Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 40
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Opto sebesség az bekötés függő is. Általában npn tranyó van benne. Namost ugye az lenne logikus, hogy testre rángasson egy felhúzó ellenállást. Azaz földelt emitteres kapcsolás. És a kollektor mint logikai szint lenne tovább feldolgozható.

Gyors jelekhez viszont célszerűbb úgy csinálni, hogy 5V-ra van kötve a kollektor, és az emitter testre van húzva egy kicsit nagyobb ellenállással, mondjuk 10-20k-val. Ilyenkor a kimenet az emitter. Ekkor ugyan a max jelszint kb 4.2V, viszont nálam így szebb a jelalak.

Azért nem árt Schmitt triggeres bemenetre kötni, vagy átvezetni egy ilyen áramkörön az opto jelét.

Én másra használtam, nem adatátvitelre, de az elv működik szerintem itt is.

A vezérlőd milyen lesz ? Mennyi mozdonyt tervezel vezérelni vele ? Esetleg xpressnet ?
(#) bistvan196700 válasza lidi hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Köszi az újabb infót. Kipróbálom mivel jó lenne leválasztani a vezérlőt a booster-ről. Úgy tervezem, hogy számítógépről lehet vezérelni a terepasztalt. A kezelő felületet delphi-ben írom meg. A pc, usb-én keresztül elküldi az adatokat egy pic18f14k50-nek, ami i2c kommunikációval továbbítja egy, vagy több 40 lábú pic-nek. Ez még nincs letisztázva mivel lesz egy rakás váltó, jelző, amiket vezérelni kell. A tervek alapján 4 mozdony lesz. Ez leginkább a szegény ember vasút modelljének nevezhető, mivel minimális költségből drága dekóderek, vezérlők egyebektől mentesen készül. Az alkatrészek egy része különféle ipari készülékekből bontott, de még jó cuccokból áll. Így leírva egyszerűnek tűnik, de a dekóderes szenvedésem után eltart egy darabig. Remélem kitartok, határidő nem köt csak csinálgatni kell.
(#) Nospa-pa hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Sziasztok!

Újonc vagyok dcc területen, de lassan elkezdem visszalapozgatni beszélgetéseiteket...
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Hehe, ismerős a helyzet, az enyém is így indult. Azután kipróbáltam egy terhelés szabályozós dekódert. Szerintem te is nézz meg egy olyat. (pl merg) Közzétenném a sajátomat is szívesen, csak az tart vissza, hogy lenne olyan ember, aki simán elkezdené pénzért árulni. Nem tudom, ez irigységnek számít ?

Nospa-pa: így is kell, helyes. Olvasni olvasni olvasni sokat, akkor tisztázódik a dolog, és legalább értelmeset tud kérdezni az ember, ha gondja van.
(#) Frankye válasza lidi hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Tegyél bele valami "védelmet". Pl. a rajz pdf-ben, rajta, hogy "(c) by Lidí", a programba (ha van kijelző) írd ki ugyan ezt, vagy hasonló... Nem irigység, hanem jól megfontolt, egyéni és csoportérdek. Szerintem. :gumicsirke:
(#) ipijani hozzászólása Márc 6, 2011 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Egy kéréssel szeretnék hozzátok fordulni.
Digitális terepasztalomhoz házilag szeretnék funkciódekódereket építeni váltóvezérléshez.
A kérdés, hogy esetleg megszánna-e valaki egy komplett dokumentáció csomaggal?
PIC égetőtől a programon keresztül a dekóderig. Mint kezdőnek nagy segítség lenne számomra, ha már bizonyítottan működőképes kapcsolásokkal kezdeném az építkezést. Előre is köszönöm.
Üdv:ipijani
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Márc 6, 2011 / 1
 
Sajnos többen saját bőrünkön éreztük ezt a fajta mentalitást.
Kinek mennyire szent másnak a forráskódja.

Ha nyilvánosságra hozod a kódodat, akkor tegyél bele egy CV-t amivel bármikor le tudod buktatni a kód lopást.
Tegyél bele saját csak általad ismert kódrészletet, amit elő tudsz hívni...

Nyersen, univerzálisan felhasználható módon ne tedd közzé, még HEX-ként sem.
(#) Topi válasza ipijani hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Többen építettek MERG féle eszközöket, mindenki nagyon elégedett velük:
Bővebben: Link

Nekem személyesen nincs tapasztalatom vele, de ebben a topikban bárki tud a továbbiakban segíteni.

Másik oldal pedig ez: Bővebben: Link

Ha részletesen akarsz ezekkel foglalkozni, akkor írj vagy szerezz egy DCC vételi unitot. Amivel nyersen a DCC vételt meg tudod valósítani PIC-en, AVR-en, bármin.
Ezek után pedig jobban tudsz fejleszteni, saját eszközöket építeni.
Az eszköz dekóder az egyik legegyszerűbb a kezdésre, jót választottál!
(#) jvnd válasza ipijani hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szia

PACO oldalát én is maximálisan tudom javasolni. Minden megy róla. Többet megépítettem. Ha 16 mozdonynál nem akarsz egyszerre többet vezérelni, akkor minden szempontból megfelelő.
(#) ipijani válasza jvnd hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm a hozzászólást és lenne egy kérdésem a PACO oldalán található dolgokkal, konkrétan az eszközdekóderrel kapcsolatban (Accessory Decoder).
A dekóderhez mellékelt dbacc4p.asm fájlt fordítása közben hibát jelzett a fordító program (MPLAB IDE).
A kérdésem az lenne, hogy ilyen dekódert építettél-e, ha igen volt-e problémád vele?
A választ előre is köszönöm.
Üdv:
ipijani
(#) kofola16 válasza ipijani hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Szia!

Én már építettem régebben nekem működött. Szerintem próbáld meg ,hogy az oldalról HEX fájlt töltöd le. Így szerintem egyszerűbb gyorsabb és kevesebb a hiba lehetőség is.
(#) jvnd válasza ipijani hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
A merg oldaláról csináltam mert ez is onnan van, azzal nem volt gond. (Lehet, hogy az MPLAB-ban nem konfiguráltad fel a project-et megfelelően.)
(#) ipijani hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Még mindig eszközdekóder problémám van.
A kapcsolást 100x átnéztem, elvileg a PIC programjával már nincs problémám, de mégsem működik.
ROCO MULTIMAUS-szal próbálom a dekóder címét (CV513) beállítani, de nem reagál.
Ha jól értelmezem, akkor a nyomógombbal engedélyezem a CV-k írását és a led jelezné vissza, ha a dekóder reagál, de semmi.
Esetleg lenne valakinek ötlete, hogy mit csinálok rosszul?
Üdv:
ipijani
(#) szuperman hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Helló mindenki!

Nem tudom jó helyre írok e ez ügyben ,de gondoltam egy próbát megér. Én egy saját vonat vezérlő programon gondolkozom jelenleg. Nem tudom ,hogy van e itt olyan aki járatos c# -ban ugyanis abban szeretném megvalósítani. Lényeg az ,hogy azzal a részével nem vagyok tisztába ,hogy kommunikál a PC a központi egységgel. Valaki tudna ebben segíteni? Szóval ,ha lenne egy alap programom amivel lehet vezérelni a vonatot onnantól kezdve már gyerekjáték lenne az egész.

Előre köszönök mindent!
(#) ipijani hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Üdvözlök mindenkit!
A véleményetekre, segítségetekre lenne szükségem.
Korábban már írtam, hogy építettem egy digit. váltóvezérlőt, ami kisebb problémák után végre elindult. Most variálni szeretnék rajta, de nincs meg hozzá a megfelelő szakismeret.
Jelenleg a dekóder két-két kimenete egy-egy váltót kapcsol. Arra gondoltam, hogy ha a kimeneteken bináris számok jelennének meg, ahova egy dekódolót kötnék, akkor sokkal több váltót lehetne egy áramkörön keresztül vezérelni. Ehhez át kellene írni a PIC programot, a kimenetek vezérlését, és nem négy címre kell, hogy reagáljon, hanem a vezérelni kívánt váltók számával megegyezőre. Remélem érthető voltam.
Kérdezném, hogy hülyeség, vagy megvalósítható?
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
Üdv:
ipijani
(#) bistvan196700 hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
Sziasztok, lassan elkészül a pc-ről vezérelt vasútmodell egy valami nem megy a CV. írás. Egy pic18f14k50 kommunikál a pc-vel USB-én keresztül és ez küldi az adatokat tovább egy pic18f452-nek ami a DCC jelet szolgáltatja, a jelzőket, váltókat vezérli. Egyelőre 4 db loco dekóderes mozdonyt irányít, ez működik is rendesen, viszont a CV. írás nem megy. Utána néztem a CV írás mikéntjének több helyen is és én úgy oldottam meg, hogy 16 db reset packet-tet küldök ki majd 6 CV. írás következik és lezárásnak ismét 16 db reset packet. Sajnos nem történik semmi, nem írja át pl: a címet vagy mást sem. A LIDI fórumtárs DCCSTIM programja sok segítséget nyújtott a packet-eket erről ellenőriztem. A DCCSTIM-ről is kérdeznék valamit a CV. írásnál ha CV. számnak 1-et írok a generált packet-ben a cv. byte 0 lesz, vagy úgy is mondhatnám, hogy 1-el kevesebbet ír cv. számnak. Mindenesetre kipróbáltam a DCCSTIM-es CV. írással és eggyel nagyobb cv. számmal is, de semmi eredmény. Ha tudna valaki segíteni megköszönném.

DCCstim.jpg
    
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Hi !

Lehet hogy az a gond, hogy ami dekódert programozni akarsz, az nem ismeri a direct módot. A CV számozás az jól van úgy, az 1. CV hez 0 -t kell irni a packetbe.

Amúgy a képen ábrázoltnál már van újabb dccstim. http://lidi.uw.hu/
(#) bistvan196700 válasza lidi hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Köszi a gyors választ. loco dekódert használok igazából nem tudom, hogy ismeri-e a direct módot. Ha nem ismeri akkor mi a megoldás?

loco.jpg
    
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Létezik még pár féle programozási mód. Paged, meg mittomén mi, nem használom őket. Elvileg ez a dekóder tud direct módot, úgyhogy nem tudom mi lehet.
(#) bistvan196700 válasza lidi hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Köszi a választ újra átnézem a cv írás mikéntjét.
(#) drdr hozzászólása Aug 2, 2011 /
 
Hello,

új vagyok még ebben a DCC témában. Egy 2 motoros mozdonyba kellene beletenni egy dekódert. Hogyan kellene/szokás megoldani ezt?

Üdv DR
(#) drdr válasza drdr hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Senki?
(#) lidi válasza drdr hozzászólására (») Aug 7, 2011 / 1
 
Szerintem: nem túl szerencsés helyzet ez a dupla motor. Megzavarhatja a dekóder terhelés szabályozását. Továbbá ezek a régi NDK motorok iszonyat, közel 100V os fesz. tüskéket tudnak visszaküldeni a dekódernek, ami ennek nem örül. De egy próbát azért tehetsz vele, a két motort párhuzamosan kapcsolva. Mindenesetre én tennék a motorokra egy bidirekcionális zener-t, ami lekorlátozza a fesz tüskéket, mondjuk egy 24V -osat.
(#) drdr hozzászólása Okt 11, 2011 /
 
Hello,
építette már valaki a Merg-féle Command Station-t (CANcmd), Booster-t (NB1B) és Hand Controller-t (CAB1)?
Működik kifogástalanul az adott hex-szel? Esetleges kérdéseimben tud valaki segíteni?

Másik kérdésem, hogy milyen dekódert válasszak, amely kicsi, házilag elkészíthető azaz nincs tele apró via-kal és teljesítményszabályzott? Elsősorban link érdekelne, bevált pic-es kapcsolások előnyben.
Készen is vennék esetleg -ha elég olcsó-, mint pl. Bővebben: Link csak ők nem adnak el M.O-ra....
Esetleg a Merg oldalán a feedback-es Loco dekóder megfelelő lenne?

Köszi.

Üdv
DR
(#) lidi válasza drdr hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
Can buszosat nem építettem meg így arról nem tudok nyilatkozni. A PACO féle xpressneteset viszont igen, az működik. Az legalább szabvány, más vezérlőkkel is megy.

A MERG féle locodecóder jó, építettem belőle párat. Kicsit nagy az alkalmazott PIC miatt, de működik.


Van továbbá saját dekóder programom is kisebb picre, de még nem tudom hogyan tehetném közzé, anélkül hogy valaki elkezdené pénzért árulni.
(#) drdr válasza lidi hozzászólására (») Okt 12, 2011 /
 
PACO-féle melyik? pl. A Nano-X?

Ehhez esetleg a MiniMaus Hand controller?
Ez működő kombináció lehet?

Egy kicsit soványnak tűnik az a 1.2A amit lead... valami komolyabb boostert kell hozzá építeni...
(#) drdr hozzászólása Okt 13, 2011 /
 
Lenne még pár amatőr kérdésem:
A PACO-féle cuccok mellett sokszor láttam egy 3. áramkört, amin vagy lcd v. néhány 7 segmenses kijelző van. pl. RAILCom Display. Igazából ennek mi a funkciója?

Dekódert lehet kiolvasni? Ill. ha igen, akkor ezzel kompatibilis minden dekóder?
(#) ayas hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Körülbelül másfél éve találtam rá erre a fórumra, és az itt leírtak alapján kezdtem el unokabátyámmal saját Dcc dekóderünket és vezérlőnket megépíteni. Az első cél az volt, hogy elérjük, azt a szép elindulást és megállást, amit egyszer egy (ha jól emlékszem lidi-től kapott) videón láttunk. Nos idő hiányában csak most jutottunk el ide. Ezúton is szeretném megköszönni az itt fórumozóknak és főleg lidi-nek a sok segítséget. Csatoltam két képet és egy videót.

Most szeretnénk megvalósítani a terhelésszabályzást. Elég sokféle megoldásról találtam leírást. A fejlesztési időt lerövídítendő, érdeklődnék, hogy aki már csinált ilyet, hogyan oldotta meg? Minél kevesebb külső alkatrész és lehetőleg egy A/D használata lenne a cél. Ha esetleg valaki egy kapcsolást is tudna mutatni, azért nagyon hálás lennék.

A másik dolog. Szeretnék hangot is a mozdonyba. Tud esetleg valaki olyan oldalt ajánlani, ahonnan lehet letölteni jó minőségű mozdony hangokat? Vagy esetleg van valakinek?

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Először is gratula !
Nem sok embert ismerek aki eljut idáig, hogy saját dekódert tud csinálni ! Ha jól értem, akkor a dekóder már tud lassulni és gyorsulni, nem csak hirtelen beáll a vett sebességre.

Kicsit részletesebben írd le mit látunk a képen, videón. Pl nagyon érdekel, az a számológép szerű képződmény. Mekkora ötlet, annak a billentyűzetét felhasználni ! Gyárilag is olyan kijelző volt benne ? Milyen mikrokontrollert használsz a cuccokban ?

A terhelés szabályozásról: anno nekem sokat segített Dzsolt leírása. A lényeg: a motorra kapcsolt feszültséget néha (kb 50-200 Hz) le kell kapcsolni, és ekkor megmérni hogy mekkora feszültséget termel a motor dinamóként. Így lehet megállapítani hogy mennyire gyorsan pörög. Nyilvánvaló, hogy úgy kell a lekapcsolást megoldani, hogy a motor egyik fele földön legyen, és ehhez képest a másik kivezetés + feszültségen. Amit már meg tudunk mérni. Tehát egyik kivezetés földre húzva, másik lebeg, azt mérjük. Persze menetiránynak megfelelően úgy hogy mindig pozitív feszt tudjunk mérni. Ez bonyolultnak hangzik, de a kapcsolás bazi egyszerű. Én a MERG dekóderek kapcsolási megoldását használom.

Szkóp nélkül nem lehetetlen, de jobb ha van. Először én is csak szimulátorban próbálgattam a sajátom.
Még annyi trükk van, hogy a motor lekapcsolása után várni kell picit ( kb 2ms ) mire beáll a mérhető dinamó fesz, és csak utána lehet méricskélni.


Ha ez eddig nem rettentett el, most jön csak a neheze A kinyert feszültségből kell valami algoritmussal kiszámolni, hogy mennyire avatkozzunk be a motor meghajtó pwm kitöltésébe. Ide a PID algoritmus kell, esetleg ha a modell mechanikailag nagyon jó (nincsenek ütemes mechanikai szorulások, nagyon könnyen fut, stb) , lehet egyszerűbb szabályozással is próbálkozni, de a végén úgyis PID lesz a nyerő.

Ha valamelyik részlet nem tiszta szólj, megpróbálok segíteni.
(#) lidi válasza ayas hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Küldök még egy szép mérés képet ( nem tudom megállni, muszáj dicsekednem a szkópommal ) hátha így egyértelműbb miről beszélek.

dekoder.png
    
Következő: »»   31 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem