Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Valaki csinált primer oldali triakos szabályzást azt hiszem visszább olvastam róla .
Vagy valami nagyobb porszívó szabályzó is jó lehet . Ha pedig visszatekernéd a trafót hogy 28 volt meglegyen akkor széppen leszigeteled a szekundert és a tetejére lehet még további meneteket rakni csak rosszabb lessz a hűtés. Esetleg a szekundert szigetelheted tesa festőszalaggal aztán ha kész lakkozd le ezzel a régi huzal is felhasználható lenne de szerintem elvagdaltad 2 menetenként.
Lapos karakterisztikás gépeknél a primitív primer oldali szabályozás nem válik be. Elég spéci szabályzó kell a primerre,ha a teljes átfogási tartományt jó minőségben szeretnéd használni.Ezért ajánlottam a szekunder oldali szabályozást. Elterjedt megoldás a szabályozott egyenirányítás, és jók a jellemzői.
Nagyáramú tirisztorokat találtam olcsón és azon gondolkodtam hogy diódaként fogom alkalmazni őket.
De most hogy mondod lehet csinálok hozzájuk egy vezérlést . De azt hallottam nem egyszerű jól megcsinálni.
Én is ezzel játszok! Nemsokára lesz eredmény!
Üdv. Most ismerkedem ezzel a témakörrel, olvasgatom a fórumot. Felmerült bennem egy pár kérdés. Toroid transzformátor megfele-e CO hegesztőbe? (kb. 21cm2-es keresztmetszetű vasból) Folytó és/vagy kondenzátor kell inkább az egyenirányító után? A huzaltoló motor szabályzása emésztéses, vagy lehet pwm üzemű (nem érzékeny a hegesztési eljárás a négyszögjel okozta remegésre)?
Egy másik téma, egyik ismerősöm jelezte, hogy a CO hegesztője egy ideje leveri a 16A-es kis megszakítót (valamilyen olcsóbb egyfázisú gép, de eddig kifogástalanul működött) Elmondása szerint több kismegszakítóval is kipróbálta, és 10 indításból kb. 2x leveri a kismegszakítót. Már minden mást kizárt, ő a transzformátorra gyanakszik. Lehetséges, hogy a primerje menetzárlatos lett?
Közben rájöttem, hogy a toroid nem nyert de a többi kérdés aktuális. Esetleg helyette hipersil?
Szia,
csak attól függ milyen vastag anyagot szeretnél heggeszteni... Kb. ekkora tóruszra a primért 1,5mm vastag cu-zománchuzalból, stb... 0.6-os huzallal autókaroszériához prima!
Szia.
Huzal szempontjából a 0,8-asra gondoltam, lemezek zárt szelvények, stb. összehegesztéséhez, esetleg kasznizni is, ahogy írtad. Hétvégén megmérem a vasmagot, de szerintem vagy 25cm2 környékén van. Primer 1.6-1.8 ból lenne. P.
Szia!
Az toroid megfelel a Co hegesztőbe,de az általad említettnek a vaskeresztmetszete kissé sovány. Ha egyfázisú gépet akarsz csinálni, akkor fojtó és kondi kell szűrésnek. a kondi közvetlenül az egyenirányító után,majd a fojtó, de többféle variáció létezik,aminek a taglalásába most nem mennék bele. Mi az az emésztéses szabályozás? Még sohasem hallottam ezt a kifejezést. A tolómotor szabályozására nagyon sokféle mód létezik, de a PWM is tökéletesen megfelel.Az hogy egy Co hegesztő leveri a 16A-es kismegszakítót,annak ezer oka lehet. De a primer menetzárlatnak a legkisebb a valószínűsége. Pl.: másik dugaljból használja a gépet, közelebb került emiatt a fogy.mérőhöz,és kisebb a veszteség a vezetékeken. Emiatt is leverheti. Nagyobb fokozatban hegeszt. Emiatt is leverheti. Elgyengült a kismegszakító,mert huzamosan a maximális terhelésen,vagy annak közelében üzemelt. A megoldás csak a csere,egy fokozattal nagyobbra-ha a vezeték keresztmetszete ezt megengedi. Ja,és az induktív fogyasztóknak(a Co hegesztő bőven az) "C"kioldási karakterisztikájút illik felrakni. Azzal szívesebben működik,mint a vezetékvédővel.
Szia.
Köszönöm a választ. A toroidnak a lágyindítás miatti késleltetése nem zárja ki a primerköri megszakiítás lehetőségét? Egy fázisú gépben gondolkodnék. Az emésztéses szabályozás írásakor az áteresztő tranzisztorosra gondoltam, lehet, hogy nem a megfelelő kifejezést használtam. Az ismerősöm gépe egy TIP MIG140, aminek a rajza itt meg is található. Már bizonyos átalakításokat elvégzett rajta, amiről itt is szó esett. A transzformátor viszont iszonyúan kicsi benne. Ugye ebben 2 kapcsolóval lehet a fokozatokat 4 lépésben állítani, namár most a maximális fokozaton eléggé zúg, atöbbi fokozathoz képest, és ennek a bekapcsolásakor szokta a kismegszakítót is levágni. A kismegszakítók nem maiak, az is lehet hogy hogy tényleg elfáradtak.
A lágyindítás késleltetését 0,1-0,15s-ra célszerű állítani,ez 5-7 szinuszhullámnyi idő. Ezt észre sem veszed,mivel a huzal sem ér ennyi idő alatt az anyaghoz. Tehát a primer köri megszakítás nem problémás. A TIP140 áramfelvétele a legnagyobb fokozatban üresjárásban 2A körül van,ami mutatja azt,hogy a trafó erősen túlgerjesztett állapotban üzemel. Nyilvánvaló,hogy ennyire túlgerjesztett állapotban a bekapcsolási áramlökés tetemes. Mindenképpen célszerű a nagyobb kismegszakító beépítése.
Értem, köszi a választ. Szóval toroiddal is meg lehet próbálni, azt mondod. Az nyugalmi áramot megmértük multiméterrel és valóban olyan olyan 1,6-1,7A környékén volt 4. fokozatban. Akkor ezek szerint ez ennél természetes. Mondjuk melegedni nem melegedett, ami gondolom menetzárlat esetén nem így lett volna.
Derékig túrok a gépemben. Estére beszámolok.
Félsiker. Furcsaságok vannak. A teljesítmény szabályzó poti csavargatására nem növekszik és csökken a feszültség (teljesítmény) hanem össze vissza ugrál. Viszont a kontroll pontnál a nyákon rendesen lineárisan változik a fesz.
Valamint az a gyanúm, hogy az egyik tirisztor nem dolgozik. Hogyan tudnám kideríteni, hogy működik e? Most ugye a három tirisztor össze van kötve egy pontba. Ha szétvenném a csomópontot, és mindegyikre tennék külön külön terhelést,(pl. egy izzót) akkor kiderülne hogy működik e mindegyik? A nyákon az egyik (nevezzük kettesnek) tirisztor kimenetén nagyon alacsony feszültség van (<5v) Ha leveszem, a tirisztort akkor megvan szépen a vezérlő jel kb. 15V-os csúccsal. A másik két tirisztornál (egyes és hármas) kb. 10V-os a gyújtó jel csúcsa mikor rajt van a tirisztor. A gyanú onnan eredt, hogy a teljesítmény kimeneti ponton mérve a csak két púp látható a szkópon. Nem olyan mint a háromfázisú egyenirányítón. Méréskor egy 230V-os izzót tettem rá terhelésnek. Gondolom az nem nevezhető alacsony induktivitásúnak. Van hajszárítóból kiberhelt fűtőszálam, de nem tudom, hogy az elég lenne e. kb 26ohm os. :help:>
Valószínűleg nincs szinkronjel,vagy a másik lehetőség,hogy a tekercsnek nem a megfelelő végét kötötted a csillagpontba,emiatt akkor kap a tirisztor vezérlőjelet,amikor a negatív félhullám kezdődik. Ezt viszont nem tudja kezelni. A szabályzó kapcsolási rajzát feltehetnéd, akkor lehet hogy többet látnánk.
Szinkronjel az van. Mind a három tekercsen. Végignéztem szkóppal. A gyári rajznak megfelelő jelalakok vannak. A tekercsvégekre én is gondoltam. Most éreztem először, hogy lehet, hogy meghaladja a tudásomat ez a hegesztő működésre bírása.
Szkóppal nézted már a feszültséget a tirisztoron?
Illetve a jó tirisztorokon hasonlítsd össze őket vezérlőjel és főáramköri mérésekkel. Egyforma típusúak a tirisztorok?
Cserélj fel két tirisztort és akkor megtudod mi a hibás.
Nekem olyat csinált a tirisztor a motoromba hogy egy idő után nem volt hajlandó begyújtani elvesztette az érzékenységét a gate. De a tirisztor teljesen jó csak nagyobb áramra gyújt. Idézet: „Szkóppal nézted már a feszültséget a tirisztoron?” A GATE-en igen, ott nagyon beterhel a vezérlésnek, és alig 5V a csúcs. A katódon nem tudom mivel 3 van egybefogva. Meg kell bontanom. Az anódon meg ott a trafó szekundere. Az 1. és a 2. egyforma a 3. különbözik. A 2. a beteg.
Nagyon úgy néz ki hibás az egyik tirisztorod.
Próbáld ki a cserét a két egyformát cseréld fel.
Holnap megcserélem, és kiderül. Vakerán találtam olcsón 150A -es tirisztorokat. Valószínű veszek 3 egyformát.
Már csak azt nem tudom a teljesítmény miért ugrál fel és le. Össze vissza ugrál a kimeneti feszültség a teljesítmény szabályzó poti tekerése közben.
Csak kitartás!
Én sem ma kezdtem, mégis belefutottam tavasszal egy olyan anomáliába amit még a mai napig sem tudtam megfejteni. Konkrétabban: Egy 6 fázisú egyenirányítás - úgy is mondhatnám hogy 3x2 utas-(szintén hegesztőgép) csak megadott primer fázissorrend esetén hajlandó működni. A miértet nem tudom. No,de térjünk vissza a te problémádhoz: Ha két sugaras a szkópod,akkor az egyik csatorna mérőcsúcsát tedd a hibásnak vélt tirisztor Gate-jére, a másikat pedig a trafótól arra a tirisztorra menő vezetékre. Ha a tirisztor vezérlőjele a színuszjel pozitív félhullámmal azonos időintervallumba esik,akkor jó a trafó tekercsvég bekötése. Ha a negatívba esik,akkor nem jó. A szinkronjelet honnan kapod? külön tekercsek vannak a trafó oszlopain erre a célra,vagy direktben veszed a szekunderről ?(bár ezt nem szokták alkalmazni)
Ha a feszültség össze-vissza ugrál,az egészen biztos hogy szinkronhiba. Azaz a szinkronjel valamelyik tirisztornál átcsúszik a szinuszhullám negatív tartományába, vagy valamiért gerjed a szabályzó. Ha megvan az egész gépednek a rajza, tedd fel(ha nem okoz gondot)-bár a vezérlő rajza erősen hasonlít a SUPERMIG 500-as gép rajzára- nem tudom,hogy a szabályzó és a trafó illetve egyéb áramköri részek milyen kapcsolatban állnak egymással. Feltételezem,a trafó szekundere csillagba van kötve, és az a negatív pólus. A szabályzó GND pontja össze van kötve a szinkronjel forrásának csillagpontjával? Mivel a tirisztorok gyújtása nem trafón vagy optocsatolón keresztül történik hanem direkt kapcsolattal,a tirisztorok közös pontjának a szabályzókártya GND pontjához való csatolását hogy oldottad meg? Ugyanis ha a szinkronjelet direkt módon veszed a szekunder tekercsekről,tehát nincs külön- a hegesztő áramkörtől elszigetelt szinkron tekercs,akkor soha nem fog jól működni a szabályzód .
Itt vannak a rajzok
Itt meg a trafó. A jelet külön tekercsekről veszem. 3x17V~ Van olyan tartomány a szabályzó csavargatásakor mikor a kimeneten a digitális multiméter fordított polaritást mutatott. Egyébként analóg műszerrel méregetek.
A szinkron tekercsek csillagpontja össze van kötve a vezérlő panel null pontjával. (a vezérlés 2x15V-ról megy)
Van két sugaras szkópom. Holnap rámérek. Igen ez egy Szuper MIG 500 klón!
A tirisztorok által egyenirányított pozitív pólus is össze van kötve a GND-vel? Ha negatív feszültséget tudsz a kimeneten mérni, akkor egészen biztos,hogy a főtekercsek és a szinkrontekercsek feszültségei nincsenek azonos fázisban. Úgy is mondhatnám,hogy valamelyik fázison "ellenfázisú" a szinkronjel.
Ha ellentétes fázisú a szinkronjel akkor fordítva van bekötve a szinkrontekercs az adott fázisban ha jól gondolom?
Pontosan így van.
Kétsugaras szkóppal minden esetben ellenőrizni kell a főtekercsek és a hozzájuk tartozó szinkrontekercsek fázisazonosságát. Ha ez rendben van,akkor nem lehet olyan hiba, mint ami GAtesz-nál előfordult.
[quote]A tirisztorok által egyenirányított pozitív pólus is össze van kötve a GND-vel? Igen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |