Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   213 / 564
(#) Temela hozzászólása Júl 24, 2011 /

Üdv!

Az alábbi géppel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy valaki ismeri-e? A 3 trimmer mit szabályoz? A HF csak TIG-ben működik, ez átköthet-e MMA üzemre is?
Esetleg valakinem van-e rajza hozzá? A Nebula géppel tökéletesen megegyezik (TIG és HF különbséggel), a 140-es kisöccse pedig azzal tér el, hogy nincs minden FET beforrasztva, a vezér panelen 1 kondival kevesebb, nics fojtó! (gyűrű) és a tápban is 1-el kevesebb kondi van.

Esetleg tud-e valaki olcsó mikrokapcsolós awi kábelt?
(#) Temela hozzászólása Júl 24, 2011 /

A többi kép.
(#) kovacs.zotya válasza Temela hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

olyan mint az iweld 160-200.De ez nem az.Erről koppintották valószínüleg.
Annyira nem ismerem csak javítottam több ilyet.Nagyfesz részt mondjuk nem.
(#) kovacs.zotya válasza Temela hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

MMA üzemmódba nem szokták a nagyfesz részt működtetni.
Ha haza megyek megpróbálom kibogarászni a trimmereket.Valamelyik szerintem a fet-ek kitöltési tényezőjét állogatja.
Állítható még ha jól tudom a pálca leragadás árama is.
Mpisti biztos jobban meg tudja mondani ,Ő nagyon sok gépet ismer.
(#) mpisti válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Köszönöm a megtisztelő jelzőt, de ezt a gépet én sem ismerem. A kivitelből ítélve valószínűleg kínai darab. Ez nem negatív minősítés akart lenni, mert készülnek ott egész jó gépek is - ez is jó lehet. Az európai gyártók jelenleg inkább a modul-szerű kivitelt preferálják, ami javítás szempontjából nem jó üzenet a szervizzel foglalkozó iparosoknak. A potik funkciója sokféle lehet, gyártónként változik a potikkal beállítható paraméter. A legváltozatosabb helyekre tesznek potikat, találkoztam olyan 1 fázisú géppel,amelyikben 11(!)db poti volt. A legjellemzőbb funkciók,amiket potival lőnek be:minimális áram;maximális áram; áramkontrol beállítás stb... A frekvenciát és a maximális kitöltési tényezőt a komolyabb gyártók 1% tűrésű alkatrészekkel állítják be, pont azért,hogy a kiváncsi júzer ne tudja tönkrevágni a gépet egy trimmer elállításával. Tehát csak óvatosan a trimmerek tekergetésével, mert egy jó gépből gyorsan lehet selejtet varázsolni egy kis csavarhúzó segítségével.
(#) Temela válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

A HF MMA módban csak azért lenne érdekes, mert sokszor előfordul a pálca végén kis olvadék gutymó, s azt sokáig kell koppintgatni mire megfogja az ívet, vagy kicsit ragyásabb fémeken szintén nem kellene vakargatni.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Nekem nem áll szándékomban csak úgy tekergetni a potikat(minek is, mikor működik) ismeret hiányában- ezért kérdeztem, hogy hátha valaki ismeri a gépet.
Amúgy azért vetődött fel a gondolat mégis, mert az "egérmozi" kijelzett értéke nem nagyon hasonlít a beállító poti állásához viszonyítva és hegesztéskor kb. tízzel megúgrik. Persze, ha lenne kapcsirajz, akkor sok mindent kitalálhatnék belőle...
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

A probléma az MMA üzemmódban történő nagyfesz gyújtással csak az,hogy az elektródafogók vizsgálati feszültsége 500V(régen 1000V volt)a nagyfesz gyújtás pedig 2500V-3000V körül van. Az AWI kábelek vizsgálati feszültsége is ennek megfelelően 5000V. Tehát ha nagyfesz gyújtással akarsz ívet gyújtani MMA üzemmódban,akkor a biztonsági feltételeket is ennek megfelelően kell(ene)kialakítani. Óriási tévedés azt hinni,hogy a nagyfrekis gyújtás veszélytelen játék. A hegesztés nem Tesla tekercses kísérletezés,hanem egyfajta ipari tevékenység, annak az összes veszélyeivel együtt. Nem ok nélkül írják elő a hegesztőberendezések és tartozékaik évenkénti megfelelőségi vizsgálatát,amely a munkakábelek és elektródafogók szigetelésének vizsgálatát is magába foglalja. Én semmiképp sem ajánlanám senkinek sem a fogyóelektródás hegesztésnél a nagyfesz gyújtást.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Vágom!

-és az "egérmozi"?
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

A kijelzőn látható érték az egyszerűbb gépeknél csak viszonylagos. Inkább átlagértékként kell figyelembe venni.
A komolyabb gépeknél van egy úgynevezett PRESET funkció, ez a megoldás annyit jelent,hogy ebben az üzemmódban a gép feszültség és áram értékeit a gépen előre beállíthatod,nem kell hozzá hegesztési műveletet végezni. A kijelző ebben az üzemmódban a beállított értéket mutatja,majd visszakapcsolva normál üzemmódba a hegesztési művelet végzése közben a valóságos íváramot és ívfeszültséget láthatod a kijelzőn.
Ez a mód lehetőséget biztosít arra,hogy a gép szabályozásának pontosságát is folyamatosan tudod ellenőrizni.
(#) kralikandras hozzászólása Júl 25, 2011 /

T. forumtársak ! UC 3825N meghajtással találkozott már valaki ?
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Hegesztőben még nem,de a neten ezt találtam.

slua053.pdf

Ez talán még jobb, csak némi német nyelvtudás szükségeltetik a magyarázatos részhez.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Sajna nemtudok sem angolul sem németül,de az a táp nagyon tetszik.tehát az UC3825N nem alkalmas PWM-nek a hegesztőbe csak inverteres tápokba. :emptybottle:

"tehát az UC3825N nem alkalmas PWM-nek a hegesztőbe csak inverteres tápokba."
Miért ne lenne alkalmas? Az inverteres hegesztő is ugyanúgy kapcsolóüzemű táp,ugyanúgy PWM szabályozású, csak az üzemmódja többnyire áramgenerátoros(de lehet feszültséggenerátoros is)és a végfoka a várható teljesítmény szerint van méretezve. A többi csak cifrázás,vagy célfunkció. Nincs most időm az összes inverteres hegesztő kapcsolási rajzot végigbogarászni, de szerintem probléma nélkül alkalmazható lenne hegesztőbe is. Csak a segédáramköri részeket kellene ennek megfelelően kialakítani. Az viszont igaz,hogy az ára lényegesen több,mint az UC 3842-43-44-45 közül bármelyiké. De sokkal olcsóbb mint a TDA4718.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Köszi István ! Én arra gondoltam,hogy a szabályzó funciói nemteszik alkalmassá,de ezek szerint igen (van 4db zsírúj )Más téma,ha lennél szives föltenni egy-akár kézi -rajzot ahogy kilehet próbálni az IGBT-ket az üzemi feszültséggel mert sok használt van (különrakva ami egy gépböl származik) és jóvólna tesztelni mindet. :smoke:
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Üzemi feszültséggel nem szoktam tesztelni. Erre a fórumra tettem fel 1-2 éve egy nagyon egyszerű kapcsolást,amivel én tesztelni szoktam a FET és IGBT alkatrészeimet.
Ha nem találod meg, akkor előkeresem-valahol csak megtalálom a gépen.
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Köszi-az a kis kapcsolás megvan - lementettem. :smoke:
(#) Phile80 válasza Temela hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

láttam már vagy 5 gépet aminek ugyanez a beleseje. Nekem rajzom is van hozzá, igaz egy nap kellett mire kibogarásztam hogy mi micsoda, mert kinai nyelven íródott...egyébként stabil gép, nehezen megy tönkre, általában a nagyfesz letestel a házhoz és nincs nagyfesz gyújtás csak a szikraközön. JA! és a legfontosabb! ha nem kötöd be a védőföldet, akkor a hálózati védőérintkező és a gép háza között simán mérhető a 230V!
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 27, 2011 / 1

"Nekem rajzom is van hozzá, "
És megtennéd azt a szívességet nekünk, hogy közkinccsé teszed?
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 27, 2011 / 1

megpróbálom mellékelni az üzenethez, de az írja "fakepath" (remélem összejön)

200hd.zip

(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

amit kinyomtattam abba beírtam hogy mi micsoda, csak be kéne scannelni valahogy...
(#) kovacs.zotya válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Köszönjük
(#) belatichy válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Ügyesen be is lehet fotózni.
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Nagyon köszönöm a többiek nevében is. Azt hiszem nem nehéz beazonosítani funkció szerint az áramköri részeket.
(#) kralikandras válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Köszi Tamás!Én már lemezre írtam mert egyre-másra eltünnek dokuk a gépről! :nezze:
(#) kralikandras válasza mpisti hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Szia István ! Valami nem tiszta-nekem- a rajzon - a 3.-on amin a FET-ek vannak a CN7 csatlakozó párja nincs nyilván az egyenfeszre (320V) csatlakozik ugyanezen az oldalon a lefelé mutató nyilak és a test jelzések szerepe nem tiszta-nekem- (mitha egy oldal hijányozna) :eeknoes:
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Júl 28, 2011 / 1

Szia András!
Az oldalkereten található sarokbélyegben a megnevezés (Title) mezőben megtalálhatók az oldalszámok. Bár elég hevenyészettnek tűnik a rajz,de a lényeg rajta van.Ettől függetlenül biztosan hiányzik lap, mert pl. a nagyfeszültséget előállító egység tápellátásának a helye nincs a rajzon.Aztán az 1.oldalon a CON 3 alatt levő 2 db kétlábú csatinak elfelejtették az azonosító jelét felrajzolni. Kinaiul ott van ugyan,de akkor hiányoztam a suliból,amikor ezeket az írásjeleket tanították. Aztán a nagyfeszültséget becsatoló trafó helyét elfelejtették a szekunder főáramkör rajzán feltüntetni. A lefele mutató nyilak a hálózati feszültség egyenirányítójának a negatív pólusával vannak közvetlen kapcsolatban, azért más a jelölésük mint a szabályzókör testpotenciáljának. A CN7 párjának a jelölése(is) valóban lemaradt a rajzról,de úgy lehet ahogy mondod,a hálózati egyenirányítóra megy,tehát az 1.oldalon kellene lennie a 4db elkó után.
(#) Phile80 válasza kralikandras hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

igen a CN7 a tápfeszre megy. egyébként hibátlan a rajz, én már átnyálaztam a gépet.
Következő: »»   213 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem