Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Helymeghatározás épületben hogyan?
Témaindító: gosztola.laszlo, idő: Ápr 4, 2007
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a tartalmas hozzászólásokat. Ezt az oldalt ismerem, de nem értetem a működési elvét. Most átolvastam vagy ötször szóval kezd homályosodni. Most egyelőre úgy fest maradok az ultrahangos verziónál. valahogy kevesebb hibalehetőséget érzek e megoldásban mint az rádiós verzióval. Gory: igazad van ígyis úgyis kell egy külön kommunikációs sáv a sarkok és a robot közé szóval édesmindegy az elrendezés. Már csak azon törpölök, hogy az irányát hogyan lehet így meghatározni a pontból pontba megyek, vektort számolok módszeren kívül. Idézet: „akkor már inkább GPS (a GPS is tud cm-es pontosságot ha beszerzed a megfelelő berendezéseket hozzá és a licenszet, füldmérők használják, de húzós ára van).” Amire te gondolsz az a differenciál GPS. Nem olyan nagyon huzos az ára.(persze ez relativ). Kettő darab gps kell hozzá, amely radios kapcsolatban van. Az egyik egy referencia ponton van amelynek lehet tudni a pontos koordinátáit, es itt méri egy normál gps vevővel a koordinátákat. A mért adatok és a referencia pont ismert adatai alapjan megvan a szándékos + természetes torzitás mértékének az összege. Ezt átküldi a másik gps-nek amely a sajat mért adatokbol és a referencia gps által küldöt torzitás mértékéből kiszámolja a pontos (1-2 cm) poziciot. A két gps között a (1-2cm pontossághoz) max távolság kb 20-30km lehet. Az adott település geódétáitol megtudhatod a referencia pontokat. A város különböző terülétén kb. 1cm átmérőjű csavarokat találsz a legkülönbözöbb helyeken a járdában rögzitve. Na ezek a referencia pontok amelyeknek tudják a pontos koordinátáit. Na ez is jó hosszú lett... Bocsi... Idézet: „Scanmen: RFID: nekem majdnem folyamatos helyzetmérés kellene. Azt, hogy bizonyos pontokra érve tudja magát kalibrálni az nem elég.” Tényleg nem kötekedés képpen, de az RFID csak az extra pontossághoz kellene. A rendszer lényege az lenne hogy MINDIG ugyanarrol a pontrol kellene inditani a fűnyirot. A rádios rendszer szerintem bonyolultabb. u.i. Egyébként én sem mindig az egyszerüb megoldást választom, mert szeretem a "nem lehet megoldani" feladatokat.
Sziasztok,
és ha tényleges, hangfrekis vezérléssel működne a dolog? Pl, amikor nekimegy valaminek, az ugye csattan, vagy kattan. Ezt ha érzékeli egy mikrofon, azt egy jelfeldolgozó értékelhetné, és parancsot adhatna az irányváltó egységnek, hogy kanyarodjon valamerre, egészen addig, amíg ismét szabad az út. Vagy teljesen megfordulhatna, és mehetne vissza a fűnyíró a kiindulási pont felé, de mondjuk 30 centivel arrébb, vagy amennyit beállítunk neki. Mondjuk ez a módszer inkább szabályos alakú területre jó, pl. focipálya... A mikrofont helyettesíthetné egy egyszerű végálláskapcsoló is, mondjuk amiket a bútorvilágításhoz használnak. Ezt meg lehetne bonyolítnai, hogy pl. ha a jobb elejével ütközik, akkor balra forduljon, és fordítva. A hangfrekis megoldás onnan jutott eszembe, hogy használtak ilyesmit robotkezeknél. Szervomotorok húzták össze a robot ujjait, amiknek a végébe mikrofonkapszulák voltak építve, és mikor teljesen rászorultak a megfogandó tárgyra, akkor zajt csaptak, ezt érzékelve a mikrofonok, leálltak a szervók, és jöhetett a következő mozgás, pl. a tárgy felemelése... TaTa
Szia!
Dehogy veszem kötekedésnek... Meghallgatok minden ötletet, és a végén ki fog alakulni a lehető legmegfelelőbb megoldás. Most jelenleg ez a Gory féle ultrahangos rádiós kombó. A dolgot úgy terveztem, hogy a fűnyíró elején legyen egy 180 fokban foragatható szintén ultrahangos távolságmérő. Mintegy radarként szeretném használni. Ezzel képet kapok arról, hogy nem került e valami extra tárgy a elénk, illetve a mesterséges intelligencia ez alapján döntené el a helyes utat. Már csak a távolságmérő és a "radar" zavartalan együttműködését kell kitalálni.
Persze meglehetne oldani mezei ütközésérzékelőkkel, és egyéb szenzorokkal is. De én szeretném megoldani a minél pontosabb pozíciómérést. Tudom meg lehet oldani a problémát enélkül is, de Scanmen utóirata rám is érvényes.
Szia Lucifer,
ha szereted a kihívást, az jó dolog... sőt! Közben eszembe jutott egy nagyon penge unokatesóm, aki nagyon nagy ász a riasztók építésében. Mondjuk már vagy 15 éve nem hallottam felőle. Na mindegy, a lényeg az, hogy egyszer készített egy étterembe riasztót, valami passzív infrás, vagy milyen cuccot, már nem emlékszem pontosan. A lényege az volt, hogy a felügyelni kívánt területet tetszőleges méretű szektorokra osztotta fel a kütyü, pl. 20x20cm oszlopokra. Be lehetett állítani a kapcsolásban, hogy behatoló esetén hányadik szektor megsértése után szólaljon meg a riasztó. Tehát a rossz bácsi akár percekig is téblábolhatott a helyiségben abban a tudatban, hogy nincs riasztó. Közben meg akár az első szektorsértésnél el volt küldve a riasztójelzés pl. a tulajnak, vagy a zsaruknak, így volt idejük odaérni. Ezt is lehetne használni valami helymeghatározásra, de sajnos sem ezelőtt, sem ezután nem hallottam ilyen ketyeréről, lehet valaki tudja, miről zagyválok... TaTa
Gondolom Infraledek, meg szemben velük vevők voltak a falakban 20 cm-s távolságokban. Így abból, hogy mely kapuk jeleztek szakadást tudtad hol van a paciens. Célora sajnos nem túl alkalmas. Kellene egy infra rahedli led, meg ugyanennyi infravevő. Meg hát ezeket bevezetékelni...
Amúgy riasztós szektoros dolog nem újkeletű. Gyári cuccok is használják. Pl. van egy bolt. Vannak fent mozgásérzékelők. A tulaj a csak a főajtón mehet be nyitáskor, mihelyst megsérti az első zónát, azonnal élesedik az időzítő ami alatt be kell ütni a kódot. Ha pedig valami hátsó raktár érzkelője észlel először azonnal riaszt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |