Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   879 / 2541
(#) keszeg01 hozzászólása Aug 9, 2011 /

Jó estét.
Köszönöm Alkotó a választ.
a B5-ben én egy lokális visszacsatolást találtam az is soros nem párhuzamos.
Megtaláltam a 2. cikket Záborszky László HIFI-rendszerekről,-erősítőktől általában RT 2001/3 .

Tisztelt Mayan-tól azt kérdezném, hogy próbálta-e az előfokját soros visszacsatolással ha igen vett e észre különbséget.
(#) emersys válasza Vikesz92 hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Igen jól sejtettem, hogy az elő fokozatban van neked bent komplexen a dolby decoder .
A bemeneti stereo jelet egy adott frekvencia illetve sávszélességű, mono jelalakokra kódolja.és azt ossza ki a végfokozatod felé.
A bemeneti érzékenységét megtudod az ic adatlapjáról, ez átépítésnél fontos lesz majd, hogy kell-e elő fok vagy elég egy potméter hangerő szabályzáshoz.
Ha jól látom szimmetrikus betáplálású a végfok. (sárga-piros-sárga), bár ez nem fontos ha a trafó marad az eredeti.
Ha nem akkor nézd meg a piroshoz képest szimmetrikusan jössz-e ki, vagy csak szimpla tápos, 2x-es +betáplálással. ( a feszültségek végett )
A kevés mély akkor is kevés, ha a hangkártyán bekapcsolod az 5.1-es kiosztást is? ( persze ugyanazon stereo Jack dugón)
(#) Bassmester válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Nem érdemes 4 topot rakni egy oldalra. Inkább mély ládákat tegyél a topok alá. Ha hangerőt akarsz növelni, akkor a mély tartományt kell jobban támogatni, hogy normálisan szóljon.
Egyébként milyen topokhoz, milyen erősítőt csinálsz?
Lehet hogy ez inkább a hangosítós topikba való.
(#) deadlyroberta válasza skero hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Én ugy érzem szerencsétlen kezdő hogy igazad van, szinuszba mit tud kitúrni, különbözik hogy menyit tud csukcsokba kitúrni... amugy irtam is hogy 8 ohm volt...
(#) deadlyroberta válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

U/I=R Uxi=P ezt felfogtam már hatodikba...
(#) Bártfai Ferenc válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Igaz.. Át nézek a topikba! Azért köszönöm a segítséget!
Egyébként a top-oknak a KDMester féle 250W-os végfokot építem meg 2x. Szerintem 500W top elég egy kisebb bulinak! A Sub-nak 2X500W Áll rendelkezésre.

Úgy látom van 4db 5A Diódád, én azt tudom most elképzelni hogy 2xx váltó feszültség van ott és a föld.
Azt javasolnám átépítésnél mindképp maradjon a trafó, bár úgy érzem te sem gondoltad másként

Mélyek ide vagy oda előbb a magasok fogják csesztetni a füledet.Tapasztalatom szerint cincogást rosszabbul bírja az ember mint a basszusokat...
(#) Bassmester válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Miről zagyválsz már megint?
Hol írtad a 8 Ohm-ot? Ebben a topikban?
Cincogás? Én a hülyeséget meg a keverést-kavarást bírom a legrosszabbul, nem a magasakat!
(#) Vikesz92 válasza emersys hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

A tápot meg akarom tartani.
A mélyet akár hogy próbáltam mindig kevésnek hallom éppen hogy kicsit morog, de az 5.1es filmeknél sokkal hangosabb eddig csak ott elégedtem meg vele.
(#) Bassmester válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Topoknak optimális a 2x250W végfok, a szub már többet szokott kívánni. Az a legfontosabb, hogy ne klippeljen a végfok és arányos legyen a mély a topokhoz.
A KD végfok biztos jó lehet, én is kiakartam próbálni, de manapság inkább UCD-vel játszogatok

Az 5.1-es filmek ac3 hangformátuma is így készül, Különféle programokkal (pl maven 3d professional), 6db mono jelalakból készül el az összetömörített ac3 dolby-s hangformátum.
Filmeknél azért is sokkal jobbak a mélyek mert a hangmérnökök meg fűszerezik olyan speciális efektekkel, és hangszínekkel, hogy az sokkal jobban kijön. de a lényeg a hangformátumban van, tehát az 5.1-re kódolt hangképbe.
MP3 esetében, itt nincs erről szó. A mély tartomány csak arra hagyatkozhat amit a dolby dekoder ic kitud bontani a te stereo mp3-as jelalakodból.

A táp az jó ha marad.
Nem látom semmi akadályát az átpakolást egy új dobozba.
Sok sikert hozzá

Bocsánat ha kihagytam.
(#) Vikesz92 válasza emersys hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Köszönöm a segítségedet.
(#) demcar hozzászólása Aug 10, 2011 /

Üdv, mindenkinek!

Elhatároztam hogy ezt az ersitőt fogom megépiteni: Bővebben: Link
És néztem már a az alkatrészlistát hogy mit is kel vennem hozzá, és elakadtam ott hogy 240ohm és 250ohm ellenállás kel bele, de viszont ilyen ellenállsokat be sem tudok szerezni. :no: Milyen más értékkel lehetne hejettesiteni?

A segitséget előre is köszönöm!
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Üdv! Lebeszélnélek a választásodról. Ezzel a félvezető készlettel a Conductort ajánlom. Bővebben: Link
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Na ez tetszik nem rossz! és nem tudnál róla valami leirást vagy ilyesmi? Esetleg te már ezt megépitetted? Ez 4ohm-on hány Watto tud?
(#) reloop válasza demcar hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Innen kezd el olvasni. Nem építettem meg, de tervezem.
(#) demcar válasza reloop hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Ok átnézem, de nem most, mert már késő van, majd ma délután. És köszönök minden segitséget!
(#) djcrash hozzászólása Aug 10, 2011 /

Sziasztok javitott mar Beh ep 2500sat? nem reg vettem trafo nem wolt benne es az oszzes tranzisztor le wolt egwe benne 8 dr 2sc5200 es 8 darab 2sa1943 as tranzisztorok vannak bennuk 8 darab 12 000µF kondi csak azt nem ertem hogy a kondezatorok 63 voltossak es az erosito 2x 110 voltot kap meg 2x 55 voltot. miert van ez? udv
(#) koncsik03 hozzászólása Aug 10, 2011 /

Helló!
Nézegettem a kapcsolásokat és a Hiraga Le monstre megragadott.
Az lenne a kérdésem hogy a bemeneti fetek (akár az eredeti akár a helyettesített) mennyibe kerülnek?
(#) koncsik03 válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

És a 100 ohmos helltrimmer nyugalmi áramot állít be?
(#) lamalas válasza keszeg01 hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Udv,

Idézet:
„a B5-ben én egy lokális visszacsatolást találtam az is soros nem párhuzamos.”

Nezd at jol a kapcsolast mert legalabb 3 kulonbozo lokalis visszacsatolas van a B5 erositoben! Ezekbol 2 vcs azonos fokozatban van, a harmadik pedig ket fokozatot atolel.
(#) sound.man válasza djcrash hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Mert H osztályú végfok. A kondik meg úgy vannak kötve, hogy 0-55V és 55-110V között vannak, azért elég a 63V-os kondi.
(#) demcar hozzászólása Aug 10, 2011 /

Sziasztok.

Engem az érdekelne, hogy 2x130W-ra +-40V-os táp mellett milyen szűrés kellene a tápnál kb. hány µF szükségeltetik?
A segitséget előre is köszöm.
(#) emersys válasza demcar hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Hali.
+-40V tápnak bőven elég 15-20.000µF simítás.
G-luxon(10.000µF 63V) low esr kondikat már egész jó áron lehet kapni.
Ennél fölébb felesleges, és értelmetlen is szerintem méretezni a puffer kondikat az említett teljesítményfelvételhez.
A kimenetre még célszerű lenne rakni 10µF (elko)+100nF 63-100V (pl wima) kondit párhuzamosan.
Ami még szóba jöhet: interferencia szűrő, hogy szűrjed aszokat a tranzienseket még a hálózati váltón, amit esetlegesen az "Édásznak" kéne h teljesítsen.
És igény szerint a gratze-t is lehet szűrni magasfreki ellen.
(#) Bassmester válasza emersys hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Hali!
10.000 µF/63V low ESR ??? ...na most akkor mit írtál el?
Én már az 1000µF/63V-osnak is örülni szoktam.
Trafós (50 Hz-es) táphoz nem kell low ESR kondi, elég csak hidegíteni.
(#) Bassmester válasza demcar hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Én 8 db 4700µF/50V -os elkóval oldanám meg.
(#) emersys válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Upsz, egy 0-át
Lényeg az, hogy 2.000Uf fölé ne menjen, mert sok marad a kondiban feleslegesen.
A simításhoz már 15.000 µF is elégeltetik bőven.
Én a saját nagy végfokomba többet raktam inkább párhuzamosan, a jobb hatásfok végett.
..
..
..
Más: Ma már eljutottam a csőfűtő kivitelezéséhez ( egy kondit töltök ,amig egy osztó 3V környéki feszültséggel előmelegíti a csőt bő 10 másodpercig, és egy relé meghúzásával kapcsol át 6.2V fűtésre.)
Remélem elég a 2szakaszos töltés.
A 250V előállítása nem volt jelentős gond, (21mA áram felvétel mellett )
Holnap , vagy holnapután megcsinálom a nyákját, lassan már tesztelném mit tud a hibrid
(#) .colin válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Hogy hidegíteni?? Hüteni?
Következő: »»   879 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem