Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Szerintetek mennyire veszélyes +/- 42V-ról üzemeltetni a TDA 7294-et? Elpusztul az ic vagy kibírná? Esetleg az segíthet ha a negatív visszacsatolásban a 22k-t csökkentem 15k-ra?
Ha üresjáratban +/-42V a tápfesz, akkor semmi gong, terhelten jócskán leesik egy kb 300-400VA-es trafót feltételezve. A nvcs-t nem kell változtatni.
Sziasztok!
Bővebben: Link Ez alapján tudnék most tápot adni a 7294-nek. Kérdésem, hogy diódának elég az 1N4007 ?
Mekkora kellene? A kimeneti teljesítményem 30-50W körül lesz mert csak +-12W-t tudok adni neki és 8 ohm a hangszórók.
Köszönöm szépen a válaszod. Igen üresjáratban annyi a tápfesz. A trafó teljesítménye 150W.
Az egyenirányításon ne spórolj, mert nagyon meghallatszik az erősítő hangján. Használj ilyet!
Biztos hogy nem ez lesz a leggyengébb láncszem
Tekerj le belőle,hogy szimmetrikus legyen. Vagy keress másikat.
Akkor használd nyugodtan, ettől nem lehet baja. A 600W-os rezonáns kapcsolótápom +/-43V-ot ad üresben, ami +/-36V-ra esik le a két db 7294 híddal, a 2x8 Ohm -mal műterhelt szinuszos teszt alatt.
Viszont volna még egy kérdésem. Megépítettem ezt a kapcsolást, de nem világos, hogy a relé milyen célt szolgál? Nálam bekapcsoláskor azonnal behúz a relé kikapcsoláskor azonnal lekapcsol. szerinted jól van ez így?
Ez van itthon, de nem tudom hogyan kell bekötnöm ebben az esetben. (nincs középkivezetésem)
Szimmetrikus táphoz középkivezetéses trafó dukál.
Persze szimpla szekunderes trafóval is lehet csinálni +/- tápot, de oda nem Graetz kell, hanem Greinacher kapcsolás két diódával és jó nagy pufferekkel. Én inkább kapcsolóüzemű tápokhoz használom az utóbbit, oda tökéletes. Egyébként ITT az egyik TDA-s nyákom, minden rajta van ami kell.
De most nincs ilyen trafóm és most csak próbára kellene.
1A-nál meg nincs nagyobb diódám. Kondim van 2db 10000 uF.
Nem baj, akkor azzal rakd össze a Greinacher-t. Nagy kimenőteljesítményt, szép mélyátvitelt, dinamikát ne várj a 4007-ektől, de arra mindenképpen jó lesz, hogy a működésről meggyőződj.
Találtam RL205 diódákat egy rossz sz.gép tápban. Ezek jobbak lennének?
Azok 2A-esek, tehát jobbak mint a 4007.
Du. Kipróbálom lassan ebéd.
Ha csak kb.. +-18VDC-t tudok adni akkor ugye nagy csodát ne várjak? (hangfal 8 ohm) Adatlapot nézve kb. 20W. Itt mekkora lesz a max. áramfelvétel?
Hány volt AC-t ad a trafód? Szimpla 13-14V-ot? Mert aból lesz kb +/-18V DC az alább linkelt egyenirányítóval.
Csináld meg a tápot aztán mérd meg. Ha rendben működik, akkor vegyél hozzá rendes diódákat ha használni is akarod.
Szokjál már le erről a butaságról. Írd le amit mérsz, semmi szükség lefényképezni a kijelzőt. 3 feszültségérték egy fél sort se fog elfoglalni. Képek, ábrák más esetben hasznosak.
Elkészültem, de valami nem ok. Hogyan tudom mérni a szimetrikus tápnál az áramfelvételt?
Sorosan bekötött ampermérővel valamelyik tápágon.
Azt tettem. +-18VDC a táp és nem mérek 500 mA-t sem.
Most +-32VDC a tápfesz. A pozitív ágat mérem és 250 mA fölé nem megy az áramfelvétel. A mély hang nem hozza azt amit várnék. Laptop-ról hajtom és mp3 zenékkel és youtube-al próbálkozom.
Miért akarsz 7294-nél tápáramot mérni? A 2A-es diódák miatt? Tönkremenni nem fognak, csak egyszerűen visszafogják a végfokodat, mint azt az alábbiakban is említettem. Vegyél bele 10A-est, azzal nem lesz gond és a mélyek is "megjönnek". Ha erősítőt mérsz, akkor egy pontosan 8 Ohm-os műterhelést érdemes rákötni és szinuszjellel meghajtani. Tápáramot, kimenő áramot és kimenő teljesítményt is csak így érdemes (így lehet) mérni rajta.
ITT egy Dynacord végfokot mérek, ha érdekel nézd meg hogyan csinálom.
Ok. Megnéztem a videót is.
Ugy most 2db 2A dióda van benne. Viszont nem tudok belőle 250 mA felett kihozni. Ez ennyire megfogná? A magas 100W a mély 80W és SAL hangváltó van benne.
Igen, annyira megfogja :yes:
Egy 4A-es Graetz-el, ami ugye elvileg bőven elég hozzá, sokkal gyengébb hangot produkál mint egy 10A-essel. A 10-es Graetz kocka az a minimum amit egy szimpla 7294-hez felhasználnék. Egy sztereó hídhoz már 35A-es dukál. Az a SAL doboz egyébként mennyivel ad különb hangot másik végfokkal?
Sajna nincs más amivel próbálhatnám. A doboz saját készítés. 16,5cm mély 12cm magas és 8 ohm. A magas hangok 'szépek' és jók, de a mély nagyon elmarad szerintem.
Mértem a taptop kimeneti jelét is és 200-1200 mV között megy kb. Ennek elégnek kellene lennie szerintem.
Nekem a doboz is gyanús, ezért kérdeztem, hogy hogyan szól másik végfokkal. Leng a mélynyomó membránja?
Ha láthatóan mozog a membrán és mégis halk a mély, akkor ott érzékenységbeli problémák vannak, tehát a doboz az oka a mély hiánynak.
Leng a membrán. Arra én is gondoltam, hogy túl sok a levegő és nem mozgatja rendesen. De nem hinném, hogy ez a fő gond. Ha teljesen felhúzom akkor sincs 250 mA felett az áramfelvétel. Sok esetben elég langyoan mozog a membrám. A dobozt belülről szigeteltem szivaccsal. Nem értem miért nem veszi fel a megfelelő áramot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |