Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1401 / 3959
(#) Mybuster válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
kipróbáltam 5V de gyenge fénye volt 12V vígan elvirít olyna 3.5V jut színenként!!
(#) nagy_david1 válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
A vörösnek az sok. Mérj áramerősséget is. Ledenkénti 20mA-nál semmiképp se legyen több. Vörös nyitófeszültsége 2-2.2V szabadna legyen.
(#) Mybuster válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
igen tudom de eredetileg van még benne +ellenálás színenként az 1k kívűl!!
(#) storm válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Ha van labortápod, akkor kösd rá, és 0V-tól kezd felfele tekerni a feszt, óvatosan. Közbe mérj áramot, és nézd, hogy mikor gyulladnak ki a ledek.
(#) Mybuster válasza storm hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
köszi már orvosoltam a problémát!
(#) elektro95 hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
hali egy 0,4 Ohm Shunt ellenállást mivel lehet helyettesíteni elég egy sima ellenállás ?
(#) idlob hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Halihó!
Igazából két ránézésre egyszerű problémám van, de lehet nem is olyan egyszerűek.
Szóval, Ti mivel szoktatok nagyobb frekvenciájú, "lehetetlen formájú" áramokat mérni? Egész pontosan elemes táplálású kapcsolóüzemű ill. flyback tápokba befolyó áramra lennék kíváncsi. Elvileg egy TRMS árammérő jó lenne, de sajnos max. n*10kHz-ig pontosak -ha pontosak-, itt meg a kapcsolófrekvencia >>100kHz.
Most szkóppal mérek a söntön, aztán kézzel integrálgatom, de ez így nehézkes (és a leolvasás problémái miatt nem is túl pontos).
Vajon egy lágyvasas műszer mennyire felelne meg? Ha OK, akkor hol lehet belőlük érzékenyebb darabokat kapni, mert szinte csak táblaműszereket találok, katasztrofális érzékenységgel - inkább érzéketlenségnek lehetne nevezni.

A másik, hogy van-e valakinek tapasztalata abban, hogy a lítium elemek milyen terhelést "szeretnek jobban". Több kisebb impulzus, vagy kevesebb de nagyobb? Tisztességes kisülési görbéket, belső ellenállás függvényeket szinte lehetetlen találni hozzájuk.

Úgy látom Attila86-al hasonló cipőben járok
(#) dannu hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Üdv azt hogyan lehet megcsinálni hogy a hestore-ról rendeltem egy mono vu métert és egy lm 35 hőérzékelő diódát és összekötni hogy milyen meleg van annyira megy fel a led .Pontosabban ezt rendeltem meg
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza dannu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hello!
Tekintve, hogy az LM35 10mV/°C feszültséget ad csak le, egy kb. 10-szeres erősítő fokozat szükséges hozzá. ez célszerűen egy OPA. Feltéve, hogy 0..100°C között szeretnél vele "mérni".
De mivel a VU mérő váltófeszültséget mér, az integrált erősítő kimenetét, a második tranzisztor bázisába kell kötni..
üdv! proli007
(#) dannu válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Szóval akkor egy tranzisztorral meg heg lehet oldani ?
És ha igen milyen típusút ajánlasz vagy is feszültségűt .
(#) nagy_david1 válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
A shunt ellenállás nem azért shunt mert más mint a többi. Alkalmazásából kapta a nevét.
(#) elektro95 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
jó és akkor a hestorén tudok venni mert én nem találtam pedig kerestem?
(#) proli007 válasza dannu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hello!
"integrált erősítő kimenetét"
Nem tranzisztorral, hanem egy integrált áramkörrel.. (pld. egy LM358-al.)
üdv! proli007
(#) dannu válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Valami más megoldás nincs ? Smd nehéz forrasztani :S és nincs is itthon

Kijavítottam a vulgáris kifejezést. Kérlek figyelj oda egy picit! --vicsys
(#) nagy_david1 válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Honnan találjuk ki, hogy mekkora teljesítményűre van szükséged? Mert biza a shunt ellenállásnál ez számít. 2W-osból van 0,39 ohm -os de ha ez kevés akkor más sztász érték után kell nézned mert ez a 0,4 nem szabvány. Sokszor a shunt ellenállás után állítják az áramkört.
(#) idlob válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Huzalellenállások között keresd, van 0,39 Ohm és 0,47 Ohm van, ezek jók lesznek. Mindenképp figyelj a szükséges teljesítményre is!
(#) nagy_david1 válasza idlob hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Kapcsolás ismerete nélkül én egyből nem vágnám rá, hogy jó a 0,4 ohm helyére a 0,47 ohm is.
(#) elektro95 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
24v és 3A menne át rajta egy táp elé kellene
(#) nagy_david1 válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Mostmár sejtem mi a helyzet. Neked egy 24V 3A-es tápod van. Erre a shunt-re vagy valami áramgenerátor vagy valami áram mérésére használt műszer van rákötve. Ha 24V 3A lenne az ellenállásodon akkor melegedhetnél mellette télen. De ha talált a feltételezésem akkor mindenképpen egy 3W-os ellenállásnál nagyobb kell. Szűkön elég ez is. Ha nagyobb értékű ( ohm) ellenállást teszel be több feszültség fog rajta esni, így ha áramkorlátozó szerepet töltött be az ellenállás akkor még 3A előtt le fog neked tiltani. Ha kisebbet akkor meg fordítva. Ha műszer van rajta akkor meg elmásznak a munkapontok. Ha egyik feltételezésem sem talált akkor légyszives mellékelj egy kapcsolást.
(#) elektro95 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
hát a hestorén találtam ezt a tápot és ehhez kellene http://www.hestore.hu/prod_10029501.html
(#) idlob válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hát akkor, ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor vegyél 2db 0,82 Ohm-ost, és kösd őket párhuzamosan. 3A mellett nem esik rajta 1,5W teljesítmény se, szerintem két db 2W-os eredőjeként kapott 4W bőven jó, de ha tutira akarsz menni, akkor 5W-osakat vegyél.
(#) pucuka válasza elektro95 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Két lehetőséged van. Vagy beleteszel egy ellenállást azok közül, amit idlob ajánlott, nagy bajt nem okozol vele, mert az áramkorlát úgyis állítható, és lényegtelen hogy 3, vagy 3.05 A nál korlátoz. Ha precíz akarsz lenni, akkor veszel ellenálláshuzalt, és a megfelelő hosszúságút levágva, esetleg feltekerve magad előállítod. DE ha megveszed a KIT -et, abban úgyis benne van.
(#) norbigal hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Üdv.

Nem tudtam pontosan melyik fórum témába sorolni a kérdésem a többezer közül így hát inkább kezdő kérdésnek írom. Amúgy is kezdők közé tartozom. Tehát: Kedvtelésből csinálnék egy riasztó berendezést. Abszolút kezdő szinten, csak annyit gondoltam ki, hogy lenne egy mozgásérzékelő, amely - ha vki ólálkodik a házban - bekapcsol és elindít egy hagyományos 12V-os astabil multivibrátort, amiben nem 1-1 hanem pl. hasra ütve 20-20 SMD led lenne. Ezt idáig még meg is bírom csinálni, de szeretnék bele egy olyan kapcsolót, ami egy tartalék tápforrást biztosít akksi formájában. A kapcsolónak pedig azt a szerepet szánnám, hogy HA pl. vki lenyomja a ház biztosítékát, akkor az áramkörre kapcsolt tartalék akkumulátor elinduljon, és rögtön villogjanak a LED-ek.

Ha ennek ellenkezőjét kellett vna megoldanom, akkor tudom, hogy tranzisztorral meg lehetne oldani a dolgot, pl vmi földelt emitteres kapcsolással, mely szerint ha a bázis-emitterre adok 0,6-0,7V-ot akkor kinyitja a collector-emitter ágat amire kötök vmi nagyobb feszkót.
De nekem pont valami fordított kellene: Ha megszűnik az eredeti vezérlő feszültség, akkor kinyisson valamilyen kapu az akkumulátor feszültségének. Már agyaltam, hogy tranzisztorokkal és/ vagy logikai kapukkal, hogy lehetne megoldani, de nem jut eszembe semmi használható pont erre a célra.

Van valami alkatrész kifejezetten erre, vagy kapcsolás, vagy akármi? Egyáltalán milyen néven keressek rá neten ha van ilyen? Örülnék ha tudnátok segíteni.
(#) idlob válasza norbigal hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Legegyszerűbb talán, ha egy 230V-os relé bontó (NC) érintkezőin keresztül táplálod az áramkört.
Vagy valami hálózatról működő egyenáramforrást (pl. akku töltő köre) használsz fel arra, hogy "földre húzd" a multivibrátor tranzisztorainak bázisát. Azaz: megépítesz egy szokásos multivibrátort, és kibővíted úgy, hogy a tranzisztorok bázisai és a GND közé bekötsz 1-1 NPN tranzisztort úgy, hogy az új tranyók kollektorai az mv. tranyóinak bázisaira, az emitterek pedig a GND-re kapcsolódnak. A töltőt és az akkut egy diódával "elválasztod", az új tranyók bázisait összekötöd, és a dióda elé kötöd megfelelő (kb. 10kOhm) ellenálláson keresztül.
(#) idlob válasza dannu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
LM358 nem csak SMD-ből van, csak ezt linkeli automatikusan az oldal.
(#) elektro95 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
köszi a segítséget majd veszek hozzá ellenállást hogy biztos ami biztos legyen
(#) proli007 válasza dannu hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hello!
Az, hogy a link egy SMD-re mutat, az tőlem független véletlen dolog. Ha kerestél volna, láthatod, hogy sima DIP tokozásban is van.
Erősíteni 10mV-okat, egyszerű tranyóval nem lehet. Bár az IC-ben is tranyók vannak, csak éppen egy kazallal. Gondolom azt nem szeretnéd utánépíteni. Egyébként az IC-hez még 2-3 ellenállás szükséges csak.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza norbigal hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Hello!
"vmi földelt emitteres kapcsolással, mely szerint ha a bázis-emitterre adok 0,6-0,7V-ot akkor kinyitja a collector-emitter ágat "
Ezt most is meg tudod oldani. Mert valami csak tölti az aksit, mikor van hálózati feszültség. Ennek feszültsége pedig magasabb, mint az aksi. Tehát ha egy PNP tranyó emitterét az aksi feszültségére kötöd, a bázisát, meg egy ellenálláson keresztül a töltőre, akkor ha van villany zárva van a tranyó, ha meg nincs, akkor a töltő feszültsége leesik, és kinyitja a tranyót.
Persze ez csak ötlet, pontos tipp akkor adható, ha valaki látja az egész rajzot..
üdv! proli007
(#) szucsip hozzászólása Júl 20, 2011 /
 
Sziasztok!

Ha van egy kapcsolás, ahol egy TL494 es IC haj meg egyéb félvezetők közbenjárása nélkül egy-egy N-MOS fetet, ami földelt source-ú, azoknak a FET enek a lezárását hogyan lehet gyorsítani (G-S ellenálláson kívül?)?
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Júl 20, 2011 /
 
Szia!

Ha megnézed a felépítését a TL494-nek akkor két kimenetele van. Mind a kettő 1-1 tranzisztor. Én mindkettőt ellenütemben felhasználnám. Egyikkel nyitnék, másikkal zárnék. Legalább is én így csinálnám.
Következő: »»   1401 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem