Fórum témák
» Több friss téma |
Azt szeretném kérdezni puffer után milyen értéket kell mérnem ami meg felelő mert mikor a gnd-vel mérem a kor jó az érték de mikor a (+-) mérem a kor mutat magasat .Három szálas a trafóm 2x29V 300W,Vagy avval az értékel nem kel foglalkoznom.
A 2x29V szekunder feszültségből a terheletlen puffereken +/-40V fog megjelenni. Volt ilyen trafóm hídhoz, kipróbáltam, működött, csak nagyon komoly hűtés kellett hozzá. Bővebben: Link
A voltmérőddel lehet gond, vagy hálózati feszültség lökések tréfálnak meg. Mint előttem is ajánlották, köss a pufferekre terhelést, 10k ellenállást például.
Köszönöm így már van el képzelésem hol hibáztam.
Kérdés:
ha a -/+rá mérek annak kell 40V mutatni?
A mérés így néz ki.
Esetedben az AC 2x29V, a voltmérők a 33,33,66 helyén 40,40,80 V-ot kéne mutassanak.
Köszönöm így már tényleg értem .Ez volt az egészbe a problémám .Így mér meg nyugodtam hogy rá köthetem.Mert idáig 12v hajtatom és nem volt valami élvezhető hangja,kevés volt neki a 12v szerintem.Még egy szer köszönöm a segítséget.
Mikor leellenőrizted a tápot, a puffer kondikat süsd ki mielőtt rákötnéd az erősítőt. Ne feledkezz meg az élesztés szabályairól, olvasd el a tegnapi hozzászólásokat
Találtam egy jobbnak tűnő trafót a merésről mellékelek képet ,segítene, hogy ez jó lesz e hozzá :köszönöm:
A trafó feszültsége elég magas, de meg lehet vele próbálni. A kivezetésnél meg kéne nézni, a szekunder huzalátmérőjét. A fotó alapján nehéz megállapítani. 0,8-1mm kéne, hogy ne melegedjen túlságosan a trafó.
pufferelés után ilyen értéket mutat 2x20000uf van rajta . Ezt nyugaton rá köthetem? Mert kicsit ijesztő. Ebbe még kezdő vagyok.Jól jön a szakmai tanács.
Nincs ebben semmi ijesztő. 60W izzó legyen a trafó előtt, polaritás helyes legyen a bekötés és kellő hűtés kapjanak az IC-k, ügyelve, hogy az IC hűtőfüle a negatív tápon van. Hangszóró nélkül a kimeneteken 0V egyenfesz. lehet bekapcsolás után.
Hello. Régebben csináltam egy hidalt 2 IC-s erősítőt. eddig szigeteletlenül volt egy bordán egy alutömbbel. A bordát venti hűtötte. Jó is volt ez a hűtés mert az IC kézmelegnél jobban nem melegedett. Annál inkább a trafója ami kicsi volt neki. Így szert tettem egy hifi kasznira amibe csináltam egy klaszz 500W-os trafót amivel terhelésen se esik 35V alá a tápfesz. Emelett megkapta a hifi gyári bordáját amire úgy szereltem hogy :IC-->szigetelés-->alu lap-->borda. A csavarok feje alá pc táőban levő műanyag alátétet tettem. Az elszigeteléssel nincs is baj viszont az ic nagyon forró és a borda lassan melegszik át. Az IC egész felülete felfekszik a szigetelésre és az alukra de mégis. Az IC sokkal melegebb mint a borda. Esetleg nem lehet hogy a szigetelő vasrag vagy nem tudom és azért nem adja át a hőt? Ettől függetlenül nagyon jól működik a cucc csakhát buliba így közbe fog lépni a hővédelem. Próbáljam meg más szigetelővel? Esetleg sütőpapír? Mivel szilikonból nincs két ekkora darab és csillámom sincs Ja és van hővezető paszta is alatta.
Idézet: „Az IC egész felülete felfekszik a szigetelésre” A helyes sorrend: IC, alu (hűtőtönk), szigetelés, hűtőborda. 40x40x5 mm alu hűtőtönköt használok, az vált be. A hűtőtönk és a borda közé sajnos be kell szerezz szigetelő anyagot. Szilikon lap, vagy csillám is lehet.
Értem. Alurudtam van akkor abból csinálok tönköt mert most csak egy alu lap van. Szigetelőnek esetleg valami más nem jó?
Hali. a TDA7294 sajna becsodolt. Utanna fogtam valami egyszerubet ez >> http://www.hestore.hu/prod_10028715.html volt. Kurta jol szol. Orulok is. Meghozta az onbizalmam. Lehet nem pont ide tartozik de most nagyon jo kedvem van. Vegre megcsinaltam) Eleg jol sikerult bedobozolni is ) es 2 aram bemenetel van 1 220 a trafohoz. 1 meg egyenest a taphoz Auto/Motor aksirol. Am koszi az elozo segitsegeteket. Kozeljovoben ujra belevagok a TDA 7294 nek. Hali
Sziasztok,
autós erősítőbe szeretném építeni a 7294-et, mert szükséges lenne és egyelőre FET-es végfokokkal nem bírok... Az első kérdésem, hogy adatlap szerint +/- 30V, 4Ohm terhelés esetén leadott zenei teljesítménye 100W. Ez megfelelő lenne, a táp amiről jár stabilizált. Mekkora a felvett csúcsárama ilyenkor? A kimeneti csúcsárama 10A lehet. Hidalva, 4Ohm-mal terhelve, szintén +/- 30V tápfeszültség mellett mekkora a kimeneti csúcsárama? (Lehet-e 4Ohm-ra terhelni +/- 30V mellett? Olvastam valakitől, hogy +/- 28V-nál terhelte 4Ohm-mal tartósan és bírta.) Profi lenne, ha konkrét mért értékeket tudnátok mondani. Köszi!
Én 36V tal is használtam 4 ohmon és bírta. Most 36v tal megy 8ohmon. A különbség hogy a 4 ohmnál kicsi volt a trafó és visszaesett 8 ohmon meg bivaly trafó van és nem esik vssza.
Köszi, akkor belefér a 4Ohm, ez jó hír.
Mért áramfelvételről tudnál írni?
A 7294-nek sok a 36V 4 ohm -ra. Az ideális 25-28V, 30V az még a határeset. Nem probáltam, de talán beleférne...
10A elvinne 2db 7294-et. Vagy egy 7294 hídat. Szerintem bele fog férni a 30V 4 ohm -ra. A hővédelem kicsit előbb bekapcsolna, de megfelelő hűtést amúgy is elvárt dolog.
Tehát tokonként nagyjából 5A-es csúcsárammal számoljak. Akkor a sub-hoz jók lesznek, de előre kell valami mást nézni, mert sokat zabál. Köszi!
Gratula hozzá. A 1554 kezdésnek teljesen jó. Nekem is az volt életem első erősítője, a mai napig megy. A következő lépés lehet a TDA 7294. Az alapokat ezen a kis TDA "tesón" megtanúltad, most már nekivághatsz a keményebb diónak a 7294-nek. Sok sikert hozzá.
Igen számolhbatunk 5A-el. Csúcsban akörüli a maximális áramfelvétel löket, ha emlékeim nem csalnak, de mintha kevesebb rémlene. Butaságot nem akarok mondani, ezért megmérem neked holnap, ha pontos maximális áramfelvételre vagy kiváncsi. Ma már nem tudom "megereszteni" a 7294-et, mert most már estefele nem díjjaznák a családtagok, ha nekiállnék dübörögni.
Kanhtal huzalos műterhelés?
Köszi, örülnék ha megmérnéd!
A csúcsáramot ki lehet számolni. 30V/4 ohm = 7,5A. Ettől csak kevesebb lehet, mert nem lehet teljes tápig kivezérelni, illetve az IC a maximális áramot 6,5A -nél korlátozza.
Ez az áramkorlát érvényes híd kapcsolásra is. Ha ezt végig gondolod, akkor rájössz, hogy a híd kapcsolást miért csak 8 ohm terheléshez ajánlja a gyártó.
Hello!
Ha 4Ω-mal szeretnéd terhelni, miért nem párhuzamosítasz több 7293-at? Alkatrész ügyileg is jobban járnál, mert oldalanként csak a master IC-t kéne "körbe pakolnod". Mások is szokták ezt ajánlani, csak egy ötlet. Hidalva a +/- 30V tápfesz. 4Ω-ra nagyon sok szerintem. 8Ω-tól fölfelé érdemes hidalni, ahogy utalt arra Reloop is.
Nem, egy 30cm-es mélynyomó a terhelés. Délután meglesz a mérés...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |