Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Akciós FET-ek a HQ-nál !
Nézd meg ugyanazokat a FET-eket a hestornál, nem minden típus van, de én egyet néztem meg, de ott olcsóbb.
A leválasztó trafó tényleg borzasztó drága, fél éve ajándékoztam el kettőt és egyet kidobtam mert foglalták a helyet. Mondjuk ezek kicsik, kb. 0,5A-esek voltak, de a szkóphoz vagy egy vezérlés kipróbálásához elég.
Most nézem itt laksz a szomszédban. Ha érdekel valamilyen magot tudok adni ha van időd meg kedved tekergetni a mai rézárak mellett. Háromoszlopos trafóból (20cm2) van feleslegem, azon van is 3x220V de vékony, 0,8-as vagy 1-es huzalból és persze súlya is van. Azt azért már nem adnám ajándékárban.
Nem arra gondoltam, hanem erre:
Tietze-Schenk Analóg és digitális áramkörök. 230-as kapcsitáp topik, 804637-es hsz-ben az egész könyv, illetve a 909686-ban a tápegységek fejezet.
megpróbálom kivárni a cégnél a selejtezést hátha lesz a cuccok között leválasztó is
Köszönöm a kedvességedet de egyenlőre kivárok hátha lesz és nem kell vele bíbelődnöm
Ismerem a művet, nekem is meg van. Igen jó mű. Csak ajánlani lehet általános elektronikai ismeretek megszerzésére.
vezérlés próbához van labortápom.Én csináltam ugyan,de azért működik.(0-3A-ig terhelhető áram korlát beállítási lehetőséggel)
Ennyire ne sajnáld le magad,nem olyan nehéz ez a gép elkészítése,pláne hogy dolgoztál szervízben,ha nem is tanultál ott valami sokat(ezek szerint).Nem kell bemutatnod hogy mid van,hanem hogy mire jutottál.Inkább a gyakorlatban lévő méréseket vitatnánk meg.
T.Gábor!
Köszi,hogy föltetted az orosz oldalt és a KOLT-2 rajzot. Érdemes azon az oldalon "körülnézni"vannak "csoda"dolgok pl mi a szakértői véleményetek a toroid kivitelű főtrafóról?-vanbenne elég hely és jóllehet hűteni. :smoke:
Nagyon szívesen,a fórumért és tagjaiért bármit ami tőlem telik.A toroid főtrafóról már beszéltünk kicsit,volt ki épített is ilyen megoldással sikerrel.A beszerzésről,árról és típusról viszont szinte semmi infóm.Az orosz kollégák közül sokan használják gépeikben.
Pedig leírtam azt is már többször, nem figyeltél. :yes:
Tali, 60x30x20-as méretű M2TNC anyagú szigetelt gyűrű, ára nettó 928Ft volt másfél évvel ezelőtt. Az adatait meg tudod nézni az oldalukon.
Szia Zsolt!
Mais ott jöttem el a Taliék előtt,de rohanásban voltam és nem mentem be. Milyen tapasztalataid vannak a gyűrűporvasmagokkal kapcsolatban? A 60x30x20-as toroid mag 40KHz egy Colt méretü gép tekecsadatait csakúgy kb közölnéd. :smoke: /ha kell gyakran járok Vácon és útbaesik a Tali szivesen intézek akárkinek anyagot - egy a gond az értékesítő szaki nemmindég található-telefonos egyeztetés/
Ha tényleg bemennél és körülnéznél azt nem bánnám, nem kéne nyűglődnöm annyit egy új rendeléssel, fejből a Zoltán sem tudja hogy éppen van-e ami nekem kell hiába hívogatom.
Ami kéne: 60x30x20-as M2TNC gyűrű (ez elvileg van), 10x6x5-ös M2TNB gyűrű (elvileg ez is van), és kéne még 35-40mm átmérűben és 20mm átmérőben gyűrű szintén M2TNC anyagú és szigetelt. Sokmindent már nem fogok építgetni ebben az életben, vennék annyit hogy egy darabig elég legyen. Milyen porvasmagra gondolsz fojtóhoz kell? A gyűrűs főtrafóra 38 menet primert tettünk ha jól emlékszem.
Márcsak a jövőhéten megyek olyan napon mikor a Zoltán is ott van mert ez nem egy üzlethelység hanem egy nagy műhejcsarnok a valamikori HAGY területén ahol 4-5 emberke dolgozik (körbe romok).
Előtte telefonon az időpontot megtágyalom. Főtrafónak kell a mag csak azért írtam porvasmagot met a lapjukon így szrepel. Magánban írd meg miből menyi kell!
"Milyen tapasztalataid vannak a gyűrűporvasmagokkal kapcsolatban? "
Szerintem ferritre gondoltál nemde? A porvas nem igazán alkalmas inverteres hegesztő főtrafónak- szerintem. A Gee Lee által említett M2TN-C biztosan ferrit.
A Taliék lapján ilyen císzóalatt szerepel a feritgyűrű-természetes,hogy arra gondoltam.
Üdv
Én elég kezdő vagyok és arra gondoltam, valaki akinek megvannak az ehhez a hegesztőhöz tartozó .lay fájlok elküldené nekem ? Előre is köszönöm a segítséget .
A "lay" file-ok meg nem fognak mukodo keszuleket szulni neked ha nincs tapasztalatod az osszeallitashoz, epiteshez, eleszteshez, szerintem lapozz vissza "par" oldalt, van tobb verzio is es tanulhatsz is... kellemes napot!
Olvassunk csak vissza az elejétől a végéig,mert nagyon könnyen a pénztálca látja a kárát!
Nos akkor előkapom a jegyzetfüzetem és átolvasom ezt a 213 oldalnyi anyagot . Hátha átfutottam valami lényeges infón.
Egy dolog ami érdekelhet mindenkit!
annó ugye az áramváltó tekercset 80 menetben határoztuk meg! ha a kimenő áramerősség több volt mint amennyit akartunk, akkor a poti elé az 510 OHM ellenállás helyére 820ohm-1K ellenállást tettünk vagy akár még többet!(140 A esetén) 4db pl. HGTG30N60A4 IGBT került beépítésre Most egy kis kísérletezéssel változott, ez most úgy néz ki, hogy meg sporolunk 2db IGBT-t tehát 2db HGTG30N60A4 kell, (140A-re számolva)de az áramváltó tekercs menetszámát csökkentsük még tovább akár 60-70 menetre porvas gyűrűnél ami 24-14-8 mm sárga egyik oldala fehér! Az 510-560Ohm ellenállást hagyjuk és az áramváltótekercs menetszámát alakítsuk ki úgy, hogy a kívánt áramerősséget kapjuk.
feltételezve a jól kialakított főtrafót az áramváltó tekercs akár 50 menetre is csökkenhet ahhoz, hogy 140 A áramerősséget kapjunk!
Most tesztelgetem ezt egy gépen, ugyanis a poti elé már az 510Ohm helyett 1.8K ellenállást kellett tennem, hogy 140A kapjak! Ezt nem láttam jónak, mert a leragadás védő (erdgab) ebben az esetben 55A-re korlátozott csak vissza! Ezért leszedtem az áramváltó menetszámából ami most az én esetemben 60, így az ellenállás értéke 560Ohm-ra változott vissza, de az áramerősségem úgyan úgy 140A! A leragadás védő így 30A korlátoz vissza! Ez azt jelenti, hogy 2mm-es pálcát is simán lehet letörni leragadáskor és a gépet sem terheli jobban! Gondoltam írok!
Üdv Barátom!
Látom,azért serénykedik kelmed. Az elgondolás jó és köszönet érte,de,ha már itt tartunk s nálad éppen kéznél a masina még egy javaslat,egy kísérletet megér,változtasd meg,vagyis növeld meg az 1,6 ohm ellenállást (áramváltó lezáró ellenállása) néhány tizeddel,ekkor is változni kell a szabályzásnak.A poti felső (1,8k) ellenállás változtatásával nem próbálkoztál?Oda 2-2,2k téve kisebb lesz a beállítható minimális kimenő áram (lehet,hogy a max. kimenő is lefele csúszik),minden esetre a kimenő minimális áram biztosan csökkenni fog.Néhány hete javasoltam egy fórumtársnak ez utóbbi megoldást,mert nem tudott vékony 0,5mm lemezeket hegeszteni,teljesen letekerve a potit is túl erős volt még a gép,neki bejött.Gondoltam,én is írok valamit.Mostanában nem sok időm volt,mert a "meósom" lekötötte minden időmet,talán,megbocsátanak a moderátorok.
T Kollégák
Erről az áramváltókról mi a véleményetek? :smoke:
Ezt a oldalt ismerite?Ki tud róla közelebbit?Érdemes megnézni-én nemtudtam kideríteni honnan van és hogyan lehet rendelni tőlük.
http://stores.ebay.com/audiosector/_i.html?_fsub=2327408017
Először nagyon szép unokád van! Gratulálok!
A poti felső ellenállását mindig be kell szabályozni annak függvényében, hogy a frekvenciát ne dobja el, ez annó 2.2k potinál 1.3k volt 2.5k potinál 1.5-1.8k lett ezzel sokat nem lehet tenni! De még ma megnézem a minimális kimenő áramot ennek az ellenállásnak a változtatásával úgy, hogy a frekit még ne dobja el! az 1.6 ellenállást már cseréltem 1.5-re ebben az esetben is csökken a kimenő áramerősség teljes tartományban, nem csak a minimum, hanem a max is. Elvileg 5-165A tud a gép, ha ezt az értéket 140A-re korlátozzuk azért, hogy védjük a gépünket és az 510R ellenállást növeljük 820R-1K-ra ennek érdekében, akkor az alsó 5A érték fel megy 20A-re vagy még tovább! A 140A azért választottuk, hogy a gépünket ne terheljük túl és a főtrafóra tekert szeku vezeték max 6mm-es keresztmetszete miatt! A 165A-hez már erősebb szeku. vezeték kellene, de akkor az E65 magot is nagyobbra kellene cserélni, legalábbis nagyobb ablakúra! Egyébként 0.5mm-es lemezt hegeszteni elektródával nagy bátorságra utal, ehhez 0.5-1mm-es elektróda dukálna...remélem van az illetőnek!
E20-as légmentes trafóból nagyon jó! Hiszen az áramváltót sem muszáj gyűrűre készítenünk! Éppen úgy mint a gate meghajtót sem sőt, ez utóbbi gyűrűvel jobb szkóp ábrát kapunk és mind két oldalon egyforma jelalak lesz ami a gépünknek csak kedvez! Viszont nehezebb jó szigeteléssel kialakítani! Az áramváltónál viszont csak egy tekercs van így oda jó!
Megnéztem a min.áramot ez 6A az áramváltótekercs 60menet!
Hello mindenkinek! Régi álmom, hogy építek egy TIG gépet, persze egyből inverterest. Aztán ahogy olvasgattam a fórumot rájöttem, nem biztos, hogy ez jó ötlet. Építettem már jó pár dolgot főleg erősítőket...stb de lehet ez meghaladná a tudásom, csak villanyszerelő végzettségem van és ezen az oldalon elég sok a kínai fogalom számomra! Kb 8 éve építettem egy MIG-gépet ami ma is tutin működik akár napi 24-órában de persze csak trafós cucc. A kérdés az lenne, : át alakítható -e ez úgy, hogy TIG ként is használható lagyen? A nagy feszes gyújtást egy sterimob gázolaj égőfejből kioperált nagyfesz gyujtóval gondoltam meg oldani? Ugye itt a problémát az okozza, hogy az a pár ezer volt ne kerüljön vissza a diódákra és a kondikra ezt nem tudom , hogy lehet meg oldai! A gépben a trafóra a szekunder tekercs kétszer van feltekerve és egy-egy diódával van egyen irányítva, a primer 6-fokozatban van megcsapolva kb 16-18 volt van a szekunder oldalon a kondik és a fojtó után a legkisebb fokozaton! Hogy lehet meg oldani pl fokozatmentesen a szabályozást fet-tel vagy tirisztorral ? Nem vagyok teljesen sötét a témában, ha van kapcsolási, rajz panelrajz némi segédlet, meg tudom építeni a dolgokat! A segítségeket ötleteket előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |