Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1406 / 3959
(#) wtc válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia!
Köszi a válaszod, de a stabkocka az csak az 555 áramkörét vezérli azaz bírnia kellene, a -24V-ot mert a motor 24 voltos azt irf540 fet vezérli a +24V az meg persze simán rákötve a motorra.
(#) Kray hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Sziasztok!

Kezdő vagyok és kitaláltam magamnak, hogy milyen jó lenne építeni az akváriumomhoz egy olyan ledes világítást, aminek szabályozhatom a fényerejét. Nem tudom, hogy erre a célra ez a tápegység jó lenne-e: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/labortapegyseg.html
illetve, hogy a szabályozható Led-ek csak a Power ledek? Vagy a simák is jók lennének?

Köszi előre is a válaszokat!

Üdv
(#) ha6qt válasza wtc hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Még csak most néztem meg a kapcs rajzot.

A Mínusz 24V az elírás, vagy tényleg annyiról hajtod? Mert akkor 7912-t kell alkalmaznod, nem 78XX-et.

Ha nem erről van szó, akkor van egy olyan érzésem, hogy a motor induktív lökése lövi le a stabilizátort. A motorral párhuzamos dióda jól van bent? Esetleg pár ohmos-nanos LC párossal próbálkozz a stabkocka előtt.
(#) ha6qt hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Még mindig nem tudná megmondani senki, hogy melyik félvezetővel lehetne biztonsággal, jelentős hődisszipáció nélkül 12V 15-20A-t kapcsolni? 12V 2-3A az állandó terhelés, átlagosan 8A, ritkán érné el csak impulzus szerűen a 15A-t, és szinte soha a 20A-t

Relé kiváltására kellene.
(#) janikukac válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia ! Kezdő vagyok én is, de erre azt kell mondanom : JUJ! Hát sima ledek is lehetnek, csak ne normál fényerejű, hanem magas fényerejűek, és a szabályzást sokkal egyszerűbben meg tudod oldani, nem kell egy ilyen több 10 ezres projektet véghez vinni. Van egy IC LM317T, amit 20-25V-ig lehet szabályozni 1,30-tól, de ezt is butaságnak tartom, mert ha egy megfelelő potmétert elé raksz, azzal simán birod szabályozni , és semmit nem kell építened, méghozzá gazdaságos is.

Remélem tudtam segíteni,várom a kérdéseket.
(#) ha6qt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
- Jó napot kívánok! Kérek két kiló krumplit!
- Tessék, itt van 1 kiló barack!

(#) Kray válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Igen tudom, hogy Jujj a kérdésem Nagyon kezdő vagyok. Ellenben ha pár dolgot sikerül megépítenem, akkor biztod jobban átfogom érezni a dolgot és rájövök a titok nyitjára.

Valamilyen kapcsolást tudnál nekem mutatni, hogy mit mivel kellene összekötnöm?

Ha jól sejtem a bemeneti áram lehet konnektorból is ugye?

Amit még nem teljesen értek ennek az IC-nek hogyan tudom szabályozni az értékét? Merta potinál csavargato,. De itt?
(#) ha6qt válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Jól látom, hogy a fent említett IRF 540-el is kapcsolhatok 16A-t?
(#) janikukac válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Nem a kérdés a jujj, hanem amit mutattál.

Tehát előbb tisztázzuk hány darab ledet, milyen színűt szeretnél alkalmazni, mekkora feszültségről?! Hogy értve konnektorból? Ha trafót vagy kis adaptert kötsz elé akkor mehet "konnektorból". Az IC elhagyható, ezt mondom, csak egy poti kell, aminek az értékét úgy tudjuk kiszámolni, hogyha elárulod a fentebb kérdezett dolgokat.
(#) Kray válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Na elmondom, hog mi hogy gondoltam
első lépés villásdugóval szeretném konnektorból venni az áramot. Ehhez kell ugye a generátor ami leszabályozza, mert a Ledek nem bírnák

Két sor led kellene, az egyik kék színű, a másik fehér (6500K környékű fényértékkel). 40cm hosszan kellene, szerintem elég olyan 20-20 darab belőlük (Ha ez szerinted már túl erős fény, akkor várom a darabszámot). A mélység amit meg kell világítani az aljáig szépen az 35 cm.

Azthiszem ennyi lenne a lényeg.

azért az IC működésére kíváncsi vagyok, ha nem nagyon gond és könnyen eltuod magyarázni szívesen mehallgatnám
(#) janikukac válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Nem generátor, hanem transzformátor.

Hogyha sorosan kapcsolod a ledeket akkor ha 3,2V-ot számolok ledenként, akkor 3,2*40=128V, ami nagyon nagy feszültség , és szerintem nem alkalmas így alkalmazni, ezért kéne párhuzamosan kapcsolni őket. Ha egy kis bolti adaptert veszel, ami 24V-ot 800mA bír, akkor nekem a LED-es segédprogram azt adta ki, hogy 27OHM előtétet kell rárakni a ledekre, de várjuk meg , hogy ezt egy okosabb is igazolja. Ez után az következne, hogy ki kéne számolni, mekkora potit kell elé rakni, amit O H M törvényéből ki tudsz te is számolni (hogy legyen neked is valami feladatod).

Az IC egyszerűen működik, úgy, hogy rá van rakva egy poti, pár kondi, (lehet kell ellenállás is ) és ha a potit forgatod, akkor a feszültséget tudja STABILAN szabályozni, ezért kell a IC, mert ha csak sima potival szabályozol, akkor nem lesz stabil, és ez egyéb problémákhoz vezethet.
(#) ha6qt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Gyakorlatilag 13,5V a bemenő, és ebből ideális esetben 13,5V a kimenő fesz is, tehát nem szeretném, hogy maradjon benne Elvileg vezérléskor is 13,5V-al hajtanám a GATE-jét, nyílván valamennyire ezt biztosan le kell osztani.

Szerk: Csak éppen még keresem a legegyszerűbb fetes, vagy triakos kapcsolást Semmi feszültségszabályozást nem szeretnék bele.
(#) Kray válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
A 27 OHM az hogy jöt ki neked? Már csak azért, mert ha OHM bácsi képletét használom, akkor R=U/I (24/0.8 = 30).
Ha itt használtam a törvényt, akkor ezzel még mit tudok kiszámolni? Egyébként találtam itthon egy 3LG telefontöltőt. Ezek a paraméterei:
INPUT:100-240V
50-60Hz 100mA
OUTPUT: 5.2V 800mA

Ezzel nem tudnám meghajtani szerinted? Vagy ezzel kb hány darabot tudnék kiszolgálni?

köszönöm, hogy segítesz
(#) kadarist válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia!
Sajnos 30 ohm-os ellenállás nem gyakori, úgyhog valamilyen hozzá közel álló értéket kell vélasztani. De a 33 ohm is jó.
(#) lajcsi1975 hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Sziasztok.

fóliára nyomtatással gyűlt meg a bajom , az lenne a kérdésem hogy milyen kulcsszavakkal kereshetnék rá olyan helyekre ahol nekem kinyomtatnának pdfböl fóliaterveket (amivel tudok levilágítani) és helyre közel mennyibe kerülnek ezek? De azt is örömmel venném ha valaki effektív címed tud valahol Észak Bp. környékén.

Előre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia!
Miért nem tudsz rá nyomtatni?
(#) lajcsi1975 válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Fogalmam nincs , lehet öregedik az opc hengerem , utoljára 1-2 hónapja nyomtattam fóliára akkor az még 2 rétegen megfelelő volt , de most már úgy is foltos. Mindemellett papirra jól nyomtat még.
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Jani te mindent simán potméterrel szeretnél megoldani. De utána se merek számolni, hogy 30-40db LED egy potin mekkora teljesítményt fűtene el. Sok kicsi sokra megy. Mindenképp huzal poti kéne és annak az ára meg jócskán felette van egy egyszerűbb elektronikának. De gondolom sok potinak a szaga csapott már meg amint ég rajta a szén réteg így nem új amit mondok.
(#) Kray válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Egyébként nekem az is megfelelő lenne ha több blokkot képeznék és azokra tennék egy-egy potit. Fogalmazzunk úgy, hogy mint a legtöbb magyar én is árérzékeny vagyok
De minezt úgy szereném kivitelezni, hogy ne 5 trnszformátotorom legyen hanem egy és csak a potik legyenek külön kikötve valahogy. Ez így megvalósítható?
(#) nagy_david1 válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Az 5.2V 800mA táp épp, hogy elég lenne 40 LED-re cakk-pakk. Lehet 35db még jobb lenne a táp szemszögéből nézve. Én úgy oldanám meg, hogy minden LED kapna egy 100 ohm-os ellenállást és ezt az egészet egy pwm generátorral sorba. Amikor a kitöltési tényező nagy akkor maximálisan világítanak a LED-ek és csak az ellenállások korlátozzák az átfolyó áramot. Amikor a kitöltési tényező kicsi akkor pedig halványabban világítanak a LED-ek. Kicsit lehet bonyolultnak hangzik de 35db ellenállás 150Ft a pwm elektronika mindenestől meg 500Ft sincs. A LED-ek nem tudom megvannak-e de azok így is úgy is kellenének. A nap folyamán teszek fel képet is. Kicsit lehet problémát jelent akkor egy nagyon pici panel készítése is.

u.i: Külön potiknak értelmét meg azért nem látom mert nem tudsz ekkora feszültségen soros LED csoportokat kialakítani.
(#) Kray válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Nem mondom, hogy teljesen értem amit írtál De egészen logikusnak hangzik ezt a kitöltési tényezős dolgot eltudnád magyarázni nekem? Mármin értem, hog egy léptetővel működik, de ha nem szoftveresen oldanám meg, akkor hogyan léptetném? A táp méretét a mA-ból számoltad ki ugy? Úgy, hoy 20mA-nak számoltál egy ledet, ha jól gondolom
(#) nagy_david1 válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Igen, 20mA-t számoltam egy LED-re és az ellenálláson 2V kell essen ha 3.2V a LED nyitófeszültsége, a táp meg 5.2V. Egyes fehér LED-eknek 3V másoknak 3.2V a nyitófeszültsége. Ezt vagy megtudod, vagy megméred 20mA átfolyó áram mellett.

A pwm meg ara alapoz, hogy nagy frekvencián villogtatja a LED-eket amit te nem is észlelsz a szemeddel. 100% kitöltés az olyan mintha folytonos lenne a áram. Remélem kicsit tisztult.

Közben a neten pont kaptam is egy neked való kapcsolást. A különbség az, hogy neked nem 3 LED lesz sorosan hanem 1. Az ellenállás értékeket megadtam. Lehet elég lesz egy npn tranzisztor is de a FET még jobb lenne. A kapcsoláson 12V szerepel de ez ne zavarjon mert 5V-ról is simán elmegy.
(#) Kray válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Köszi Akkor csak, hogy biztosan értem-e
Nekem a + ágon bemegy az 5,2V. Az R1 és R2 ellenállás 100 Ohm. C1 kondenzátor 0,1ľf a C2 pedig 0,01ľf. C3-nál
nem tejesen értem a 25V-oltot. Annyire erősíti fel majd? Kell nekem oda annyi? Az 555 IC gondolom vezérli a PWM-et majd. (itt még most sem értem, hogy ezt én fogom tudni szabályozni? vagy hogy adom meg neki a kitöltési tényezőt?)
A P az nem tudom mi, de biztos megtalálom majd, gondolom az 1N4148-hoz tartozik.

Ha valamit nem jól értek megtennéd, hoy elmagyarázod

köszönöm
(#) nagy_david1 válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
A P az a potenciométered amit majd "tekergetsz", hogy állítsad a kitöltést vagyis a fényerőt. R1 és R2 az 1000 ohm vagyis 1k ohm. Írja is, csak nézd a rajzot figyelmesen. A 100 ohm-os ellenállások azok a LED-el soros ellenállások amiből annyi kell ahány LED-ed van. 555 egy időzítő IC és szinte végtelen nagy a felhasználási területe. A kondenzátornál a 25V meg a maximális feszültség amit elvisel. Bármi jó ami nagyobb mint 5.2V. Pl.: 10V, 16V, 25V stb. Szánj rá 10 percet és az áramköri elemeket nézd át. Legalább a szimbólumokat és akkor fogod tudni mi mi a rajzon.
(#) wtc válasza ha6qt hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia!
Igen elírás a gnd-nek értettem, és a dióda jólvan bent, csak talán azt nemtudom hogy a stab bemenetéhez és kimenetéhez milyen kondit tegyek a gnd-re hogy jó legyen?
Köszi!
(#) Kray válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Okés, igen az R-es részekre rájötem ahogy újra tanulmányoztam Már csak egynagyo hülye kérdés, mert megnt elkadtam az értelmezésben Most akor a C3-hoz kell bekötnöm még egy tápot? mert azt írtad, hogy nagyobb mint 5,2
(#) nagy_david1 válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Azt a kondenzátorra írtam és nem a tápra :no: Nem kell segédtáp. Elég amid van.
Remélem azért a fórumszabályzatot elolvastad mert nem engem fognak letolni
(#) Kray válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Értem, akkor a puffer mérete volt ott a lényeg. Köszönöm szépen a segítséget!

Elolvastam a fórumszabályzatot, megsértettem valamit?
(#) nagy_david1 válasza Kray hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Igen a puffer mérete volt a lényeg ott valóban. Szívesen. Remélem az összeszerelés is menni fog.
Ne használj túl sok smiley-t
(#) ha6qt válasza wtc hozzászólására (») Júl 24, 2011 / 1
 
Én betennék ki-bemenetre 1-1 darab 100µF-ot, és 1-1db 100nF kerámiát.
Következő: »»   1406 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem