Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Lehet hogy páran kinevetnek ezért, de azért megkérdezem. A Spektrum analizátor II leírásban mellékelve vannak kép formátumban a nyáktervek. A kérdésem az lenne, hogy ezeket a képeket hogyan lehet a helyes méretben kinyomtatni, tehát hogy az alkatrészek beleilljenek.
Sziasztok!
Találtam itthon 2 db egyforma pc ramot. Az az ötletem támadt, hogy az egyikről leszedem a chipeket, és a másik hátsó felére ráteszem. (mivel van neki gyárilag hely) 256-os ramok. Szerintetek vajon 512-es lesz így belőle, vagy valami másért van a panelen a chipeknek a hely? Csinált már ilyet valaki? Egy próbáért nem nagyon vágnék bele, de ha van rá esély, akkor miért ne. Köszi.
Sziasztok!
Hordókat kéne festegetnem, és azon gondolkoztam, hogy pincébe hogy tudnék rádiózni? Ha drótot az antennára tekerek és a drót másik végét kiviszem a szabadba az megfelelne, vagy hogy?
Köszi! Annyit kérdeznék még, hogyha megnövelem a hosszát, akkor figyelni kell arra, hogy ahol rögzítem akárhova is (pl egy szögre a falon), ott el legyen szigetelve? Csak mert elég gyenge amúgy is a térerő, de majd kísérletezgetek....
Szia,
Sajnos a képformátumban lévő nyáktervek ritkán (vagy egyáltalán nem) mérethelyesek. Ezért szokás konvertálni (pl: gerber, ps) a megtervezett rajzott a tervezőben. Mivel képformátum megjelenítése mindenkinek könnyedén elérhető, ezért adják meg így. Azt javaslom, ha csak ez a formátum áll a rendelkezésedre, hogy nyomtatáskor néhány próbálkozással próbáld meg nagyítani (vagy kicsinyíteni) míg a számodra legmegfelelőbb méretet el nem éri. Üdv.
Sziasztok
van egy pc táp ami megadta magát bekapcsoláskor pukkant egyet és szikrázott utána se kép se hang megprobálnám megjavítani, de a panelon ugy szét égett a sérült alkatrész azt sem tudom hogy dióda vagy ellenállás csak a lábak maradtak meg a test szét proladt a panel is megsérült a rajzjel is megégett rajta egy 1000 uf10 v -os elkot cseréltem mert pupos volt az anonim alkatrészt potoltam 0.5 w zener diódával de bekapcsoláskor szintén szikra most puk nem volt most ott tart hogy nem jó mellékeltem képet
Szia!
Eléggé homályosak a képek. Mintha a készenléti tápegységnél lenne a hibás alkatrész. De talán jobb lenne, ha egy PC-tápos topikban tennéd fel a kérdésed, mert ez oda való.
Egy áramkör táplálását szeretném úgy megoldani, hogy egy tokba beraknék 2db. CR2015-ös elemet, és lenne még USB csatlakozó is rajta, hogy ha lehet, akkor ne az elemet fogyassza.
Szóval azt kéne megoldani, hogy ha kap USB feszültséget, akkor az elemet kapcsolja le, és az USB táplálja az áramkört, és világítson egy LED. És ezt akkor is csinálja meg, mikor újak az elemek, és 6V-ot adnak le, és akkor is, ha csökken a feszültségük. Van ötletetek, hogy hogy lehet ezt megoldani?
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy Skory vezeték nélküli LED meghajtására hogyan lehetne valamiféle modulációt kötni?
Ezt esetleg hangfrekvenciás modulációhoz is lehetne használni?
Lehet, de akkor a tranzisztor munkapontját be kell állítani lineáris üzemmódba.
Sziasztok!
Villámvédelemmel, túlfeszültségvédelemmel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Telefonvonal túlfeszvédelméhez mennyire használhatóak a hagyományos üvegbiztosítékok? Elég gyorsak a feladatra? Mekkora a maximális, szabványos feszültség/áramerősség a telefonvonalon (ha minden rendben van)? (Sajnos a túlfeszvédős elosztó nem nagyon jöhet szóba, elég messze van a legközelebbi konnektor.) Előre is köszönöm a válaszokat, még kezdő vagyok eléggé a témában .
Szia!
Idézet: „Telefonvonal túlfeszvédelméhez mennyire használhatóak a hagyományos üvegbiztosítékok?” Nagyjából semennyire. Idézet: „Sajnos a túlfeszvédős elosztó nem nagyon jöhet szóba, elég messze van a legközelebbi konnektor.” Dehogynem. Nem kell bedugni a konnektorba, csak földelést kell neki adni. De lehet kapni is, pl.: Bővebben: Link
Üvegbiztosíték miért nem megfelelő? Túl lassan szállna el, vagy áthúzna a túlfesz, túláram szikra formájában?
Mert az üvegbiztosíték a táplálás megszakítására lett kitalálva, nem túlfeszültség levezetésére. Nagy feszültségek esetén - márpedig a villám ilyen - a kis távolságok miatt át is üthet.
Van ipari megoldás is, pl.: Bővebben: Link
A villámvédelmi biztosíték az nem megszakít, hanem átüt, földre zárja a jelvezetéket. (gázkisüléses cső) Mivel csak nagyfeszültség esetén üzemel, akkor kell feltétlen használni, ha légvezetéken jön a telefon a házba. Ha kábelen, akkor nem villámvédő biztosítékot kell használni, hanem valamilyen félvezetős túlfeszültség védelmet. Hatásos védelmet, csak több védelem kombinálásával lehet kialakítani. Jó földelés mindenképpen szükséges.
sziasztok!
Van egy 8,4V-os 250mA-es töltöm, 1200mA-es NiCd akksihoz, amivel elvileg 8 óra körül van a töltési idő. (1200/250x1,4?) Egy idő után gyengült az akkumulátor, mintha egyre kevesebb töltés ment volna bele. (5-8 töltésről van szó csak, mindig ki volt sütve 7V-ra) úgyhogy most rámértem a töltésre, és folyamatosan gyengül. Először 200mA volt, 1 óra után már csak 175mA, 2 óra után 165mA. Ez normális? Vagy lehet, hogy a töltő miatt "gyengül" az akksi? (van rajta egy led, mikor új volt akkor világított végig rendesen, aztán 2 töltés után már halványult, most már nem is ég)
rosszul írtam, a 8 óra töltési idő már 200mA-es töltésre van kiszámolva!
Sziasztok!
Nem tudja nekem megmondani valaki, hogy amikor egy mikrofon mellé egy gumicső van kötve, és az énekes a csövet bekapva a mikrofonba énekel az konkrétan micsoda? És hogy ehhez milyen készüléket használnak?
Sziasztok van egy mosógépmotorom (segédfázisú) azt szeretném megtudni hogy hogyan lehet megállapítani hogy melyik a főfázis és a segédfázis tekercse. Kimértem ohmmérővel a tekercseket (kép)
Köszi szépen ez azt jelenti hogy a nagyobb ellenállású tekercs mindig a segédfázis? És mi történik ha fordítva kötöm be. Van olyan motorom is aminek egyforma ellenállásúak a tekercsei. Ott mi a helyzet?
En ezt most vizualisan elkepzeltem
Esetleg kicsit pontosabban vagy inkabb kepet. Nem lehet, hogy kicsit illuminaltan valami buvaroktato filmet lattal?
Sziasztok!
Létezik az Hogy a "Pic16F628" VSS lábára van akasztva egy 100n kerámia és egy 10u elko? Általában 100n és 10n-val van szűrve. Most ezt az elkót nem értem, pedig a kapcsolásban ez van. Segítséget előre is köszi
Azért picit furi!
Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de nem fogsz örülni nagyon a szerkezetnek.
Én megépítettem egy CNC vezérlő után 3 példányban. Nyomtató motorok voltak hajtva vele, de 20V körül már rettenetesen melegedtek a tranyók, brutális hűtés ellenére is. Tönn tranyótipussal is próbáltam. Ezután álltam át az SLA IC-s motorhajtásra. Ez hűtés nélkül viszi ugyanazt a motort 30V-ról! Nekem jobban tetszik
Majd Küld el Email címemre a komplett meghajtást SLA IC verziót. Köszi.
Egyébként nem értem, hogy hogyan melegedhetett. A TIP122 60 - 100v és 5.0A (65W) terhelhetőséget bír. Nem lehet, hogy valami nem lett a helyire rakva?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |