Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   627 / 1386
(#) dokidoki válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
* , most lebuktam. Mert mégse figyelem eléggé a dolgokat.
Ha jól sejtem, akkor a dry fólia fordított működésű mint a fotólakk?! Mert fotólakknál ezzel a módszerrel a levilágító film pont a fordítottja a megszokottnak, vagyis ott látszik át ahol a furatok vannak. Ezért könnyűnek tűnik mindkét oldalt jól pozicionálni.
Lehet, hogy még nagyon reggel van és nem jól gondoltam, akkor bocsánat, hogy belekotyogtam.
A leoldódás megoldására nincs sajnos ötletem
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Bocs, lehet, hogy marhaság. De miért nem teszel a négy sarokba illesztő furatokat? Valami kényelmes helyre, aminek semmi más jelentősége nincs, csak a fóliák illesztése. Persze a maszkon is rajta van és látható. Ha pozitív, ha negatív a fényérzékeny réteg. Úgyis nagyobb a nyers nyák, mint a késztermék.
Ezt talán a felfogató csavarok lyukaival is össze lehet hozni, ha van ilyen.
(#) dokidoki válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 / 1
 
Megnéztem egy videódat, amelyen a dryfóliás és galvánónos nyákkészítést mutatod be, remek lett, gratula.
Nos, az ott használt maszk, pont tökéletes a általam javasolthoz.
A maratáshoz használt nátrium-perszulfátba gondolom, az ón eltávolítása miatt került kénsav.
erre nem lenne szükség, mert úgy készülne, hogy pont az ónréteg lenne a maratásnál a fedőréteg, megvédné az alatta lévő rezet, és a furatok belsejét is.
Lehet, hogy tévedek, de úgy kellene csinálni a furatgalvános nyákot, hogy kifurkál, lelakkoz, levilágít a dryfóliához való maszkkal, előhív. Ekkor a maradandó vezetősáv felületek a furatokkal szabadok, nem védi semmi. Elköveted a furatgalvánozást rézzel (így takarékos), közvetlenül ez után ónnal! Ekkor teljesen leoldani a lakkot mindenhonnan, és a panelen, megmarad az ónozott furatgalvánozott áramkör.
És mehet a nátrium perszulfátba, az eltávolítja a rezet, marad a többi.
Biztos van valami necces pontja az egésznek, de nekem, mint kibicnek semmi sem drága
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Most meg fogsz lepődni, de a lemosáshoz nem használok ecsetet, tehát nem cserélhettem fel. Másik meglepetés, hogy ugyan egy oldalt világítok, de meg tudom fordítani a nyákot a levilágító alatt, mert van nekem olyan elülső manipulátorom amit egyesek kéznek hívnak! Nem az a baj, hogy a maszkot nem tudom rárakni, a baj, az, hogy az előhívásnál lejön a lukaknál a fólia! Már harmadszor fóliáztam újra, most ott pihen a levilágítóban, délután keverek egy nagyon híg előhívót és megnézem azzal. Ha úgysem jó, akkor valahogy beónozom a lukakat, vagy kiöntöm valami lakkal, vagy nem tudom. Jó lenne tudni oxygen hogy védte meg a lukat, de szerintem ő is fóliával.
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Persze lehet ilyet, de az sem fog látszani, mert minden furat hulla fekete a lötmaszkon! Olyan fekete hogy a telibe a nap is alig süt át rajta. Ennél feketébb nincs. Hiába csinálok belőle tasakot ha egyszer nem látom hol a luk, mert ha takarja a lukat, akkor gyakorlatilag van egy teljesen fekete abszolút átlátszatlan lapom. Hogy a luk most ezen a furat szélén, vagy a közepén van, arról zéró infóm van.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
De azért olyat lehet csinálni, hogy az ilyen illesztési célra használt, egyébként felesleges lyukak esetén a lötstopot szépen kibököd. Tűvel, vagy bármi alkalmas eszközzel és annyira felbővíted, amennyire szükséges. Ekkor már átlátni rajta. És csak ezeken kell átlátni. Ha ez kb. 1-es lyuk, nagyot nem lehet tévedni az illesztésnél.
(#) gulasoft válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Az amóniumperszulfátba került kénsav. Nincs lakkozás. Lakkozás helyett van a dry fólia. Ehhez van a lötmaszk, aminél csak a furatok maradnak szabadon, azt tudnám óngalvánozni, de nem tudom illeszteni a lukakhoz, mert mint írtam, olyan sötét a fólia, hogy nem látszik hova kerül a luk, ráadásul simpi nem rakott forrszemeket a teliföldek összekötéséhez, tehát pont ott ahol kéne nem lenne ón, nem védené semmi a maratótól. Most jutott eszembe, hogy talán a löt meg a sima maszkot össze tudom pozícionálni még akkor is ha a sima már rajta van nyákon, összeragasztom a kettőt kifúrom a fóliát is, és akkor hotib ötletét kicsit kombinálva talán megoldható a pozícionálás.
Oxigen meg nem ónozott mégis megmaradta furatba a réz, az kéne hogy mefdig világított illetve hogy maradt meg a furaton a fólia.
Volt már hogy nekem is megmaradt a furaton a fólia, akkor gondoltam milyen kasa lesz ez galvános furatnál, de nem tudom akkor miért maradt fent, most meg mért jön le.
Mindegy keverek hideg híg előhívót és kiderül.
(#) dokidoki válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Igen, értem, elírtam, ha a maratószerbe nem kerül kénsav akkor nem bántja a galvánónozott felületet? Arra nincs konkrét ötletem, hogyan lehetne ezt elkövetni dry fóliával.
De szerintetek, működhet az amit leírtam? Mármint lakkal, vagy gyári fotós nyákkal.
Mert néha lenne igényem, olyan RF panelokra ami tutin furatgalvános, ha kitaposódik az útja akkor lehet, hogy nekifekszek én is a témának gyakorlati oldalról.
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ezen a maszkon ilyen nincs, de van sarka, csak ott meg nincs kífúrva jelenleg. Az egészre nem is lenne szükség ha megmaradna a fólia, de ez szerintem annyira kasán furatgalvános, hogy nincs szívem szétmaratni a lukakat, ha kell telepöttyözöm lakkal. Körömlakk jó ilyen célra? Más lakkom csak fújósban van. Vagy azzal az akrilfestékkel kitöltöm a lukakt a nitróhigító utána csak kiviszi.
(#) gulasoft válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha az ón megvédi a lukat akkor jó. egyszer csináltam olyat is, hogy az ón volt a maszk, de az nem volt annyira finom a mint sima fólia a maszk módszer.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azt mindjárt gondoltam, hogy pont ezen a maszkon nincs. De ha a saroknál (ami van, mint írtad) megfúrod, akkor lesz.
Én úgy gondolom, hogy a körömlakk jó lesz, de az nagyon babra munka, nem tudható eredménnyel. Én azt hiszem bevállalnék még egy fóliázást, és tennék rá jelölőket, bár tudom, hogy nem két fillér a lötstop. De ez én vagyok, és lehet, ha ott lennék a helyedben, és kezemben lenne a készülő termék, én is másképp gondolnám.
Viszont ha nem határidős, el ne kapkodd, mert elúszhat az eddigi melód is. Van itt más megfontolandó ötlet is.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Mind a kettőn. És le is van világítva. Csak előhívva nincs.
Viszont ha ki kell tölteni festékkel, akkor jó ha egy oldalon fóliázom, levilágítom, nem hívom elő, telibeöntöm a lukakat jó sok lakkal, ekkor még a túloldali fólia megvédi az átfolyástól. A felületről lemosom a lakkot nedves nem folyós ronggyal, és utána befóliázom azt is majd levilágítom és mind a kettőt előhívom. Ha minden jól megy, így biztos nem lesz lukas a maratás alatt a luk, és talán a fólia sem jön le ha alulról "alá van támasztva" lakkal, illetve ha marad is luk a furatfalon ott lesz a lakk.
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A gond az, hogy miért jön le az 0.8-as meg egyes lukaknál a fólia. Nem kéne lejönnie.
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Csak tipp: bármilyen gondosan fúrod, bármilyen éles fúróval, a lyuk széle valamennyire felpúposodik. Ez gondolom megfelelő nagyítóval látható; lehet itt nem tapad meg jól a fólia.
De az is lehet, hogy lamináláskor "megég", felreped ott, ahol nincs alatta a fém, ami a hőt elvezesse.
Nálam ez valszeg nem fordulna elő, mert én víz alatt "laminálok" és sütőben "égetek"; próbáld meg, hátha ez a jó megoldás, én is Tőled tanultam

Mod.: ismered a viccet: "...kár, hogy megdöglöttek a birkák, mert ötletem lett volna még..."
Egy kibicnek semmi sem drága, pláne más lötstop fóliája...
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A furatgalván során a furat széle vastagabb lesz és emiatt nem fekszik fel a fólia rendesen?
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azért itt mikronokról van ám szó egy furatgalvánnál. Mondjuk 20 mikronnal kisebb a luk , vagy 40-el ha a két szemközti oldalt nézzük.
Ha most sem sikerül előhívni, akkor lefóliázom az egyik felét. A másik felénél a lukakat úgy nagy vonalakban (nem egy egy lukat, hanem lukcsoportokat) bekenem a kályhaporos festékkel. (végre lesz mire használni). Száradás után ledörzsölöm a felesleget, és utána befóliázom azt a felét is. Így lesz támasztása a fóliának a lukon is, és ha ki is lukad, a festék még így is megvédi a maratótól a lukat. Utána hogy mivel szedem ki a festéket még nem tudom, de egy nitrohigítónak nehezen áll ellene bármilyen festék.
Az egyetemen az előhívót rányomják permetszerűen a nyákra, ha az nem szedi szét a fóliát, akkor az én ecsetemnek sem kéne, de majd lögybölöm, vagy simpi ötlete alapján egyből két fóliát húzok fel.
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nem jól értetted amit írtam!
Nem a furat belseje felé mondtam, hanem a fólia felé vastagszik és ott keletkezik egy lépcső és az tarthatja el a fóliát.
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ott is mikronokról van szó, és fel is csiszoltam kicsit a galván után, nem akadt.
(#) elektro95 hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
hali
az lenne a kérdésem hogy a galván fürdő mit tartalmaz ?
(#) janikukac hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Egy tehnikát szeretnék megosztani veletek:

-Amikor a nyákot marattad, és a végleges méretre szeretnéd hozni, akkor használj csiszológépet, tehát aminek a csiszoló "lapja" forog. Fél perc alatt szép símára, egyenesre lehet csiszolni a nyákot, addig ameddig akarod.

Remélem ezzel segítettem valamin, nekem bevált, és jó.
(#) karaszbandi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
És mennyi port nyeltél?
(#) janikukac válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Semennyit, mert nem kell beszívni, sőt , a csiszoló oldalán fujja ki a port... :yes:
(#) vilmosd válasza janikukac hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
En egy dekopir fureszt hasznalok hanyatt vagva, satuba fogva. Ezzel darabolom a panelt meretre. Csak a balesetvedelmi eloirasokat kell betartani(szemuveg, ujjakat nem levagni). Meg van vagy 10 eve, es csak egy csapagy adta meg magat ezen ido alatt. Ez is csinal port, de nem veszes. viszont ha az ember ugyes, nagyon szep munkat lehet vele csinalni rovid ido alatt. Ma eppen egy 50-es szeriat kellett legyartanom. Meg mindig megvannak az ujjaim, csak a szemem nem a regi. De ennek a kor az oka nem a darabolas
(#) karaszbandi válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A dekopír fűrészhez egy jó tanács.
Ajánlatos a vágás előtt és után összeszámolni az ujjakat. A két érték közti bármilyen eltérés esetén ajánlatos orvoshoz fordulni.
(#) vilmosd válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Nem ezt mondtam?
(#) mex válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Ha szokványos (nem alakos) nyákot kell gyártani, akkor egy karos lemezollónak nincs párja, és nehéz az ujjait a penge alá tenni a kezelőjének.
(#) gulasoft válasza elektro95 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Nem tudom, mert bekeverve kaptam a bestfinish-nél érdeklődd meg. Biztos van benne réz, mert alapban olyan szine van, mint a maratómnak így a 20. panel után.
(#) gulasoft válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Nekem megeszi a dekopír élét a nyák. Hány fűrészlapot használsz el egy 50-es szériánál?
(#) gulasoft hozzászólása Aug 6, 2011 /
 
Na Hölgyeim és Uraim!

Két oldalas furatgalvános nyák készítést vállalok, nem két fillérért.

Kombináltam simpi ötletét, azaz húzzak fel két fóliát módszert és a saját ötletemet, hogy az egyik oldalt fellaminálom, a másik oldalon egy kis spatulával tele kenem a kályhaporos festékes masszával a lukakat. (Átfolyni már nem tud, mert ott a fólia) Száradás után ledörzsöltem a nyákról a maradék festéket, így a lukakat kitöltötte a festék, a nyák maga pedig fémtiszta volt. Minden luk fekete volt mint a korom.
Fellamináltam ezt az oldalt is kétszer.
Kétszer 10 percig világítottam és cirka 0.5%-os hideg előhívóval előhívtam, nem volt gyors, de legalább jó lassú volt, volt vagy 10 perc. Gyors ellenőrzés után azt láttam. hogy minden luk fekete mint a korom. (A fólia meg nagyon sötétkék volt, sárga fényben egyébként fekete, döbbenet mennyire más színe volt).
Maratás 30 perc legalább, mert már nagyon telített a maratóoldat. Ellenőrzés után látám, hogy minden luk fekete mint a korom. Erősen örül, szalad lemosni. Az sem volt két perc, de szerencsére a tömény lemosós áztatás utáni vízpermetes mosdóban fóliarepesztés működött, ekkor már elkezdett kifolyni a festék a lukakból. Mikor a teljes lemosás megvolt, adtam neki körömkefével, minden luk kititsztult.
telifödek biztos jók, meg nagy nehézségek árán cirka 15 vezetéket ellenőriztem. (nehéz mind a két oldalt egyszerre mérni, majd holnap a fiammal végigmérem mind).
MIND 100%-OSAN TELJESEN JÓ!

Szóval iszonyat macera minimum 3 óra, jó sok vegyszer meg kellékanyag és lehet házilag furatgalvánt csinálni.
Aki most akar belevágni számoljon vele, hogy cirka 15 ezer forint a vegyszerkészlet. (A 10 gramm ezüstnitrát 12.000Ft volt 3 éve)

Csináltam én már ilyet 2 éve csak akkor még más volt a kémiai fürdő összetétele, és az ezüstnitrátos oldatba nem volt adalékanyag. Az akkor 80%-os lett, valószínűleg a rövid galvanizálásnak és luk nem megfelelő megvédése lehetett az ok, akkor is iszonyat macera volt.

Megyek beájulok az ágyba.

Ja ezt nézzétek meg, szabadság miatt holnap délután megyek, nem a hétfői workshopokra. (van kis cnc-jük szerintem lehet ott nyákot fúrni ha valakinek nem lenne otthon):
Bővebben: Link
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Itt egy nyák amit csináltam (Janikukac remélem figyelsz ), nálam ilyen színű, a felülete kissé érdes, de finomabb, mint az 1200-as csiszolópapír. Egyébként az ezüst-nitrát 6800Ft / 25g ami nem olcsó, de elég sokáig kitart. Nálam a fólia elég volt, fellamináltam mindkét oldalt, levilágítottam, előhívtam aztán marattam. Sehol nem jött le, egyik furatot sem rongálta meg. Egyébként a furatokat maratás után átforrasztottam (legalábbis azokat amik valamilyen alkatrész alá kerültek) biztos ami biztos alapon, de amúgy hibátlan lett. A lötstop előtt viszont hiba volt lemosni, mert foltos lett, de nem tudom mitől. A lötstop pedig azért hólyagos, mert kb 3 éves.
Következő: »»   627 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem