Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
kedves barátom!
ennyire nem lehetsz lusta ![]() legalább ezen az oldalon nézz szét, vagy használd a guglit!!!
kedves barátom...
nem kell a minősítés! közben megtaláltam a neten, nehéz lett volna beírni h színkód kalkulátor, nem lehetsz ennyire lusta ... kössz a segítséget! egyébként meg ha most pont nem olvasok utána 3083 hozzászólásnak bocs nem volt időm, ha lett volna nyílván végigböngészem!
Sziasztok!
Milyen értékűek a következők? 4K7(ellenállás) 4R7(ellenállás) 4u7(kendenzátor) Köszi! :eek2: ![]() Idézet: - 4,7uF„4K7(ellenállás) - 4,7K ohm 4R7(ellenállás) - 4,7 ohm 4u7(kendenzátor)” üdv
Ezt a módszert azért használják, hogy ne tudjon lekopni a vessző/pont (ugyebár nincs vessző/pont így nincs minek lekopnia).
kedves barátom!
megengedem - a minősítés nem volt éppen udvarias, de te is lásd be, hogy ha már van ez a naccerű internet, amin minden megtalálható, akkor célszerű először némi munkával körültekinteni a nagyvilágban, hátha a konkrét promblémára már van valahol megoldás :yes: ahogyan a kérdés feltevése után Te magad is megtetted ![]() Üdv!
Igen... És nagyon jól használható dugaszolós próbapanelnél.
Én most konkrétan tekercsnek akarom használni FM adóhoz. Remélem működni fog
Használj inkább kb 1mm átmérőjűt, legjobb ha ezüstözött. Régi TV-k tunerjeiben lehet még találni
hali!
van egy kapcsolási rajz ami egy STK4048XI -hez van, csakhogy olyat már nem lehet kapni hanem, helyette STK4048V találtam, vagy STK4148II ! Ezek között van valamilyen különbség vagy használhatom őket az XI kapcsolással is?? ![]()
Sziasztok!
A véleményetek szeretném kérni! Kerti tóba szeretnénk vízköpőt és szökőkutat. A kettő külön szivattyúról működne. 1 Adatai: 5 W 12V A két szivattyút 1 nagy napelem működtetné. Adatai: 12 W-os amorf szilícium napelemtábla (méretei: 311x921x20 mm; 2,06kg) , rövidzárási áram: 980mA, üresjárati kimenő-feszültség: 22,5V, névleges kimenő-feszültség: 13-18V Szeretném megtudni, hogy a két szivattyút ha összeadom 10 W teljesítményt képes lenne ez a napelem napsütésben működtetni? Nem szeretnénk áramot vezetni a tóba, ráadásul elég nehezen is lenne megvalósítható, így maradt a napelemes megoldás. Sajnos a napelemmel együtt kapható szivattyúk nagyon drágák és a kínálat is csekély.Ráadásul ha vízköpőt és szökőkutat is szeretnék, akkor 2 db-ot kellene vásárolnom. Mit szóltok a fenti ötlethez, megvalósítható?Mire számíthatok, működni fog ez?
elméletileg éppen elbírja kér szivattyút, de nagyon a határon van - minimális leadott teljesítmény csökkenéskor is már gond lehet - sztem próbáld meg inkább azt a megoldást, hogy a szivattyúkat akkuról járatod, és a napelem az akkukat tölti puffer üzemmódban. ez sokkal stabilabb megoldásnak tűnik...
Az STK4048XI és a 4048V között ne vettem észre semmilyen különbséget (bekötés, határértékek) - persze lehet, hogy én voltam figyelmetlen... annyit bizonyosan állítok, hogy a két típus kapcsolástechnikailag , a lábak kiosztásában, a tápfeszben, erősítésben, stb. teljesen megegyezik egymással.
az STK4148II- ról nem találtam adatot. sztem az előző kettő ekvivalens Üdv!
Létezik még egy nagyobb teljesítményű napelem.
Adatai: 14 W-os amorf szilícium napelemtábla (méretei: 311x921x20 mm; 2,06kg) , rövidzárási áram: 1090mA, üresjárati kimenő-feszültség: 22,5V, névleges kimenő-feszültség: 13-18V Ez 4000 Ft-tal kerül többe.Nem tudom megér-e ennyit? Egyébként milyen akkumulátorra gondolsz.Mire figyeljek?Milyen árba vannak?
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy szabályozható stabilizált tápot LM317-tel. Van a rajzon ugye egy 4.7k-s potméter. Az lenne a kérdésem hogy ide lináris vagy log potméter kell? Légyszíves segítsetek! ![]()
valóban a lineáris a célszerűbb, de inkább az a lényeges, hogy helipot tipusú legyen, mert különben eléggé durván fog szabályozni. én is azzal építettem meg - igen stabilan, tized volt pontossággal lehet szabályozni a feszültséget! az ic-re minél nagyobb hűtőt tegyél, mert már viszonylag kis kimenő áramnál (~500 mV) emberesen melegszik...
elnézést, hogy csak most reagálok
![]() időközben gondolkodtam a dolgon - semmiféleképpen nem érdemes csak napelemről járatni a cuccot. vegyél egy 12V- os zselés akkut, a netről (akár erről a site- ról is) rengeteg kapcsolást lehet leszedni, amelyik alkalmas az akku töltésére. árat nem tudok mondani, de ott a gugli :yes: sztem nem nagyon érdemes beáldozni +4 kHUF- ot, nem annyi pluszt, amennyivel többe kerül. (ha csak nem döntesz úgy, hogy csak napelemről járatod, mert akkor meg igen ![]()
Én ötvözném a gyorsaságot a pontossággal, 2 potméterrel, egyik a "full scale" másik pedig a +-2V pl. Lineárissal. Nandras, ha melegszik nagyon, akkor próbáld meg csökkenteni az IC-n eső feszültséget (Előszabályzott táp)
hát igen - lehet két poti is, elegáns megoldás. persze az ember mindig hajlamos arra, hogy "elégedetlen" legyen és jobbítani akar - így az általam megépített amúgy fél gyufásdoboznyi nyák mellé a ha már lúd, legyen kövér címszóval beépítettem egy digitális áram és fesz mérőt is, így az eredmény az lett, hogy egy emberes dobozban a "mellékes" cuccok foglalják el a legtöbb helyet
![]() amúgy kösz a tippet - kipróbálom :yes:
Ehh..hadd el!..
![]()
megnyugodtam...nem vagyok egyedül az ápoltak között
![]() ![]() én most éppen azon agyalok, hogy ha már van a csilivili kijelző (pontosabban két kijelző...), akkor az működjön "vevő" üzemmódban is, vagyis akár műszerként is használhassam...igazad van, soha nem készül el semmi véglegesen ![]()
Ha 2db. 4700µF/25V elkót sorbakötünk, mennyi lesz a kapacitás és a max feszültség?
Az együttes kapacitásuk 2350 µF lesz, és ezt elméletileg 50V-os feszültségre kapcsolhatod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |