Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy fordulatszám szabályzó kommutátoros mnotorokhoz, ezzel szerintetek lejebb tudom venni a kress 800 fordulatszámát, vagy veszíti az erejét is jócskán? Cirka negyedére kéne csökkenteni alumaráshoz.
Veszíteni mindenképp fog az erejéből. Mi van a fordulatszám szabályzóba? Egy triac? Mindenképp veszít erőt, mechanikai áttétellel nem veszítene hanem inkább nagyobb nyomatékot nyerne.
Triac-os, a mechanikait nem tudom kivitelezni. Kéne egy stabil tengely amibe befognám a marót, valami nagyon stabil áttétel és egy másik tengely amibe meg a szárakat fognám be. Ez minimum 10 centi széltében és 10 centi z irányba és irtó sok meló.
Pwm szabályzásnál nem csak a kitöltési tényezőnek van fontos szerepe, hanem a pwm frekvenciának, szóval lehet, hogy ez a szabályzó más teljesítményű motorhoz készült akkor ezzel nem biztos, hogy lesz "harmóniába".
Régebben kísérletezgettem dc 24 voltos opto fordulatszám jeladós motorral, pic állította a pwm jelet és figyelte a fordulatszámot, ha leesett, növelte a kitöltési tényezőt. Lehet itt is meg kellene próbálni hasonlót, de sajnos nálad a nagy fordulatszám gondot okoz ilyen téren
Ha van még szabad kimeneted az LPT-n, talán érdemes lehet a Mach3-ra bízni. Abban is van lehetőség a marómotor PWM szabályzására, sőt, ha kialakítasz egy visszacsatolást, tud PID-et is számolni.
Ami még ennek az előnye: szerszámcserénél vagy a munka végeztekor lekapcsolja a marómotort. 1 vagy 2 Hz-es PWM-el bőven meg lehet hajtani egy triakot (szóval az AC nem hátrány), és kivitelezni is egyszerű: LPT kimenet megy egy opto-triakra, ami vezérelné a teljesítmény-triakod.
Hali!
Bocs, hogy beleírok ebbe a komoly dolgokba én egy motor hajtást keresek melynél egy potival lehet pozicionálni egy sima Dc. mocit. Szabályzó max 500W-os DC(teljesitmény egyenlöre nem érdekes) motor 12V. feszültségére. Amit tudnia kell azt ezzel a videóval érzékeltetem:itt vagy itt ez az utóbbi példa csak a működést illusztrálja mivel az egy szervó moci és nekem sima dc mocihoz kell a vezérlés. Ha valaki tud az első videón látható vezérlést megvalósító kapcsolásról kérem ossza meg velem. Üdvözlettel:Sumi ide is be linkeltem mert nem biztos, hogy az egyszerű vezérléshez való bocs. És nem utolsósorbanitt egy magyar példablaskojanos2 RC. modellezőtől a You Tube-on.
Egy "DC" topikban sikeresebb lennél.
Amit te keresel, az egy sima RC szervó jelen pillanatban, egy RC szervo teszterrel. Szervomotor is általában DC motor a hobbi körökben. Csak van benne visszacsatolás, így a tied is egy szervomotor lesz. És lényegében egy szervovezérlőre van szükséged.
Szia onnan küldtek ide
Hááát...
Egy DC szervo motor pozicionálása inkább DC szervo motoros, esetleg DC motoros topikba való, nem pedig CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól c. topikba való. De ezek szerint ők tudják
Egyébként arra gondoltam, a dc.motor pozicionálása (nem szervó) kihivást jelent ebben a topikban is. Adott egy, mondjuk ablaktörlő motor és egy menetes szár s a potméter (kormány) helyzetének megfelelően mozdul a motor is sebesség és irány függően. Ha úgy gondolod nem ide való hagylak benneteket. Azért hasonló a feladat, mivel mondjuk ti is pozicionáltok horizontálisan és vertikálisan. Nekem csak horizontálisan kell.
Igen,az egyik szoftveres a másik hardveres.Nem kihívás,de itt nem ezt alkalmazzuk.Azért nem mert a léptető motorok erre a célra pontosan megfelelőek.Most gondolj bele,hobbi célra CNC gépet DC szervó motorral,házi kivitelezéssel,?Nem hiszem hogy ebben a topikban valaki nekiállna.
Sima DC motort nem tudsz pozicionálni , ahoz visszcsatolás kel akkor meg már szervonak hivják .
Szerintem is az RC vezézlés lenne a megoldás . A pozicionálás azt jelenzi hogy egy elöre megadott helyre ( helyzetbe ) fordul a motor . Mi lenne a lényeg ? A motor forgorész állásának a pontos ismerete vagy egy kétirányu szábályzás ( nem ugyan az ) . Ha feladat a rudak mozgatása csak akkor a szabályzás tökéletesen megteszi . Persze ehhez tudni kellene a konkrét feladatot .
Páran azért biztosan...
Ott az smc, ez épp hobbi szervó vezérlő kategória...
Szia
Jo bizony , és van hozzá minden dokumentum is .
Kedves CNC megszállottak!
Erről a konstrukcióról mi a véleményetek?
Nagyon szép, mi lesz a célja? Én a Z tengely megtámaszkodási pontjait távolabb helyeztem volna el. (Avagy a felületet növeltem volna meg felfelé, nem látom azt a részt) Javítandó a szerszám oldalirányú merevségét.
Látványos!
Gravírozáshoz megfelelő lehet, de nem képvisel nagy merevséget a levegőben lógó lineáris rúd. Se az alacsony hídszerkezet. Ez leginkább a nyákfúrási, gravírozási kategória. Inkább a szépsége miatt lehet eladni, nem a merevsége miatt.
Az x-et ki kell cserélni ha nem csak fúrni vagy gravírozni akarsz, ha csak arra kell, akkor viszont nagyon elég, és szép. Épígetted vagy vennéd?
Egy fórumon láttam meg, elvileg a gazdája hangfalak oldallapjait marja vele ki. Én nem építenék ilyen gépet, csak kérdezősködöm, tanulgatok, tapasztalatot szerzek
Arra gondoltam, hogy hasonló gépet építenék, de alátámasztott tengelyekkel, lehetőleg úgy, hogy az X és az Y tengely egy vonalban legyenek egymással, hogy minél alacsonyabb építésű legyen a szerkezet, mert az előző terveimre azt kaptam kritikának, hogy csavarodásra hajlamos lesz. Alapvetően nekem tetszik ez a konstrukció, de nekem 400*400*100 munkaterülettel kell számolnom, úgy hogy alumíniumot még tudjak nyúni vele Mit gondoltok, módosításokkal jó lenne? csináljak valami vázlat félét hogy jobban érthető legyen?
Természetesen az építő jellegű hozzászólásokat most is köszönöm!
Esetleg lineáris sin, kocsikkal. Annál már a sin merevíti a vázat, és a kocsikon megvan a rögzítési sík felület.
Minél szélesebb egy szerkezet, annál stabilabb. Ez igaz az X-re, Y-ra és a Z-re is. Ha nem 50mm-re vannak egymástól a sinek, hanem 150-re, akkor nagyon meg tudod vele növelni a merevséget.
Sziasztok
Egy igazán komoly hibálya van a szerkentyünek , az egyoldalrol hajtott Y tengely .Még komoly lin sineknél is gondot jelent ( arányaiban nézve ) ha a sint csak egyoldalrol hajtjuk és nem szimetrikusan a kétoldalán . Képzeld el hogy a tuloldalon dolgozol , az a terhelhetöség adja a géped maximumát holott sokkal de sokkal többre képes már akkor is ha ott is van hajtás . Egy 30 -as lin sin ( acél THK pl ) egy 1250mm-es X hidnál simán elmozdul 20 - 25mm-t ha az eggyik végét rögzited ( tapasztalat ) ezért használnak szinkron hajtást mind két oldalon . Nekem is kicsinek ( keskenynek ) tünik a Z asztal illetve a csapágyak távolsága ugyanott , de attol még lehet jo ha a feladat ezt követeli .Hangfalat is lehet vele persze csak a hatékonysága ott kb 0 . Nincs elötolási sebesség , nincs fogás mélység , a megmunkált felület nem tökéletes , derékszög hibák , méret problémák stb ) de ha egy minimális összeget rááldozol és alátámasztott lineket használsz és kétoldali orsoval hajtod akkor szuper kis gép lenne ( de mint minden gépnek ennek is vannak és lesznek határai ) . Azt az alu profil tartot én simán el hegynám és tennék valami jo merev zárt szelvényt a helyére és az ár különbözetböl meg venném az alátámasztott lint ( 16-os böven elég ) .
Javítanálak: Kétoldali orsóval van építve, szíjjal összekötve a motor előtt közvetlenül. (Nem látszik jól, de ott van.)
Egyoldalasan tényleg meg sem mozdulna. Valószínüleg a gép szépen dolgozik, de nyeklik nyaklik, hála a sinekhez képest eltolt munkapontnak is. Hangfalakra valószínüleg elmegy a pontatlansága, hiszen úgyis kap egy takarást.
Igen, az egyoldali hajtás nekem sem jön be. Egyébként a 600Ft /kg áron vett profil vs zártszelvény különbözetből nem hiszem h bármi ilyesmi kitelik. Én is profilra építem a gépet. mivel a zártszelvény macerás, heggeszteni kell, meg miegymás...
Líneáris kocsit nem szeretnék, mert ár-érték arányban nem nyújt annyival többet, szerintem, bár ki tudja, körbe kéne néznem megint a profilos emberünknél.
Azthiszem az lesz a legjobb ha lerajzolom mire gondolok
A cél az lenne hogy az erövonalak minél közelebb essenek egymáshoz .
Ugy képzeld el mint spajszert , minél hosszabb az erökar annál könnyebben tudsz vele egyre nagyobb terheket megmozditani , ha a CNC-nél pont forditva kel . A kiindulási pont az maro vége vagy az éppen munkában lévö része . Minimum két erövonalal kel számolni akár egy idöben is ( rádiusz marás , vagy 3 irányban spirális zsák marásnál) és illik közel azonos terhelhetöségünek lenni s tengelyeknek beleszámolva a már cipelt tömegeket is . Ollé !!! van még .... de ezt már annyiszor leirtuk és tapasztaltuk , iszonyat mennyiségü anyag van profiktol amatöröktöl hobbystáktol a cnchungary.com-os ( topickokra bontva ) , persze ettöl még lehet kérdezni
Mi baj a profillal ? én megbízok benne, napi szinten használjuk mindenféle gép építésére
Szemed mint a sasnak , de attol még igaz amit irtam .
Igy viszont feljött egy másik probléma az egyoldalon egy légi linvezeték ( ezt néztem el ) ami akkora forgáspont hogy nem is igazán lehet kezelni csak az esetleget tengely közponokkal ( X Y egyvonalban ) de még akkor is ott a gyenge oldal mert hogy igy Z irányban szinte semmi terhelhetösége nincs ( hajlik ) . |
Bejelentkezés
Hirdetés |