Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   20 / 48
(#) Medve válasza bboyatty hozzászólására (») Aug 11, 2011 / 1

Hello, én ennyiből kontakthibát valószínűsítek. Ellenőrizd hogy az IC 5-ös és 4-es lába testre kerül-e a kapcsolók működtetésekor.
(#) bboyatty válasza Medve hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Na jó, azt hiszem túlságosan optimista vagyok, hogy ennyi tudással én nekilátok szerelni. Két dolog jöhet szóba, az egyik az, hogy ha esetleg picit szájba rágósabban elmagyarázod, hogy hogyan kell kimérni az ic-t akkor megpróbálom vagy a másik dolog, hogy fogom az egészet felnyitom a kukát beleteszem majd könnyes búcsút veszek tőle.
Minden esetre köszi!
(#) pucuka válasza bboyatty hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Az IC -t kimérni úgy lehet, hogy működő áramkörben megnézed, hogy vezérlés hatására mit csinál az egyes kimeneti lábain. Csatolom az áramkörödben levő RX2/TX2 IC adatlapját. Azon megtalálod a mintakapcsolást is, nem nagyon szokott eltérni a valóságban sem.
(#) bboyatty válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Köszi, megpróbálom.
Itt méregettem az ic-t és egyszer csak megint volt előre menet, nem tudom mit csináltam vele de egy 5percre volt megint de persze mostmár nincs...
(#) trudnai válasza bboyatty hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Kontakt hiba valoszinuleg. Probaldd meg ujra forrasztgatni az osszes labat, vagy jo alaposan vegig nezni a forr pontokat es kiszurni hol lehet esetleg hideg forrasztas. Antennat, elemtarto kabeleit es az osszes lengo kabelt / alkatreszt nezd at tuzetesebben, es ha van nagyobb, nehezebb alkatresz, pl kondenzator vagy tekercs, akkor azokat is nezegesd meg jo alaposan.
(#) bboyatty válasza trudnai hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Hát az lesz, átnézem hátha megtalálom a hibát, ha nem lesz meg szerintem hiába is kínozom magam, mert tényleg sík hülye vagyok hozzá még így az ic adatlapjával is. Ha lesz valami fejlemény még írok. Köszi mindenkinek a segítséget.

Gyakorolj csak rajta, ott a sorvezető, majd csak megtanulod. Más is átesett ezen.
(#) bboyatty hozzászólása Aug 11, 2011 /

Na jó akkor egy utolsó kérdés amivel lehet kiverem a biztosítékot nálatok.
Szóval van nekem ugye a két vevő-m, itt nézegettem és ugyan az az IC gyártó, teljesen megegyezznek kivéve a számozást. És az a kérdés merült fel bennem, hogy mi lenne ha a nem működő vevőből átforrasztanám az ic-t a másik vevőbe? Nem működne? Bocs ha nagyon nagy hülyeség volt.
(#) Medve válasza bboyatty hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Először én megnézném, hogy a vevőben jó-e az IC. Az adó működtetése esetén mérném, hogy az IC kimenetein van-e állapotváltozás. De ha nem tudod az adatlapot értelmezni, akkor....
(#) Ivanuska hozzászólása Aug 11, 2011 /

Üdvözlök mindenkit!
RC autómban eddig minden jól működött, de egyszer csak a kormányzás érdekesen viselkedik. Bekapcsolt helyzetben folyamatosan jobbra-balra rángatja a kormányt. Mi lehet a probléma?
(#) bboyatty válasza Medve hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Na mind1 lényeg, hogy megpróbáltam...
Köszi mindenkinek.

A javítás nem abból áll, hogy csereberéled az alkatrészeket. Annál is inkább, mert ilyet csak egyszer-kétszer követhetsz el, utánna a nyák tönkremegy. Meg kell értened az áramkör működését, amit az adatlap alapján könnyen megtehetsz. Ezek után megkeresed a hibát, amihez minimum egy alap multiméter szükséges. És csak mindezek után állsz neki a hibásnak gondolt alkatrész cseréjének. Még így is könnyen hazavághatod a panelt. De könnyen lehet, hogy a rádiós rész pici elhangolódása okozza a hibát, mert ez egy meglehetősen primitív vevő. Ennek vizsgálatához szükséged lenne egy ugyanolyan frekvencián, és biztosan jól működő adóra, és egy oszcilloszkópra is, hogy a vevő kimenetén megjelenő jelet ellenőrizni tudjad. A vevő kimenetére kapcsolódik az RX2 IC ben levő inverter, ami jelformálást, és erősítést végez. Ha ez nem kap rendes jelet, attól is előállhat bizonytalanság. Ezeknek a jeleknek az ellenőrzéséhez is elengedhetetlen az oszcilloszkóp.
Csak akkor állj neki, hogyha mindezek az eszközök rendelkezésre állnak, megértetted a kapcsolás működését, és elég felkészültnek érzed magad a feladatra.
(#) bboyatty válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Ok, értem.
Köszi mindenkinek. További szép napot.
(#) sajt hozzászólása Aug 27, 2011 /

hello
én szeretnék csinálni egy rc autót és kéne hozzá adó-vevő, ha tudnátok adni 1-2 rajzot róla azt megköszönném, tök mintegy mekkora nyákok lesznek
végkifejletül.
Ami jó lenne az alaplapban az:
8db 1.2V-os elemről működjön
legyen előre hátra jobbra balra funkció (meg ha nem gond akkor előremenetben 2 sebesség legyen de nem muszály), a motorokhoz kb 9-12V jusson, a szervóhoz is hasonló feszültség, ja meg az adó 9V-os elemről működjön kb ennyi
köszi
(#) Lazlo10000 hozzászólása Szept 20, 2011 /

Hali! :help:

Szeretnék építeni egy távirányítású autót.
Lehet akár benzines, akár elektromos is. (olcsó és egyszerű megoldást szeretnék) Vázat már tervezem, ha kész linkelek.

Még nem csináltam ilyet, szóval minden apróságra kiváncsi lennék, ha linkeltek lehet magyarul, angol nyelvű oldalakat nézegettem már. Ha még eszembe jut valami, írok

Köszi előre is
(#) sanykaraj válasza Lazlo10000 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

itt ez egy nagyon szép leírás bár nem volt időm elővásni (#335659) a 9 oldalon van
(#) zolika60 válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 20, 2011 / 1

Gondolom ez volna az. Előástam neked.Bővebben: Link
(#) sanykaraj válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Igen ez az köszönöm
(#) sanykaraj válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

36+ tol a 39 oldalig van egy 4 csatornás adó és vevő kapcsolási rajza
(#) Lazlo10000 hozzászólása Szept 21, 2011 /

Hali!

Új hobbit találtam magamnak, és elkezdtem a modellezéssel foglalkozni. Az ismeretségem körébe tartozik egy gépész, egy számítástechnikus és egy ezermester.

Nekiláttam egy "mindenen átmenő autó" építésének. Hogy miért is ez a neve? Ennek több oka van, majd a részletekben kitérek rá. A problémám az, hogy nemigen értek

a kormány / irányítás mechanikához, megépíteni az ok, de ugye valahogy mennie is kell (persze távolról irányítva).

Az autómon megtalálható majd, elég - úgymond "különc" - dolog, amelyet ritkán látni RC autókon.

Az autó fontos részei (muszály):
-Felfüggesztés (ugratáskor ne törjön össze)
-Minimum hátsó kerék meghajtás
-Sebessége nemfontos, inkább az ereje
-Nagy teherbírás (dekopírfűrész(ek)nek)
-Egy min 50 méteres hatótávolságú távirányító

Ez így egyszerre soknak tűnik, és elég "álmodik a nyomor", de szerintem ha összedobnánk, megvalósulhatna ez az álmom.

Előre is nagyon szépen köszönök minden nemű hasznos választ / linket.
(#) trudnai válasza Lazlo10000 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Ez egy jo hobbi! Sok oromod lesz benne!
Mi a kulonc az autoban amugy?

Rengeteg fajta RC auto letezik, van olyan, amelyik gyorsasagi es asztfaltra terveztek, van ami salak palyas, ami teljesen off road-os, vannak tankok stb... nehez olyat kitalalni amit meg nem epitettek meg

Legjobb szerintem, ha bemesz egy modell boltba es ha mas nem megnezed milyen felfuggeszteseket hasznalnak, milyen lenges csillapitokat stb. Erre a kutatasi reszere sok idot szanj (akar tobb honap is), hogy utana a szamodra leg megfelelobbet ki tudd valasztani.

Ja, 50m az nem hatotavolsag! Egy RC taviranyito kb 3km-ig jo, es ennek ellenere egy olyan aramkort is ratesznek, ami erzekeli az ado elveszteset ill a radio interfeencias zavarokat, hogy ha kell megallitsak a jarmuvet...
(#) pucuka válasza trudnai hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Irigyellek, hogy ilyen jó szemed van. 3 km -re ellátni, az nem semmi, még levegőben is teljesítmény.
(#) trudnai válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Nyilvan nem kell biztonsagi eloadast tartanom eleg ha tudod, hogy par eve Magyarorszagon 2 ember halt meg mert egy model repulo fejbe vagta oket... radio interferencia miatt... eros a radio, kisebb az eselye az iterferencianak...

Amugy meg nemcsak ez, de a befektetett penzedrol is szo van: Sokkal tobbe kerul egy jo modell auto vagy repulo, mint a radio, igy ha a radio miatt torod ossze akkor lehet kicsit atertekeled ezeket a dolgokat
(#) pucuka válasza trudnai hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Sajnos, ezen a problémán a 100 W -os adód sem segít. Ha a modelled közelében elindítanak egy nagyteljesítményű adót (mint az ominózus esetben történt) ami a modell vevőjét leülteti, mindegy milyen "hatótávú" adó van a kezedben. Sokkal ésszerűbb lenne, ha mindenki betartaná a szabályokat.
Amit tehetsz, hogy a drága modelledbe egy jóminőségű (bemeneti szűrőkörös, nagyszelektivitású) vevőt szerelsz, vagy építesz. Akkor már nem biztos, hogy a modell lesz a drágább. És még ez sem életbiztosítás. Földfelszíni modellnél meg tudod állítani, de légi modelnél . . .
(#) dani602 hozzászólása Szept 24, 2011 /

Sziasztok! Van nekem egy futaba atack és hozzá tartozó futabaR152JE vevőm 41.180 Mhz.A vevőben tönkrement a kristály de nem tudom hogy hol lehetne kapni,vagy mit lehetne beletenni helyette.Előre is köszönöm a válaszokat
(#) trudnai válasza dani602 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /

Model boltban vagy online -- ha boltban veszed vidd magaddl es ki is tudod talan a helyszinen probalni, ha online akkor feltetlen nezd meg, hogy single vagy double conversion vevobe valo-e a kristaly mert nem mindegy.
(#) galidor hozzászólása Nov 2, 2011 /

Helló

Nekem kellene egy 5-8 csatornás adó-vevő kapcsolási, HEX fájl, anyag lista ha nem gond ( repülőnek ) csak nem találok sehol hát és elég húzós az ára valaki léci kösz előre is kösz
(#) sanykaraj válasza galidor hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

HA van valakinek ilyenje az felrakhatná engem is érdekelne
(#) tibike32 válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Helló!
Ilyen engem is érdekelne, de olyan kiegészítéssel, hogy legyen benne pár kapcsolós bemenet is, amivel lehetne kapcsolni pl. lámpát egy modell autónál.
Tibi
(#) trudnai válasza galidor hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Sziasztok,

Egy parszor mar leirtam, hogy bar jo otletnek tunik ezzen sporolni, azonban a modell repulo nem jatekszer, hanem veszelyes sport! Ezzel nagyon sulyos seruleseket, akar halalt is lehet okozni mint ahogy az meg is tortent par eve Magyarorszagon.

A radio jelenti az osszekottetest a gep es ember kozott, ha az barmi miatt tonkremegy vagy elromlik vagy csak a kapcsolat megszakad hardware vagy software hiba miatt akkor bizony nagyon sulyos kovetkezmenyekkel jarhat, ezert ezekkel nem szabad jatszani! Ugyanigy a tobbi fontos elemmel sem, mint pl a szervok avagy a nem-elektronikus alkatreszek is amik a repules biztonsagat biztositjak (kormany feluletek, kormanyzast vezerlo rudazatok es kapcsolo/rogzito elemek, fo tarto szerkezetek)
Következő: »»   20 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem