Fórum témák
» Több friss téma |
Mielött vitatkozunk .
Szerinted az MSD vezérlök és a kinai ( pl: kék ) az egy kategoria ? Probáltad ezt is azt is ?
Nem egy kategória, az MSD összetetteb, és többet is tud.
De azért mert valami kínában készül, nem jelenti feltétlenül azt hogy rossz. Egyáltalán mi lehet benne rossz? Egyetlen TOSHIBA IC-re épül az egész, azt meg nem lehet kispórolni. Max a kondenzátorok lehetnek gyengébb minűségűek, ha ennyire félsz tőle cseréld le. Amúgy nekem speciel teljesen felesleges a plusz amivel az MSD többet tud, most is féllépéses üzemmódban használom. Nem próbáltam a TB6560A-t, csak egy ideje szemezgetek vele. Meg kell kérdezni másokat, hogy mi a tapasztalatuk vele, pl a magi féle verzióval. Neked vegyesek, ok. Ha meg túlleng a pozíción a sokmindentől lehet, nem feltétlenül magának ennek az IC-nek a hibája.
Ok , ebben egyetértünk .
Nem félek töle egyáltalán eddig kb 100db ilyen vezérlöt épitettem ebböl az IC-böl is . Leirtam a tapasztalatom de ha olvasod a CNC -vel foglalkozo topickokat itt a forumon akkor tisztában lehet vele hogy pártolom ezt az IC-t és ajánlom másnak is hogy vegyenek a kinai-bol . Azt hogy én váltok az annak köszönhetö hogy rengeteg fajta léptetöt használok és oda nem felel meg mindig ez a TB6560 .
sziasztok. valaki nem tudna adni egy teljes kapcsolast es mindent ami kell egy 3 clepteto motoros marogephez?
Üssze kell kapirgálni az oldalon, minden itt van, de mondhatnám azt is vegyél meg mindent a hobbycnc.hu-n és hagyj ott 100 ezret, vagy inkább olvasgass és próbálj bontott cuccokra szert tenni, mint mindenki (aki nem milliárdos)
üdv
bontott cucokbol syeretnem erpitenei. egz masik kerdes miben lehetne kapni lepteto motort ami meg felelo, (flopy driver cd-rom)?
Nézd meg az apróhirdetéseimet. Pont Epson nyomtatókból bontott stepper motorokat adok el, ha érdekel. Van még pár érdekes motorkám ha érdekel küldök PÜ-t.
Linkeljetek már légyszives nekem egy l297+sla 7024-re egy müködöképes kapcsolást felvetödött a téma de csak számomra kétes kapcsolásokat találtam.Tud e valaki segiteni?
üdv
Szia
Bárnemtudom pontosan mekkora gépet szeretnél épiteni és azt mire használnád de egy két jo tanács vásárlás elött ( hogy ne csak a fiokba legyen a helye ) . Olyan léptetöt keres ami Nema23 ( kb : 60x60 mm-es ) tokozásu és 1,8 fokos ( 200lépés/kör ) és 1 és 2A közötti áramigénye van fázispnként és lehetöleg 5V alatti feszültségüt .Ha vezérlöt is épiteni akarsz akkor csak olyat épits amihez van pl itt gyakorlati tapasztalat és csak 3 egyforma alkatrészböl felépült vezérlöt érdemes épiteni . Léptetöket a Vaterárol lehet szerezni ( 1000 és 2000ft/db áron ) még egyszer mondom Nema23 tokozás . Vazérlövel nem érdemes foglalkozni mert itt is és a Vaterán is tudsz venni olyat amit csak be kel kötni tápra és mehet is . Elöször a mechanikával kellene foglalkoznod mert az fogja megadni a léptetömotor igényt is ( ez forditva nem megy ) . Milyen elképzelésed van a mechanikára ?
Sziasztok fanok segitsetek már légyszi hatalmas a dilemmám.Nézegettem a vaterán a vezérlöket de egy pár dolog felmerült nekem 4 tengelyes kellene lehetöleg táppal de ezeken a vezérlökön 4 vezetékes csatit látok tudtommal ez a 6 vezetékes motort meg tudja hajtani.?Mert mind a 4 motorom külömbözö de ez ugy tudom nem akadály igaz.?1:motorom 8 vezetékes 3A-es.2:motorom 2.5A-es 6vezetékes 3.motorom 1.5A-es 6 vezetékes.4:motor 8 vezetékes 3.3A de azt lehetne 3a-rel hajtani.?még van egy tarcsi moci 1.5a na most ezeket a kinai vezérlöket lehet használni külömbözö motorokkal?a 4.tengelyt csak alkalmadtán használnám ha véletlen valami galiba lenne.Ezt az egészet meg lehetne hajtani egy 24v 10A -es kapcsolo üzemü táppal gondolom.Tudom hogy sok külsö tényezö még szerepet játszik (orsok,menetemelkedés)de a kinai vezérlö az felkeltette az érdeklödésem egy es züstvihar felhasználonévvel ellátott urnál meg is találta m a tápot és a vezérlöt de az csak 3 tengelyes nem tudja valaki a privát elérhetöségét?ill ha olvassa ezt a levelet valaki aki szokott értékesiteni a vaterán ilyen dolokat és lenne neki elado kérem keressen magánba ha jol tudom gyulasoft és tbence is foglalkozott vele nekik biztos nagyobb tapasztalatuk van ebbe.
elöre is köszi a segitséget /ha lessz/ ![]()
Szia!
Mindegyik motort tudod használni a kínai vezérlővel, de csak korlátokkal. -Az első motort úgy lenne a legcélszerűbb használni, hogy az összetartozó tekercseket párhuzamosan kötöd, de ezt nem tudod megtenni mert akkor a motor már 6A-t enne amit nem bír el a vezérlő, ezért csak a tekercsek felét kell használnod. -A második motornál két lehetőséged van, vagy úgy kötöd be ,hogy a tekercsek közösített kivezetését és valamelyik másik végét használod, így a tekercsnek az egyik oldala nem lesz használva. A nyomatékod kisebb lesz de azt magasabb fordulaton is megtartja. A másik lehetőség,hogy a közösített kivezetést nem kötöd be csak a két szélső vezetéket. Így a nyomatékod nagyobb lesz alacsony fordulaton, magas fordulaton viszont lecsökken. -A harmadik motornál ugyan ez a helyzet csak az áramkorlátot lejjebb kell venni. - Negyedik motort is csak 3A-el lehet hajtanod, tehát az se lesz kihasználva. A vezérlőben mindegyik tengelyt külön beállítani, ezért lehet használni különböző motorokat. A 24v/10A-es táp jó hozzá, ettől jobb nem is kell. Itt megtalálod hogy kell bekötni az uni- és a bipoláris-motorokat. Üdv.
Szia az elsö motort most is párhuzamos bekötéssel használom és nem eszik többet 2,5A nél.én valahol azt olvastam hogyha a 6-8 vezetékes motorokat 4 vezetékes vezérlövel hajtom akkor erösebb lessz de azt kifelejtették hogy magasabb fordulaton gyengébb???
köszi üdv
Az a 2,5A méréssel jött ki neked?
Az a 6 A nem azt jelenti hogy mindig csak az lehet a maximális áramfelvétele és persze akkor használod ki legjobban a motort. A motorokat ne a vezetékek alapján osztályozd! Ha egy unipoláris motort(6 kivezetéses) bipolárisan(4 vezetékes) hajtasz meg akkor nagyobb lehet a nyomatéka mint unipoláris meghajtásban. Az hogy milyen fordulaton mekkora a nyomatéka az a motorra jellemző adatok határozzák meg és a nyomatékgörbéje ábrázolja, ezt meglehet találni a motorok adatlapján. Az amit írtam előző hozzászólásomban a motorok fordulatszám függő nyomatékáról az csak unipoláris motorok bipoláris hajtásánál igaz.
igen méréssel ugyanis a labortápok amiröl hajtom a motorokat kiirják azt is menyit kajál a motor és a 2.5 A az a legnagyobb terhelésnél jelentkezett egyszer kétszer. Az emlitett motor 0.75A tart és üzem közben 1.8-2.5a eszik bár a labortápok visszajelzése kétséges ezért akasztottam rá még egy mutatos müszert is de megegyezett a mért adat.Azért szeretnék már egy épkézláb vezérlöt mert a 4 mocimat 3 fajta elektronokia rugdossa 1:smc42 2:sla7024 3:sla7024 4:fetes ugyhogy van katyvasz. Az smc kivül mind én épitettem.
Ezek a vezérlőt a meghajtás módja miatt impulzusszerű áramot vesznek fel, melyet nem igazán tudnak mérni a műszerek.
Egyik sem vált be?
Ha nem akarsz sok pénzt rákölteni a vezérlőkre akkor jó megoldás lehet a kínai vezérlő. Szerintem Ár/Érték arányban jók ezek a vezérlők.
De ennek is megvan a maga hátránya pl: lassúak az opto tranzisztorok, nincs a vezérlőben tartóáram funkció, nincs teljes galvanikus leválasztás az LTP-portról. Nem tudom, hogy neked mekkora nyomatékra van szükséged , de az biztos a 3A feletti motorjaidból nem fogod tudni kihozni a maximumot. Persze az is lehet hogy még így is bőven elég lesz a teljesítménye. Vagy tengelyenként is rákölthetsz a vezérlőre 25k Ft-ot, akkor már minden igényt kielégítő vezérlőt kapsz, de nem biztos megéri a neked szükséges alkalmazásban. Most már neked kell eldönteni hogy melyiket választod.
Igen a digitális müszerek nem tudják azt a sebességet általában de én még ráakasztottam egy mutatosat is(lágyvasas ha jol tudom) nagyon pontos müszer 6A tud mérni a mérete is jo nagy és nekem tizszer többet ér mint a szomszéd lova
![]() üdv
Ha a vezérléssel nincs gond, és a kábelek árnyékolása megszünteti a lépésvesztést, akkor én hagynám a helyedben a vezérlőket.
Viszont ha pénzkeresésre épült a dolog, akkor nem állnék meg egy kínai vezérlőnél, hanem profi dolgokat alkalmaznék. Ez már anyagiak és szemlélet kérdése.
Hát szégyen nem szégyen hobbi a gép de ha a 4. munkát hozzák egy nap legalább az áramszámla ára visszajöjjön és elkéregetek egy kis pénzmagot mert ha nem akkor jövöre is csak a szivességekkel telik meg a padlás
![]() üdv
Szia
Hagyd a H2-t és a kinait is . LÉptetöktöl függ de ha tényleg hibamentes munkadarabot akakrsz akkor az MSD-t ajánlom . Késziteni kel egy LPT illesztö kártyát meg egy tápot és mehet a melo anélkül hogy foglalkoznod kellene a géppel .Ez még nem fogja megoldani a lépés vesztést de akár napi 20 órát is megy hiba nélkül . Nálad a hiba a vezérlö elött van valahol .Milyen LPT kártyát használsz , most milyen vezérlö van és milyen léptetön ?
Szia
A végfokjaimrol a 1040415 hozzászolásban irtam lpt kártyát a ruszkit használom a robozonrol itt is volt már párszor téma és ez a gép is tudna menni napi 20 orát ha nem kéne parázni hogy mikor lép félre ez csak felügyelettel megy---egyenlöre---.Én is a vezérlö elötti hibára tippelek épp a napokban ücsörögtem a gép elött és felkapcsoltam egy fogyasztot (a cnc bekapcsolva volt harcra készen) és akkor az x tengely motorja lépett egyet majd hasra estem elkeztem modszeresen mindent fel és le kapcsolgatni és kb 10-20.kapcsolgatásra lépett egyet egyet a motor szoval ami biztos hogy a hálozatrol szedi össze a zavart de nincs benne rendszer mert lehet a kissebbik laportáp bekapcsolásánál félrelépett de vagy a 20. kibe kepcsolgatásnál lépett félre ujbol.éss ugyanez ha a lámpát kapcsolgatom vagy hölégfujot néha néha félrelép ugyhogy most agyonszüröm és ha az sem javit a helyzeten akkor csere de pl én a leválaszto kártya tápjára gyanakszom dehát meglátom mire jutok. Az msd vezérlö az jo fajta???Gondolom az ára is az mindjárt rákeresek. üdv
Szia
Pont azért nem tud menni 20 orát mert ott kel ülni mellette mert lépést téveszt és selejtet gyárt. Mindenki áteset ezen a hálozatrol összeszedett zajokon ( ha nem az csak véletlen ![]() Nehéz dolog de megoldhato . Lehet a szokásos földhurok pl. Ami a legjobban bevált az az ha egy másik konektorbol üzemelteted a cnc-t ami egy másik boztositékrol is jön . Hiba lehet még a hosszu LPT kábel is ( ajánlott max hossz 3m , tudom hogy vannak csoda távolságok is de 3m és kész ) .Hiba lehet még az LPT kábel árnyéklása is ( mostanában elég gagyikat lehet venni ) ha van rá modod Te készitsd el Liycy kábalböl .Hiba lehet még a léptetök kábelezése is oda szintén Liycy kábel kel .Hiba lehet még az LPT és a vezérlö bemeneteinek a szüretlensége ( párhuzamos 100pf és 1nf között a testre , elsösorban a step és dir lábakra ) .Hiba lehet még a TTL szint instabilitása ( ezért teszünk TTL IC-ket a leválaszto kártyába ) .Mindenhova árnyékolt kábelt kivül belül , a biztos földhurok elkerülése végett az audio technikában bevált csak egyoldalon kötött földelést használd és a jel haladási irányának megfelelöen .Esetleg a tápok 230V~ oldalán egy egy LC szürö mint a PC tápokban van .
Szia
Én is elösször az árnyékolást oldom meg már neki is keztdem szereztem ipari 0.5x5 eres dupla árnyékolt kábelböl 20m ujrahuzom a motorokat én is gondoltam a földhurokra de ez az egyik végét kötöm be nekem uj volt de igazad van megprobálom.Szereztem nagyteljesitményü szürést (lc?) 220voltra a bemenö oldalra bika nagyon és még vagy 40db nyáktrafot kiválasztom a két legjobbat és agyonszüröm az lessz a leválasztokártyáé.A leválasztokártya és a végfokok között most is árnyékolt kábel van de lecserélem azt is.de ez nem kicsi munka ugyhogy ha kész vagyok tájékoztatlak a végeredményröl habár igy nem fogok rájönni mi okozta a galibát de nem baj ha jo lessz.TTL leváasztokártya?tudnál dobni egy kapcsolást hogy is néz ki?valamelyik 74-es sorozatu?Az lpt kábelre én is gondoltam kicseréltem egy 100 éves 1.5méteresre olyan vastag mint a hüvejkujjam de nem hozott eredményt.lehet a frekiváltot is beleteszem egy aludobozba egy olyan nagyobba mint amibe most van a vezérlés. üdv
Jesszusom frekiválto is van rajta .
Ez igy hosszu lesz . Ami a zavar tugyja csinálni : szort mágneses tér ( orvosság szürés és a távolság ) , az elektromos készülékek inditásakor az áramfelvételtöl függöen és a kapcsolo minöségétöl függöen szikra keletkezik és az mint egy inpulzus szalad végig a hálozaton ez az inpulzus is csinál galibát , erre alkalmas az LC szürés pl . Az az ujnyi LPT kábelt hagyd rajta az a tuti . Hova akarsz tenni nyáktrafot ?Ezek a tulgerjesztett vackok csinálják sokszor a legnagyobb galibát , hibába szüröd agyon az egyen oldalt ha már a trafo magja megszorja az elektromikáidat .( csinálj egy tápot toroidbol és azzal nincs gondod ) . LPT kártya az csak elvekben létezik mert egyediek vannak de ezek csak a bemenetek kezelésében térnek el álltalában . Ha követni akarod a papir formát akkor használj galvanikus leválasztást valami nagy sebességü optcsatoloval pl: 6N137 ( szerintem csak ujjabb problémák esetleges forrása ) de ha csak egy gyors TTL ic-t teszel a PC kimenetek utjába akkor biztos nem lesz probléma a jelszinttel és annak stabil müködésével , ide szoktuk használni az SN74LS14-es 6csatornás invertert .Nem baj a invertál mert a Mach3 configjában beállithato ez .Rajz az nincs de a netten rengeteg rajz van a 74ls14 müködésével ( google képek : 74LS14 layout vagy circuit vagy schematic ) de direkt is tudsz keresni ilyen leválaszto kártyát . Freki válto : csak helyes szereléssel fog müködni megfelelöen .Ha van hozzá dokumentácio abban irnja hogy a motor és a frekiválto közötti távolság ne legyen nagyobb mint 300mm és már ezt is árnyékolt vezetékben kel használni .Ez ugy néz ki hogy a frekiválto kimenetére ( ha jol gondolom 3 fázisu a motor ) teszek 3 ér + árnyékolt vezetéket ( kb : 3x1 vagy kicsit vastagabb , de vedd figyelembe a motorod eljesitményét ) és ezt a kábelt egy fém "gége" csöben viszed a motorhoz , itt is nagyon számit a földhurok elkerülése , és természetesen ha a ferekiváltot az LPT kártya kapcsolgatja vagy esetleg szabályozza a fordulatát akkor ide is árnyékolt kábel kel . Ha muszály használj hozzá szüröt de csak a hozzá ajánlottat .Milyen tipusu a ferkiváltod ?Ne dobozold a frekiváltot mert nagyon fontos neki a szellözés , inkább probálj finomitani a müködésén ( motor fordulat fel és lefutása pl ) .
Üdv mindenkinek.
Vásároltam én is ezt a tb6560-as 3 tengelyes vezérlőt sajna az egyig tengelyt el füstöltettem de már kicseréltem az ict máson nem látszik hogy tönkre ment volna de sajnos azóta az a tengely össze vissza jár mi lehet a probléma vele? sajna föl cseréltem 2 vezetéket és azért szált el . ha van valakinek valamilyen ötlete akkor legyen szíves tippet adni köszi.
Sziasztok, hosszú hezitálás után szeretnék egy mini CNC-t építeni bontott nyomtató anyagok felhasználásával, amit PCB-k fúrására szeretnék használni. Találtam is egy orosz linket itt ami az általam is bontott IC-t használja- az jó mert nem kerül plussz pénzbe, csak kezdőként nem igazán értem hogyan csatlakozik a kapcsolás a PC-hez. Mintha kellene még valami...Minden okosságot köszönettel fogadok
Nem kizárt, hogy a motorod is megdöglött.
A megérzésed helyes az in a1-a2,b1,b2-re várja, hogy pl. egy L297-es ic-vel a pc által kiadott step/dir jelet átalakitva kapja általa "érthetően". Az L297 adatlapján lévő mintakapcsolás a célnak pont megfelel, vagy a neten rengeteg L297-298 párossal felépitett kapcsolást találsz. Ebböl elhagyod a 298-ast és hozzáteszed az SLA-t és kész is.
nem döglött meg másik tengelyen működik rendesen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |