Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1417 / 3998
(#) meddu hozzászólása Aug 6, 2011 /

sziasztok!
hogy tudom kimérni hogy jó e vagy sem egy NPN -es tranzisztor ? (2n3442 van szó)
(#) csabee95 hozzászólása Aug 6, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kapni:
Már rég óta gondolkozok egy ilyen kapcsolás megépítésén, de 2 problémába ütköztem.

1: azt írja: "kettős táp kell. Azaz +12V/-12V"
-mi az a kettős táp?
-hogy tudok olyat csinálni?

2: erősítő előtt vagy után kell kötni?

A segítséget előre is köszönöm
(#) janikukac válasza csabee95 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Kettőst táp azt jelenti,hogy egyenirányításkor nem 4 diódával alkotsz Graetz hidat, hanem 2 egyenirányító diódával alkotsz +12 -12V-ot!
(#) karaszbandi válasza janikukac hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Na, azért nem pontosan jó amit írsz!

Dupla szekunder tekercs a trafón és a közép kivezetés a test. A másik kettőre vagy egy graetz vagy csak egy egy dióda. A plusz és a minusz innentől adott.
(#) Eticsiga hozzászólása Aug 6, 2011 /

Sziasztok!
Az volna a kérdésem ha ledeknél áramgenerátort használok és nagyobb áramerősséget produkál mint amennyit alapból felvesz a led akkor az jó-e a lednek?
(#) karaszbandi válasza Eticsiga hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Hasmenése lesz a LED-nek!
(#) csabee95 válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Valamelyest azért értettem, de tudnál mutatni ilyen táp kapcsolást?
(#) Eticsiga válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

azaz tönkremegy vagy csak viccelődsz ?
(#) csabee95 válasza Eticsiga hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Javítsatok ki ha nincs igazam, de én úgy tudom, hogy ha a feszültség és az előtét ellenállás is megfelelő akkor tökmindegy, hogy mekkora áramerősséget nyitsz rá, csak annyit fog felvenni, amennyi kell neki.
(#) janikukac hozzászólása Aug 6, 2011 /

Sziasztok! A tápom dobozában 2 trafó lakni szeretne. Egy villásdugón bevezethetem a 220-at a két trafóba, tehát a két szálát megduplázom , és mind a kettőbe egy dugóról menne bele a 220. Ez nem baj?
(#) Eticsiga válasza csabee95 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Az előtétellenállások és a feszültség rendben van. Az áramgenerátor pedig a fényerő szabályozására kéne, de hát nem tudom ezek után hogy jó e vagy nem
(#) Balaa16 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Szia!
Nem baj, de tegyél biztosítékot (helyesbítek: olvadóbiztosítót) a trafók elé.
Üdv!
(#) janikukac válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Van biztosíték, ott, ahol kell! Köszi az infót..
(#) janikukac hozzászólása Aug 6, 2011 /

Sziasztok ! Egy sima két lábas kapcsolóra hogyan tudom rákötni a trafó 2*9V kimenetét, hogy egyszerre kapcsolja ki-be a két kimenetet. Az a szintu, hogy a két kijelző erről a 2*9V-ról megy, és egy kapcsolóval szeretném a kettőt, ki -be kapcsolni..
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Szia!
Ha az a kapcsoló nem kétáramkörös, akkor legfeljebb a primer oldalra teheted. Apropó, ugye a primer kört is felszereled kapcsolóval?
Máté.
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Mostmár mindegy, nem kell, megoldottam máshogy, de azért köszi !!
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Ha nem vagyok indiszkrét, hogyan oldottad meg? Ha jó az ötlet, más is tanulhat belőle. Ha rossz, akkor jól leszidunk!
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Két villásdugó lesz. Egyik a tápot, másik a kijelzőt fogja vezérelni..

Hétfőn veszek másik villásdugót, mert az egyik nem elég hosszú, azért nincsenek képek..
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Két villásdugó?
De miért
Igaz nem vázoltad pontosan a poblémád, de két villásdugó... Sorkapocsról hallottál már? Rajzold le, hogy mit szeretnél mielőtt fölösleges kiadásokba vered magad...
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Szia ! Ezt akartam, egy vellásdugóval, és akartam kapcsolgatni ki-be a két trafót MÉG külön, 1-1 kapcsolóval, ami így nem volt megoldható, ezért most két vellásdugó lesz a két trafóhoz, nem egy..

bleki.JPG

(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Hello!
Vicces, de nem érthető, miért nem lehetett megoldani kapcsolóval? Ha csak azért nem, mert csak egyáramkörös kapcsolód volt. Mert készülékben illő mind két áramkört megszakítani. De most a villásdugókat fogod ki-be húzogatni, ha működtetni akarod? Mert akkor nem is kellene kapcsolókat gyártani..
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Lényegtelen, így lesz mostmár, ahogy van...
(#) mrobi hozzászólása Aug 7, 2011 /

Sziasztok. Ledes asztalt szeretnék építeni. Az áramkör már megvan. A fotoellenállást szeretném lecserélni fototranzisztorra. Nézegettem ezeket a fototranzisztorokat és azt vettem észre hogy mindegyikhez oda van írva hogy milyen hullámhosszra való. Nekem milyet kellene vennem ahhoz hogy a szobában a lámpánál működjön?
(#) mrtnhrch hozzászólása Aug 7, 2011 /

Üdv! Szeretnék 18A-t 0-24V-ig szabályozni, illetve 1A-t 0-12V-ig. Ehhez szeretnék segítséget - kapcsolási rajzot kérni. A válaszokat előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 válasza mrtnhrch hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Szia!

Utóbbira LM317 megfelel. Az elsőre meg mindenképpen valami kapcsolóüzem. DC-DC konverter néven keress rá. Van topik is.
(#) mrobi válasza mrtnhrch hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Szia! 0-12-őt meglehet oldani LM317 vagy LM350-el. Csak kell neki negatív feszültség is. Az a 18A az nem elírás véletlenül?
(#) nagy_david1 válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Minek kell negatív feszültség is?
(#) mrobi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Ha csak simán használod az LM317-et akkor nem tudsz lemenni 0V-ig. Az adatlapon van egy kapcsolás amivel ezt meglehet oldani. És ott kell negatív feszültség.
(#) mrobi válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

8. oldalon a jobb alsó kapcsolásra gondolok. Bővebben: Link
(#) nagy_david1 válasza mrobi hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Igaz meg is feledkeztem erről :hide: Viszont azt se tudjuk ugyanakkor mennyi a tápfeszültsége mert ha 0-12V-ot akar szabályozni 12V-ból akkor megint esett az LM317 is. Ha meg a tápfeszültsége nagyobb mint 12V akkor negatív táp se szükség. Két dióda sorba kötve az LM317 után nagyjából 1,25V-ot el is tüntet. Nem is tudom hova de nem olyan rég ha minden igaz proli007 tett fel egy egyszerű FET-es szabályzót ami megközelíti mindkét irányból jól a feszültséghatárokat.
Következő: »»   1417 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem