Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   48 / 115
(#) kulzol60 válasza borotomi hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Szia

Akkor valoszinü visszább rugott a kelleténél és a 6560 elött is kilött valamit .Az lenne a jo ha lenne egy szkopod és azzal végig mennél a bemenettöl a 6560 ig . van a 6560 elött optocsatolo és azt hiszem egy illesztö is is probált azokat is kicserélni .
Forrasztások renben vannak ? folia neméget el ? tápot meg kapja a 6560 rendesen ( 5volt és motor táp ) ?
(#) lui3 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Szia
Igen van frekiváltom 3 fázisu maromotorral felteszek a frekiváltorol képet ha megmondod a tipusát kapsz egy *5-öst mivel valami ügyes ember leszedte a tábláját amit tudok rolla egy pár alkatrészen belülröl 4,2 KW van irva ugyhogy biztos elviszi az ugyancsak adat tábla nélküli motorom amit ha megmondesz milyen tipusu megint kapsz egy 5-öst mert patront nem birok hozzá rendelni amivel vettem (6-os patron) azzal használom.De teljesen leáramtalanitott frekiválto mellett is félrelépked szoval azt mint hibaforrást kizáhatjuk.A 230-as szüröröl is dobok fel képet jo lessz e?Toroidtrafo pedig nem nö minden bokorban ez azt jelenti nekem nincs ugyhogy akkor nem használok nyáktrafot sem inkább egy erösitö 2x24 voltos trafoját fogom használni a leválasztokártyához. Az optoim sebességeivel szerintem nincs gond hisz a motorok tudnak pörögni mit a ventillátor majd priv mailben küldök neked videot ha kiváncsi vagy a müködésére.De ez a TTL dolog felcsigázott valoszinü tervbe veszem a közbeiktatását.A leválasztásom pedig galvanikus 2 külön tápot igényel.És nem a leválasztokártya vezérli a frekiváltot hanem én kapcsolgatom fel le.
üdv
(#) kulzol60 válasza lui3 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Szia

A táppal kezdem .

Van a lépetömotor vezérlödnek tápja ugye , arrol a táprol hozz le 5 voltot az LPT kártyához ( minek csinálnál még egy trafot külön ) a másik vége gondolom az USB-röl kap tápot .

Ilyen a motorokat használnak ( hassználtak ) élfoliázo gépeken vég vágonak azt hiszem 200Hz-ig mehet neki és kb 1.1Kw-os de inkább kevesebb .Nem rég volt a kezemben iyen az egy Brandt élfoliázon volt rajta .
Patronokat a Hod92 vagy a Nonius -nál kapsz hozzá , de jobb lenne ha bemennél egy mintával ( vagy tegyél ide egy fotot hátha beugrik ) .
A freki válto talán Siemens vagy Lenze de ez nem biztos , mintha láttam volna valahol ilyet .
Lehet jobban jártál volna ha veszel egy használt kis Yaskavát ( Omron J7 ) 1Kw körülit olyan 15 - 17 000ft ért már lehet kapni ritkán .
Csinálj egy illesztö kártyát és figyelj a földhurokra ( a frekiválto is beletartozik ) .

Az LC szürö szerintem jo lesz .
Ha van szkopod akkor azzal kellene hogy vizsgáld a jeleket és a szinteket .

IMG_0311.jpg

(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Szia, köszönöm a tippet. Nézegettem a neten de sajnos konkrét kapcsolást még nem találtam, az L297 lábkiosztása pedig nekem kínai így nem tudom a csatlakoztatni. Találtam viszont ezt használhatom az SLA-s vezérlőhöz? Mellette szól hogy panelterv is van hozzá (remélhetőleg jó is), nem kellene a tervezéssel bajlódni. Vélemény?
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Az csak egy LPT leválasztó kártya amire amúgy is szükséged lesz, hogy a számitógéped bisztonságban legyen. Ezen az oldalon van egy komplett vezérlő amit össze tudsz házasitani az SLA-val. Nagyrészt még a kivezetések is azonos elnevezésüek.

Köszönöm, megkezdtem a tanulmányozást. Röviden akkor kell nekem tengelyenként 1-1 SLA- s panel, 1 optós LPT leválasztó és az ajánlott kapcsolás (házasítva). Ez képes vezérelni a 3 SLA.t ? Vagy abból is 3 db kell? Elnézést a naív kérdésekért, de sajnos nagyon sokat kell tanulnom még a a témáról mert nem szakember csak egy lelkes amatőr vagyok......

LPT leválasztó csak egy kell, az L297-böl pedig minden SLA-hoz egy-egy. Tehát 1 leválasztó kártya, három L297-SLA"hibrid".

Küzdöttem egy keveset, de nincs eredmény. Az L298 és Az SL7024 lábkiosztását nem tudtam korrektül megfeleltetni, bár kétségtelen hogy vannak azonos lábak. Arról már nem is szólva, hogy 15 kivezetés az nem 18 kivezetés. Szóval valszeg nem tudom a "plusz" vásárlást megkerülni. Ettől függetlenül nagyon köszönöm a segítségedet.
(#) lui3 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Szia a léptetövezérlö a leválasztokártyárol kapja (kapják) a tápot az usb 5v az pedig kevésnek bizonyult mert insabil volt a rendszer és egy 5 voltos stabot felemeltem egy diodával lett cirka5.6votom és ez igy már stabil müködést hozott ez az optoleválaszon találhato mert 2 egymástol fügetlen tápot igényel.ma megcsináltam a frekiváltotol árnyékolt kanocal meg a z-is árnyékoltal az x et pedig félig ha minden jol megy akkor holnap csinálok egy kapcsolgatásos probát full árnyékolással ha nem hoz eredményt akkor jöhet a leválasztokártya tápja holnap teszek fel képet a patronrol .
üdv

Nagyon szivesen. Mi az amit pluszban akarsz venni?
(#) lui3 válasza Sprintlayout hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Szia
én is ezt a leválasztokártyát épitettem meg a géped határait és a müködését megismerni söt bütykölni nagyon jo de már munkára foghatosága számomra kétséges ha sikerül befinomitani akkor jo ha nem akkor én is benevezek egy kinaira,a leválaszokártya utánn ugyanazon oldalon lévö végfokot épitettem meg kihagytam a feteket és a pic lába hajtya az sla-t jo rendszer lenne ha nem szedne össze nekem mindenféle zavarokat de azon vagyok hogy jo legyen a fejleményeket itt biztos olvasni fogod.

Hát ha az általad ajánlott kapcsolásnál maradok akkor L297-t és L298-t (3-3 db) kellene vennem. Tudom befektetés nélkül nem megy, csak nem vagyok benne biztos hogy a végén használható lesz. Kezdésként ezért szerettem volna a meglévő, bontott alkatrészeket felhasználni. A nyomtatóban mi hajtotta az SLA-t ? Emlékeim szerint voltak ott más IC-k is, azok nem használhatók?

Valószinüleg egy cél ic vagy maga a processzor. Ha lusta vagy épiteni van 3db. itthon legyártva a linkelt kapcsolásbol plusz egy-két tartalék ic, meg vagy három kimart fúratlan nyák...
(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Nem vagyok lusta, időm is volna, viszont az IC-ket meg kell vennem, a nyákot meg kellene tervezni, stb. Árajánlat?
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Ment privi.
(#) Sprintlayout hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok, építettem egy unipoláris motorvezérlőt és a kipróbálásához kérnék segítséget mert nem akarom kisérletezéssel azonnal tönkretenni. Lehetséges-e PC nélküli próba, és ha igen, akkor mi a teendő?
(#) masters hozzászólása Aug 16, 2011 /

A vezérlőbe bármilyen mosfetet lehet rakni?
Már mint úgy értem, hogy az IRLZ44-hez hasonlót.
Ez 60V és 50A-tud.
Tehát mondjuk 30A 200V N mosfet vagy
FDP55N06 Power MOSFET 55A 60V
(#) kulzol60 válasza masters hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Az IRLZ-t csak logikai szintel vezérelhetöre cserélheted ( 5Volt) tehát legyen benne az L betü ( ha joltudom az a logikai szint jele a fetteknél ) .
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia
555-össel vagy valamilyen oszcillátorral csinálj neki "step" jelet, a kimenetekre pedig tegyél ledeket. Ha minden OK. mehet a motor.
(#) masters válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Köszi.
Tényleg így van . Utánaolvastam.
(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia, csak nagyon lassan haladok mert váratlanul a Weller megadta magát és bizony anélkül nehéz boldogulni.Ha jól értem a javaslatodat akkor a "step" jel =5V négyszögjel ? Mert bizony nem mutatkozik nálam semmi. Vagy nem jól alkalmazom az ötletedet, vagy kuka az elkészített vezérlő. Egy skiccet köszönettel fogadnék az eljárásról és akkor el tudnám dönteni hogy bennem vagy a vezérlőben (vagy mindkettőnkben?) van a hiba. Köszönettel tj
(#) tiggersoft válasza Sprintlayout hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Itt egy igazi moricka ábra (a paint nem egy áramkör tervező, de legalább gyors...). A step jel ne legyen néhány 10 Hz-nél nagyobb, mert folyamatosan világitónak tünik a ledek villodzása. Ha szépen lépkednek a ledek mehet a helyükre a motor.

Lehet hogy a melléklet lemaradt?

Nem lehet, biztos...

Na most

bekötés.JPG

Köszönöm, hát nem így kötöttem..... A ledekhez nem kell előtétellenállás ? 12V- on elájul nem ?

Természetesen kell csak azért nem rajzolta, mert reméltem, hogy teszel automatikusan.

Igen, gondoltam hogy kell-összefoglalva:A1-négyszög, A2-üres,B1-négyszög, B2- üres (ha A pl step, B pedig a dir) elnézést hogy bénázok, de számomra teljesen új még minden-ezen a területen ezek az első szárnypróbálgatásaim

Most látom, hogy két hármast rajzoltam. Az alsó 4-es.
A step-re kell az órajel. A ledek pedig futófényhez hasonló mintát kell, hogy adjanak. Ez attol függ, hogy egész vagy féllépéssel hajtod. Ha egész akkor egyszerre csak egy led világithat. Ha fél akkor felváltva egy-kettő, de a forgó mintát ki kell adja(1-1,2-2-2,3-3-3,4-4-4,1)
Szerk.
Egy jó oldal a működésröl:itt
(#) Sprintlayout válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Hogy győzelem vagy bukás esete áll fenn azt még nem tudom, de legalább történt valami.A próbához 50 Hz-s négyszögjelet alkalmaztam és a következő történt:
ha IN A1-re tettem akkor OUT motor 1 ledje,
IN A2-re tettem akkor OUT motor 2 ledje,
IN A3-ra tettem akkor OUT motor 3 ledje,
IN A4-re tettem akkor OUT motor 4 ledje világított
( vagy villogott ) de nem futófényszerűen ahogy írtad, hanem mindig csak a bemenetnek megfelelő kimenet. Elgondolkodva a dolgon nem tudom mitől is "futna" a fény, hisz mindig csak egy bemenet volt megtáplálva, gondolom a vezérlést a PC prg-je intézi.
Következő: »»   48 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem