Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget kapni: Már rég óta gondolkozok egy ilyen kapcsolás megépítésén, de 2 problémába ütköztem. 1: azt írja: "kettős táp kell. Azaz +12V/-12V" -mi az a kettős táp? -hogy tudok olyat csinálni? 2: erősítő előtt vagy után kell kötni? A segítséget előre is köszönöm
Kettőst táp azt jelenti,hogy egyenirányításkor nem 4 diódával alkotsz Graetz hidat, hanem 2 egyenirányító diódával alkotsz +12 -12V-ot!
Na, azért nem pontosan jó amit írsz!
Dupla szekunder tekercs a trafón és a közép kivezetés a test. A másik kettőre vagy egy graetz vagy csak egy egy dióda. A plusz és a minusz innentől adott.
Sziasztok!
Az volna a kérdésem ha ledeknél áramgenerátort használok és nagyobb áramerősséget produkál mint amennyit alapból felvesz a led akkor az jó-e a lednek?
Hasmenése lesz a LED-nek!
Valamelyest azért értettem, de tudnál mutatni ilyen táp kapcsolást?
azaz tönkremegy vagy csak viccelődsz ?
Javítsatok ki ha nincs igazam, de én úgy tudom, hogy ha a feszültség és az előtét ellenállás is megfelelő akkor tökmindegy, hogy mekkora áramerősséget nyitsz rá, csak annyit fog felvenni, amennyi kell neki.
Sziasztok! A tápom dobozában 2 trafó lakni szeretne. Egy villásdugón bevezethetem a 220-at a két trafóba, tehát a két szálát megduplázom , és mind a kettőbe egy dugóról menne bele a 220. Ez nem baj?
Az előtétellenállások és a feszültség rendben van. Az áramgenerátor pedig a fényerő szabályozására kéne, de hát nem tudom ezek után hogy jó e vagy nem
Szia!
Nem baj, de tegyél biztosítékot (helyesbítek: olvadóbiztosítót) a trafók elé. Üdv!
Van biztosíték, ott, ahol kell! Köszi az infót..
Sziasztok ! Egy sima két lábas kapcsolóra hogyan tudom rákötni a trafó 2*9V kimenetét, hogy egyszerre kapcsolja ki-be a két kimenetet. Az a szintu, hogy a két kijelző erről a 2*9V-ról megy, és egy kapcsolóval szeretném a kettőt, ki -be kapcsolni..
Szia!
Ha az a kapcsoló nem kétáramkörös, akkor legfeljebb a primer oldalra teheted. Apropó, ugye a primer kört is felszereled kapcsolóval? Máté.
Mostmár mindegy, nem kell, megoldottam máshogy, de azért köszi !!
Ha nem vagyok indiszkrét, hogyan oldottad meg? Ha jó az ötlet, más is tanulhat belőle. Ha rossz, akkor jól leszidunk!
Két villásdugó lesz. Egyik a tápot, másik a kijelzőt fogja vezérelni..
Hétfőn veszek másik villásdugót, mert az egyik nem elég hosszú, azért nincsenek képek..
Két villásdugó?
De miért Igaz nem vázoltad pontosan a poblémád, de két villásdugó... Sorkapocsról hallottál már? Rajzold le, hogy mit szeretnél mielőtt fölösleges kiadásokba vered magad...
Szia ! Ezt akartam, egy vellásdugóval, és akartam kapcsolgatni ki-be a két trafót MÉG külön, 1-1 kapcsolóval, ami így nem volt megoldható, ezért most két vellásdugó lesz a két trafóhoz, nem egy..
Hello!
Vicces, de nem érthető, miért nem lehetett megoldani kapcsolóval? Ha csak azért nem, mert csak egyáramkörös kapcsolód volt. Mert készülékben illő mind két áramkört megszakítani. De most a villásdugókat fogod ki-be húzogatni, ha működtetni akarod? Mert akkor nem is kellene kapcsolókat gyártani.. üdv! proli007
Lényegtelen, így lesz mostmár, ahogy van...
Sziasztok. Ledes asztalt szeretnék építeni. Az áramkör már megvan. A fotoellenállást szeretném lecserélni fototranzisztorra. Nézegettem ezeket a fototranzisztorokat és azt vettem észre hogy mindegyikhez oda van írva hogy milyen hullámhosszra való. Nekem milyet kellene vennem ahhoz hogy a szobában a lámpánál működjön?
Üdv! Szeretnék 18A-t 0-24V-ig szabályozni, illetve 1A-t 0-12V-ig. Ehhez szeretnék segítséget - kapcsolási rajzot kérni. A válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Utóbbira LM317 megfelel. Az elsőre meg mindenképpen valami kapcsolóüzem. DC-DC konverter néven keress rá. Van topik is.
Minek kell negatív feszültség is?
Ha csak simán használod az LM317-et akkor nem tudsz lemenni 0V-ig. Az adatlapon van egy kapcsolás amivel ezt meglehet oldani. És ott kell negatív feszültség.
8. oldalon a jobb alsó kapcsolásra gondolok. Bővebben: Link
Igaz meg is feledkeztem erről :hide: Viszont azt se tudjuk ugyanakkor mennyi a tápfeszültsége mert ha 0-12V-ot akar szabályozni 12V-ból akkor megint esett az LM317 is. Ha meg a tápfeszültsége nagyobb mint 12V akkor negatív táp se szükség. Két dióda sorba kötve az LM317 után nagyjából 1,25V-ot el is tüntet. Nem is tudom hova de nem olyan rég ha minden igaz proli007 tett fel egy egyszerű FET-es szabályzót ami megközelíti mindkét irányból jól a feszültséghatárokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |