Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 53
(#) dinokal válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Szia! Több mint 5 mega. Hova küldjem?
(#) szendi001 hozzászólása Júl 27, 2011 /

Köszönöm a segítséget Dikonal, előjött közben kisebb formátumban.
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Egyelőre az enyém azt játsza, hogy nem mér semmit. Hétvégén bele kell komolyabban másznom egy szkóppal. A mérőhíd része nagyon szellős, és 741 el van a belső generátora, nagy dologra nem számítok, de ki tudja :eek2:
(#) szendi001 hozzászólása Aug 2, 2011 /

Ilyen lett az első összeállítás. Közben felhoztam egy nehéz szignált, így a sorrend változik. A kis wobbler egyelőre az agyamra megy, oktatás ide vagy oda nem jól teszi a dolgát. A mérőhíd még rossz, de legalább doksi van, a többibe teszem az új visszajelző égőket, meg takarítom az elejüket. Egy polc lesz középen. Néhány korban egybe illő műszert, tehát labor táp( csöves), szignál, hanggenerátor, és egy régi egy megás szkóp egybe teszek, mini gurulós rackbe, helyszíni javításokhoz, meg nyaraláshoz.

műszer.JPG

(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Letölthető:Bővebben: Link, "Elektronika"mappából.
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Köszi Kari!
Lenne egy érdekes problémám a TR0163 as típusú hanggenerátorral. A mechanikai problémák javítása után már csak a végfok akad ki folyamatosan túláram védelemre. Az elején van egy gomb, amivel a tirisztoros túláram védelem resetelhető, de a hiba visszajön 3 másodperc után. Lekötöttem a kimenő trafót, aztán mindkét végtranyót és ugyan az. Semmi nem melegszik tehát valahol a túláram védő a hibás. Bele tudnátok nézni a rajzába, hogy merre menjek tovább? Köszi Joe
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Nemrég én is egy ilyent szereztem, de még ki sem próbáltam.Tippem:ha a próbán a terhelés jó volt, akkor a védőáramkőr lehet hibás(tirisztor, tranya, diófa), vagy a hibás meghajtótranzisztor(-ok) is lehetnek ludasak.
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Még valami:milyen tápot készítettél az RLC-mérőnek(olyanom is van)?

Automatikát szereltem régen, így akadt két kapcsolóüzemű sínre pattintható tápom amit le lehetett tekerni 10 volt alá. Természetesen 7809 7909 páros egy himbilimbi trafóval még kétszer egy utas egyenirányítással is kiváló megoldás. Az enyém egyelőre nem működik, ez a generátor a prioritás. Ennek a végfokon kívül a többi része jó. Megjavítom, de az egész végfok részt lekezelné egy kicsi STK IC. Gyárilag is 20 KHz a teljesítmény rész vége.

Ha megnyomom a gombot szól a trafó és van power is, de csak gombnyomásig. Valami triggereli a triacot.
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Jól értem tehát, hogy a végfok hibás? Ha igen, akkor lehet, hogy a védőáramkőr teszi a dolgát? Mit jelent az, hogy "a trafó szól"?
Üdv!
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A trafó nagyon enyhén a generátor frekvenciáján szól. De mivel le lett kötve sőt a tranyók is kikötve a védelemben keresem a hibát. Még az jutott eszembe, hogy esetleg rossz a graetz, és az elkó söntöli a brumm miatt. Tünetét nem láttam ennek. Mérek egy áramot aztán átkötöm a tirisztort a sunyiba, ha amúgy minden jó.
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Ha van oszcilloszkóp, azzal biztosan gyorsabban eredményre jutnál, szerintem is lehetséges táphiba(ezt is szkóppal lehet jól érzékelni)!
(#) szendi001 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Közben elkészültem a sávszűrővel. Ha belevezetek jelet GDO-ból, kiválóan találok rezonanciát, viszont a wobbleremmel rossz semmi kép. Megérek egy fórumozót mérje meg a műszerével. Egyébként így kell (elrontással) egy 137 megás sávzáróból kihozni egy 28 Megás sáváteresztőt.
(#) gkari hozzászólása Aug 22, 2011 /

Van-e ötlet? Szereztem egy TR0503 laborszignált, lehet-e rábírni,hogy (akár a frekv.határán belül) tudjon FM modulációt is?
Köszönettel!
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Van nekem is egy, kontaktos az osztója, de nagyon sokat mértem vele. Mérőhidat hajtott meg.
Varicapos modulátorral rá lehet venni, ha szűk sávon belül használod (ott lesz a löket állandó), de ésszel kell belecsatlakozni, jellemzően egy ponton +föld. Tápot lehet szerezni a fűtésről.
Nem látom értelmét, mert a 65 Mhz frekvenciahatár igazából csak KF hangolását teszi lehetővé, hacsak nincs spéci feladat, érdemes eredeti állapotban hagyni
(#) szendi001 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Itt van Ferkógyerek DDS wobblere. Most installálom. Kiváló műszer, csak az 1 kg doboz elavultá teszi 150 kg kincsemet egymaga. Igaz modulálni nem lehet
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Kösz, nem hiszem, hogy erőltetni fogom.
Üdv!
(#) gtk hozzászólása Aug 25, 2011 /

Sziasztok ! Az alabbi SWR hidban az 1:1 trafonal milyen magot lehetne hasznalni 150 MHz-ig ? Kb mekkora induktivitasa kell legyen a tekercsnek? Kabel-TV elosztobol bontott ketlyuku maggal erdemes probalkozni?
Bővebben: Link
Lattam tobb megvalositast, de a mag tipusara nem ter ki sehol.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Leginkább légmagos lenne jó. De használhatsz bármilyen RF vasmagot, pl.balun trafóba való magot, vagy a KTV elosztó iránycsatolójába való magot is. A menetszámnak néhány menet elég, sokkal fontosabb, hogy szimmetrikus legyen. Két, párhuzamos szállal tekerd, akár csévetestre is.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Koszi. Gondolom a ketlyuku magba kulon-kulon egy-egy tekercs azonos menetszammal,..
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nem, két szál párhuzamosan fogva a lyukakon kétszer, háromszor átfűzve, majd külön külön használva. Mint az E magú trafóknál
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Amidon FT ferrit gyűrű is megfelel, legegyszerűbb a balunmag, ha van kéznél.
(#) szendi001 hozzászólása Aug 25, 2011 /

Ferkógyerek DDS wobblerét gyepálom. MAjdnem ráálltam, de aztán megfogott az hogy nem az enyém. Lett eredmény is.
A DELL PC nem szívesen kommunikál a párhuzamos portjával ezzel az olasz progival. Nyilván nem véletlenül kezdtek bele az USB-s projektbe. 98 alatt kellene próbálni. Folyamatosan kontakt hiba jellegt mutatott. Néha átvitel néha nem. Krimpelt BNC ket csináltam.

A referencia jel a generátorból is kontaktos volt az osztónál...Végül szétbontva a racket csináltam referencia 100 Mhz-s jelet. Mivel még mindíg randomra eltűnt a jel, alővettem a szkópot, és csináltam egy DDS jelet 3 mega körül, aztán referecia szkóp, mert semmi, aztán megfogtam a párhuzamos port házát és voálá jel... Ez kb 2 óra műsor volt.
Most nézegetem a jelet wobbulálva szkópon. 2 től 20 Mhz ig kiértékelhetőp színuszt látok. meg is találtam a szűrőm púpját 24 Mhz-n

Random a kommunikációs hiba, így leveszem a polcról a másik PC-t és megpróbálkozom nyers XP vel, internet nélkül. Ebben a pillanatban jó, itt villog a képcső és a nulla szintet is kalibráltam.

Általános tapasztalat, hogy mindennek masszivnak kell lennie. nem rövidhullám, minden kontaktos, a BNC-k alját is a nyákhoz kell forrasztanom, lehetőleg körbe. Egy tuti, a szópok, és a szignál jók De akadt pár műszer amit karbantartani kell.

(#) szendi001 hozzászólása Aug 25, 2011 /

Így, hogy jár a sweep a 2,4 es procim 100 on pörög. Képek holnap, remélem videót is fel tudok csatolni, nagyon jól néz ki a sweep.
(#) szendi001 hozzászólása Aug 29, 2011 /

Ezúton jelentem be, hogy sikerült Ferkógyerek wobblerével hangolásznom, egy direkt mérési célra készült, jelenleg 20, 7 megás szűrőt.
Csináltam videót a procedúráról, illetve átviteli görbét. Amplitúdóban nem kalibrált rendesen, de a lényeg látszik. A videót át kell raknom a gépre.

wobbmeres.JPG

(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Csak egy tipp. Én a képlopás után egy képszerkesztő programmal a kontrasztot fel szoktam húzni, a kék színt pedig kiemelem, mert így semmit nem lehet látni a görbéből. Nem tudom, hogy a képlopó programok használata után, miért lesz ilyen rossz az amúgy monitoron tökéletes minőség.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

OK, igyekszem jobb képeket becsatolni. A BMP még éles, de utána konvertálom akkor romlik le.
Státusz:
Megjavítottam a TT-0250-es hanggenerátort. Ezzel tesztelem a BNC-s kábeleketet.Bővebben: LinkBeállítottam a két szkópot, mindkettőn ugyanazt látom, szóval kezdek bízni. A frekimérő köszöni megy rendesen, és a labortápokhoz is van két krokodilos csipeszem. Az egyetlen jól kalibrált szignálomhoz kell csinálni egy rendes UHF kábelt, és akkor tudom kalibrálni a Wobblert.
Megérett az idő komoly mérésekre. Most jön a 137 megás két körös sávszűrő, valamint toroidokra tekert rövidhullámú sávszűrők érdemi mérése. Aztán megpróbálom a Titánt vallatni.[OFF] A videókat megcsináltam, meg a képeket is, de még nem töltöttem fel.
(#) satlokk válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Hali!
Ez egy még békebeli műszer,sok sikert hozzá.A Titánhoz meg őszinte részvétem,de azért atombiztos kis jószág.
(#) szendi001 hozzászólása Szept 5, 2011 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a Titán négytagú rezgőkörének hangolásához. Hova tegyem a wobbléer jelét és honnan vezessem vissza 50 ohmra? Tudok adni villanyt külön a tranyóknak ha kell.Bővebben: Link
Következő: »»   9 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem