Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1415 / 3998
(#) joecontra hozzászólása Aug 4, 2011 /

Hali!

Tudtok nekem mondani egy IC-t amivel a kompozit videojelből ki tudnám nyerni a c-sync-et?
Üdv, J
(#) big-D hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok!
Összeszeretnék dobni egy RC lowpass szűrőt , az értékek is megvannak csak nem tudom hogy a kondit hogy rakjam be(milyen polaritással) . Ha valaki megmondaná azt nagyon megköszönném .
üdv: Dávid

lpf2.GIF

(#) sanykaraj válasza big-D hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

EZ egy kerámia kondi nem kényes a polaritásra ha elko lenne akkor az egyik vonal vagy vastagabb vagy lefelé állna
(#) big-D válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Kerámia kondiban van 33uf-os ?mert nekem most csak sima elektrolit van. Ezzel valahogy nem lehet megoldani?

Sajnos nem de ha vannak bontásra váró dolgok akkor egy 3,4 és jelölésű kerámiát keres vagy tantált is lehet de eben nem vagyok biztos

Hát ez szomorú. Pedig pont most találtam egy videót amiben elkoval csinálta a csávó .
(#) nagy_david1 válasza big-D hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia!

Hova lesz ez a szűrő? Végfok után vagy előerősítőhöz? Használhatod az elektrolitot is amúgy nyugodtan. Nem ide tervezték valóban de megteszi. Ha helyesebben akarsz eljárni akkor két elektrolitot egymással szembefordítasz.
(#) big-D válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Jó a neved engem így hívnak. Amúgy erősítő elé szánnám . A polaritással kapcsolatban nem tudsz segíteni?

A elkon van egy negatív jelzés fogsz kötet az egyiknek jobbra a másiknak balra álljon a negatív fele
(#) morzsa15 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Újra forrasztotam és ugyan az a hejzet:/

Inkább keresek másik kondit . Azért köszönöm hogy segítettél.

Szívesen
(#) proli007 válasza big-D hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Hello!
Egy erősítő elé (bemenetére), minek ilyen alacsony impedanciás szűrő? Azt meg is kell hajtani valamivel..
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza big-D hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Nehezen fogsz találni valóban ekkora kapacitású kondit ami nem elektrolit. Vagy keress két 68µF-o elektrolitot és kösd szembe. Mellesleg váltóáramnál nem mindegy a kondi polaritás? Most látom tényleg névrokonok vagyunk

sanykaraj: A tantál aztán végképp nem jó. Az még érzékenyebb a polaritásra.
(#) big-D válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia .
Akkor szerinted nem jó ötlet ez a szűrő?

Hello!
Biztos jó, csak nem értem mi szükség van rá. Már mint az, hogy ilyen alacsony impedanciás a szűrő. (kicsi ellenállás és nagy kondi)
A kritérium, hogy ne terhelje nagyon amiről meghajtod, és ne terhelje a szűrőt, az, amit meghajtasz vele. (Mert azok módosítják a szűrő karakterisztikáját. (Ami egyébként egyszerű RC tag esetén 20dB/dekád.)
tehát ismerni kell a meghajtó fokozat impedanciáját, és szűrőt követő erősítő bemeneti impedanciáját. A szűrőben alkalmazott alkatrészeket ez szerint érdemes (kell) megválasztani.
üdv! proli007

Szia.
Ha jól értelmezem szavaid akkor inkább nagyobb ellenállást válasszak és kisebb kondit ?. Amúgy ezeket az rc szűrőket lehet alkalmazni erősítő után is vagy csak erősítő előtt. ( Ne haragudj a hülye kérdések miatt) üdv Dávid

Hello!
Erősítő után alkalmazott szűrőt, a hangszórókban szoktak használni hangváltó néven. De ezek (minimum) feladata a hangfrekis sáv szétbontása, hogy több hangszóróval lehessen a teljes sávot átvinni. Ezek általában LC szűrők, mert nem okozhatnak nagy csillapítást, hiszen akkor elvész a teljesítmény.
Ha ezt az alacsony impedanciás szűrőt egy végfok kimenete és egy plusz "basszuserősítő" bemenete közé szeretnéd kötni, akkor megfelelő az alacsony impedancia. Mert a végfok meg tudja hajtani a 68ohm-os ellenállást. De a módszer hátránya, hogy egy teljesítményre már felerősített jelet erősítünk újra, tehát a torzítást is jelentősen növeljük. Ez csak egy szükség megoldás lehet, ahol nem férünk hozzá máshol a jel útjába.
De ekkor is felesleges lehet a kis impedanciás szűrő, hiszen a végfok jele biztos, hogy túl nagy egy másik erősítő bemenetének, tehát lehet veszteség a szűrőn.

Nagyobb ellenállás és kondi alkalmazásával, a szűrő impedanciája is nagyobb lesz. Tehát nem kell extrém kis ellenállású meghajtás (végfok), viszont a szűrő terhelhető lesz (a követő erősítő bemenő ellenállása terhelni fogja az impedanciák arányában), tehát jelveszteség lesz rajta.
üdv! proli007

Szia.
Szerintem akkor inkább ráhagyom az egészet . Csak azért szerettem volna a szűrőt mert azt hallottam róla hogy elég mélyen vág. Amúgy egy számítógép elé lett volna kötve és majd egy kis tda2030 lett volna az erőlködője.
Köszönöm a türelmet . üdv Dávid
(#) szbalogh válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

A pmr 1.4V-ot ad a mikrofon felé adáskor.
Egyszerűen megoldottam a dolgot. A piezo előtt van még egy műanyag lap. Erre fúrtam 7 lyukat. Elvileg jobb lesz. PC-ben csináltam felvételt és megfelelő hangerővel rögzített. Sajna lyukfúrás előtt ezt nem próbáltam ki így nem tudom összehasonlítani, hogy mennyit javult
Ha esetleg beiktatnék egy gombelemet a vezetékbe hangosabb lenne?
(#) zimpee válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hi,

Összeraktam az áramkört, 1 kohm-ot tettem be bázisellenállásnak. A Bázis-emitter fesz. ekkor 0,7 V, meg sem mukkan a tranzisztor nyilván (1V alatt nem, azt írja a Datasheet).

Mi történik, ha a PICem 3 voltos kimenetét (amit max. 25 mA-rel lehet terhelni) direktben kötöm a Tranzisztor bázisára? Lesz füst?
Mit javasoltok? Kipróbálok most egy 500 R ellenállást, hátha látok valamit.

zimpee
(#) El_Pinyo válasza zimpee hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Idézet:
„Lesz füst?”

Esélyes! Egyébként amit mérsz, a 0,7V BE feszültség az teljesen korrekt eredmény. Nagyjából annyinak is kell lennie (munkapontfüggő), adatlap Base-Emitter Voltage diagram. Ha jobban megnézed az adatlapot, az 1 V maximális érték, tehát annál nagyobb nem lehet.
Inkább rajzold le és ellenőrizd a bekötéseket, mert elvben a báziskörnek jónak kell így lennie (1k bázisellenállással).
(#) zimpee válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hi,
A kapcsolás elvileg jó, átnéztem, mielőtt írtam ide, most átnéztem mégegyszer. Az áramkör terve egyébként megtalálható a mellékletben.

mért értékek:

PIC Láb --> GND = 3,02 V
BD137 Bázis-->GND = 0,72V
Kollektor-emitter U = 12,9 mV
Tápfeszültség: 5,0V (LF50CV).
PIC Tápfesz: 3,25 V (LF33CV).
A rajzon nem szerepel, de 10 led megy a tranyó kollektora felé az 5 V-s ágból, mindegyik után 220 R előtét.
Egyszerűen nem értem, mi lehet a gond. Rövidzár, szakadás nincs, kimértem a panelt.
Van ötlet?

Köszönöm,
zimpee

pulse-lcd.png

(#) El_Pinyo válasza zimpee hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Ránézésre én sem látok hibát. Mondjuk a 150 Ohm Led előtét egy picit kevés, legyen az is 220 Ohm. Ha a tápfeszültségek megvannak, valamint a Led és a tranzisztor is polaritáshelyesen van beültetve és jók is, akkor működnie kellene. Nem tudom hogy próbáltad, de egyelőre csak a panelen levő egyetlen Ledet próbáld működésre bírni. Esetleg megnézheted PIC nélkül is, közvetlenül a 3,3 V tápot a bázisellenállásra kötni. Egyébként milyen PIC-et használsz?
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hopp! Kiszúrtam egy hibát a NYÁK-on! Az ICSP csatlakozó 2-es (Vdd) csatlakozása össze van kötve a GND-vel, a Vdd helyett.
Többek között ezért sem használtam sosem Sprint Layout jellegű tervezőprogikat (lehet, hogy ez más??). Sajnos iszonyat könnyű hibázni velük. Elnézést, ha valaki lelkébe gázoltam ezzel!
Könnyen lehet, hogy van több hiba is, emiatt célszerű kapcsolási rajzot készíteni, azon sokkal könnyebb az esetleges elvi hibákat kiszúrni.
(#) zimpee válasza El_Pinyo hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hi,

Igen, szerencsére az ic alatt kényelmesen el tudtam vágni azt az utat, és a mellette levő Vcc-t adni neki.
Mielőtt bekötöttem, megnéztem az áramkört, volt egy-két rövidzár, amit megoldottam.
A szoftver diptrace, szerintem elég jó (300 furatig ingyenes), sajnos hibázni emberi dolog, autoroutert meg ilyeneket nem használok.
A PIC egy P18F25k20( PK3 programozza), jelenleg csak egy led van bekötve, meg sem mukkan.
150 R az HE. előtétellenállás számolójával jött ki(~146), de mivel elfogyott már itthon, 220 van benn helyette.

Kipróbáltam az ötleted, a LED úgy sem világított, ha direkt kötöttem a bázisellenállásra a 3,3-at.
Gondoltam egyet, és a LED-re párhuzamosan ráfeszegettem mégegyet. Gond nélkül világít. Nem tudom mitől, beépítés előtt kipróbáltam, ami benn van, emiatt csináltam még egy nyákot, hogy ne legyen gond.
Most megy PIC-cel is.
Köszönöm a segítséget. Eddig 3-szor néztem át mindent, most négyszer fogok.

zimpee
(#) Medve hozzászólása Aug 5, 2011 /

Szép napot!

Van nekem néhány BF246-os típusú j-FET-em. Ezeket ugye egy gate-source feszültség szerint A, B és C osztályokba sorolják, de ezeken a példányokon nincsen ilyen betű jelölés. Hogyan tudnám megmérni, hogy a tranzisztor melyik osztályba sorolható?
Köszönettel: Medve
(#) Hp41C válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szia!

- Vegyél egy 15 V -os tápot,
- Kösd a BF246 D elektródáját a táp '+' kivezetésére,
- Kösd össze a BF246 G és S elektródáit,
- Egy árammérőn kereszül kösd a G és S elektródát a táp '-' kivezetésére.

BF246 A etetén Id : 30 .. 80 mA
BF246 B etetén Id : 60 .. 140 mA
BF246 C etetén Id : 110 .. 250 mA
(#) Medve válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszi, deeee nem fog tönkremenni a FET ettől az esetlegesen nagy áramtól? 300mW-os az eszköz és rászabadítunk 1,5W-ot vagy akár 3-at is. Nem lesz ebből baj?
(#) Hp41C válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szia!

Ebben a bekötésben a fet egy áramgenerátorként működik, a Drain tápfeszültség kb 5..8 V -ig csökkenthető.

Másik módszer, de ehhez két tépegység, egy feszültség és egy árammérő is kell:
A Drain - Source táp 15V, a G egy másik tápról a S -hez viszonyítva negatív feszültséget kap. A D áramát és a G feszültségét az S -hez képest kell mérni.
Az Id értékét minden fet-re 200uA kell beállítani és le kell olvasni a Ugs -t.
BF346A Ugs -1.5 .. -4V
BF346B Ugs -3 .. -7V
BF346A Ugs -5.5 .. -12V

Az adatokat a BF246 adatlapjából olvastam.
Következő: »»   1415 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem