Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   75 / 195
(#) steelbird válasza Geri86 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Hello!
Bocs a késésért, de nem voltam netközelben pár napig.
A feszültséget nem módosíthatod alkatrészek módosítása nélkül csak úgy, mert az időzítő kör egy osztó, aminek az alsó osztáspontjánál van a relét húzó darlington, ami nem kap kelég nyitófeszültséget alacsonyabb tápfeszről.
20V tápfesznél már nincs elég nyitófeszültség a darlingtonnak. Egy "sima" bipoláris tranzisztornak meg nem biztos, hogy elég lesz az osztókör árama ahhoz, hogy nyisson.
Ha változtatsz a feszültségen, akkor az időzítő/osztókört át kell tervezni.
Van egy jobb változata ennek a védelemnek, nem túl régen került fel ide a topicba.
Itt találod: Link
Itt pedig a hidalt végfokhoz készült változatot: Link
De ezeknél is érvényes az, hogy a tápfeszültséghez kell igazítani az osztókör osztási arányát.
(#) didyman válasza steelbird hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
A DC védelemben a bipolár elkó felesleges, az elkók a DC védelem tranzisztorainak Ueb korlátolt feszültsége erejéig bátran igénybe vehetőek ellenkező polaritással. A DC védelemben nem szükséges PNP+NPN tranzisztor a negatív élhez, egyszem NPN is elég (földelt bázissal és a környező ellenállások figyelembe vételével, ha ez így nem járható, akkor egy PNP tranzisztor. A BC639/640 alkalmazását mi indokolja? Kisjelű, kisáramú kapcsoló feladatokra a BC546/556 szerencsésebb, olcsóbb. A schmidt trógert felesleges bonyolításnak érzem (alapelv: A védelem legyen minél egyszerűbb, ne legyen felesleges hibalehetőség benne), a zener nyitóirányú karakterisztikája a tranzisztor működését elég határozottá teszi (darlington nem szükséges, megfelelő tranzisztorral kell kapcsolni, ez is egyszerűsít-én BD441-et használtam G8JR relékhez, melyek 2W-os tekerccsel bírnak), a relé meghúzásában leírt jelenség meg semmilyen káros/veszélyes dologgal nem jár.
Szerintem.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Hello!
Ha nem haragszol, én válaszolok inkább a hozzászólásodhoz és magamra vállalom ezt a feladatot.
Az mellett, hogy a gondolataid között néhol vannak igazságok, viszont félreérted a tervezői szabadságot. Mert akinek a kapcsolás nem tetszik, tervez magának másikat. Szerintem maradjunk az utolsó megállapításodnál, hogy "Szerintem."
üdv! proli007
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Mivel az utolsó szó lényegét kiemelted, bízom benne, hogy e véleményt nem értelmezed másként. És van ott kérdés is, amire a válasz esetleg számomra is lehet értékes információ. Szerintem semmi szükség nem volt erre az írásodra.
(#) proli007 válasza didyman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Hello!
Szerintem sem volt, csak nem tudtam megállni..
üdv! proli007
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Nem ismertelek félre :p . Jó, abban egyetértek, hogy reggel korán kelős-kötekedősre sikerült. Nem annak szántam.
(#) Sword hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Helló!

Egy kis gondban vagyok. Megépítettem a Májki féle védelem Alkotós változatát. Korábban a májki féle már működött az erősítőben ugyanerről a tápról.
A tápfesz. +/-17V, a 24V-os relé előtét nélkül szépen működött róla eddig is. Most viszont eleve csak 12V-ot mérek + tápon, holott az erősítőre rákötve ugyanezt a tápot +/-17V-ot mértem...
Kérdés, hogy valamiért nem jut el a reléig a fesz. vagy eljut, de kevés neki? (A relé tekercsen nincs is fesz, tehát nem jut el, de vajon ha eljutna elég lenne-e?..)
T4 tranyó kollektora és a +táp között is 12V van, a D4 diódán is meg van, viszont a T1 kollektornál már nincs meg, csak kb 20mV.
A védelem led-je világít.
Mit kéne még mérnem?
(#) steelbird válasza didyman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Csak egy észrevétel:
Idézet:
„...ne legyen felesleges hibalehetőség benne...”

Épp ezért teszek változó polaritású helyekre két szembefordított elkót, vagy bipolárisat.
Még 0,6V -os ellenkező polaritáson is szivároghat áram, ami a működést befolyásolhatja. Itt ugyanis kis áramok vannak, egy esetleges elkó szivárgás pedig bőven elég ahhoz, hogy ne töltődjön fel az elkó...
Nem feltétlenül az elkó védelme miatt teszem oda így a kondikat, hanem azért, hogy hibalehetőséget zárjak ki. A rajzon egyébként nincs bipoláris kondi.

A schmitt trigger rész egyáltalán nem bonyolult, és persze, megoldható nélküle is, viszont minden tekintetben stabilabbá teszi a behúzást és a kikapcsolást.
A tranzisztorok típusa kérésre lett 639/640, mert aki kérte, annak ezek voltak kéznél. De egyébként ebbe teljesen felesleges volt belekötni, mert egyértelmű, hogy más félvezetők is használhatók.
A negatív feszültség figyelését pedig egyáltalán nem bíznám 1 db NPN tranzisztorra, mivel a kisütendő elkón kb. 15-18V feszültség van, amit GND -re kellene kisütnie a tranzisztornak, de azt nem a C-B diódája fogja GND felé kisütni, hanem az E-C kör. De az emitterén keresztül nem a bemenő ellenállások felé fogja kisütni a feszültséget, hanem ráküldi a pozitív feszültséget figyelő tranzisztor bázisára. Egy 15V -ra töltött elkót nem szerencsés egy tranzisztor B-E diódájára kötni kisütés céljából.
Ez ugyan csak egy pillanatig tart, mert utána az a tranzisztor is nyit, és már annak a C-E köre süti ki az elkót, de nem kötnék ekkora impulzust még egy kis időre sem a B-E átmenetre (megint csak a hibalehetőség megakadályozása miatt).

Hogy miért töltöm fel 15-17V -ra az időzítő elkót? Mert így jóval kisebb kapacitással is meg lehet oldani hosszabb időzítést is, és ez még biztonságosan és gyorsan kisüthető az áramkorlátozó ellenálláson keresztül. Viszont a kis töltőáram miatt nem stabil a behúzás még darlingtonnal sem, mert töltéskor lapos az emelkedő feszültség görbéje az elkón, ezért van a schmitt trigger.

Van egyszerűbb? Persze. Senki sem állította, hogy ez a legegyszerűbb.
Működik? Igen, hibátlanul.
Hosszú távon is megbízható? Igen.
Más félvezetőkkel is működik? Igen...
(#) reloop válasza didyman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Üdv! A jelzett kapcsolással steelbird engem segített. A kérésemre kerültek bele BCE lábkiosztású tranzisztorok.
A negatív DC figyelőbe azért van PNP tranzisztor, hogy a pozitívval szimmetrikusan avatkozzon be, illetve kisüsse az időzítő kondenzátort.
Az integráló kondi és a relévezérlő megfontolásra érdemes, köszönöm a hsz.-t. reloop
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
A lényeg, hogy hibátlanul működik
A kondi szivárgó áramot, majd megmérem. Az esetemben szokatlanul magas tekercs induktivitás miatt (48V relé) talán van jogosultsága a sima darlington alkalmazásának. A bistabil relé meghajtás azért nagyon precíz
(#) Ameron24 válasza reloop hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Köszi a segítséget, de máshogy oldottam meg, mégpedig úgy hogy a C3-at megnöveltem 47u-ról 100-ra így 12V/300mA-nél kb 0,7mp a késedelem a 2 relé közt.

Tökéletesen működik a koppanásgátló megérdemelt ennyit a régi vidi erősítőm
(#) hotib hozzászólása Aug 8, 2011 /
 
Sziasztok,

Alkotó topic társunk tette közzé ebben a hozzászólásában a uPC1237 IC-vel megépített védelem egyszerűsített, ún. "alap védelem" leírását.
Az ebben található információkat felhasználva, kicsit módosított nyák tervet készítettem a uPC1237 alap védelmi kapcsolás Alkotós átrajzolatához.
Az általam készített tervek annyiban különböznek az idézettektől, hogy kicsit kisebb (75*50 mm) és hiányoznak róla az ennél a kapcsolásnál nem használt vezetőpályák. Én ezt fogom megépíteni, de az általam készített változat még egy példányban sem készült el. Ezt mindenki vegye figyelembe, aki esetleg a megépítés gondolatával foglalkozik, bár kapcsolástechnikailag semmiben nem különbözik a hivatkozottól. Ami - ha jól tudom - legalább egy működő példányban elkészült már.

Az elkészítéshez mellékelem a nyák terveket (vasalásos és fotós kivitelben is) valamint a beültetési rajzot, ami pozíció számok szerint megfelel a hivatkozott kapcsolásnak.

Kérem, hogy Alkotó írását is olvassa el, aki foglalkozik ezen védelem megépítésével; sok hasznos kiegészítő információ is található benne.

Ezek a tervek OMRON G2R (vagy hasonló) típusú reléhez készültek, ha lesz időm, elkészítem másik típushoz is.

Sikeres építést mindenkinek.
(#) Geri86 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Steelbird lehet csak megcsinálom a másik kapcsolásodat persze ugyanúgy azzal a 3 db 0.33as kondival. 41voltról menne már a végfoknak szánt trafóról. Annyi még, hogy 48v-os relé jó lesz oda mert a lomextől rendelném. Előre is köszi.
(#) steelbird válasza Geri86 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szerintem azt csináld meg, amit linkeltem (vagy arra írtad, hogy megcsinálod?). Link
Valószínűleg elég lesz a 48V -os relének a 41V, de ezt inkább adatlapon kellene megnézni, az a biztos -vagy próbáld ki.
(#) Geri86 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Igen amit linkeltél azt akarom megcsinálni. Köszi. Amint meglesz írok.
(#) Lacko12 hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Sziasztok!
Bassmester kapcsolásához csináltam egy rögtönzött tápegységet valaki rákukkantana hogy ebben a formában megfelelő-e?!
Előre is köszönöm!
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Igazából szerintem nagyon felesleges ennyi puffer... sőt kikapcsolás után a relé el sem fog engedni egyből ennyi puffer esetén...én max egy 470n tennék meg 100n szűrést neki és ennyi.
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Értem de akkor gnd-t honnan vegyek?
Vagy esetleg a stabilizátor ic-nek a középső lábáról onnan jó lenne?
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Hova milyen GND -t? Most ez nekem nem világos...
Van egy dióda híd abba megy az AC fesz... kijön belőle a DC +/GND ide rakhatsz valami kicsi puffert, esetleg valami szűrést, és innen mész tovább a 7815 -re... (gondolom az lesz benne) aminek az egyik lábára megy a bemenő fesz... (ez nem tudom mekkora nálad) a középsőre a GND és a másik széle a +15V...

Uhhh.. csak most nézem a rajzodat... (eddig nem is néztem, csak rápillantottam és láttam, hogy sok az a puffer... az az egész úgy rossz ahogy van...)
Szerintem nem érted, hogy kellene ezt az egészet csinálni...

Előbb tisztázzuk, hogy honnan akarod ennek adni a feszt... trafóról közvetlen? hány V -t stb... aztán nézzük tovább...
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Szia!
12 voltos trafó lesz ami egyenirányítás után kb 16.92 volt ezért jól mondtad hogy kell a 7815-ös ic!
Ahogy elmondtad már értem nem az zavart be hogy a tápcsatlakozóknál + és gnd írások voltak és csodálkoztam is hogy nem + -!
De így már világos ahogy elmondtad csak belezavarodtam!
Csatolok egy javított képet hátha így már életképesebb a dolog!
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Így már akár jó is lehetne, csak az AC12V az lehet, hogy éppen kevés lesz... ugyanis a 7815 -nek kellene olyan 18V legalább... de 17 mindenképpen... ha jól emlékszek a 78XX szériának 2-2.5V körül van a dropout -ja.

12VAC -ból lesz ugye kb. 16.9VDC de erre még rá kell számolni a híd okozta feszültségveszteséget is... az meg már úgy valszeg kevés lesz.

Dobd össze így levegőbe trafó -> híd -> kondi esetleg rárakhatod a 7815 -öt és megnézed mennyit ad le...
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Szia!

Sajnos a 7815-ös icre még várok de a greatz után kondi nélkül 15.60 voltot mérek!
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Kondit azt rakni kell utána... az után mérj, de amúgy ide jó lesz egy 7812 is, és 12V -s relék... max. kicsit állítani kell a késleltetésen, ha túl nagy lenne így... amúgy még nézd át azt a tervet, mert szerintem a GND vonalon nem jó valami ott a 2 elkó körül...

Linkelj már nekem erről egy kapcsolási rajzot, elég furcsa nekem itt egy - két dolog ezen a panelon most, hogy átnéztem...
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
A kapcsolást ennél a hozzászólásnál találod!
Beraktam egy 1000 µF-os kondit és most 16.12 Voltot mérek így!
Egyébként köszi szépen a segítséget!
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Igen mint mondtam a két 22u -snál nem jól van a GND ... azt tovább kellene még vinni és nem is jó kondihoz van húzva.. a többi ahogy látom jó így elsőre... 16V körűl nem lesz elég a 7815 -nek az biztos... kevesebbet fog leadni, de mondjuk az nem lesz gond szerintem...

Pufferen meg még javítok... nem kell oda 470u sem... tegyél be egy 100u -sat valami 25V körülit és kész... nagyobb nem kell, mert nem fog leoldani a relé miután elveszed tőle a feszt, csak "sok" idő múlva.
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Uhh azt a bekötést én néztem el sajnos!
A mellékelt rajzon javítottam a bekötési hibát kicseréltem a kondit kisebbre akkor elvileg így már működnie kell!
(#) r3pl4y válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Igen ez így jó lesz.
(#) Lacko12 válasza r3pl4y hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Értem köszi szépen a sok segítséget nagyon hálás vagyok érte!
(#) Geri86 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Na elkészültem a nyák rajzzal lehet, hogy kicsit nagyra sikeredett de majd próbálok összehúzni rajta. Annyi, hogy a hővédelmet én is kihagytam meg még majd annyi, hogy a kondik 50v-ak lesznek.
(#) demcar hozzászólása Aug 13, 2011 /
 
Sziasztok.
Én a készülőben lévő erősitőmhöz szeretnék koppanásgátlót épiteni, de annyi sok fajta kapcsolás van itt hogy magam sem tudom hogy melyiket épitsem ebben szeretném a segitségeteket kérni, hogy milyet ajánlotok?

A segitséget előre is köszönöm.
Következő: »»   75 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem