomban szetszedtem egy nokia toltot es a primert leszedve a szekunder drotot is felhasznalva csinaltam egy d-boxot. Azota minden jon eles atvitellel (RTTY QPSK) de nem csiptem el fax adast. Remelem be tudok csatolni egy rendes vetelt.
A szomszed agyon akart verni, nem ertekelte a csipogast, de ha hamarabb szol hamarabb dugomn be a fulest...A trafo is miatta kellett, mert akusztikusan volt csatolva a laptop mikrofonja a hangszorohoz. A mostani technika nem engedi, de az URH vevovel egy stegre kiulve valoszinu csokkenteni lehet a kornyezet zavaro hatasat.
Ha szabad érdeklődni merre vagy a Balatonon belül?
[OFF] Alsobelatelep, deli part. :smoke: Minden ilyen alkalomkor sajnalom, hogy nincs meg mindig kesz a rendes vevom...
Szia ! Konkretan milyen adasrol van szo (QPSK) ?
Nos én is szeretném tudni mi ez pontosan. 3,8 Mega körül jön egy állandó fax jellegű adás, de semmivel nem tudtam rászinkronizálni. Néha ad füttyöt, aztán kerregés. Nem tudom a pontos frekit, mert elmászott a skála... Emlékeimben úgy élt a dolog, hogy ezt már vettem korábban fax adásként, de lehet hogy 7 Mega volt. Sima (amatőr) qpsk, rtty jön ahogy kell, ez az egy nem.
Sziasztok ! Mit mond a gyakorlat, kapacitiv osztos impedancia illesztes a jobb (keramia trimmer), vagy a legmagos tekercs megcsapolas - modszer ?
Mikor hogy. A megcsapolást nemigen tudod folyamatosan változtatni, de a trimmert igen.
Én a kapacitívre szavazok. Könnyebben építhető s könnyebben számolható. S nincs gond a jósággal.
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Nekem is jobbak a tapasztalataim a trimmerkondis megoldással. Könnyebben, egyszerűbben kivitelezhető, és beállítani is sokkal hálásabb feladat.
Aztán, hogy mi lenne ha a tekercs megcsapolást sikerülne pont jó helyen megcsinálni, azt nem tudom... Lehet sokkal jobb eredményt adna, mint trimmerkondival.
Koszi a valaszt Mindenkinek.
Sajnos merni nem tudok megfeleloen, es a probak olyanok amilyenek. Viszont nincs rossz tapasztalatom a megcsapolassal sincs. Annyira nem keskeny a sav a valosagban hogy a megcsapolas valtoztatasabol szarmazo frekvencia elhuzas szamitana. Kapacitiv hangolassal viszont sokat szenvedtem. Elegge problemas az oszto eltalalasa. Jo lenne valami bevalt, (gyakorlati) atteteli arany. Csinaltam egy szimulalast (valos alkatreszekkel) . L = 126 nH 1.) 55p (GND felol), fent 8p, attetel > 8. f0 = 137 MHz 2.) 100p, 7.6p, attetel > 14, f0 = 137 MHz 3.) 33p, 8.5p, attetel > 5, f0 = 137 MHz Lathato hogy a felso trimmert milyen kicsi tartomanyban kell hangolni. Viszont a viszonylag nagy savszellesseg miatt eszre sem vevodik a valtozas. Az alsot meg viszonylag nagy tartomanyban hogy valtozzon az attetel. (Veszteseg szempontjabol, ugy gondolom, hogy a kapacitiv osztonal kevesebb lehet a veszteseg, mert nincs magneses terbol szarmazo veszteseg)
Sziasztok! Kiderült közben, hogy 7880 és 3855 khz-en ugyanaz a fax adás jön. Valószínű a programom nem találta a biteket, de kiválóan jött egy másik készüléken. (Mármint Ferkógyerekén). Nappal többször is hallottam. Felbuzdulva a látottakon találtam ezt a helikális szűrőt. Remélem nem ez volt korábban becsatolva, de eléggé olcsó megoldásnak tűnik, hátha kedvet kap valaki. Bővebben: Link
Sziasztok ! Ma vegeztem ujra egy kiserletet MC13135-el. Kiiktattam a sajat elso oszcillatorat, es a bemenetre az SA612 vevom KF -et becsatoltam. Tapasztalat: az SA612 a TBA120-al sokkal jobban szoll.
A ketszer transzponalt (2 x SA612) vevommel sem nagyon haladok jo iranyba. Eloszoris a TBA120-nal a visszacsatolast novelni kellett a 455 kHz frekvencia miatt, es a demodulator rezgokor Q-jat lerontani a megfelelo savszellesseg miatt, ami sikerult,.. de valamiert megsem jo a kep. Bővebben: Link
folyt:
A kepen lathato hullamos zavar utolag ugy tunik megszunt, viszont lathato hogy jo lenne egy AGC vagy AVC, mert elegge egyenletlen a fenyero. Bar a TBA120-ban van limiter, aminek pontosan ez lenne a dolga, hogy az amplitudo valtozasokat kiegyenlitse (ha jol tudom),.. Ujabb KF erositest alkalmaztam, gondoltam, hogy nincs eleg jelszint a TBA120 bemeneten es nem dolgozik megfeleloen a limiter, de ez sem lett megoldas, csak a zaj nott.
Szia!
Hol vannak a képek? A fényerőváltozások a hangfrekvenciás jelszint változásai miatt vannak. Ezt a problémát a hangfrekis vonalon kell orvosolni. A TBA120 limitere a rádiófrekvenciás oldal amplitúdóváltozásait szűri úgy, hogy a négyszögesítésig erősíti (limitálja) az RF vivő KF-frekis másolatát és így csak frekvenciaváltozásra lesz demodulálás.
Szia ! Elozo hozzaszolasomban, link. Erdekes, az egyszer transzponalt vevomben nem volt ez a jelszint ingadozas. AVC kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |